Започват топлите сезони, октомврийче вятърът ще гони :)

• 79 167
  • 686
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!

Мира, много кофти, че така е при вас с помагането, но е хубаво, че поне нямате лъжовни очаквания и сте се мобилизирали. Аз, всъщност, сама се усещам колко бързо се отпускам, когато някой ми поеме децата за час или ден и после се ядосвам, че трудно влизам във форма  Laughing

Вчера бяхме с Лили на фризьор, опитахме се да вземем и Юлия, но тя набързо реши да падне по стълбите на фризьорското ателие (то е  тип мезонет) и звъннах на баща и да я вземе. Та за 2 часа с фризьорката успяхме да събудим женското начало в Лили и да и направим нова прическа-по принцип тя е дългокоса, кльощава бандитка Laughing

Windy, права си за Макси и Юлия-рядко се виждат, но си личи, че растат заедно и много бързичко се сработват. Не бих ти ги оставила в комплект, обаче, че онзи ден забелязах, че бяха в особено беладжийска фаза и не ми се мисли какво ще е да са в такава фаза и да си сама с тях  Crazy
Знаейки, че ще бъдете в Асеновград, решихме с децата да поостанем при баба и дядо в Русе, нооооо тази сутрин телефонът на Лили звънна и се обади едно момченце, което тя нарича "гаджето ми" и се разбраха, че другата седмица ще ходят на занималня. Аз не очаквах, че майка му ще го запише в нашата занималня, понеже каза, че и е неудобно като място, но той явно я е убедил, заради това, да бъде с Лили. Ех, голяма радост, голяма вълнение, че ще се видят и ще са заедно другата седмица  Heart Eyes На почти 7 години в техния случай гаджелъкът се изразява в това, че седят заедно на един чин, играят заедно, делят си храната, прегръщат се, карат се и много бързо се сдобряват-такива ми ти работи, но се наложи бързичко да си променим плановете заради тях. Но, кои сме ние, че да пречим на любовта, а и ТОЙ е добро и мило момче, което ходи на училище с вратовръзка, а ТЯ има нова прическа Flutter

Много се развеселих днес с таи случка, а ММ вика: "Леле, на 7 като ни сервира такива работи, какво ще стане на 15?" hahaha

# 586
  • Варна
Здравейте, момичета!
И аз да ви споделя, че на есен и моята принцеса ще е на ДГ. В три от градините не се класирахме, но четвъртото ми желание беше градина в която даже останаха 5 незаети места. Отдавам го на това, че е в сравнително малък и отдалечен квартал. За нас е без значение, защото живеем във вилната зона и така или иначе ще пътуваме, а пък аз на есен съм се зарекла да изкарам опреснителен курс и да се престраша да карам колата, а не да седи на двора, а ние да пътуваме с автобуса.
Момичета, някой знае ли, дали можеш да си водиш детето само до обяд на ДГ, защото още не сме се разделили с памперса и бибата, а и всяко хранене ни отнема по около час. Така че хем искам да ходи заради социалните контакти с други деца, хем се притеснявам, че там ще и се карат.Никой никога не я е гледал, даже и ММ, защото той си е за по два месеца в годината в България и тя е свикнала винаги да е около мен. Аз дори докато спи не излизам от стаята...
Мира всяка събота от 11ч в Гранд мола има куклен театър на последния етаж. Хубавото е, че не е в зала и можеш да дойдеш и да си тръгнеш по всяко време.
с обличането ние нямаме проблем, но напоследък за всичко се тръшка и лежи по земята. Преди няколко дни на една площадка лежа 10 минути и рева за това, че друго дете е спукало един сапунен балон и всички ни гледаха и показваха на децата си как не трябва да се прави. В такива моменти ми идва да потъна в земята от срам, но какво да направя като нищо не я успокоява или разсейва, просто трябва да се наплачи и колкото повече и говоря, толкова по дълго продължава, затова само седя и чакам.
Ениди много е сладко това с Лили!!!
Лек ден, момичета, че моята шефка се събужда и ще има нужда от цялото ми внимание!

