Гръцка кухня

• 214 669
  • 923
  •   1
Отговори
# 765
Агнешкото на котлон, може да го приготвиш фрикасе.
Необходими са ти 3-4 марули (зависи какво количество искаш да сготвиш, съответно слагаш повече марули), 1 връзка пресен лук, 1 връзка копър, малко черен пипер, сол, зехтин.
За застройката - 1 яйце, сока от два лимона.

Вариш месото почти до готовност, нарязваш на едро марулите и лука и ги слагаш при месото. Добавяш зехтин, пипер, сол и продължаваш варенето до готовност на марулите. Не трябва да е много воднисто, така че, ако при варенето на месото имаш много вода в тенджерата я махаш да остане съвсем малко.
След като всичко се свари, добавяш и нарязания на ситно копър и си правиш застройката, като разбиваш яйцето с лимоновия сок, разреждаш малко със соса от ястието и я слагаш в готовото фрикасе, бъркайки.

# 766
  • София
Много ви благодаря, и двете рецепти ми харесват много.
А аз обещавам да покажа боядисване на яйца на гръцки плаж. Grinning

# 767
Ще чакаме... Grinning

# 768
И аз ще очаквам включване на Змия с описание на това как на  Пелион празнуват Великден.
Блокади по границите няма да има така ,че всички пътуващи ще са спокойни. Дано и времето да е приятно за да си изкарат чудесно празниците.

# 769
  • София
И аз ще очаквам включване на Змия с описание на това как на  Пелион празнуват Великден.
Блокади по границите няма да има така ,че всички пътуващи ще са спокойни. Дано и времето да е приятно за да си изкарат чудесно празниците.

Ще разкажа всичко, което сме научили, но вероятно ще е след 8 май, когато се прибираме.

# 770
       Albena Ivancheva 
   Последната  рецепта за куркубините правили ли сте я ? Или само пействате различни гръцки рецепти? 

Всички рецепти са изпробвани.Живея от 20 години в Гърция,по професия съм готвач.Пиша историята на гръцката кухня и всичко научено през годините ми в Гърция,в един бг вестник който се издава в Атина-"България днес".Подготвям и книга на тема -Тайните на гръцката кухня.Всичко споделено го написах за да може който желае да си направи нещо различно.Не виждам проблем в това.
Албена може само да се учиме от Вас. Нали няма да се сърдите ако Ви задаваме въпроси за различни рецепти от гръцката кухня?

Разбира се на ваше разположение съм за всичко което мога да помогна.Просто работата ми е много и не влизам всеки ден тук.Но винаги мога да отговоря и по късно.Радвам се да бъда полезна.

# 771
Книгата на какъв език ще бъде издадена? И кога?

Книгата е в разработка,понеже разполагам с много малко свободно време ми е трудно да набирам всеки ден по малко.Книгата ще бъде издадена първо на български език после на гръцки .Такава е мечтата ми и знам че един ден това ще стане стъпка по стъпка.

# 772
Здравейте,
в Густоза в Слатина ядохме Солунска пита, много ни хареса и искам за направя и вкъщи. Точени кори с крем и поръсени с пудра захар и съвсем малко канела усетих.
Прилича ми на това  http://www.aristeabg.com/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F-%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%28%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%29/4 , но не ми се стори да е сиропирана. Някой може ли да помогне  Hug
Здравейте това което описвате се нарича бугатца(μπουγατσα) тук в Гърция и има много разновидности кори за нея.Всеки един край на Гърция я прави различна и се нарича така както е района например(μπουγατσα Θεσσαλονικησ)-Солунска погача,или Πολιτκη μπουγατσα-Това название идва от ориенталките рецепти пренесени от турците през 1922 на турски названието е -boğaça.Поли е град,Гърците не искат да я наричат Истамбулска пугача защото са достатъчно засегнати на тази тема за турското робство че ако можеше да отрежат историята в този период биха го направили с удоволствие.Турците наричат всички тестени неща пълнени с различни плънки -boğaça.А по малките нарязани-бюреци-burek,има сладки и солени теста и много плънки.Това название остава и в българската кухня-ПОКАЧА И БЮРЕК.Историята на тази ПОЛИТИКИ БУГАТЦА-всъщност остава от турците,но те са толкова големи националист че не искат да си го признаят.Всички видове пити с кори и баклави остават от ориенталската кухня в Гърция.За да е различна и за района едни използват точени кори с масло,други много тънки кори за баклава ,други точени кори за пита.В Гърция има най малко 20 вида различни готови кори в опаковки,които улесняват тук домакините искащи да си направят нещо сами  в къщи.

