Гръцка кухня

• 214 902
  • 923
  •   1
Отговори
# 300
До дамите, които живеят в Гърция.
Интересува ме какво готвят гърците по време на пости?
Споделете някоя хубава постна рецепта.

Да, бе постят! Веднъж на Катари Дефтера (Чистия понеделник) и 3 дни преди Пасха, ох...иначе са на чисто гориво месо, риба и пак месо...  В къщи ако няма наготвено с месо все пита какво ще ядем....Както и да е...

Спанакоризо (спанак с ориз), ревитосупа (супа с нахут), пържени картофи с хорта (диви ядливи треви), леща (ама като наготвя леща и в къщи става революция), псилофасула -супа (боб мунг), спанакя ме мавроматика фасоля (спанак с боб черно око), трахана, макарони със салца..сега не ми идва наум...като се сетя ще пиша.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 16:09 от Жани8

# 301
Споделете някоя хубава постна рецепта.

Да, бе постят! Веднъж на Катари Дефтера (Чистия понеделник) и 3 дни преди Пасха, ох...иначе са на чисто гориво месо, риба и пак месо...  В къщи ако няма наготвено с месо все пита какво ще ядем....Както и да е...

Спанакоризо (спанак с ориз), ревитосупа (супа с нахут), пържени картофи с хорта (диви ядливи треви), леща (ама като наготвя леща и в къщи става революция), псилофасула -супа (боб мунк), ...сега не ми идва наум...като се сетя ще пиша.
Може ли подробности за пържени картофи с треви?

# 302
Joy Joy Joy
препоръчвам ти вместо сополива магерица да си спретнеш нашенска супа от лапад или коприва, спанак, само да не е марули  Joy Joy Joy
с фиденце, оризче, каквото ти душа сака  Joy

аз утре ще прасна една бг баница, моят мъж да изцвили от кеф
опекох и  половин жълта тиква под ужасения поглед на свеки
тя очакваше да я сготви с ориз, но аз я измъкнах и спасих от срамната оризова кашотина, на която щеше да бъде сътворена  Sick
и ѝ се наслаждавам егоистично, защото тук такова се не яде, както и макарони на фурна  Mr. Green

Тук нещо имам пропуски...представям си твоята свеки как те гледала Simple Smile какво е това ястие тиква с ориз дето го готви пеферата?

# 303
Цитат
Може ли подробности за пържени картофи с треви

тревите са според сезона, сега например се събират от нивата или се купуват от пазара : агрия радикя (всички видове диви радики, глухарче, цикория) зохос (градински кострец), кафкалитра (средиземноморска нузла), папаруна (полски мак), капсела (овчарска торбичка), и др.

почистват се жълтите и жилави листа, измиват се прилежно от пръстта, варят се докато омекнат, но да останат все пак крехки, а не разварени. Подправят се с обилно количество зехтин и сок от лимон на вкус

# 304
Цитат

тревите са според сезона, сега например се събират от нивата или се купуват от пазара : агрия радикя (всички видове диви радики, глухарче, цикория) зохос (градински кострец), кафкалитра (средиземноморска нузла), папаруна (полски мак), капсела (овчарска торбичка),
Знам кои треви се ядат. Фенка съм на всякакъв зеленяк Simple Smile Как се приготвят към пържените картофи питам.  Peace

# 305
Цитат

тревите са според сезона, сега например се събират от нивата или се купуват от пазара : агрия радикя (всички видове диви радики, глухарче, цикория) зохос (градински кострец), кафкалитра (средиземноморска нузла), папаруна (полски мак), капсела (овчарска торбичка),
Знам кои треви се ядат. Фенка съм на всякакъв зеленяк Simple Smile Как се приготвят към пържените картофи питам.  Peace

Извинявай, не разбрах. Сервират се отделно, чиния с картофи и чиния с варена хорта, нищо особено, просто като гарнитура едното към другото.

# 306
Цитат

Извинявай, не разбрах. Сервират се отделно, чиния с картофи и чиния с варена хорта, нищо особено, просто като гарнитура едното към другото.
Добре звучи. Благодаря!

# 307
  • зад парка
...

Не живея в Гърция, но една приятелка оттам, например вари боб без олио. Зехтинът се слага суров после в порциите на децата.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 17:45 от InaDot

# 308
  • зад парка
...

InaDot, възможно е в различните части на Гърция да се приготвя магерицата с леки вариации. Тук, където живея никой, никога не слага друго освен марули и наистина ги варят по 20 минути. То и марулите са огромни, но пък крехки, ето днес взех една от магазина и е като храст  висока около 30 - 40  см. и я консумираме поне на 3 салати.

...

Да, разбира се. И в крайна сметка - въпрос на личен вкус и стиковане с него.
За фрикасе с хорта - от Сирос.

# 309
  • зад парка
...
InaDot , сподели кое по ти харесва- гръцките лoкумадес или нашите толумбички? Аз засега убедено съм към второто. Simple Smile Гръцкото вино е казват е по -добро заради по топлият климат тук.
...

Аз съм фен на гръцките сладкиши по принцип, защото ми се струват по-леки. Не обичам много сладкото, почти не ям, но предпочитам гръцки. Особено ако са домашни  Laughing

Относно виното - бих заложила на регионално италианско, Сардиния, Сицилия, Венеция. За предпочитане- бяло.  Sunglasses

# 310
Хайде една манджа от мен за агнешко дробене със сополиви марули...

Агнешко дробене фрикасе (Συκωταριά φρικασέ)

1 кг, агнешко дробене нарязано на едри парченца около 3 см
4 големи марули
1 връзка зелен лук
1 голяма глава зрял лук
няколко клончета дребно нарязани резене (μάрαθος) и копър
1 с.л. доматено пюре
сол, чер пипер

Задушаваме дребно нарязани зеления и зрял лук.
Добавяме дробенето, задушаваме заедно за 5-6 мин.
Добавяме марулите нарязани на широки ленти (3см), разбъркваме периодически и изчакваме да спаднат,
Добавяме 1 с.л. дом. пюре, сол, чер пипер, 2 ч.ч. вода и оставяме да ври докато омекне дробенето и става за ядене.

Застройваме с авголемоно от 2 яйца, сок от 2-3 лимона, като разбиваме яйцата и лимона за кратко, добавяме към тях по-малко от горещия бульон и после изсипваме заедно в тенджерата, като загасяваме веднага котлона.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 19:56 от Жани8

# 311
  • зад парка
Жани8, ти си един ботаник просто! Билингуал, при това!
 Joy

# 312
Не знаех, че овчата торба се яде  Laughing Жани, и имената на български им знаеш  Heart Eyes А тучениницата (адрахла) ? Ние я пием на сок изцедена на машината или прясна накъсана в салати, както и на хортопита.

А жълта тиква с ориз свеки готви както спанакоризо, лаханоризо и на мен не ми харесва.

Ето и моите треви брани през януари , а следващите снимки са постни манджи изключая една пилешка супа. И аз слагам, зехтина след като махна манджата от котлона и леко изстине. И на работа така готвим, като запържваме само в крайна необходимост. Месата се варят, изхвърля се вода 2 пъти и после се слагат салци и сосове ( коккинисто, красато, лемонато), подправки........

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=743696258994395&set= … ype=1&theater

# 313
А, μάραθος (не μαράθος). Граматически го знам само.
Признавам си, че не различавам резене от копър.
Ама нека "познавачката" риъл уомън обЕсни hahaha
Дето не я бърка дали пиперът е бял, червен или черен Mr. Green

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 18:43 от Marylin

# 314
 hahaha утре ще го снимам маратото, така е нацъфтял/о из целия остров ( ако изобщо е марато)  Joy Joy с едни кичести жълти цветове.........
според мен е жив анасон, ама знам ли  newsm78

туй резене го слагали в салатите, така чух, един път опитах и нещо не ми хареса

но хортопита без марато не приготвям, слагам малко, да загатва вкуса си

Общи условия

Активация на акаунт