Майчинството счетоводно-57

• 36 817
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте !
Ще съм благодарна ако ми дадете разяснение и на моя случай . От май месец съм в болнични поради проблемна бременност , имам общо издадени болнични дни без прекъсване първо 14 дни от личен лекар + 180 дни от ЛКК . Болничният изтичаше на 18.11.2013г. вкл. Тъй като се получаваше луфт от 4 дни до началото на следващият и последен 45-дневен , който започва от 23.11.2013 г. си пуснах платен отпуск от 19.11.13 г. до 22.11.13 г. Днес получих писмо от НОИ , че последният ми болничен издаден от ЛКК на гинеколога ми (този до 18.11.13 г)  няма да бъде изплатен , тъй като общо дните издадени и от личния и от ЛКК са 194 дни и са непрекъснати . Беше ми казано, че трябва да се явя на ТЕЛК и че платената отпуска не се считала за прекъсване, а трябвало да се явя действително на работа , т.е. в случая в 9-ти месец да работя няколко дни . Наистина ли болничният ми няма да бъде признат без ТЕЛК решение и има ли опасност 45-дневният ми болничен също да не бъде признат !
Предварително Благодаря за отговора !

# 661
Здравейте !
Ще съм благодарна ако ми дадете разяснение и на моя случай . От май месец съм в болнични поради проблемна бременност , имам общо издадени болнични дни без прекъсване първо 14 дни от личен лекар + 180 дни от ЛКК . Болничният изтичаше на 18.11.2013г. вкл. Тъй като се получаваше луфт от 4 дни до началото на следващият и последен 45-дневен , който започва от 23.11.2013 г. си пуснах платен отпуск от 19.11.13 г. до 22.11.13 г. Днес получих писмо от НОИ , че последният ми болничен издаден от ЛКК на гинеколога ми (този до 18.11.13 г)  няма да бъде изплатен , тъй като общо дните издадени и от личния и от ЛКК са 194 дни и са непрекъснати . Беше ми казано, че трябва да се явя на ТЕЛК и че платената отпуска не се считала за прекъсване, а трябвало да се явя действително на работа , т.е. в случая в 9-ти месец да работя няколко дни . Наистина ли болничният ми няма да бъде признат без ТЕЛК решение и има ли опасност 45-дневният ми болничен също да не бъде признат !

До колкото разбирам ти и преди да пуснеш платената отпуска си направила реално над 180 дни, нали така? Не виждам какво общо има при това положение платената отпуска, тя не е между двата болнични от личен лекар и ЛКК, а е след като си направила 194 дни, нали?

# 662
Здравейте момичета Simple Smile

имам следното питане към Вас. Днес ходих до работа да си предам 45-дневния болничен преди термина и разбрах следното : Директорът е вдигнал заплатите на колежките ми в лабораторията (само в нашата лаборатория- поради факта, че шефката ни напусна поради разногласия с него) в зависимост от длъвността им. Аз от 17.07.13 съм болничен.
Интересуваме ... аз ще получа ли евентуално някакво увеличение, ако не сега, то след като се върна на работа  някой ден след майчинството и годината за отглеждане на дете, може ли да "хартисам" ?
 newsm78 newsm78
  bouquet 

# 663
  • София-Младост

имам следното питане към Вас. Днес ходих до работа да си предам 45-дневния болничен преди термина и разбрах следното : Директорът е вдигнал заплатите на колежките ми в лабораторията (само в нашата лаборатория- поради факта, че шефката ни напусна поради разногласия с него) в зависимост от длъвността им. Аз от 17.07.13 съм болничен.
Интересуваме ... аз ще получа ли евентуално някакво увеличение, ако не сега, то след като се върна на работа  някой ден след майчинството и годината за отглеждане на дете, може ли да "хартисам" ?
 newsm78 newsm78
  bouquet 
Ако някой ден и твоята я вдигне ще получиш, но сега няма как да се възползваш от увеличението.

# 664
Здравейте !
Ще съм благодарна ако ми дадете разяснение и на моя случай . От май месец съм в болнични поради проблемна бременност , имам общо издадени болнични дни без прекъсване първо 14 дни от личен лекар + 180 дни от ЛКК . Болничният изтичаше на 18.11.2013г. вкл. Тъй като се получаваше луфт от 4 дни до началото на следващият и последен 45-дневен , който започва от 23.11.2013 г. си пуснах платен отпуск от 19.11.13 г. до 22.11.13 г. Днес получих писмо от НОИ , че последният ми болничен издаден от ЛКК на гинеколога ми (този до 18.11.13 г)  няма да бъде изплатен , тъй като общо дните издадени и от личния и от ЛКК са 194 дни и са непрекъснати . Беше ми казано, че трябва да се явя на ТЕЛК и че платената отпуска не се считала за прекъсване, а трябвало да се явя действително на работа , т.е. в случая в 9-ти месец да работя няколко дни . Наистина ли болничният ми няма да бъде признат без ТЕЛК решение да и има ли опасност 45-дневният ми болничен също да не бъде признат! не

# 665
Здравейте,
имам следния въпрос: терминът ми беше на 16.08.2013; родих на 29.08. Гледам в сайта на НОИ, че заявлението-декларация по чл.50 и 51 от КСО е до дата 16.08.2014. Така ли трябва да бъде, или е грешка? Благодаря предварително.