Има и няколко начина за приготвяне на Политики бугатца .Единият е когато се пекът корите тези тънките за баклави намазани силно с масло (на 500 гр кори -250 гр краве масло).Оставят се 10 минути във фризера.Фурната се затопля на 160 градуса.Вади се тавата от фризера реже се на порционни парчета по ваше желание.Пече се докато порозовее добре.После се Вадят парчетата и се пълнят с крем.Тук има готови кремове за бугатца които се разбиват с прясно мляко.Всичко е много по улеснено.Но важното е да си направим всичко само за да има успех на домашно.По долу ще ви опиша и кремовете за пълнеж.Те пак са различни в различните краища на Гърция.Вие сами избирайте какво да си направите.Всеки път ще е различно и приятно.

Друг начин е когато се използва много листно тесто-тук се нарича фило сфолята(φυλο σφολιατα).В пакет са по две кори.В България не знам какво има-вид бутер тесто.Маже се тавичка с масло,избира се да е малко по малка от самият лист.Листа се оставя да излезе по стените може и да се разтегли малко ,за да не се разлива крема .дупчи се тук там с вилица за да не се надува отвътре тестото при печене.Изсипва се готовият крем.Закрива се с другата кора затваря се добре по края с това което е остатъка на долната,завива се и се притиска за да се залепи като плик става голям плик в тавата.Трябва да се затвори добри да не излиза плънката отгоре при печене.Надупчва се пак леко с вилица и се пече в  предварително затоплена фурна.Гледаме описанието на кората тук има някои се пекът на 180 градуса други на 200 ,220 зависи от маслеността им.Пече се да се зачерви добре реже се .При сервиране винаги се поръсва силно с пудра захар и канела.Който не желае канела може и без нея.Аз например съм силно алергична към нея.

Най известната е Солунската букатца за да постигнем успех не е трудна просто има различни качества брашно тук в Гърция.За нея се използват два вида брашно,не знам в България с какво разполагате.

2008 година Серес постига рекорд Гинес с тази рецепта като прави 182 кг дълга 20 метра,60 см широка
за тестото
200 гр αλευρι δυνατο(силно брашно) може да се преведе и като тип А това най доброто качество тук
175 гр αλευρι για ολεσ τησ χρησεισ(това е брашно обикновено което се използва за всичко)
200 мл вода
1с.л. оцет
2с.л.олио
200 гр  масло на стайна температура
Ако имате голям миксер в който се меси тесто е лесно брашното се омесва всичко се сипва в миксера и се бърка докато се отлепи тестото от стените му.Ако е ръчно смесете брашното в една голяма купа за месене ,лехенче направете кладенче в средата изсипете всички продукти,месете тестото докато се отлепи от ръцете ви.Тестото се оставя поне един час в хладилник  в плик или с найлоново фолио.Работи се студено защото маслото се разтапя при затоплени ръце.Реже се на 4 и се разточват кори ,при точенето поръсвайте по малко брашно .Може да се раздели тестото и на две стават големи .В средата се слага от крема.Затварят се 4 краища към средата да се залепи добре като плик .Слагат се обърнати в намазана тава пекът се в предварително затоплена до 250 градуса фурна.Като се сложи се намалява фурната на 200 пече се до 20 минути в зависимост от вашата фурна трябва да порозовее добре.
Кремът за тази доза е много лесен : Млечен крем за букатца
500 мл пясно мляко
100 гр захар
4 с.л. корн фалур(в България мисля има царевично нишесте)
2 жълтъка
1 ванилия
Отделя се малко мляко е се разбива корн флаура и жълтъците.Другото се затопля със захарта ,като заври намалете огъня и добавете с постоянно разбъркване жълтъчната смес и ванилията бъркайте постоянно докато се сгъсти.

Παραδοσιακη μπουγατσα με κρεμα(Национална или традиционна рецепта за бугатца)

За тестото
 400 гр брашно
150 мл вода
40 мл олио
щипка сол
Всичко се изсипва в миксера и се бърка добре докато се отдели от стените.
По горе съм описала как се работи ръчно.Технологията е една и съща.Има малко различие след като се омеси тестото тук не се оставя в хладилник а на стайна температура.Тестото го мажем леко с олио отгоре слагаме найлоново фолио отгоре и го оставяме.Като е готово се разделя на 10 равни парчета.Разточват се кори не големи,в единият край се слага от плънката.Затварят се краищата им малко към средата за да не тече плънката и се завиват на руло.Притискат се малко за да се залепи и се нареждат в предварително намазана тава .Става бугатца руло. Пече се в предварително затоплена фурна на 180 градуса до 40 минути.Топли се поръсват с много пудра захар и канела.

