Майчинството счетоводно-57

• 36 820
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! На 23.12 ще ми издадат 45-дневния болничен, но шефката ми иска да си отработя дните 14.12/събота вместо 31.12/ и 21.12/събота вместо 23.12/, защото се отработвали преди датата на болничния. Според мен това не е правилно, а според вас?

Това са си официални работни дни за месец 12.2013. Няма значение за кой ден се отработват. Шефката е права.

# 646

Явно е направила някаква врътка, защото беше поне 7 месеца в болнични, не знам.

Не може да е ползвала 7 месеца болничен за общо заболяване,издадени от ЛКК.Няма врътка,ако имаше щяхме да ти кажем.Ние затова сме тук.45 дневния не влиза в тези 180 дни.Вече с тях стават и повече от 7 месеца,но 45 дневния е с друга причина и за него не е нужно ЛКК или ТЕЛК
Четеш тук http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969,чл 9 ,ал 5
Благодаря ти много Elfita. Нредбата определено ми проясни нещата.
И един последен въпрос - ако прекъсна болничните за ин витро с неплатен отпуск, и след това стартирам нови болнични за рискова бременност, нали тези 180 дни, за които говорим, започват да се броят от болничния за рискова бременност?

# 647
Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

Нямаш шанс за застъпено майчинство
Ползвай си първо отпуската,за да ти се вдигне малко базата

Относно ползването на отпуската, имам и друго притеснение - могат ли без мое съгласие да намалят осигурителния ми доход? Защото ми казаха, че ако се върна там на работа ще ми намалят заплатата. Имам ли законово основание да остана на досегашния си осиг. доход?

Послушай Елфи.Без твое съгласие не могат да ти променят заплатата/осигурителния доход.Това става с Допълнително споразумение към трудовия д-р, което и ти трябва да подпишеш.Пусни си молбата за отпуск поне 14 дни по-рано (докато си е майчинство)...Длъжни са да ти я платят спрямо последния месец, в който си имала отработени поне 10 дни, т.е. преди майчинството.

Благодаря за съветите! На постоянен трудов договор съм, 4 год. преди първото майчинство съм там. Ако изляза направо в болнични как ще ми бъдат изчислени, на каква база? Чудя се дали да си прекъсна майчинството, да ползвам два месеца отпуски и след това болнични, или направо болнични? Целта ми е първо за момента да взема повече пари, а и също да ми се вдигне базата.

# 648
В момента в който влезеш в 8 г.с - стигат...броила съм ги. Но преди това ще трябва да прекъснеш другият защото иначе няма да стигнат или да се явяваш на телк накрая

А възможно ли е да прекъсвам болничните с неплатен отпуск от по няколко дни?
Питам ви, защото имам позната, която беше в болничен по време на цялата бременност, без прекъсване и не е минавала през ТЕЛК. Знаете ли в коя нормтивна уредба го пише това?

Даваш двата болнични листа на счетито тя ти ги преизчислява. Аз бях така бях в болничен от женската консултция., но влезнах в болница. От там ми дадоха болничен , който се препокриваше с първият. Внасят се заедно болничният, като вторият прекъсва първият автоматично, като се попълва формуляра от счетоводтелката тя изписва работните дни и часове на първият само до момента в който е издаден вторият болничен. Вторият болничен се попълва изцяло

# 649
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Явно е направила някаква врътка, защото беше поне 7 месеца в болнични, не знам.

Не може да е ползвала 7 месеца болничен за общо заболяване,издадени от ЛКК.Няма врътка,ако имаше щяхме да ти кажем.Ние затова сме тук.45 дневния не влиза в тези 180 дни.Вече с тях стават и повече от 7 месеца,но 45 дневния е с друга причина и за него не е нужно ЛКК или ТЕЛК
Четеш тук http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969,чл 9 ,ал 5
Благодаря ти много Elfita. Нредбата определено ми проясни нещата.
И един последен въпрос - ако прекъсна болничните за ин витро с неплатен отпуск, и след това стартирам нови болнични за рискова бременност, нали тези 180 дни, за които говорим, започват да се броят от болничния за рискова бременност?

Да, щом ще има прекъсване.

Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

Нямаш шанс за застъпено майчинство
Ползвай си първо отпуската,за да ти се вдигне малко базата

Относно ползването на отпуската, имам и друго притеснение - могат ли без мое съгласие да намалят осигурителния ми доход? Защото ми казаха, че ако се върна там на работа ще ми намалят заплатата. Имам ли законово основание да остана на досегашния си осиг. доход?

Послушай Елфи.Без твое съгласие не могат да ти променят заплатата/осигурителния доход.Това става с Допълнително споразумение към трудовия д-р, което и ти трябва да подпишеш.Пусни си молбата за отпуск поне 14 дни по-рано (докато си е майчинство)...Длъжни са да ти я платят спрямо последния месец, в който си имала отработени поне 10 дни, т.е. преди майчинството.

Благодаря за съветите! На постоянен трудов договор съм, 4 год. преди първото майчинство съм там. Ако изляза направо в болнични как ще ми бъдат изчислени, на каква база? На база предходните 18 месеца (включително майчинството) Чудя се дали да си прекъсна майчинството, да ползвам два месеца отпуски и след това болнични, или направо болнични? Целта ми е първо за момента да взема повече пари, а и също да ми се вдигне базата.

Щом искаш да си вдигнеш базата, вече ти казахме първо да ползваш платения отпуск, а после болнични.Ако прекъснеш майчинството ще вземаш 50% от него и болничните, а и по-малко месеци ще ти влязат после на база МРЗ.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 01:31 от AnMary

# 650
Здравейте,

въпреки че доста изчетох за казуса по прехвърляне на майчинството през 2-рата година на баба/ дядо, не ми е ясен моментът с 12-те месеца задължителен осигурителен стаж, които се изискват да имат бабата/дядото.
Та въпросните месеци трябва да са налични точно преди самото прехвърляне или по принцип? т.е, ако майка ми е пенсионерка от 2 години и сега започне да се води към фирма, съответно да си плаща осигуровките, може ли да я прехвърля майчинството или не?

Благодаря ви предварително, момичета  bouquet

# 651
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

въпреки че доста изчетох за казуса по прехвърляне на майчинството през 2-рата година на баба/ дядо, не ми е ясен моментът с 12-те месеца задължителен осигурителен стаж, които се изискват да имат бабата/дядото.
Та въпросните месеци трябва да са налични точно преди самото прехвърляне или по принцип? по принцип т.е, ако майка ми е пенсионерка от 2 години и сега започне да се води към фирма, съответно да си плаща осигуровките, може ли да я прехвърля майчинството или не?

Майка ти щом е пенсионерка няма проблем с осигурителния стаж  Mr. Green
Започва да се води към фирмата, "отработва реално" 1-2 дни и й прехвърляш майчинството.

# 652
Здравейте,

Та въпросните месеци трябва да са налични точно преди самото прехвърляне или по принцип? по принцип т.е, ако майка ми е пенсионерка от 2 години и сега започне да се води към фирма, съответно да си плаща осигуровките, може ли да я прехвърля майчинството или не?

Майка ти щом е пенсионерка няма проблем с осигурителния стаж  Mr. Green
Започва да се води към фирмата, "отработва реално" 1-2 дни и й прехвърляш майчинството.

Много ви благодаря, досега където и да питаме всеки даваше уклончив отговор и даже по-скоро ни объркваха, че стажът трябва да е непосредствено преди прехвърлянето  Hug

# 653
Здравейте,
моля да ми отговорите на един въпрос,за който съм чувала противоречиви мнения и ме засяга лично.В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 години и ми предстои да ползвам неплатения отпуск на бащата.Въпросът ми е - води ли ми се трудов стаж за този период и при евентуален болничен имам ли право на обезщетение,платен отпуск.
Благодаря предварително за отделеното време! smile3525
Здравейте,
отново съм аз с питане.При подаване на документите за прехвърляне на неплатения отпуск трябва ли да се представи служебна бележка от местоработата на бащата,затова че е на трудов договор и не е ползвал неплатен отпуск за отглеждане на дете?

# 654
  • София-Младост
Здравейте,
моля да ми отговорите на един въпрос,за който съм чувала противоречиви мнения и ме засяга лично.В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 години и ми предстои да ползвам неплатения отпуск на бащата.Въпросът ми е - води ли ми се трудов стаж за този период и при евентуален болничен имам ли право на обезщетение,платен отпуск.
Благодаря предварително за отделеното време! smile3525
Здравейте,
отново съм аз с питане.При подаване на документите за прехвърляне на неплатения отпуск трябва ли да се представи служебна бележка от местоработата на бащата,затова че е на трудов договор и не е ползвал неплатен отпуск за отглеждане на дете?
Бележка, че не е ползвал отпуск трябва. Няма условие да е на ТД.

# 655
  • София
Добро утро. Имам следното питане: родих месец по - рано от термина и по спомен би следвало 410 дни да се изчисляват до датата на термина, а не до рождената на детето? Или съм в грешка?

# 656
  • София-Младост
Добро утро. Имам следното питане: родих месец по - рано от термина и по спомен би следвало 410 дни да се изчисляват до датата на термина, а не до рождената на детето? Или съм в грешка?
410 дни се броят от първият ден на 45 дневният болничен. При термин 15.12.2013 , 410 дни изтичат на 14.12.2014, а раждането може да е станало на 15.11. и на 31.12.

# 657
  • София
Благодаря ти много   bouquet. На всички бременни тук успешно раждане.

# 658
  • софия
Здравейте,имам следния казус
от 13 януари 2012 излязох в 45дневен болничен за бременност и раждане,преди него от декември до този болничен бях в болница и ми издадоха болничен и за дом.лечение,аз умишлено исках той да изтече по рано с 4дни защото имах стар отпуск 2дни 2010 и 2дни 2011,да ги изчистя,колегите го пуснаха от мое име този 4дни отпуск януари до 13,когато вече  влизах в 45дневния,проблема е че сега като се върнах на работа се оказа че в личен състав са ми пуснали тези 4дни  от полагаемия се отпуск   за 2012,вместо да изчистят старите, не са ме уведомили да напиша молба за прехвърлянето им,ако е било нужно,изобщо не са се обадили да ме уведомят,в молбата е зачеркната 2011г и отгоре е написана 2012 и сега се оказва че 2дни от 2010 ми били изгорели,имам ли някакво основание да претендирам за тях след като обясних ситуацията,благодаря предварително.

# 659
Формално би трябвало да си си получила заповедта за разрешената отпуска и да си нямала претенции към нея. Това, че колегите ти са пуснали от твое име и са те подписали и после някой е взел заповедта и не ти я е дал, според мен прави безмислено упражнението.

Общи условия

Активация на акаунт