Майчинството счетоводно-57

• 37 051
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
Могат да те освободят, да.
В деня, в който ти приключва договора по срок, всичко свършва, за съжаление.
Няма значение дали си в болничен или не.

# 451
  • Варна
Извинявам се предварително за зададения въпрос, сигурно е най-честото питане тук , но все пак.
В болничен съм от 01.10 до 30.10.2013, болничният е издаден от ЛКК на 02.10.2013.  Предаден е още на 02.10.2013 по месторабота, няма как да са го забавили там, стриктни са. Въпросът ми е кога трябва да очаквам НОИ да ми преведе парите, вече сме 16.11 и няма ни една стотинка.
Отделно четох за някаква декларация за банкова сметка, която била задължителна към всеки болничен, аз такава не съм подавала. Ползвала съм и друг път болнични и информацията за сметката я има в НОИ.

# 452
  • Пловдив
Извинявам се предварително за зададения въпрос, сигурно е най-честото питане тук , но все пак.
В болничен съм от 01.10 до 30.10.2013, болничният е издаден от ЛКК на 02.10.2013.  Предаден е още на 02.10.2013 по месторабота, няма как да са го забавили там, стриктни са. Въпросът ми е кога трябва да очаквам НОИ да ми преведе парите, вече сме 16.11 и няма ни една стотинка.
Отделно четох за някаква декларация за банкова сметка, която била задължителна към всеки болничен, аз такава не съм подавала. Ползвала съм и друг път болнични и информацията за сметката я има в НОИ.

Бързаш много.Нормално е да нямаш превод.Вероятно тези дни е внесен в НОИ.Превод ще имаш края на ноември.Това че на 2 ри октомври си го предала в работата не означава,че са го внесли в НОИ на 2 ри.Не е нужно да прилагаш декларация за банк сметка,щом като ти я имат в НОИ
Извади си ПИК код,за да си следиш нещата на сайта на НОИ

# 453
  • Варна
До 15ти октомври със сигурност са го внесли, аз работя в Щаба на флота и като военна структура всичко се изписва от до. Никой не би забавил нищо.
Значи болничният се изплаща два месеца след издаването му, така ли да разбирам? Това е лудост просто. Преди ми ги изплащаха за две седмици след подаването, говорим за болнични от по 5 дена за настинка.
Направо се разстроих, то няма 2 лева у нас

# 454
Законов срок на работодателя е до 15-ти ноември да го занесе в НОИ. Ако наистина е изчакал последния ден, тоест 15-ти, със сигурност няма да се изплати до няколко дена, тъй като в поделенията на НОИ в последните дни има голямо струпване на документи (българска работа, всеки чака последния момент) и документите се обработват по дати....Иначе имат срок до 15 работни дни да се плати БЛ. Тези забавяния за БЛ представени примерно от 11-то до 15-то число са така поради новите срокове. Преди БЛ като се носеха съобразно изплащането на заплатите, нещата бяха по-регулирани, нямаше струпвания...може би и това е причината БЛ от предходни години да се се плащали по-бързо Wink

# 455
Тези и други въпроси можеш спокойно да задаваш в темата "Майчинството счетоводно". Иначе Елена Ди е права - щом титуляра се върне ще те освободят. Ако към този момент си излязла в 45-дневният болничен преди раждане, от НОИ ще ти изплащат обезщетението до 410-те дни, т.е. до около годинката на детенцето.
Варианти мога да предложа три:
1) да помолиш да те преназначат на постоянен договор;
2) ако те освободят да намериш къде да те назначат, за да получаваш обезщетение до 2-та годинка на детенцето. Можеш да се уговориш да си плащаш осигуровките, които по време на болничен и майчинство са 20,16лв на месец;
3) ако те освободят и не бъдеш назначена, можеш да получаваш т.нар. "социално майчинство" ако отговаряш на определените критерии от Социално подпомагане (за справки питай направо там).
Успех!

# 456
Не съм сигурна дали ще получава 410 дни 90% от досегашната си заплата. Мисля, че ще й дават социално майчинство 1 год. Въобще срочния трудов договор не ти осигурява никаква защита и права.

# 457
  • Пловдив

Носенето до 15 ти ноември не е забавяне,а съвсем в срока.Ако го бяха занесли на 15 ти октомври отдавна да си получила и изхарчила парите.Дълбоко ме съмнява да е представен октомври този болничен лист.Представянето на болничните от целия октомври започва през ноември месец.
Болничния се изплаща до 15 работни дни от представянето му в НОИ,а не в местоработата ти
Преди явно си била в по-благоприятни дати-края на месеца или нещо от сорта.Затова ти се е сторило бързо изплащането му.НОИ не бави по 2 месеца вече представен болничен лист

# 458
  • Варна
♥Elfita♥, благодаря ти. Просто съм потрес, освен да попитам на работа. За мен си граничи с безумие, да се бави цял месец и повече.

# 459
  • В полите на Пирин планина
♥Elfita♥, благодаря ти. Просто съм потрес, освен да попитам на работа. За мен си граничи с безумие, да се бави цял месец и повече.

Има си законови срокове, както са ти писали по-горе. Ако имат желание от работата ти и ако го обработят могат да го представят и по-рано. Трябва да се съгласиш, че няма как счетоводителя да тича до НОИ за всеки болничен през ден - през два. Затова е определено, че представените до края на месеца б. листове се представят до 15-то число на следващия месец Peace

# 460
  • София-Младост

Ако имаш персонален код, провери датата на която е внесен в НОИ.

# 461
Здравейте на всички Simple Smile

Красе  лично аз, моя първи болничен си го внесох при работодателя на на 29.07. и от НОИ ми изплатиха първите два наведнъж чак на 24. 09. 13. Затова предполагам, че и при теб е така ... newsm78

# 462
  • София
Здравейте! Вероятно въпрос като моят е задаван многократно в темата, но все пак ще го поставя отново и конкретно за себе си.
Вече съм бременна в 18 гест.седмица, но все още ходя на работа. Имам неизползван платен отпуск за 2009 и 2013 г., които бих искала да използвам наведнъж, считано от 02.12.2013 г. По мои изчисления последния ден от така предвидената отпуска приключва на 27.01.2014 г.
След тази дата ще ми издадат ли болничен лист за бременност? Дали е правилно да пускам тези отпуски или направо да си извадя болничен лист???

# 463
Пускай болничен до края направо, после ще ти трябва отпуска, той се трупа  Peace

# 464
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Вероятно въпрос като моят е задаван многократно в темата, но все пак ще го поставя отново и конкретно за себе си.
Вече съм бременна в 18 гест.седмица, но все още ходя на работа. Имам неизползван платен отпуск за 2009 и 2013 г., които бих искала да използвам наведнъж, считано от 02.12.2013 г. По мои изчисления последния ден от така предвидената отпуска приключва на 27.01.2014 г.
След тази дата ще ми издадат ли болничен лист за бременност? Дали е правилно да пускам тези отпуски или направо да си извадя болничен лист???

Въпрос на преценка и желание от твоя страна. Освен това има значение дали наблюдаващия те гинеколог е склонен да ти дава по-продължителен болничен лист.

Общи условия

Активация на акаунт