Гръцка кухня

• 217 437
  • 923
  •   1
Отговори
# 135
  • зад парка
Κοτόπουλο φρικασέ - Пиле фрикасе

"Фрикасе" идва от френското "fricassée", което от своя страна може да се има два произхода: от

Искам да попитам, марулите 3 стандартни ли са или гърците имат някакъв по-дребен вид. 3 броя ми се виждат много...или греша?  Rolling Eyes

Иначе, вчера направих Пастицио- стана мммммм  Heart Eyes

Не знам гръцките марули какви са.  Grinning Аз слагам обилно количество, от тези, по-грубите, не крехки салати, за да има гарнитура пилето. Общо взето - на око.

# 136
Хортата не е конкретно растение.

Това са "зелении" в смисъл подобен на този, който са го разбирали нашите баби - да излязат и да наберат диви/полудиви лапад, коприва, лопуш, глухарче, цикория...
В зависимост от района в Гърция и сезона, в който се готвят, съответно са различни. Ето няколко показани тук. Не бих се наела да превеждам имената им на български Simple Smile
Аз не обичам такива неща особено, само пояснявам, че фрикасето може да се направи не само с маруля, а със зеленолистно растение по избор.

# 137
  • София
Е, гръцкото фрикасе ми е една от най-любимите манджи, правят го и с месо, и с риба, направо ми потекоха лигите.

# 138
  • София
Записвам се в темата, защото гръцката кухня ми е една от любимите. Мама живее там и си дойде преди няколко дни, та съм я подхванала да готвим гръцки манджи. Вчера ядохме кокинисто, а днес готвим софрито. Ще кача снимка като е готово. Когато работех в Гърция, това ми беше едно от любимите ястия за вечеря.

# 139
Записвам се в темата, защото гръцката кухня ми е една от любимите. Мама живее там и си дойде преди няколко дни, та съм я подхванала да готвим гръцки манджи. Вчера ядохме кокинисто, а днес готвим софрито. Ще кача снимка като е готово. Когато работех в Гърция, това ми беше едно от любимите ястия за вечеря.

ако може освен снимка и рецептата за незапознатите с тази кухня Blush

# 140
  • Пловдив
Намерих 2 рецепти. Ето ги:

СОФРИТО от остров Корфу -> http://garcia.patevoditel.bg/corfu_sofrito_recipe/index.html

КОКИНИСТО -> http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=5265

# 141
  • София
Закъснявам с обещаната снимка, но имам някакъв проблем с кабела. Рецептата е тази, която сте посочили, само с едно уточнение, че месото трябва да е нарязано напречно на мускулните влакна, става много сочно и крехко. Сервира се с пържени картофи или варен ориз.

Скрит текст:

# 142
  • Cyprus, Пловдив
Ох, обожавам лукумадес, никога до сега не съм правила, чудя се дали да рискувам  Rolling Eyes

# 143
Ох, обожавам лукумадес, никога до сега не съм правила, чудя се дали да рискувам  Rolling Eyes
И аз не бях но стана разкошен.

# 144
Хайде и от мен една рецепта: Меден кекс:

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. вода
1/4 ч.л. сода
200 г орехи (едро смлени)
20-30 г стафиди
1 ч.л. канела
брашно, колкото поеме
За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. вода

Слагаме в тенджерка да врат олиото, медът, водата, орехите, стафидите и канелата. 2-3 минути след като заври, дърпаме тенджерката от котлона и бъркайки с дървена лъжица прибавяме содата и малко по малко брашно, докато се получи мека смес (като меко тесто). Брашното се сипва постепенно и разбъркваме, като сместа постепенно се сгъстява (трябва да е по-гъста от кексово тесто, но не като тесто за месене).
Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и с острието на нож правим квадратни или ромбовидни резки по горния слой. Печем на 200 С докато се сгъсти като кекс. След като се опече, разрязваме парчетата по вече оформените резки и като изстине, сиропираме с топъл сироп. За сиропа се загряват посочените съставки. Сиропът е готов 2-3 минути след като се разтопи медът. Може да се украси със смлени орехи или розички от сметана и капки мед върху тях.

# 145

Привет и от мен ,един полъх и от Егейско море и по-точно о-в Хиос !!! Simple Smile Simple Smile Simple Smile Радвам се ,че мога и аз да се включа и да съм полезна на всички,които обичат гръзката кухня . Живея вече 18 години тук , съпруга ми се занимава с ресторантьорство много години ......с две думи готвим почти всички в къщи и обожаваме гръцката кухня ,която е както разнообразна и характерна за всеки район на страната ,така и изключително вкусна !!!                   Ето за начало и рецептата : ОКТОПОД С ПАСТА (хтаподаки ме кофто макаронаки)    1 кг. октопод,1ч.ч зехтин,4 с.л оцет , 2 бр.  кромид лук ,3 бр. дафинов лист,1 скелидка чесън ,сол и пипер на вкус ,3 бр. добре узрели домати настъргани ,2 с.л доматена паста сгъстена   Приготвяне: Изчистваме старателно октопода ,режем на около 3-4 см. парчета и заедно с дребнонарязания лук запържваме ,докато лука придобие кристален цвят ,а октопода си смени цвета с малко вода ,по-точно задушаваме .След което прибавяме оцета и всичко останало без пастата ,наливаме достатъчно вода и варим до омекване на октопода .Прибавяме пастата към сварения октопод и варим според указанията за варене .Аз лично ползвам тенджера под налягане за пестене на време ,а и самия октопод се сварява бързо и е много крехък . Желая успех при приготвянето на всички ,една лесна и изключително вкусна рецепта ,и постна !!!

# 146
  • зад парка
dianakattou, супер рецепта и много вкусно изглежда!
Моят проблем в София е, че няма откъде да си купя пресен октопод  Mr. Green

Ако можеш, публикувай и други манджи, които приготвяш и харесваш!

# 147
Октоподи има в Метро, днес получих брошурата

# 148
То и в Пикадили има почти винаги охладени октоподи, но след последния път, когато ми се уцели разкапваща се от древност скарида, затвърдих мнението си да не купувам морски дарове в София.

# 149
В Метро имат зареждане всеки вторник и четвъртък.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт