Операция на перианална фистула

• 214 170
  • 1 121
  •   1
Отговори
# 420
 lumberjack, Nefertarri,  Hug
 ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
 Свалихте огромен товар от мен.
Какъв е този нов метод, който е по-щадящ от ластиците?
А тези ластици, за да се вържат, вероятно се отваря дупето? Бррррр  Confused

Последна редакция: чт, 11 фев 2016, 11:40 от petu6ka63

# 421
lumberjack, Nefertarri,  Hug
 ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
 Свалихте огромен товар от мен.
Какъв е този нов метод, който е по-щадящ от ластиците?
А тези ластици, за да се вържат, вероятно се отваря дупето? Бррррр  Confused
Именно за това е упойката

# 422
petu6ka63,
за алтернативата на ластика четох преди Нова година в някакъв сайт на английски. Не се сещам за мястото. Дори този нов метод да се прилага вече и у нас, почти съм сигурен, че няма да се поема от Здравната каса.
В предишния пост пропуснах да спомена още нещо, което приемах в периода на успокояване на лигавицата и спадане на отока от оперативната намеса. Този период е 5-7 дни. Поне при мен беше толкова. За да гарантирам, че изхождането ми ще бъде леко и храната няма да ме кара да се напрягам в тоалетната, приемах ХУСК (има го във всяка аптека). Той, освен че прочиства стомашно-чревния тракт, прави изпражненията меки и лесни за изхождане.
Инконтиненцията след някои операции е нарушена. Това не бива да притеснява съпруга ти. Аналното налягане се понижава просто защото част от тъканта около външния сфинктер е изрязана. Тази тъкан обаче бързо регенерира и проблемът изчезва. Аз го нямах - още след операцията налягането при мен беше нормално и нямах прословутото зацапване на бельото. При всеки обаче е индивидуално. Споменавам ХУСК, защото колкото по-малко се дразни разраненото от операцията място, толкова по-бързо евентуалният проблем с изпускането се оправя. В повечето случаи, доколкото съм чел, хората, при които се получава това изпускане, се справят с него до десетия ден. Това е и една от причините болничните за тази операция да са поне 20-на дни. Иначе основната е невъзможността да се стои седнал известен период от време.

# 423

Много ценна информация получих от вас и ви благодаря, че си направихте труда да я споделите!

# 424
petu6ka63, не се притеснявайте и не се стряскайте от "отварянето" на дупето. Не се усеща нищо, защото си със спинална упойка. И аз преживях една операция с ластици. Процедурите след това не са приятни, но като човек, който е с изключително нисък праг на болка мога да ви кажа, че някак се стягаш и ги преживяваш.
Nefertarri много ми помогна с думите си в моментите в които се бях отчаяла супер много от някои неща след операцията. Важно е да остане спокоен. Трудно е това, като се има предвид и това, че все още сме малко "срамежливи" ако мога така  да се изразя по отношение на анални проблеми. Много успех ви желая и не се колебайте да споделите тук ако нещо ви тревожи като въпроси. Със сигурност ще има кой да ви успокои.
Тези неща със сигурност трябва да се лекуват. Много успехи!

# 425
Treli_kardia   bouquet

# 426
Петушка, успокоихте ли се поне малко? Съпругът ви? Пишете след д-р Матев във вторник  Simple Smile
Има къде къде страхотии, това ще го оправите  Hug

# 427
Nefertarri, благодаря за подкрепата.  Hug
Минали сме през големи ужаси и сигурно затова съм така стресирана. Опитвам се да мисля позитивно и да визуализирам добрия завършек, но не е лесно.
В момента няма нищо на д...то, което да подсказва за такъв проблем, но мъжът ми казва, че като седи на него усеща нещо като натиск и понякога пробождане. И продължаваме с тампоните с калиев перманганат и смрадлика.
 Ще пиша непременно.

# 428
Здравейте отново!
Няма съмнение вече, че при нас нещата се касаят за фистула и утре сме на операция. Д-р Матев каза, че фистулата не е от най-тежките, но не и от леките. Няма да се връзват ластици. С венозна упойка, която добре се понасяла от пациентите.
Успях да изкопча от сестрата, че операцията се правела с апарат и траела около 15 минути. Докторът не беше словоохотлив.
Утре сме там към 11:30 и казаха, че ще ни пуснат към 15:30 след като известно време го наблюдават. И му трябва друг шофьор, защото няма да може да шофира. Няма да се правят превръзки, а само ще се маже с нещо.
Сутринта да си пие хапчетата с малко вода, може чай или кафе, но без храна.
Ами това е засега. Утре ще пиша повече. Hug

# 429
Петушка, много много ще стискам палци всичко да е наред и ще бъде! Simple Smile Пиши после подробности как е минала операцията, той как се чувства и т.н.
Разпитайте много добре как протича възстановяването и т.н.

bouquet Hug

# 430
Петушка  Hug

# 431
Утре ще питам много и преди, и след операцията. Сега се ядосвам, че не го направих, но изпитах такова облекчение от липсата на ластици, че  Rolling Eyes
До утре и пак ви благодаря  bouquet - с вас се минава по-лесно през проблема...

# 432
Ето ме отново Simple Smile
На амбулаторния лист пише, че под обща анестезия се е почистило оперативното поле и се е сондирал външния фистулен отвор и се е извършила фистулотомия.
Едната сестра ми обясни, че с интравенозен скалпел се срязвал канала на фистулата, за да може да зарасне. Изписаха му Клиндамицин, Йодасепт за мазане, Аулин при нужда и бани с тетра 3-4 пъти на ден.
Добре е засега, има леки болки като седи.
След 20 дена сме на контролен преглед.
Толкова съм омагьосана, че пак забравих да попитам дали няма разклонения. Явно на контролния ще стане.
Хубава вечер на всички  Hug

# 433
Не е чак такъв страх нали?  Hug Hug Пазете стриктна хигиена! Д-р Матев си знае работата  bouquet

# 434
Здравейте на всички,

Не знам дали съм за тая тема (поглеждайки заглавието на сайта :–D) но искам да споделя и аз моята продължаваща битка с митичното чудовище Абцес / Фистула.
Така всичко се случи за първи път на 8.4.2015 имах малка подутина до ануса (мислех си "спечелих хемороид") но не след консултация с хирург, хоп Абецесис перианалис. Цепнаха ме, дренажи и превръзки и раната зарасна. Предупредиха ме за рецидиви. Минаха 7-8 месеца (от време на време усещах дърпане ама нищо не се подуваше) таман си помислих че сам се отървал и хоп 27.12.2015 на ново. Този път понеже изчаках малко пробвайки се да се оправя с антибиотици, цялата буза се беше надула. Пак инцизия и пак дренаж и така. Вече хирурга ми спомена че ще трябва да се прави и другата операция с ластика иначе няма оздравяване. Аз реших обаче да се върна на работа и хоп след няма два месеца 14.02.2016 ново цепене. До последната дата аз вече бях изчел тонове информация включително и тази ваша тема тук (страхотна между другото ), и реших да се консултирам с други хирурзи и отидох при Ходжаджиков. Първо ми каза че е дълбок канала ама нямало пълна фистула, после пак не можаха да ми направят фистулографията защото било зараснало и щяло да се оправи. (аз си знаех че няма щото то зараства от вън ама в дълбочина не) и така до последната дата, цепване от Ходжаджиков. Три дни в Пирогов и мо казва няма да правим другата операция ще лекуваме абцеса аз бях скептичен и е имало защо. След като се прибрах и се миех усетих че дупка си има ама и бузата си е на дута. На 19 се обадих на Ходжаджиков и той ми каза че било нормално и че излизал в отпуска. Хич не ми хареса тоя отговор и си ходих при моя хирург който ми каза че се запушило нещо там. Уж го отпуши и дрен ми сложи ама на 22 отидох на консултация при Григоров в Окръжна по заръка на един познат. Доктора беше много любезен (не че не си платих ама Laughing) Погледна го и пак запушено а бе как ме е рязал Ходжаджиков направо не знам. Пак дрен и антибиотик и лекарство в раната. Малко ме опусна ама пак е надуто и твърдо което през първите операции не е било. В петък съм пак при него. Иначе и той потвърди че трябва операцията с ластиците за моя случай ама като се успокои абцеса. Ох не знам за тая операция и за рисковете и за болката (много слаб праг на търпимост) и натягането на ластика.

Моля споделете някакви коментари, препоръки или каквото искате.

С уважение и срам (все пак за задник говорим)

Общи условия

Активация на акаунт