# 666
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
имам следния въпрос: терминът ми беше на 16.08.2013; родих на 29.08. Гледам в сайта на НОИ, че заявлението-декларация по чл.50 и 51 от КСО е до дата 16.08.2014. Така ли трябва да бъде, или е грешка? Благодаря предварително.

Така е, няма грешка.

# 667

newsm78 newsm78

bouquet 
Ако някой ден и твоята я вдигне ще получиш, но сега няма как да се възползваш от увеличението.

Благодаря ти Ала Бала  ... А имам ли правото някои ден като се върна на работа, ако не ми я вдигне да  изисквам така да се каже  newsm78

# 668
Здравейте мами,
съжалявам, ако задавам въпрос, който не е за тук или е разискван вече, но просто не можах да намеря информация.
Днес ще взема бележка от моя гинеколог, че ми остават 45 дни преди термина. Нямам 12 месеца трудов стаж, а около 6-7. Разбрах, че трябва да занеса и бележка за доходите на съпруга ми от 12.12 до 12.13 и че ако спрямо неговата брутна заплата, дохода ни надвишава 350лв на човек, няма да получа 150лв. болничен. Това вярно ли е и ако да, една година на зад ли се изчисляват доходите на двама ни? Благодаря предварително!

# 669
Здравейте мами,понеже се опитвам да си изчисля 45 дневния болничен (просто ми е любопитно  newsm78 ) се замислих,но не съм сигурна и той ли ще се изчислява като другите на база работни дни за месеца или не  newsm78

# 670
  • В полите на Пирин планина

Интересуваме ... аз ще получа ли евентуално някакво увеличение, ако не сега, то след като се върна на работа  някой ден след майчинството и годината за отглеждане на дете, може ли да "хартисам" ?
 newsm78 newsm78

bouquet  

Благодаря ти Ала Бала  ... А имам ли правото някои ден като се върна на работа, ако не ми я вдигне да  изисквам така да се каже  newsm78

Ако сте на индивидуален трудов договор, то може по негово усмотрение да прецени дали ще е вдигне. Ако сте на колективен трудов договор и увеличението касае определена длъжност, то - да.

Здравейте мами,
съжалявам, ако задавам въпрос, който не е за тук или е разискван вече, но просто не можах да намеря информация.
Днес ще взема бележка от моя гинеколог, че ми остават 45 дни преди термина. Нямам 12 месеца трудов стаж, а около 6-7. Разбрах, че трябва да занеса и бележка за доходите на съпруга ми от 12.12 до 12.13 и че ако спрямо неговата брутна заплата, дохода ни надвишава 350лв на човек, няма да получа 150лв. болничен. Това вярно ли е и ако да, една година на зад ли се изчисляват доходите на двама ни? Благодаря предварително!

А ти на договор ли си в момента?
Наистина доходът на член от семейството не трябва да надвишава 350лева на месец.

Здравейте мами,понеже се опитвам да си изчисля 45 дневния болничен (просто ми е любопитно  newsm78 ) се замислих,но не съм сигурна и той ли ще се изчислява като другите на база работни дни за месеца или не  newsm78

Да, изплащат се само работните дни в месеца. Базата за изчисление са предходните 24 месеца, преди месеца на издаване на болничния лист.

Последна редакция: ср, 04 дек 2013, 22:05 от AnMary

# 671
Lady Brinne, не съм на трудов договор, в 4тия месец напуснах, понеже така или иначе щяха да ме освободят от работа, след като разберат, че съм бременна, тъй като бях в изпитателен срок. До колкото разбирам смятат доходите и на двамата съвкупно една година на зад и ги разделят на 12 месеца, за да получат дохода на човек? Има ли значение от кога е сключен гражданския брак?

# 672
  • София
Имам въпрос относно детските надбавки и по-точно става дума за служебните бележки от родителите. Бебето е родено ноември, значи първия месец в бележката трябва да е декември 2012, така ли?

# 673
Здравейте, и аз искам да попитам нещо. Термина ми е началото на Март 2014. От Юни до Ноември бях на граждански договор, а преди това имам повече от 24 месеца осигурителен стаж. От тук нататък какво трябва да направя, за да взимам обезщетение за майчинство? Трябва ли да намеря фирма, която да ме наеме на трудов договор и да се осигурявам до термина?

# 674

Да, изплащат се само работните дни в месеца. Базата за изчисление са предходните 24 месеца, преди месеца на издаване на болничния лист.

Благодаря мн за инфото и аз така си мислех,но все пак да попитам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт