Гръцка кухня

  • 214 820
  • 923
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 1 263
Тесто за калицуня, питес калицуня (малки тестени банички)
Продукти за тестото(20 -30 броя или 1 пита)
1-11/3кг  брашно
1/2 каф. л. сол
2 суп.лъж.зехтин, олио
2 чч. хладка вода (толкова, че тестото да не лепне, но да е меко)
1/2 каф.ч. ракия
Смесваме добре продуктите, месим и оставаме за 1-2 часа.
Оформяне на тестото:
за калицуня листа трябва да е с дебелина 0.5 мм, режем средно големи квадрати.
Тук почити всеки дом си има машинка за приготвяне на домашна паста, с която оформят дебелината на листа (№3)
http://www.bg-mamma.com/index.php?all;topic=651756.0
за питата листа трябва да е малко по дебел и според формата на тавата.
Калицуня със спанак и извара
Един познат сподели, че преди доста години е имало обичай да се правят по 40 тави от тези банички за Великден, имали в промишлено количество. Simple Smile
За плънката:
  1кг. спанак
сол  
1/2 каф.ч. зехтин
300-350г. извара (по принцип се приготвя с "мизитра" – меко несолено сирене от овче или козе мляко).
черен пипер

сусам
1 яйце  
Нарязваме спанака  и го намачкваме добре със сол във съд и го изстискваме, за да се отдели сока. Към изтисканият спанак прибавяме зехтина, изварата, чер.пипер и разбъркваме.
Режем листа тесто на квадрати, слагаме от плънката в средата и загъваме от 4-те страни . Намазваме  с яйце, поръсваме със сусам. И печем във фурна на 180градуса за 20 мин,.
Как ги приговят местните(рецептата от клипа е малко по нетрадициона), но техниката абсолютно същата :
http://www.youtube.com/watch?v=g147lm6_RxE
Калицуня със спанак
За плънката
1-1 1/2 кг. спанак
1/2 каф.ч. зехтин, олио
сол
ч.пипер
1 глава лук

 сусам
1 яйце
Изтискваме сока на нарязаният и намачкан със сол спанак. Разбъркваме със ситно нарязаният лук, зехтин, сол и ч.пипер.
Режем листа тесто на квадрати, слагаме от плънката в средата и загъваме от 4-те страни . Намазваме  с белтък, поръсваме със сусам. И печем във фурна на 180градуса за 20 мин.
Калицуня великденски
За плънката:
1/4 крема сирене или антотиро (http://www.cheese.com/anthotyro/)
1/4извара или "мизитра" (меко несолено сирене от овче или козе мляко)
1/4 пресния, неузрял, почти течен кашкавал,  казвахме му "гебек" или малака (неузряла кефалогравиера(http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B … D0%B8%D1%80%D0%B8))
1 яйце
гьозум, джоджен -малко количество
сол
1суп.лъж. брашно

сусам
1 яйце
Разбъркваме добре продуктите за плънката.
Режем листа тесто на квадрати, слагаме от плънката в средата и загъваме от 4-те страни . Намазваме  с жълтък, поръсваме със сусам. И печем във фурна на 180градуса за 20 мин.

На мен любимият ми е 1-ят вариант, 2-ят е подходящ за пости, 3-ят е също често срещан.
Сфакианес питес  или Питки от Сфакя (Питки с извара и мед)
(Сфакя е област , обхващаща няколко села, във която са родени бабата и дядото по бащина линия на Геновефа Анастасаки, известна още като Дженифър Анистън.)
тесто за питес
1/2 кг извара или мизитра (меко несолено сирене от овче или козе мляко)
Вземаме малка топка тесто , оформяме го в кръгова форма,поставяме 1 суп.лъж. извара в средата, затваряме я  в тесто, отново точим внимателно, докато се получи кръг. За да се получи добре питките трябва да са с дебелина не повече от 2-3 см.
http://www.youtube.com/watch?v=Jr_hnOr0N9A
Печем на силно сгорещен тиган, без зехтин, олио от двета страни до зачервяване. Сервира се с мед.    
http://www.youtube.com/watch?v=_krWbdrddwU
http://www.youtube.com/watch?v=5yeNK776yag
Маратопитес (Питки с копър)
тесто за питес
За пълнежа
1кг копър ,марато
1 стар лук
пресен лук
100-200г спанак
сол
ч.пипер
1 каф. ч. зехтин, олио
Намачкваме добре насоления ситно нарязаният копър, спанак, стар и пресен лук, оставяме за 1 вечер да си отцеди сока и прибавяме зехтина и разбъркваме.
Вземаме малка топка тесто , оформяме го в кръгова форма,поставяме малко пълнеж  в средата, затваряме го в тесто, отново точим внимателно, докато се получи кръг. За да се получи добре питките трябва да са тънки.
Печем на сгорещен тиган, без зехтин,  от двета страни до зачервяване.
След като сме ги извадили от тигана  ги намазваме с малко зехтин, за да останат меки. Консумират се със вино и не само. Simple Smile
http://www.youtube.com/watch?v=Ycda8CmBgP4