1 л прясно мляко
4 яйца
250 гр захар
100 гр κορν φλάουρ(царевично брашно)
50 гр масло
1 ванилия
Яйцата се разбиват добре със захарта докато се разтопи,добавя се 100 мл от млякото,ванилията и брашното.Останалото мляко се затопля,като заври се слага сместа при непрекъснато бъркане .Сваля се от котлона добавя се маслото бърка се да се разтопи.Ако не се работи веднага с крема отгоре се слага найлон за да не прави коричка.

Μπουγατσα με χωριατικο φυλλο(Бугатца по селски)
В супермаркетите в Гърция може да се намери този ти-Хорятико фило- то е кори по две в опаковка за пити и баници .Разликата при него е че при месенето на тесто се слага зехтин,вместо масло или олио.

5 и 1/2 ч.ч брашно тип меко(μαλακό κατηγορίας Π)
4 с.л. зехтин
1с.л. винен оцет
1ч.л. сол
380 мл вода
100 мл зехтин за мазане на корите

за крема:
1 л прясно мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. грис
2 ванилии
1 яйце
обелката от един лимон
1 канелена пръчка
2 с.л. масло

Млякото се затопля със захарта,канелата лимонената кора ,и маслото.След като заври се изсипва при непрекъснато бъркане грисът.Вари се да се сгъсти кремът.Отделя се от котлона добавя се ванилията и разбитото яйце при непрекъснато бъркане.
Омесва се брашното със солта .Смесваме зехтина с водата и оцета .Слага се всичко в миксера и се бърка добре .НА ръка се замесва добре докато се отдели от ръцете.Мажем леко тестото завиваме го с найлоново фолио и го оставяме един час на стайна температура.Ръсим малко от зехтина и разточваме един лист,мажем от горе със зехтина свиваме  двете страни към средата разточваме отгоре пак мажем.Свиваме сега другите краища към средата получава се като плик.Така повтаряме докато тестото поеме целият зехтин свивайки постоянно кората която се е получила към средата .Става като много листното тесто само че тук се работи със зехтин.Готовото вече тесто се разделя на две и от него се разточват две кори по дебели от кора за баклава.Намазва се тава слага се едната отгоре като краищата и да излизат извън тавата.Слага се кремът затваря се с другата кора отгоре .Краищата на долната се завиват да затвори добре и да не излиза крема.С мокър нож с остър връх се маркират леко парчетата от горе.Пече се в предварително затоплена фурна на 250 градуса след като се сложи бугатцата се намалява на 200 и се пече до готовност да се зачерви добре.

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 12:06 от Albena Ivancheva

# 773
H/I, думата παραδοσιακή означава традиционен, нали ? Е, в миналото древните елини дали са  познавали бутер тестото ?  Wink. Нямам никакво желание за спор, но традиционните баници-бугачи са правени от ръчно точени кори, в които има само брашно, вода, малко зехтин и сол. Пълнежите варират от кайма ( агнешка,телешка). В последните години правят със сладък пълнеж от крем, поръсено от горе с пудра захар. Да, и ползуват сфолята ( замразена, конфекция) за улеснение. А рецепта за направата на бутер тесто към твоето настояване за παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονικη би ли пуснала? Ето още един линк за традиционна гръцка баница: https://www.youtube.com/watch?v=hVe1NSqy43M , и още:   https://www.youtube.com/watch?v=AcHDu8fokGQ   
   Бъди здрава,  bouquet

Думата παραδοιακη може да се преведе и национална традиционна кухня рецепта или каквото друго било.Всичко тогава е както са го работили бабите на село .Съвременната кухня е направила много съвместими рецепти,но гърците много си тачат и традиционните.Писала съм в друг пост няколко видове разновидности с малко история на Бугатцата е Гърция.

# 774
За някои от тези клипчета имах в предвид, но тъй като пиша от телефон, нямам възможност да качвам. Хайде да го кажем маслено тесто. С какво мислиш мажат корите, за да станат хрупкави, на пластове и отделящи се - с разтопено масло. Маселеното тесто съществува от както свят светува.
Тази бугача с крем е традиционна за северна Гърция, както и тригоно панораматос, ако си опитвала. В района на Солун, КВ. Панорама има един куп ергостасия точно за тези бугачи, сладкиши и т.н.