# 587
olly и ние сме редовни на земята. Не ревем, ама си полягваме за щяло и не щяло. Ако иска да я носим - ляга на земята, ако иска да ходи в друга посока не в тази, в която вървим, а ние си продължаваме - ляга на земята, иска мляко - ляга на земята и така нон стоп си лежим по земята в мръсотията  ooooh!

# 588
  • Варна
За ходенето в посока, в която тя е решила си е измислила номер, който за съжаление работи. Ляга или сяда на земята, аз тръгвам и тогава започва да лапа всичко. което и е подръка- трева, камъни... и аз бягам към нея. След това избора ми е между това да я нося докато пищи и ме удря, да я сложа в количката и да тръгна нанякъде, а тя да реве поне в следващите 10 минути или в крайна сметка, да минем от там откъдето е решила, което най-често става.

# 589
olly, не е лесна вашата девойка, а ти, до колкото разбирам, си доста обгрижваща майка-след като пазиш детето, докато спи и се тревожиш в ДГ да не я травмират с изискванията си. Всъщност, няма нищо травмиращо в опита да поставиш граници на хлапето, да му откажеш някои неща, да покажеш кой в крайна сметка командва в това семейство и това не е човекът с най-малко жизнен и социален опит Naughty Всъщност, в ДГ ще направят точно това-ще и покажат, че в този свят има правила и не може вечно тя да командва парада. Дете, близо до 3-тата си годишнина, е достатъчно възприемчиво и паметливо (скоро Юлия съвсем точно изброи от играчките си коя от кого е подарена за Коледа), за да поискаме от него да спазва някои правила. Тя явно е осъзнала, че с магариите си може да те изманипулира и е време да кажеш "Не'! Естествено, в много книги са описани техниките на отразяване на чувствата и техниките на грамофонната плоча, но не е лесно за родителите да се овладяват всеки път и да ги прилагат. ф. Додсън пише, че откакто родителите се боят, че шамарчетата им са едва ли не престъпни за обществото и травмиращи за детето, нещата са отишли в една нежелана и не добра посока. Аз откровено бих шляпнала дупе и бих наказала, бих лишила детенце от нещо, което все пак не е жизнено необходимо за него. То ще реве, ще се тръшка, а аз ще напомням отново и отново за какво е наказанието. И с двете си деца съм минала по този път, като удрям в много крайни случаи, но виждам, че при едното сработи по-бързо, при другото по-бавно, така че не се отчайвай и бъди постоянна в изискванията си. Границите са нужни на децата, пък и на всички нас-ти как би се чувствала, ако започнеш нова работа и никой не ти обясни ясно и категорично какво се изисква от теб?  Peace

Anbibian, намерихте ли си психолог и логопед и какво ви казаха? Ей това, с тръшкането на земята, е точно нещо, за което аз бих се допитала как е редно да постъпя  Peace Скоро логопедът, при когото водим Лили, зададе два кръстосани въпроса на Юлия, ей така, между другото и не остана очарован  Laughing Аз, обаче, не бързам. Лили напредна в развитието на произношението си едва когато сама осъзна, че това е проблем-след 4-тата си годинка започна да се сравнява с другите деца, а между 5 и 6 годинки някои деца започнаха да и се подиграват Confused Вече е почти на 7 години, от 2 години сме на логопед и сме на приключване с терапията  Grinning

# 590
Здравейте, момичета!
Оли- напълно подкрепям мнението на Ениди Hug
Анбибиан- как е Яна? Намали ли боледуванията? Как приема ходенето на ясла?
При нас ходенето на ясла е свързано с пазарлъци сутрин, особенно  в понеделник сутрин. Дано по-скоро мине този период, че ми е много криво.
Ние още не сме решили нищо окончателно за почивката ни през септември.... надявам се да измислим нещо.
В София духа кофти вятър и не сме излизали с Ивчето днес. По тази причина не можах да отида с ММ до яслата да вземем Кали, пък тя ще се надява да я вземем двамата Sad Изпитвам чувство на вина в такива моменти, когато не мога да и обърна вниманието , което бих искала, макар, че това сеслучва по независещи от мен причини.
Приятен ден на всички от нас Hug

