Гръцка кухня

  • 214 891
  • 923
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 1 263
Има малка разлика копъра в Гърция-  марато(див копър) и анитос(копър)

# 316
  • Мнения: 334
хехе, страшни сте  bouquet
Сега като превеждам на немски, установявам, че аз на детето съм давала чай от резене (Fenchel), а не както съм си мислела - от копър (Dill).
http://kasida.bg/hipp-chaji-ot-kopyr-197-2079.html

# 317
  • Мнения: 158
чай от Fenchel успокоява стомаха, а пресен сок от него върши чудеса, така че майката Вселена се е погрижила за теб  Laughing

# 318
  • Мнения: 5
Не знаех, че овчата торба се яде  Laughing Жани, и имената на български им знаеш  Heart Eyes А тучениницата (адрахла) ? Ние я пием на сок изцедена на машината или прясна накъсана в салати, както и на хортопита.

А жълта тиква с ориз свеки готви както спанакоризо, лаханоризо и на мен не ми харесва.

Ето и моите треви брани през януари , а следващите снимки са постни манджи изключая една пилешка супа. И аз слагам, зехтина след като махна манджата от котлона и леко изстине. И на работа така готвим, като запържваме само в крайна необходимост. Месата се варят, изхвърля се вода 2 пъти и после се слагат салци и сосове ( коккинисто, красато, лемонато), подправки........



Зори, овчарската торбичка е сред ядливите треви, като същевременно е и билка, ето ти линк да прочетеш повече за нея
 
Тученицата също е много полезна, тя съдържа 7 в повече витамин С в сравнение с портокала. За нея има писано тук

Лаханоризото и на мен не ми хареса, карах моя да го готви, защото като слушах от един негов чичо, дето е стар ерген и все готвел лаханоризо. Каза ми моя, че не му харесвало, но аз настоях да го сготви, ами какво да кажа и на мен не ми хареса, има вкус на нещо като зелеви сарми, но по-блудкаво. Явно и колокиторизото (тиква с ориз) няма да ми хареса.

Виждам, че знаеш да събираш хорта, имаш събрана и кафкалитра и радика..Прекрасно е на Парос, спокойствие, сякаш времето е спряло..

По здравословно е да се слага зехтина в края на готвенето, въпреки, че тук си настояват да го слагат в начало, както знаят от майките си. Аз също в началото готвя с малко зехтин и към края добавям останалото количество и то скришно, щото пак ще паднат забележки...

Искам  да питам защо казваш, че месото се вари в две води които се изхвърлят? Защо не се запържва в началото със зехтин и след това да се готви по предназначение? За икономия на време ли?


Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 21:43 от Жани8

# 319
  • Мнения: 5
А, μάραθος (не μαράθος). Граматически го знам само.
Признавам си, че не различавам резене от копър.
Ама нека "познавачката" риъл уомън обЕсни hahaha
Дето не я бърка дали пиперът е бял, червен или черен Mr. Green

Права си, в бързината обърках тона, ето тук можеш да прочетеш за това кое е резене, див копър

# 320
  • Мнения: 5
hahaha утре ще го снимам маратото, така е нацъфтял/о из целия остров ( ако изобщо е марато)  Joy Joy с едни кичести жълти цветове.........
според мен е жив анасон, ама знам ли  newsm78

туй резене го слагали в салатите, така чух, един път опитах и нещо не ми хареса

но хортопита без марато не приготвям, слагам малко, да загатва вкуса си


Зори, за резене има писано тук, това за което говориш предполагам е същото. Има много по-остър вкус в сравнение с копъра, в салата не зная дали се слага марато, но в зелени баници-спанакопита, хортопита, спанакоризо, кюфтета от тиквички -непременно, много им прилича. И Аз не слагам с шепата, защото е много силно.

# 321
  • Мнения: 5
хехе, страшни сте  bouquet
Сега като превеждам на немски, установявам, че аз на детето съм давала чай от резене (Fenchel), а не както съм си мислела - от копър (Dill).
http://kasida.bg/hipp-chaji-ot-kopyr-197-2079.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel
За колики на бебето ли? И аз съм давала

# 322
  • Мнения: 158
Шефът ми на работа  е в ремисия, отстранен му е един бъбрек  и е избрал да имаме по-здравословна кухня. И той самия се храни много семпло. Затова не пържим готвеното, хвърляме 2 води за да се поочисти от кръвта и част от гадориите с които са хранени животните, въпреки че почти всички продукти основни са ни домашно производство ( меса, зеленчуци, зехтин, сирена, ксиномизитра). Също не предлагаме кетчуп и майонеза, полуфабрикати и сосове. Крема галактос само в 1 рецепта имаме ( кота ала крем). Всички гарнитури към месото са зеленчук, освен при изрично поискване. Макаронадите и тях ги правя с много семпли салци и така си готвя и в къщи.
Тази година мисля да науча и кухнята на Миконос, ще ми се да сменя въздуха  Laughing за лятото. Парос е един малък рай, на мен много ми харесват Цикладите и не искам да се местя. Казвала съм го много пъти, че понякога не знам нито колко е часа, ни коя дата е........... тв не гледам и брането на билки и хорта ни е любимо занимание с мъжа ми.
Жани, да не излезем  и комшийки , освен наборки  Laughing

# 323
  • Мнения: 5
Вашата кухня изглежда много лека и страхотно вкусна, видях в ФБ едни гариди с крифараки, чак ми потекоха лигите, не знаех, че може да се приготвят така, имам купени големи и стоят от една седмица в фризера. Ако не бях на диета веднага бих ги направила по твоя начин. Днес цял ден съм на 3 яйца бъркани, 3 сухи смокини дето молих малката да ги изяде и им се назландисва и вечерта 1/3 готово печено пиле с домато-агуро салата и 7-8 маслини. Хляб - йок!
Вчера обаче си сговних диетата, пържих бакалярос със скордаля, ей като ми замириса и ми падна пердето, за колко омахах едно горещо парче, (пък по-късно още 2-3? така и не разбрах), малката и тя подвиква мам-мам...и тя яде бакалярос, че и на скордалята не отказа. Посля тегля се на кантара днес сутринта +600 гр. отгоре, айде...
Не сме комшийки, в Каламата живея, но като гледах снимките от Парос така ми хареса колко е спокойно, зелено...

# 324
  • Мнения: 158
Ба, диети......... Аз бях 4 -5 години стриктна дюканка, после обърнах резбата на зеленчук и вече от година не се тегля, че бях болна на тема кила. Иначе с мъжа ми правим всяка година фрутотерапия, лимонотерапия, сега сме на 20% термично обработено и 80% омо. В края на март съм на семинар в Атина, точно по темата - ритъм на идеалното тегло и ще споделя вЧипитления  Laughing
И диетата ти е добре, но ако искаш да си на протеини и зеленчуци не смесвай с плодове ( освен ако не ти е правено диатрофи от ятрос), изобщо разделно и балансирано хранене прави чудеса и без да оставаш гладен. И бакалярото, ако е само бакаляро и вода няма да качиш. Спирам, щот това ми е хоби от известно време - как да си върнем идеалния метаболизъм на тялото и да се храним без да трупаме, как и защо трупаме, кои чувства ни липсват, че ги компенсираме с храна, защо ядем малко а не слабеем и тт.н. и т.н.

А скаридите стават супер така. Загрява се чесново олио ( олио с пасиран чесън), хвърлят се скаридите бързо вътре, като се внимава да не прегори чесъна, че смърди неистово и разваля цялата манджа. Гълток узо , за да се фламбира, пак масло се добавя, салца Наполитен, да поври 2-4 минути, мяташ критаракито вътре, лашкаш  напред-назад да се овкуси добре и Бон апети.

А само сварени повече ги обичам, със сос от горчица, мед и лимон. И да са големиииии, джъмбо или тигрови  Mr. Green

И там някъде има и една макаронада с кедони( едни бели миди) и я правих за една разгевезена  италианка със 100 претенции, ама с такъв кеф, че тя после дойде в кухнята и ми остави една тлъста банкнота бакшиш за ужасТ на сервитьорите  Laughing

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 23:55 от zorita

# 325
  • Мнения: 5
Запушвам си устата, обаче тези скариди натрапчиво ми се въртят в главата, освен да ги направя по твоя начин до момента в който се слага критараки-то, да разделя количеството на две, половината (за мен) скета, а към останалите да добавя критараки, че да няма в къщи недоволни.

Много се говори напоследък за суровоядство, полезно е защото храната е жива, съдържа всички витамини, които при термична обработка се разлагат, но нещо не ми идва отвътре да усвоя този начин на хранене, не ме насища. Да издържа цял ден на сокове, това е фантастика за мен...
Друг е въпросът, че прекаляването с хляба води неусетно до излишни килограми.

За плодовете е вярно, не може да се консумират без граница, "защото сме на диета", може но само до два плода на ден, при положение, че в менюто има протеини + зеленчуци.

Бакаляроса уж за мъжа ми щеше да бъде пържен, а за мен и малката печен на тефлоновия тиган, но така и не успях да стигна до там, нали ти казах, че ми падна пердето....ако бях удържала, нямаше да излапам толкова излишни калории от маслото и брашното, както и да е от днес съм пак примерна,  Praynig

И макаронадата с кидони е страхотна, изобщо призванието ти е да готвиш.

# 326
  • Мнения: X
От 2 дни нета ми прави проблем и не мога да пиша.Тъкмо напиша отговор по темата и пускам да се публикува ,нета спрял и писаното отиде на майната си Close Ся малко след дъжд качулка,ама да си кажа  Joy
Мисля че дискусията за подправките между Зорита и Мериджейн,породи голяма обърквация в темата Mr. Green.Но те, до колкото схващам,говореха за друга страна(май за Германия),не за Гърция,че не знаят имената на подправките.Иначе споменатите бахар и кимион са с почти еднакви имена като българските.Не може да ги сбъркаш.И от там се създаде впечатление,че не знаят подправките как се казват,пък седнали рецепти да пишат  Joy

Аз така, докато издиря за една рецепта подправката тимари,голям зор видях.Мириша я после,абе много познато мирише и не мога и не мога да се сетя на какво. Grinning След месец някъде случайно разбрах,че това било мащерка.А аз я имах закупена от Бг. Mr. Green
Подправки  имат наистина много видове.Ония ден бях до една оранжерия,да си накупя цветя за терасата.Видях че има  много видове хорта за разсад(те доколкото знам ги култивират дивите) и хипер много подправки в саксия.Само видовете мента бяха над 7:шоколадова,портокалова и т.н.  ooooh!
Жани8,блога ''Даровете на Гея'' твой ли е?Ако е да,поздравления!   bouquet.Аз отдавна съм го открила  Grinning Много е хубав и полезен.На мен ми беше много помощ за видовете хорта.Аз също се научих да я ям и я обожавам.Само роката ми горчи и я избягвам.
Мислех че зохята  е листа от глухарче,а то не било така.Много от тях доколкото знам нямат и превод на български.
Купувам си ги от пазара,защото в града няма къде да я бера.А пък и не я познавам добре.То малко като гъбите.Ако не ги познаваш,може да се отровиш.  Mr. Green
Евтини са на пазара и ги има в голямо изобилие.А в началото се чудех,защо аджеба има толкова много сергии с треволяци  Joy
Но една забележка за блога:малко са рецептите .

basis,страхотни и автентични рецепти публикуваш  Peace
Стифадото ,което си дала е една от любимите манджоци на мъжо.А на мен постната нахутена супичка.Точно така я обичам.Ама домашните и се мръщят и се налага за тях да я правя в глинено гърне със салца и много подправки.
Рецептата за бакла,тези дни ще я пробвам.Обичам бакла  Peace Само на салата с чесън съм я правила,даде ми страхотна идея.Мерси   bouquet

InaDot,твоите рецепти също са много популярни.От къде ги знаеш,след като казваш,не живееш в Гърция?  Heart Eyes
Аз наскоро си купих от един от хипер маркетите едно малко книжле с рецепти ''ουζομεζεδες'

Мисля че авторката на темата е крайно време да сортира дадените рецепти на първа страница.Станаха много рецепти,трудно се намират и има няма ,някой пита за рецепта,която я има в темата в минимум 2 варианта.
Извинявам се дългия пост,но за да не стане още по-дълъг,след малко ще пусна отделно една елементарна рецепта за супер популярно мезе.Може би най-известното и познато в Гърция  Mr. Green

# 327
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз не разбрах за свинското с целина  Embarassed Готви се само с листата и стъблата или се слага и главата целина?

# 328
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
...
InaDot,твоите рецепти също са много популярни.От къде ги знаеш,след като казваш,не живееш в Гърция?  Heart Eyes
...

По съребрена линия.   Sunglasses

# 329
  • Мнения: X
Onna-bugeisha,без главата мисля е по-добре.Само листа и стъбла .

Противно на сегашните пости  Mr. Green
Сувлаки или шишчета от свинско месо

Дървени клечки за шишчета
1кг. свинско без кост
1 с. лъж .риган
1/2 ч.ч. лимонов сок
2 скилидки чесън
1 ч. лъжичка черен пипер
Количеството на всичко зависи от най-вече от вкуса.

 За поливане на готовите шишчета 1 или 2 ч.л. лимонов сок 1 ч.л олио или зехтин и сол.

Потапяме дървените шишчета за 1 час във вода,за да се напоят хубаво и да не изгорят при печенето.
Нарязваме месото на хапки.
Разбъркваме в купа 1/2 -та ч. чаша лимонов сок,чесъна и черния пипер.Слагаме месото вътре и прибираме в хладилника за минимум 1 час.
След това набождаме хапките на клечките и печем на скара(най хубави са на дървени въглища).
След като се изпекат,докато са топли ги поливаме с дадена заливка :лим.сок.,олио и сол.

Общи условия

Активация на акаунт