В редакция да добавя, че никой сладкиш, сиропиасто, кейк и т.н. няма да видиш да се приготвя със зехтин. Винаги се използва масло или олио, защото зехтина е по-тежък на вкус.
В случая говорихме за сладки баници със захър, а не солени. За солените стават вкусни със зехтин, разбира се.
Както и да е, исках просто да кажа на потребителя, който беше пуснал линк, че има разлика между галактобуреко и бугача.

По исторически данни първата рецепта на прословутото маслено тесто се намира в Архивите на Египет нямам предвид тези готовите с масло хрупкави,историческите са правени изцяло с брашно вода и животинска мас.В европейската кухня са записани първите данни в края на 17 век от френският готвач-Marie -Antoine Kareme.Той е бил на добрият придворен готвач в двореца ,и за пръв път е използвал масло.От там са записани първите технологии за направата на много листно тесто.В Гърция за пръв път букатцата идва 1922 година от турските анадолски Търговци.Гърците вече си разработват различни теста ,селски и други начини в които използват зехтин.Но и продават най много рецептата на Солунска и Политики букатца.

# 775
Да, крема е много гъст, с ръце го работят. До нас има бугадзидико тесалоникис, работилницата им е отворена и може да наблюдаваш процеса на направата. Та споделям, това което гледам ежедневно.

Здравейте, по принцип тези готовите кремове нямат нищо общо с домашните.Там всичко е суха консистенция и се разбърква само с вода .Може да се работи с миксер или с ръце.Обикновено когато е изстинал кремът е по гъст .Особено този с грис,в работилниците правят много количество после го работят с ръце добавяйки му малко масло или мляко за да се разреди.

# 776
Аз пък не бих имала нищо против да бъда коригирана даже в кулинарен сайт, ако това са доближава до оригиналното произношение и ще ми е от полза. Какво толкоз се е случило  newsm78

μπουγατσα=най точно се произнася тук в Гърция между с и ц понеже няма как да се пусне звук ,бих го написала по два начина.Бугатца или бугатса.Няма смисъл да спорим за глупости а да си помагаме с каквото можем

# 777
Значи се съгласи с произхода на думата?
Какво значи "съгласи се"? Посочих гръцкоезичен източник от същото място като вашия (уикипедия), който потвърждава казаното от мен. Турската дума е само едно от многобройните разклонения на латинската.

Иначе ако ще говорим на български, правилното е погача. Да я наричаме "богача" на турски е също толкова небългарско, колкото и "бугаца" на гръцки. Освен ако майчиният ти език не е турски, тогава разбирам и приемам.

И понеже считам темата за приключена (кой разбрал - разбрал), ето една моя друга любима рецепта с кори за баница, съчетаваща любимите ми вкусове сладко и солено -

Фета ме фило (Φέτα με φύλλο, или Φέτα τυλιχτή σε φύλλο)

Фетата се обезсолява леко и се нарязва на парчета около 50 грама (най-удобно е тригълници или правоъгълници с дебелина около 1 см). Кора за баница се разделя на две и се намазва с масло по цялата повърхност, след което се поставят двете половини една върху друга и се увива фетата като в плик.
Така приготвеният плик се пържи в сгорещена мазнина или се пече на силна фурна (за тези, които предпочитат по-здравословно). Полива се с разтопен мед (за по-добра текстура медът може да се разтвори с лъжица вода и лъжичка винен оцет) и се поръсва със запечени сусамови семена.

Варианти - може да се направи и с меко сирене тип ксиномизитра, тогава е по-лесно корите да се оформят като "торбичка".

Приемам всичко казано на български е ПОГАЧА.Това че обясних как се пише и произнася тук в Гърция е друг въпрос.Малко история и за вашата споделена рецепта за сирене във кори .Традиционната рецепта е от историята на остров Крит.Тук се нарича-ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ .Критичани първо поръсват сиренето с ракия преди да го завият в корите.Смесват сусама черен и бял или с маково семе.При сервирането също го поръсват със сос от равни количества мед и ракия.Опитайте много е различен вкуса но е приятен.

# 778
Агнешкото на котлон, може да го приготвиш фрикасе.
Необходими са ти 3-4 марули (зависи какво количество искаш да сготвиш, съответно слагаш повече марули), 1 връзка пресен лук, 1 връзка копър, малко черен пипер, сол, зехтин.
За застройката - 1 яйце, сока от два лимона.

Вариш месото почти до готовност, нарязваш на едро марулите и лука и ги слагаш при месото. Добавяш зехтин, пипер, сол и продължаваш варенето до готовност на марулите. Не трябва да е много воднисто, така че, ако при варенето на месото имаш много вода в тенджерата я махаш да остане съвсем малко.
След като всичко се свари, добавяш и нарязания на ситно копър и си правиш застройката, като разбиваш яйцето с лимоновия сок, разреждаш малко със соса от ястието и я слагаш в готовото фрикасе, бъркайки.

Преди години представих една рецепта с една марка български ориз.Която се записа на някои от опаковките на този ориз.Ще споделя може да се направи и с друг ориз само не от типа на американските.

Агнешки кебап с аджем пилаф-с ориз от "Вкусни арт зърна"

Рецептата остава в гръцката кухня пренесена от ориенталците през вековете.Още от 16 век Сюлейман Велики е бил почитател на това ястие.Разцвета на Констаниполските(сегашен Истамбул) таверни по късно в 19 век е било едно от най търсените ястия.Така търговци го принасят и в Гърция и остава и до днес .Готви се и с фиде или с манестра(вид макаронени изделия).В България мисля че се нарича арпа фиде.

1 кг агнешка кайма
за омесване на каймата
1 яйце
2-3 скилидки чесън счукан
3-4 филии хляб(накиснат в пр.мляко)
сол,кимион,индийско орехче и къри на вкус
3-4 с.л.олио

200 г брашно за овалване
 1 л.олио за пържене
24 дървени шишчета

За ориза
1/2 пакет фиде или арпа фиде
1глава лук ситно нарязана
4с.л.зехтин
1ч.ч.гр ориз
сол,чер.пипер,даф лист
2ч.ч.вода

за соса
1ч.ч.изцедено кис.мляко
1ч.л.майонеза
2 скилидки счукан чесън
чер.пипер
Разбъркваме всичко заедно.

за кабапа:
Отцеждаме хляба и омесваме каймата.Разделяме на 4.От всяка четвъртина 8 топчета.С мокри ръце оформяме като малко кебапче.В Гърция го знаят суджукаки. Овалваме в брашното и нареждаме на шишчето по 3.Пържим в сгорещено олио.Вадим на кухненска хартия.

за ориза:
В тенджера затопляме зехтина и добавяме лука с фидето.Запържваме като бъркаме непрекъснато за да получи фидето златист цвят.Добавяме измитият ориз и подправките,разбъркваме и заливаме с гореща вода. Варим на слаб огън до готовност.Водата е в зависимост от вида на ориза.

Имам и други изпитани Великденски рецепти които стават на тиган.Те са традиционни на остров Наксос на който работих 10 лета.

АГНЕШКО ЗАПЪРЖЕНО С ЧЕРВЕН СОС-ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ(арни кокинисто)Може да се направи и с козешко
МЕСОТО ОТ ЕДИН АГНЕШКИ БУТ
2 ГЛАВИ ЛУК СИТНО НАРЯЗАН
2С.Л МАСЛО
2 ГОЛЕМИ ДОМАТА СМЛЕНИ
СОЛ ПИПЕР КАНЕЛА ЗАХАР
ПРИГОТВЯНЕ:
ЗАПЪРЖВАМЕ МЕСОТО С  МАСЛОТО И ПРИБАВЯМЕ ЛУКА.
РАЗБЪРКВАМЕ И ДОБАВЯМЕ ДОМАТЕНИЯ СОС И 1.Ч.Ч ВРЯЛА ВОДА ПОДРАВЯМЕ С ПОДПРАВКИТЕ НА ВКУС.
ОСТАВЯМЕ ДА ВРИ НА СЛАБ ОГЪН.
СЕРВИРА СЕ ВИНАГИ С ПИЛАФ ОТ ОРИЗ,МАКАРОНИ ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ.

(АГНЕШКИ РЕБЪРЦА ПЪРЖЕНИ) ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΥΓΑΝΙΤΑ(арнися пайдакя тиганита)

1 КГ АГНЕШКИ РЕБЪРЦА
СОЛ,ПИПЕР,РИГАН
СОК ОТ 3 ЛИМОНА
1 Ч.Ч. БЯЛО ВИНО
1Ч.Ч.ЗЕХТИН
ПРИГОТВЯНЕ:НАРЯЗВАМЕ И НАЧУКВАМЕ РЕБЪРЦАТА ОСОЛЯВАМЕ СЪС СОЛТА И ПИПЕРА.
ЗАГРЯВАМЕ МАЗНИНАТА И ДОБАВЯМЕ МЕСОТО И БЪРКАМЕ ДА СЕ ЗАПЪРЖВА ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ.
СИПВА СЕ ВИНОТО И СЕ ЗАДУШАВА ДОКАТО ГО ИЗПИЕ.МОЖЕ ПО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРИБАВИ 2 ГЛАВИ ЛУК ЕДРО НАРЯЗАН
1 ЗЕЛЕНА ЧУШКА НАРЯЗАНА НА ИВИЦИ , ЗАПЪРЖВАМЕ ЛЕКО И НАКРАЯ ЧУШКАТА САМО ДА ОМЕКНЕ.
ДОБАВЯМЕ ЛИМОНОВИЯ СОК И ОСТАВЯМЕ ДА ПОВРИ ДА ОСТАНЕ НА МАЗНИНА.
НАКРАЯ ПОРЪСВАМЕ С РИГАНА И СЕРВИРАМЕ.

(АГНЕ С БАДЕМИ) ΑΡΝΙ ΜΕ ΤΣΑΓΑΛΑ(АРНАКИ МЕ ТЦАГАЛА)

1 КГ АГНЕШКО МОЖЕ И С КОКАЛ НАРЯЗАНО НА ПОРЦИИ
1 КГ БАДЕМИ(СУРОВИ ВИД ТЦАГАЛА)
1 ГЛАВА ЛУК
2 С.Л МАСЛО
СОЛ,ПИПЕР
СОК ОТ 1/2 ЛИМОН
2С.Л МЕД
ПРИГОТВЯНЕ:
ЗАПЪРЖВАМЕ МЕСОТО С МАСЛОТО И ДОБАВЯМЕ ЛУКА.
СИПВАМЕ 1 Ч.Ч ВРЯЛА ВОДА ОСОЛЯВАМЕ ДОБАВЯМЕ МЕДА И ВАРИМ 5 МИН.
ПРИБАВЯМЕ ИЗМИТИТЕ БАДЕМИ И СОКА ОТ ЛИМОНА  И ВАРИМ НА СЛАБ ОГЪН ДО ГОТОВНОСТ.

Сефталя (агнешко кюфте в кърпа)

1 кг агнешка кайма
за омесване на каймата
1 глава лук настърган
1 яйце
3-4 филии хляб
1 пакетче кимион
2-3 скилидки чесън счукан или 1 ч.л.на прах
1 с.л.къри
щипка индийско орехче
сол на вкус
3 с.л.олио

1и 1/2 ч.ч.бяло вино

кърпата на агнето ако е малка добавете още

за соса
1ч.ч. изцедено кисело мляко
1с.л. пресен копър ситно нарязан
1с.л.олио
2 силидки чесън счукан

за питките
2 яйца
1 ч.ч.олио
1ч.ч вода
брашно колкото поеме

Омесваме каймата с подправките накисваме хляба и го изцеждаме добавяме лука и осоляваме на вкус.Омесваме всичко заедно и оставяме няколко часа в хладилник.Или от предната вечер за да работите на другият ден.
Отваряме кърпата и взимаме по малко от каймата оформяме го на топка и завиваме в кърпата режем и нареждаме в тава.Заливаме с виното и печем на 200 градуса до готовност.Може и да се изпържат .

за питките: Омесваме тестото и разделяме на топчици.Всяка една разточваме на брашно и печем в сач или тефлонов тиган.

За соса разбиваме всички продукти заедно и сервираме .

МАГЕРИТЦА(ТРАДИЦИОННА ГРЪЦКА ВЕЛИКДЕНСКА СУПА С АГНЕШКИ ДРЕБОЛИИ)

1 КГ АГНЕШКИ ДРЕБОЛИИ
1Ч.Ч.ОРИЗ
20 ИЗМИТИ ЛИСТА МАРУЛЯ ЕДРО НАРЯЗАНИ
6 СТРЪКА ПРЕСЕН ЛУК
1Ч.Ч.СИТНО НАРЯЗАН ПРЕСЕН КОПЪР
1Ч.Ч ЗЕХТИН
ЗА ЗАСТРОЙКАТА :
2 ЯЙЦА
СОК ОТ 2 ЛИМОНА
СОЛ ПИПЕР НА ВКУС
ПРИГОТВЯНЕ:
СЛАГАМЕ ДА ЗАВРИ ВОДА В ТЕНДЖЕРА И СЛАГАМЕ ДРЕБОЛИИТЕ ДА ПОВРАТ ОКОЛО 5 МИНУТИ КАТО МАХАМЕ ПЯНАТА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.
ИЗВАЖДАМЕ ГИ И ГИ ОСТАВЯМЕ ДА ИЗСТИНАТ И ГИ НАРЯЗВАМЕ НА СИТНО.
ЗАГРЯВАМЕ ЗЕХТИНА И ЗАПЪРЖВАМЕ ЛУКА СИПВАМЕ ДРЕБОЛИИТЕ И РАЗБЪРКВАМЕ,ДОБАВЯМЕ ОРИЗА И 3 ВОДНИ ЧАШИ
ОТ БУЛЬОНА В КОЙТО СЕ ВАРИХА ДРЕБОЛИЙКИТЕ.ОСТАВЯМЕ ДА ПОВРИ НА СЛАБ ОГЪН 10 МИНУТИ ДОБАВЯМЕ МАРУЛИТЕ
 И ОСОЛЯВАМЕ ОСТАВЯМЕ ДА ПОВРИ ОЩЕ 10 МИНУТИ.РАЗБИВАМЕ ЯЙЦАТА ДО КРЕМООБРАЗНА МАСА СИПВАМЕ ЛЕКО ЛИМОНОВИЯ СОК
И ПО МАЛКО ОТ ГОРЕЩИЯ БУЛЬОН ДОКАТО СЕ УРАВНОВЕСЯТ ТЕМПЕРАТУРИТЕ И ИЗСИПВАМЕ ЛЕКО С НЕПРЕКЪСНАТО
 БЪРКАНЕ КЪМ СУПАТА.НАКРАЯ СЕ ДОБАВЯ КОПЪРА И СЕ СЕРВИРА.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΓΙΑΧΝΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ( ПАСХАЛИНИ ЯХНИ ТУ ПАПА)(ПОПСКА ВЕЛИКДЕНСКА ЯХНИЯ)

2КГ АГНЕШКО МЕСО ОТ БУТА(НАРЯЗАНО НА МАЛКИ ПАРЧЕТА КАТО ЗА ТАС КЕБАП)
2С.Л МАСЛО
4 ГЛАВИ ЛУК СИТНО НАРЯЗАНИ
СОЛ,ПИПЕР,2-3 ЗЪРНА БАХАР И ЧЕРЕН ПИПЕР,ПРЪЧКА КАНЕЛА,
ЕДНА ЩИПКА ЗАХАР,ДАФИНОВ ЛИСТ
1 ВОДНА ЧАША ВИНО- ТИП МАВРОДАФНИ
ПРИГОТВЯНЕ:
МЕСОТО СЕ ЗАВАРЯВА С 1 Ч.Ч ВОДА НА СЛАБ ОГЪН ДОКАТО ИЗПИЕ ВОДАТА ДОБАВЯ СЕ МАСЛОТО
ЗАПЪРЖВА СЕ ЛЕКО ДА ПОРОЗОВЕЕ ДОБАВЯ СЕ ЛУКА И ПОДПРАВКИТЕ И СЕ ЗАЛИВА С ВИНОТО
ПРИБАВЯ СЕ И 1 Ч.Ч ВОДА И СЕ ОСТАВЯ ДА ВРИ НА МНОГО СЛАБ ОГЪН ДОКАТО ОСТАНЕ НА МАЗНИНА.

PS.РЕЦЕПТАТА ОСТАВА ОТ  ИСТОРИЯТА НА МАНАСТИРА -АГИОС ОРУС

# 779
ВЕЛИКАТА СЕДМИЦА ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН (МЕГАЛИ ЕВДОМАДА) -ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΔΟΜΑΔΑ -ЗА ГЪРЦИТЕ Е ТАЗИ СЕДМИЦА.

ПО СТАР  ХРИСТИЯНСКИ ОБИЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДО СЪБОТА ДА СЕ УПОТРЕБЯВАТ ПРОДУКТИ ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ ЖИВОТНИТЕ
(МЛЯКО ,МАСЛО ,СИРЕНЕ).УПОТРЕБЯВА СЕ ПОВЕЧЕ ХОРТА(ТРЕВА),ВАРЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, САЛАТИ, ПЛОДОВЕ, ЯДКИ.
ГЪРЦИТЕ НЕ УПОТРЕБЯВАТ ДОРИ ЗЕХТИН, И МАСЛИНИ.В ПЕТЪК ПРИГОТВЯНЕТО НА ВОДНА СУПА ОТ ЛЕЩА  Е СИМВОЛ НА СЪЛЗИТЕ НА БОГОРОДИЦА ЗА СВОЯ СИН.
СПАЗВАТ СЕ ЦЪРКОВНИТЕ КАНОНИ ВСЕКИ ДЕН В ЧЕТВЪРТЪК ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО УЧАСТВА В ПОДГОТОВКАТА
КУРАБИЙКИ,БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦАТА(ПЪРВОТО БОЯДИСАНО ЯЙЦЕ СЕ ОСВЕТЯВА В ЦЪРКВАТА И СЕ ЗАПАЗВА ДО ИКОНИТЕ В ДОМА ДО ДРУГИЯ ВЕЛИКДЕН).
 ПОДРЕЖДАНЕ НА ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗИ И УКРАСА В ДОМА.
В РАЗПЕТИ ПЕТЪК ПОСЕЩАВАТ ЦЪРКВАТА И СЕ ПОКЛАНЯТ ПРЕД ЕПИТАФИО(ГРОБЪТ НА ИСУС ХРИСТОС)ИЗРАБОТЕН ОТ ДЪРВО С ДЪРВОРЕЗБА И ПОДРЕДЕН С ХИЛЯДИ ЦВЕТЯ.
ИЗНАСЯ СЕ ОТ ЦЪРКВАТА И ВСИЧКИ БОГОМОЛЦИ СЪС СВЕЩ В РЪКА МЪЛЧАЛИВО ИЗМИНАВАТ ПЪТЯ НА ГОЛГОТА КАТО ОБИКАЛЯТ УЛИЦИТЕ В РАЙОНА В КОЙТО ЖИВЕЯТ.СЛЕД ЦЕРЕМОНИЯТА СЕ ЗАМЕСВАТ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ КОЗУНАЦИ С ОСВЕТЕНАТА ВЕЧЕ ВОДА.
ПРЕЗ НОЩТА НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО СЪБОТА СРЕЩУ НЕДЕЛЯ
ВСИЧКИ С НОВИ ДРЕХИ И ЛАМБАДИ(СВЕЩИ) ОТИВАТ В ЦЪРКВАТА ДОКАТО ЦЪРКОВНИЯ ЗВЪН УДАРИ И РАЗГЛАСИ-
ХРИСТОС АНЕСТИ(ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА).ТОГАВА ВСИЧКИ СИ СТИСКАТ  РЪЦЕ ЕДИН НА ДРУГ ПРОСТИЛИ ГРЕШКИТЕ СИ И МЪЛЧАЛИВО СЕ ПРИБИРАТ В КЪЩИ КАТО НОСЯТ СЪС СЕБЕ СИ ОГЪНЯТ НА СПАСЕНИЕТО НА ДУШАТА СЪС СПЕЦИАЛНИ ФЕНЕРЧЕТА ИЛИ ЗАПАЛЕНИ ГОЛЕМИ СВЕЩИ
ПРЕДИ ДА ПРЕКРАЧАТ ВХОДА НА КЪЩАТА РИСУВАТ С ПЛАМЪКА НА СВЕЩТА ЕДИН КРЪСТ НА ВХОДА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗЛИ ДУХОВЕ И ОСТАВЯТ БОЖИЯТА СВЕТЛИНА ДА  ВЛЕЗЕ В ДОМА И ОЗАРИ ПРАЗНИЧНАТА ИМ  ТРАПЕЗА.ВЕЧЕРТА СЕ СЛАГА НА ТРАПЕЗАТА МАГЕРИТЦА(ВЕЛИКДЕНСКА СУПА) И САЛАТИ.НА ДРУГИЯТ ДЕН СЕ ПЕЧЕ АГНЕТО НА ШИШ(СУФЛА),КУКУРЕТЦИ(ДРОБ НА ШИШ)ЧУКАТ СЕ С ЯЙЦА,РАЗДАВАТ СИ КУРАБИЙКИ И КОЗУНАЦИ.ПОСРЕЩАТ ГОСТИ ЦЯЛ ДЕН.

Общи условия

Активация на акаунт