Evana, благодаря за хубавите думи! Страхотно е, че си решила да се включиш с такава вкусна рецепта.  Peace

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 06:21 от basis

# 331
  • Мнения: 158
Evana,  наистина говорихме за Германия, но смут създаде една потребителка, която има единствено занимание да ходи по темите и да се дърви безмислено, като  целенасочено се опитва да влезе в остър спор, подмятайки разни злонамерени забележки.
Малко не съм съгласна за лимона в маринатата, защото той стяга месото, но пък ще опитам при следващото печене у дома. Искам да поработя някога в сувладжидико, но не съм завивала никога пита. Като казах пита, и това ми е любимо тестяно. Изпечени на скара и намазани с чисто масло и риган  Laughing

basis, даде ми идея за днес  Heart Eyes Ще имам гостенки и ще ги почерпя с банички.

Жани, организмът има нужда от пренастройка ако ще се правят каквито и да е промени. Самата дума диета, щом я чуе мозъка и вече я е отхвърлил на подсъзнателно ниво. И трябва да си много корав, за да изпълняваш точно и стриктно програмата за хранене, а после и да запазваш постигнатите резултати. И тук настъпва борбата между съзнание и подсъзнание. Клетките в тялото има генетична информация да трупат запаси. Това се е формирало през всичките години на еволюция. Те знаят, че когато има храна трябва да трупат, за времето когато ще има глад. Да, но сега вече глад няма, мозъкът знае, че глад няма. И като му кажеш “диета“ и той започва съпротива. Малко неясно се изказах  Blush
Та, към суровоядство може да се пренастрои човек постепенно. И не разбира се като клинично отклонение, а като осъзнато здравословно хранене. То после самият организъм не иска готвено и мазнотии. Плюс това с годините органите се амортизират и няма нужда да ги претоварваме излишно.На теория ги знам нещата много добре, но на практика уви.
Айде сега върви да устоиш на топли калцуня или папуцакя  Joy Joy Joy

# 332
  • Мнения: 5
Иска ми се да напиша отговори, обаче малаката не мя оставя, стои до мен и ревтуни, че не й обръщам внимание, заминавам да я вода на разходка, довечера ще пиша отговори,
Приятен ден на всички   bouquet

" Ей какви глупости съм написалаааа...малката исках да кажа , добре, че ме поправихте!"

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 16:25 от Жани8

# 333
  • Мнения: X
Цитат
Страхотно е, че си решила да се включиш с такава вкусна рецепта.

basis ,включила съм се аз отдавна,ама май някой не е четял по-предните странички.  Mr. Green
Зори, като каза папуцаки се сетих за мелидзанес папуцакиа-варианти
    
  
Патладжан обувка с кайма  Мелидзанес папуцакиа  
     Продукти (за 6 души):

    1 ½ килограм патладжан
    2 яйца разбити
    750 гр. мляно месо
    2 глави лук, нарязани на ситно
    1 скилидка чесън
    1 стрък мащерка
    1 дафинов лист
    150гр. растително масло
    4.3 домати (обелени и нарязани)
    нарязан магданоз
    сол
    пипер
    малко настъргано сирене (пармезан)
За соса: Той си е бешамел

    1 чаша. брашно
    4 чаша. мляко (гореща)
    1 к. чаша. растително масло
    2 яйца
    1 чаша. настъргано сирене (пармезан)
    сол
    пипер
    индийско орехче

Нарежете патладжаните на половина.Ако горчат,накиснете ги в подсолена вода,за да се махне горчивината.Изпържете ги и от двете страни в тиган.Издълбайте всяко парче и наредете в тавичка.
Задушете леко лука и прибавете каймата .Като се позапържи леко,добавете доматите и подправките,без магданоза.Ако не са много водни доматите,добавете мъничко вода и оставете на котлона около 30 мин ,като разбърквате периодично.
След това дръпнете пърженото от котлона и добавете яйцата и магданоза.Разбъркайте и напълнете издълбаните патладжани.
Направете бешамела и ги залейте едно по-едно с него. Запичат се във фурната за 25-30 мин.
 Мои корекции:не се занимавам с бъркане на бешамел.Вземам готов на прах от магазина.За 1 евро и нещо,не си струва занимавката.Е ,вярно не е същото,но пък пести време.
Най-често го правя без бешамел,а рендосвам само сирене отгоре.Така ми е по-леко ястието.

Друга разновидност на Мелидзанес папуцакиа само че със сирене.Много,много любимо и бързо лятно мезе.
Пълени патладжани със сирене и домат

За 4-6 човека

6 патладжани
2 домата, нарязани
150 гр натрошено сирене фета
черен пипер
3 -4 стръка мента или риган

Измийте патладжаните както са с кората. Изпечете ги в слаба фурна, докато омекнат добре и пуснат сока си. След това ги разрежете на 2 половинки,издълбайте леко и напълнете със смесените: сирене,домат(наситнен),подправките и малко зехтин или олио.

П.п.Аз досега не съм ги пекла във фурната.Винаги използвам(ако сме запалили скарата) да мушна във нагорещените дървени въглища няколко патладжана.И ако ме мързи да майсторя папуцакя,направо беля патладжана ,режа на кубчета и смесвам с горната смес.Патладжана във въглищата става разкошен.От тях добива един опушен аромат  Heart Eyes

# 334
  • Мнения: 5
Зори,
Цитат
„Туй резене го слагали в салатите, така чух, един път опитах и нещо не ми хареса”

Да не би да имаш впредвид, че слагат в салатите лукувицата му, която наричат финокио

Според мен марато и финокио е едно и също, просто финокио е името на резенето в превод италиански   
А тук пише защо ти  прилича на анасон 

Цитат
„Спирам, щот това ми е хоби от известно време - как да си върнем идеалния метаболизъм на тялото и да се храним без да трупаме, как и защо трупаме, кои чувства ни липсват, че ги компенсираме с храна, защо ядем малко а не слабеем и тт.н. и т.н.”

Зори, за коя книга става въпрос и успяла ли са да приложиш прочетеното?

Цитат
„Клетките в тялото има генетична информация да трупат запаси. Това се е формирало през всичките години на еволюция. Те знаят, че когато има храна трябва да трупат, за времето когато ще има глад.”

Точно това е проблемът, че свинския ген надделява и изгубените с  труд  гадни килограмите отново се завръщат.  Освен това не мога да следвам  същата диета от която съм имала резултати, сякаш организъма има памет какво се случило и упорито се съпротивлява, налага се намирам нови начини да го изненадам, а е нужна и психологическа нагласа за да се издържи първите 20 дни, след това се свиква.

******************************************************************

Evana
Блогът е мой, интересно ми е да пиша за тревите, защото в България не са познати или ако са познати, то не се знае, че са ядливи и имат хранителна стойност, пиша за всичко което ни е дадено от майката Земя (Гея), за тревите и за приложението им в кухнята, за неща които са ми направили впечатление, природни забележителности, за митология, за гръцки празници...
Вярно е, че нямам толкова рецепти колкото бих искала да имам, но писането, снимането, оформянето отнемат време, а и на мен ми харесва да съм изчерпателна за това, което пиша.
Напиши ми гръцките имена на тревите, които искаш да ти кажа как се казват на български, вярвам, че ще ги открия.

Рецептите за патладжани обувки са чудесни,   bouquet   chef

*********************************************************************
Basis

Страхотни рецепти за пити, от кой остров са?   chef   bouquet
Много обичам да меся, любимото ми е спанакопита и с много ароматни треви, те се продават на връзки на пазара.

# 335
  • Мнения: 1 263
Бугаца (нещо подобно на нашите банички със сирене)по вкусна баничка не съм опитвала досега
Плънка:
500гр. извара или мизитра(меко несолено сирене от овче или козе мляко)
100гр. овче масло или стака(каймака на овчето мляко)
7-8 суп.л. брашно
7-8 су.лъж. кр. масло
2 водни чаши пр.мляко

1/2 кг. готови листи от най-тънките за баклава
Във съд разбъркваме със телена бъркалка или миксер, изварата, ов.масло, кр.масло и пр.мляко, до образуването на пухкав крем, постепено прибавяме и брашното.
Намазваме със зехтин, олио тавата (36 см). Слагаме 4 готови  тестени листа, като всеки го мажем отделно със зехтин.Изливаме плънката, събираме крайчетата на листата, които излизат от тавата. Поставяме още 4 листа отгоре , всеки намазан със зехтин, като вдигаме леко при поставянето на всеки следващ лист, за да се получи многопластово. Печем на 200 градуса за 20 мин. При сервирането може да се поръси със пудра захар( аз го предпочитам без)
http://s.protagon.gr/resources/2011-04/28--3.jpg

Ханиотико буреки (Ханиотски бюрек)Пита с плънка от тиквички, извара и картофи (много добра)
Продукти за тестото:
1/2кг брашно
3 суп.л. зехтин, олио
1/2 к. лъж сол
1 чч хладка вода
1/2каф.ч. червено вино
За плънката:
1 1/2 кг картофи, нарязани на тънки кръгчета
1 1/2кг тиквички, нарязани на тънки кръгчета
брашно(за да оваляме тиквените кръгчета в него)
1 връзка джоджен, гьозум
1кг. извара или мизитра
1чч зехтин, олио
4 суп.лъж овче масло
сол
ч.пипер

сусам
яйце
Омесваме тестото, оставяме го за около час.
Овалваме тиквените кръчета в брашно. В дълбок съд разбъркваме тиквичките, картофите, изварата, овчето масло, ситно нарязаният джоджен, зехтина, солта и чер.пипер.
Разделяме тестото на две топки. Точим лист във формата на тавата, намасляваме тавата, слагаме листа, намазваме с зехтин, изсипваме плънката, разпределяме я равномерно, отново намазваме с зехтин и покриваме с вторият лист, намзваме със разбито яйце, пръсваме сусам, режем на квадратни парчета и печем във фурна на 180 градуса, за 1ч-1.15ч.
Техниката от видеото е същата, с разликата, че не се слагат картофи(но специално този бюрек без картофи, някак си ще му е съвсем различен вкуса) и освен с изварата има и тиромалама(малака(неузряла кефалогравиера)), което може да се замени с пресния, неузрял, почити течен кашкавал,  наричан "гебек".  
http://www.youtube.com/watch?v=lI-PuG-mIPU
Evana , папуцакя ми  е любимо, предпочитам го пред мусаката и пастициото.
zorita , отнема няколко часа, приготвянето на тези банички, а много си ги харесват гърците...да не стане така, че след това да те карат често да ги правиш.
Жани8 , Крит е.
InaDot, във връзка със онзи линк, който даде, все забравям да допълня, че халуми ми е любимо сирене. Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 11:26 от basis

# 336
  • Мнения: 1 825
запис да следя и аз темата  Laughing Днес открих, че има за гръцката кухня.

Жани8, посетих ти блога, интересен е.

Аз тъй като съм фенка на всякакъв вид пити (хотопити, колокитопити, тиропити и т.н), би ми било интересно някой да сподели с какви точно хорти  прави хортопита. Спанак, сескула, праз, лук, цвят от тиква, лапато....някоя друга? Аз слагам и малко ситно нарязано зеле.

Ще ви споделя и една от любимите ми рецепти, която готвя много често:

Трапсала/Супя/Каламариа с арака (грах)

Продукти:
Около 1/2 или 1 килограм трапсала или супя. Замразени, пресни - без значение. Аз използвам от замръзените, защото са изчистени.
1-2 стръкчета пресен лук
1/1 стрък праз (по желание, аз слагам)
1 главичка сух(стар) лук
1 главичка корен от целина (незнам как се казва този корен и дали има някакво име)
1 зелена чушка (от тези за пържене)
доматена паста, пюре или пресеи 2-3 домата
сол, черен питер, малко лют червен пипер (за който обияа люто)
магданоз, анитос(копър)

Приготовление:

Размразяваме трапсалата/супя/калмари, т.е изсипваме ги в тенджера с вода, докъто заврят с малко оцет (около 1-2 супени лъжици). А ако са пресни ги почистваме добре, за да не останат следи от пясък и ги нарязваме. След като заври водата ги изцеждаме и ги оставяме на страни. Пресните нищо не ги правим (не ги варим).
В блендер или може и да ги нарежем, който както предпочита, слагаме зелечуците. Аз в блендер режа моркова, корена от целина, и стария лук. Чушките, лука и праза ги нарязвам.
В съд (тенджера) слагаме на дъното зехтин и изсипваме всички зеленчуци. Запържваме ги съвсем леко, добавяма таласината ни, една малка чашка от ликьор бяло вино, граха и оставяме всичко да вземе едно завиране, бъркайки същевременно, за да не загори. Добавяме вода, на око (както предпочитате ястията - с повече чорбичка или без, съответно толкова и вода) и доматената салца/пюре или нарязани на ситно пресни домати. Аз на това количество продукти добавям около 2 2 и 1/2 водни чаши вода. Разбърквате добре и оставяте ястието да се готви на тих огън около 20 - 30 минути, т.е докъто се свари граха и таласината. Осолявате на вкус, добавяте черен пипер и лют червен пипер (по желание). Разбърквате редовно и следите количеството течност. Аз го готвя до извиране на почти всичката вода, да остане само гъста салца, както се казва. След като е готово ястието го махате от котлона и добавяте магданоз и копър (по малко).

Добър апетит   chef  Wink


# 337
  • Мнения: 158
basis, аз съм Спииди Гонзалес  Joy Joy Joy
Когато има сръткави плънки и предварителна подготовка, винаги ги замесвам/обърквам от предния ден. Само яйцата добавям, ако има такива в момента на приготвяне.
Подправките ми са нарязани в кутии в хладилника, чесново олио си разбивам в стъклен буркан, всички зеленчуци са ми измити, дет се вика както си подготвям нещата на работа, така и в къщи. Тесто меси машината или взимам готови кори на Канаки или кори за пита.

Снощи пекохме котопуло пайдакя и използвах въглищата да изпека тиквички, пипер, патладжан, домат и праз. Разбих в блендера чесън,зехтин, оцет балсамико и една идея мед....стана божествено.

Хавайче, манджата ти звучи добре, на моя мъж ще му хареса. Тази година няма нищо в морето, хванал е само няколко калмара и октопода. За дефтерата използвах всичката налична таласина от фризера и край. А да купувам от супера не искам, че са обработени с разни гадости, освен това, като се размрази мекотелото и се изцеди, се оказва цената на килограм космическа.
И аз съм фен на питите. На хортопита слагам всичко с цвят зелен. Но имам хитринка. Измивам я добре, претривам я в легенче с малко розова сол (друга не ползвам), да се спихне, добавям лук и слагам в сух тиган керамичен или тефлонов. Така водата се изпарява бързо и плънката остава сухичка. После ако искам постна добавям мазнина и ядки (сусам, кукунаре, слънчоглед, мак, чия) или сирене и яйца за по-блажно. И следващата хитринка е да сложа и мааалко галета, ако видя че плънката е по-водна. Тя обира течността.
Снощи ми донесоха 1 чанта спанак, нов керамичен тиган и днес ще го сефтосам със спанакопита.

На Жани блока е много ценен, веднага го разпространих към хора заслужаващи  Laughing

# 338
  • Мнения: X
Момичета искам да ви помоля нещо. Като си говорите за продукти да използвате и българските наименования или в скобички леко да обясните, защото в последните няколко рецепти голяма част от продуктите/имена на ястия не успях да ги разбера.

котопуло пайдакя, дефтерата, таласина, кукунаре   Joy Joy Joy Joy

А иначе мисля да се пробвам през уикенда с една бугаца, само се чудя как да заменя овчето масло/каймак. Тук такива неща нямаме.

# 339
  • Мнения: 158
Котопуло пайдакя няма подходящ превод на бг, просто защото не го ядем по този начин. Котпуло е пиле, а пайдкя е агнешки котлетчета. Пиле насечено по определен начин на парчета и печено на скара се нарича така, и в менюто по таверните е така.
Катара(чист) дефтера(Понеделник) е празник, който отбелязва първия ден от Великите пости. Излиза се сред природата и се пускат хвърчила. Като се казва постно, разбирай таласина  (морски мекотели- октопод, калмари, скариди, миди, супя (сепия).
Кукунаре е семки от шишарки, тука не съм сигурна, Жани ще ни светне. Аз си бера сама от едни дребни , като кедрови дървета.

# 340
  • Мнения: 1 263
Ядлива трева Стамнагати (вид диво глухарче, радика)
Лечебните и свойства са познати още от 4 в.пр.н.е., спомената е в древноегипетски папируси. Диоскоридис , я характеризира като лекарство с  антисептично и антиревматично действие, спомената е от Аристофан и Теофраст. В древността тя е била използвана за лечение на проблеми на жлъчката и черния дроб, както и за кожни проблеми- за лечение на брадавици, пъпки и мазоли .
За тази трева казват, че е доста богата на витамини C и Е,  бета - каротин, антиоксидантни полифеноли, омега - 3 мастни киселини,които са съюзници на сърцето, доброто здраве на тялото , стимулира имунната система и действа срещу окисляването на клетките и стареенето на тъканите. С високи концентрации на калий, желязо, натрий, фосфор и магнезий. Тя е и със силно тонизиращо(тонизира храносмилателната система, подпомага храносмилането, помага за премахване на холестерола от кръвта) и диуретично действие, помага за детоксикация на черния дроб , има леко слабително свойства.Помага и при задържане на течности по време на менструация. Известна е и със своите  хипогликемични свойства ,  в Малта се използва като лекарство за диабет , заради високата си концентрация на инулин.
Консумира се  като салата, варена, подправена със сол, лимон и зехтин. Има леко горчив вкус.Вари се до омекване около 20-30 мин. Много хора използват и водата, в която се е  варила като лечебена отвара за пиене(съхранява се в хладилник). Казват, че отвара от листата действа срещу диабет и затлъстяване.
Вирее на о. Крит и Пелопонес.
http://ioanniskriaras.blogspot.gr/2012/04/blog-post_5165.html
http://news4all.gr/health/10380-stamnagkathi-ena-xorto-me-istori … getikes-idiotites
http://www.nafpaktianews.gr/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B1 … F%84%CE%B5%CF%82/

zorita , месиш си тесто, ако остане -във фризера. Тук правят калицуня и си ги замразяват във фризера, като дойдат гости, хоп в тавата и във фурната и след 20 мин. разядката е готова. Laughing
Bliss, със тези различни сирена и овчи масла си е голям проблем и тук в Гърция, трудно се намират, освен на острова или специализирани магазини.  Embarassed Какво да посъветвам, не знам...освен да го заместиш със краве масло.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 07:09 от basis

# 341
  • Мнения: 193
Здравейте момичета,

записвам се и аз в темата да я следя. Не знам много рецепти, но с вас ще започна да готвя. Описвате много вкусно мои любими яденета.
zorita - бих искала да кажеш къде работиш. Харесва ми начина на приготвяне на храната. Всяка година съм в Парос и ще се радвам да посетя таверна с хубаво приготвена храна.

# 342
  • Мнения: 1 825
кукунаре е кедрови ядки  Simple Smile
много ги обичам....

# 343
  • София
  • Мнения: 377
Здравейте момичета, следя ви с интерес. Интересува ме дали куфтета с бял сос имат някакава гръцка разновидност, иска ми се да ги сготвя по по различен начин.

# 344
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Иска ми се да напиша отговори, обаче малаката не мя оставя, стои до мен и ревтуни, че не й обръщам внимание, заминавам да я вода на разходка, довечера ще пиша отговори,
Приятен ден на всички   bouquet

 Joy

Жани, предполагам си объркала правописа относно твоята дъщеря... Това в къщи е нарицателно.

Сори за оффа, но не се сдържах!

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 15:39 от InaDot

Общи условия

Активация на акаунт