Майчинството счетоводно-57

• 36 974
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Ясно Simple Smile сега вече ще трябва да се надявам някой в старата фирма да ми обърне внимание,че като знам колко са "бързи" докато взема бележката може и да съм родила вече или пък да е 2014 ... Много благодаря за отговора   bouquet

# 541
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Аз пак с въпрос  Blush

Очаква се да родя средата на декември (планово секцио съм), като ме изпишат вече ще са започнали Коледните почивни дни...най-вероятно ще подам документи в социалните в началото на януари.
Въпроса ми е следния - документа за доход за 1 година назад, от януари 2013 до януари 2014 ли трябва да е (т.е. месеца, в който подавам документи), или от декември 2012 до декември 2013 (месеца, в който е родено детето)?
Централата на работодателя ми е в друг град и документа се издава за месец....поне  Tired  и ако е декември-декември да искам бележката от преди да родя, че иначе почнат ли празниците и отиде края на януари за периода декември-декември  Rolling Eyes

Надявам се да съм го обяснила добре  Rolling Eyes

# 542
  • В полите на Пирин планина
Аз пак с въпрос  Blush

Очаква се да родя средата на декември (планово секцио съм), като ме изпишат вече ще са започнали Коледните почивни дни...най-вероятно ще подам документи в социалните в началото на януари.
Въпроса ми е следния - документа за доход за 1 година назад, от януари 2013 до януари 2014 ли трябва да е (т.е. месеца, в който подавам документи), или от декември 2012 до декември 2013 (месеца, в който е родено детето)?
Централата на работодателя ми е в друг град и документа се издава за месец....поне  Tired  и ако е декември-декември да искам бележката от преди да родя, че иначе почнат ли празниците и отиде края на януари за периода декември-декември  Rolling Eyes

Ако подаваш януари, то ти трябва доход от 12.2013 назад - т.е. от 01.2013 до 12.2013, това са 12 месеца. За детските ли си говорим?

# 543
Аз пак с въпрос  Blush

Ако подаваш януари, то ти трябва доход от 12.2013 назад - т.е. от 01.2013 до 12.2013, това са 12 месеца. За детските ли си говорим?

Да, за детски, за еднократна помощ за 2-ро дете и съм редовна студентка  Peace

Благодаря за отговора  Hug

# 544
Здравейте,
Много ви моля да ми съдействате с инфо или поне да ми кажете къде да потърся отговор на въпросите си.

В отпуска съм за отглеждане на дете от 1 до 2 годинки, която изтича на 27 юни 2014 г. На безсрочен трудов договор съм с едномесечно предизвестие. Не искам да се връщам на тази работа. Мога ли да подам едномесечното си предизвестие докато съм в майчинство, напр. на 20 май? Това ще прекрати ли майчинството ми, т.е. трябва ли да работя, докато съм в предизвестие? Имам ли шансове да си получа натрупалата си платена отпуска?

Благодаря предварително на консултантите.

# 545
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Много ви моля да ми съдействате с инфо или поне да ми кажете къде да потърся отговор на въпросите си.

В отпуска съм за отглеждане на дете от 1 до 2 годинки, която изтича на 27 юни 2014 г. На безсрочен трудов договор съм с едномесечно предизвестие. Не искам да се връщам на тази работа. Мога ли да подам едномесечното си предизвестие докато съм в майчинство, напр. на 20 май? Това ще прекрати ли майчинството ми, т.е. трябва ли да работя, докато съм в предизвестие? Имам ли шансове да си получа натрупалата си платена отпуска?

Благодаря предварително на консултантите.

Можеш докато си в майчинство да си подадеш предизвестието  един месец по-рано, без да го прекъсваш.Може и да си ползваш отпуската като подадеш молба поне десетина дни преди началото и по време на отпуската да пуснеш предизвестие.
Другият вариант е да ти я изплатят при прекратяването.

# 546
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Моя познати току що разбраха, че мамата е бременна. В момента не е на ТД, миналата година има 3-4 месеца на ТД. Въпросът ми е, ако сега се назначи на ТД, ще получава ли майчински и олко време трябва да се води на работа, до 45 дневния или може да излезе в болничен по-рано? Има ли смисъл на по- висока заплата от минималната да се осигурява? - няма много смисълБлагодаря!

А има ли друг стаж? Ако има 6 месеца осиг. стаж изобщо през живота си може да сключи договор /дори и фиктивен /, да отработи един ден и да излезе в болничен.

Правилно ли разбрах. Ако има 6 месеца трудов стаж изобщо (сумиран през годините) и сега се назначи фиктивно поне за ден, ще взема хем болнични до раждането, хем след това и майчински? И най- добрия вариант е минималната РЗ?

Почти.Ако има 6 месеца може да отработи един ден и да излезе в болничен за ОБ.При започване на 45-дневния, ако обаче няма 12 месеца осигурителен стаж ще й спрат обезщетението, докато навърши стажа и след това ще получава обезщетение до 2-то години на детето.

# 547
Здравейте отново,
сега се зачетох в постовете и осъзнах,че изобщо не съм на ясно какви документи ми трябват след като родя за в социалните (за детските и еднократната помощ при раждане)някой може ли да ми каже какви са,от къде да ги търся и до кога трябва да ги подам след раждането то ще е към средата на декември и следователно ще мога чак януари 2014 да действам ...  newsm78

# 548
Здравейте отново,
сега се зачетох в постовете и осъзнах,че изобщо не съм на ясно какви документи ми трябват след като родя за в социалните (за детските и еднократната помощ при раждане)някой може ли да ми каже какви са,от къде да ги търся и до кога трябва да ги подам след раждането то ще е към средата на декември и следователно ще мога чак януари 2014 да действам ...  newsm78

Аз ги гледам от сайта на Дирекция "Социално подпомагане" - меню "семейни помощи"  Peace
http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/rajdane/

# 549
Момичета, предварително се извинявам, че малко се отклонявам от темата, но имам следния проблем- бях в болнични за периода 07.10-20.10 и 21.10-05.11, но към момента все още нямам преведени никакви пари. Къде може да е възникнал проблем? чудя се дали да ходя до счетоводството или направо до НОИ  newsm78

# 550
  • София-Младост
Момичета, предварително се извинявам, че малко се отклонявам от темата, но имам следния проблем- бях в болнични за периода 07.10-20.10 и 21.10-05.11, но към момента все още нямам преведени никакви пари. Къде може да е възникнал проблем? чудя се дали да ходя до счетоводството или направо до НОИ  newsm78
За първият болничен срокът за предаване е бил 15.11., така че още не са минали 15 р. дни, ако е подаден към края на срока. Най-добре е да си извадиш ПИК и да проверяваш движението на болничните от вкъщи.

# 551
 Здравейте, питах преди два месеца, но сега счетоводителката във фирмата, която мисля да се осигурявам пак ме хвърли в разни размисли ThinkingТя е много далеч от проблемите и въпросите на бъдещите майки и не е заинтересована да ми помогне, за това питам тук.
Теминът ми е през май, мисля да започна да се осигурявам сега от 1-ви декември, но тя ми заяви, че нямало много смисъл,да не очаквам болничен през първата година(т.е. и да иам някакво осигуряване до терминът ми ,нищо няма да взема) .По трудова ккнижка си имам повече от три години трудов стаж 3г.7м.) като две от тези съм била по майчинство с първото си дете.В днешна дата аз не съм на трудов договор, имали смисъл да се осигурявам(минимално) до май месец , за да вземам минималното майчинство.Благодаря ви много за отговора.

# 552
  • София-Младост
Здравейте, питах преди два месеца, но сега счетоводителката във фирмата, която мисля да се осигурявам пак ме хвърли в разни размисли ThinkingТя е много далеч от проблемите и въпросите на бъдещите майки и не е заинтересована да ми помогне, за това питам тук.
Теминът ми е през май, мисля да започна да се осигурявам сега от 1-ви декември, но тя ми заяви, че нямало много смисъл,да не очаквам болничен през първата година(т.е. и да иам някакво осигуряване до терминът ми ,нищо няма да взема) .По трудова ккнижка си имам повече от три години трудов стаж 3г.7м.) като две от тези съм била по майчинство с първото си дете.В днешна дата аз не съм на трудов договор, имали смисъл да се осигурявам(минимално) до май месец , за да вземам минималното майчинство.Благодаря ви много за отговора.
Няма такова нещо!
Ти имаш 12 месеца осигурителен стаж. Така че ще си получаваш обезщетение от първият ден на 45 дневният болничен.
Няма особен смисъл да започваш осигуряване от 1.12, т.е. това са няколко месеца осигуровки на вятъра, а минималното обезщетение=МРЗ ти е гарантирано от КСО, дори и при осигуряване няколко дни преди излизане в болничен.
Можеш да започнеш "работа" от 01.12., ако смяташ до отпуска за бр. и раждане да ползваш друг вид болничен.

# 553
Благодаря Ала-Бала, а тоза ПИК от НОИ трябва да си го изкарам, нали ?

# 554
  • София-Младост
Благодаря Ала-Бала, а тоза ПИК от НОИ трябва да си го изкарам, нали ?
Да, попълва се една молба по образец на място и веднага ти го дават.

Общи условия

Активация на акаунт