# 591
Здравейте  Hug
Яна оздравя и днес е на градина. Тя си ходи с желание, дано и на есен като е в държавна да й хареса. Само се моля в края на седмицата да не е болна пак  Crossing Arms Тъкмо й излязоха нормални всички изследвания, сигурни сме, че я пускаме здрава, ама нищо не се знае.
Enidi още не сме я водили на логопед, то и не знам къде да я заведа в София. Не че няма достатъчно информация в нета, ама не знам кои са добри логопеди и кои са по-скоро шарлатани, пък и ми обясниха, че на тази възраст е много трудно да я диагностицират и освен да проверят дали има забавено физиологическо развитие на говорния апарат, друго едва ли ще могат да ми кажат.
Да ви кажа тя не се тръшка много, обаче си лежи мълчаливо на земята и чака някой да ходи да я вдигне и все ни кара да я носим. Мине 10 крачки умори се и почне да вири ръце и като не я вземеш първо сяда, после ляга и си лежи на земята и хич не й дреме  ooooh! Иначе иска да е самостоятелна, един път си беше сложила памперса сама  Crazy
Взела ми е намушка гардероба, вчера се разхождаше нахлузила моя клин и го опъва чак до врата си, ползва ми чорапите за ръкавици, облича ми блузите, оня ден ми беше нахлузила и ботите на токчета  Crazy
Вчера пък гони една котка да й дава цаца, тя котката отдавна беше избягала, но Яна настояваше да хвърля цаца зад оградата на където отпраши котката, едвам си спасих порцията, убедих я да ми я дава на мен  Mr. Green
Toni77 дано първа група да й хареса повече на Кали.

Да ви кажа, напоследък съм доста разочарована но Джъмбо. Купих на Яна някакъв меч за сапунени балони, той никви балони не правеше, бях й купила един пъзел с рибки, разлепиха се, залепихме ги и още го ползваме. Обаче последния пъзел дето взех беше над 10 лв. тежък дървен с различни картинки от всички страни на кубчето, всичките картинки се разлепиха за 0-ла време - абсолютен боклук  #Cussing out И шапка й бях взела - 1 пране и се разпадна  Sick

# 592
  • Варна
Привет! В тия жеги как сте?
Аз не мога да се оплача, че ми е скучно. Еййй тъкмо след 3-тия ден на ясла почнахме да ходим без рев и те се чудят за какво да се хванат. Гледат ме с тоя ми ти корем и какво ли си викат - така и така вкъщи защо го води, я да и го върнем, та да понамалим децата.  ooooh! 
Първо онзи ден след 3 дни ходене и преди това 15 дни у дома ми викат, че се закашлял 2 пъти докато спи и нямал бил апетит, да не би да се разболявал. Пуснах го покрай ушите си, че такова нещо нямаше. Днес пък 40мин след като съм го завела ми звънят да ми кажат, че бил с температура 37.4... Викам да не е прегрят, да му е горещо - коя съм била аз да оспорвам тяхното мнение като медицински лица, трябвало да го види лекар. Отивам, викам дайте да измерим Т - 36.9 - ама аз съм я била мерила. Викам добре, измерете я вие - 36.8... Е викам какво правим ?! Ама то това, онова, хъ, мъ.. Казах им, че наблюденията ми се, че откакто видяха, че съм бременна и знаят, че съм у дома се чудят за какво да ми го върнат и да си намалят бройката на децата... Ооо как съм можела да си мисля такива неща..
Та от там при директорката и на нея споделих притесненията си. Тя пък помоли друга медицинска сестра да го погледна и измери Т - 36.5... Та такива ми ти работи днес. Гръмна ми главата. То с тях с добро не става явно. Все викам да си трая да не рефлектира върху детето и те ме взеха за глупачка. Явно трябва да им тропне човек с крак и да им покаже откъде изгрява слънцето.
Иначе за тръшкането при мен май разбра, че номерът не минава, ама баща му нали мека гана, разваля дисциплината..  ooooh! Та, ако баща му е покрай нас като се тръшне за нещо ми иде да ги ошамаря и двамата.  Blush
Windy еех как искам и аз да отида на плаж... Да видим дали няма да се престраша и накарам ММ да ме заведе някъде на по-закътано място, като за тюлени да топна и аз крак в морето.  Blush Пожелавам ви да си изкарате страхотно и да отпочинеш максимално.  Hug

# 593
Здравейте, момичета!
Мира- ако знаеш само колко добре те разбирам....... ММ взема Кали от ясла в понедленик и сестрата му казва, че е със зелени сополи и кашля. Той ми се обажда на излзиане от яслата винаги, така сме се разбрали, когато аз не мога да отида с него.Казах му аз да се приберат да видя какво толкова му е зеленото на сопола, нищо подобно, лееек сопол, оставих я у нас два дни и давах само витамин ц и капки еуфорбиум пръсках, снощи ни помен от сопол, викам си, а днес да ходи на ясла, ноооо вчера вечерта баба и я взе да я разходи из квартала и то заваля, скрили се на сухо, ама със сигурност ги е духнал вятърът и хоооп тази сутрин тъкмо ставам , правя закуска, храня Ивчо, между другото  много кофти спах, че дивана на който спя при Ивчо е адски неудобен и се бях схванала и се будих три път иза шест часа, та да се върна на думата си, става Кали, без да зане ,че ще ходи на ясла, не се сети и мирна и кротка и аз виждам един гъст сопол изтича от носа и и тя се закашля, айдееее и днес и утре у дома, та ядсоах с ена бабата, може да не съм права, ама бе мога да и се доверя да ми гледа децата дълго, може и в моя телевизор да е повредата.... Иначе Кали не е имала никакви сополи от края на април, ама то беше в началото на почивните дни и нищо не казаха, последно се оплакаха от спол в яслата в средата на април... пу-пу да не и е уроки, дано така да продължава .
Та такива нещица у нас, хайде хубав ден на всички и пишетеееееее Hug Много ми е приятно да ви чета Hug

# 594
Здравейте!
MiRa^ , добре си ги спретнала вашите лелки в яслата! ММ така сви сърмите на директорката на ДГ на Лили и затова сега не са приели Юлия там. Явно е практика да се възползват от това, че мамата на детето си е вкъщи, пък как тя се оправя с бебе на ръце, не е техен проблем. На Лили групата я бяха разформировали, заради започнал ремонт и се беше случило така, че тя е разделена от своите приятелчета. Понеже за мен ДГ основно означава "забавления с връстници" взех много присърце нейните страдания и ежедневното нежелание да ходи на ДГ, понеже няма с кой да играе в групата, в която я бяха разпределили. Госпожите там положиха усилия, но накрая казаха "детето е тъжно цял ден, седи на страна и не можем да я приобщим към другите деца". ММ реши да подходи на принципа "услуга за услуга" и да помоли директорката да премести Лили в групата, в която е разпределила нейните приятелчета. Той беше решил, че след като всяка сутрин като води Лили на ДГ, се случваше да го привикат да отремонтира някой компютър или принтер на място, незабавно и безплатно, Директорката му дължи услуга и ще се разберат с две приказки! Да, ама не! Стана скандал, в следствие на което получих разревано дете вкъщи рано сутрин ooooh!
Сега, понеже тук директорките на ДГ си правят обща среща, на която разпределят децата на база лични симпатии и предполагаема очаквана полза от родителите, тази въпросната директорка се изказала, че няма да вземе Юлия в нейната ДГ, понеже ние сме били събирали подписка срещу нея във Фейсбук Shocked Всички вие знаете, че такова нещо няма, понеже голяма част от вас са ми приятели във "фейса" и със сигурност щяхте да разберете, ако събирам подписка. Явно някой друг е свършил тази работа, аз дори не съм разбрала, но понеже се разделихме с гръм и мълнии, сме набедени ние ooooh!
Ето защо Юлия не е приета в ДГ.......Дано за всички мами, които се застъпват за децата си и правата си да няма такива негативни последствия, защото е страшно несправедливо някакви жени, захапали кокала едва ли не до пенсия, да се разпореждат с хората като с вещи #2gunfire

# 595
Enidi-много кофти това с детската градина на Лили. А като знам, че тя е ходила в моята детска градина-Първи юни- такива хубави спомени имам от там, не исках да си тръгвам, все исках поселдна да ме вземат, така ми се иска с времето по това Кали на мен да се е метнала, а не на татко си, който винаги е ходил с разправии и кандърми, макар, че градината му е била срещу блока.
Ние днес ходихме на Бистрица, много им хареса на децата, Ивето проспа по-голямата част от разходката, но така правят истинските 4 месечни мъже Grinning, а Кали мног осе впечатли и иска пак да ходим, то ходенето там на нея не и е за пръв път, ама днес и хареса доста. На връщане се отбихме на една площадка на която видяхме, рядко добре възпитано шестгодишно момиченце, каза, че месото , плодовете , зеленчуците и следобедния сън са много полезни, и че не пие  сокчета от кутийки, а само фрешове, защото те са най-полезни. Люляха се на две съседни люлки с Кали, после  седнаха на една беседка и момиченцето си носеше тефтерче и маркери, Кали ги отваря и му казва какво иска да и нарисува и детенцето и рисува, като си тръгнахме каза доввиждане, абе въобще, дано има повече таквиа дечица като него.
Кали мног осе страхува от грамотевиците тези дни, как са ващите деца в това отношение?
Хубав неделен след обед на всички от нас Hug

# 596
Toni77, на Лили също и харесваше в ДГ и ходеше там с удоволствие, когато не беше болна, разбира се. Попадна на добри госпожи-едната по-блага и грижовна, а другата-по-строга и дистанцирана, но нека знаят децата, че не всички хора на този свят ще ги посрещат с отворени обятия Peace При същите госпожи се падаше да е и Юлия, затова ми се искаше да е там, но.....мениджърът се оказа лош и накрая едно малко камъче прекатури колата. Това, че директорката на "Първи юни" не е за това място личи и по още един казус-в групата след Лили (сега са трета за четвърта) се паднаха палави деца и невротични госпожи, които за изминалите 3 години постоянно се сменяха-минали са общо 10, по сметки на моя близка, чието дете е в тази група. Детето на колега на ММ също е там. Завчера ми се оплакаха, че освен редовната "шамарена фабрика", са започнали да лишават децата от храна, като наказание-десертът или плодът не се дава  Shocked Родители ходиха много пъти да се разправят и вече съм им казала да подават сигнал в отдел "Закрила на детето', понеже явно с добро няма да се разберат ooooh!
Та, мисълта ми е, че педагозите са важни и може само да си пожелаем децата ни да случат на добри такива  Praynig
За Юлия място в ДГ се намери и е 36-та в списъка  ooooh! На повечето места са по 39-40, а в една квартална ДГ миналата година са били 44 в първа група  Shocked

За гръмотевиците Юлия казва, че това било някакво чудовище, ама на нея не и пука. Като цяло тя се очертава голямо "перде"-лесно се сърди, но бързо и минава, понякога рева, ако и се скараме, друг път се отговаря важно-важно, но като цяло излъчва добра самооценка и непоклатимост. Яде много кисело мляко, за което скоро бях чела, че действа като антидепресант. Нищо чудно да е вярно Laughing

# 597
Здравейте, момичета. Аз също съм Октомврийска мама (2011). За съжаление не съм писала тук, защото до скоро не влизах много много във форума. Сега обаче очаквам второ мъниче и по-честичко съм тук. Надявам се да ме приемете сред вас!

# 598
Against-добре дошла при нас, лека бременност и пухкаво бебче на финала! Hug Hug Hug

# 599
Здравейте!
Завърнахме се от море, добре си изкарахме-бяхме със сестра ми и децата много се забавляваха  Party Иначе сезонът по Южното Черноморие набира скорост и не бих отишла скоро там-дандании, цигании и мръсотии започнаха да се появяват вече  Cry
Като цяло, успяхме да си починем от ежедневието, да видим нещо ново и интересно. За края на лятото сме предвидили Северното Черноморие, но много нагоре-Крапец, Дуранкулак, Тюленово, кой знае...може да стигнем и до Констанца в Румъния  Wink Някой ако има впечатление от тези места, да сподели!  Peace

Мира дали роди вече? Стискам палци  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт