Майчинството счетоводно-57

• 36 965
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
  • В полите на Пирин планина
Разликата в дните 45/23 няма ли да ми ги начислят към третия болничен? - не, губят се, ако не ги ползваш по твой избор, а не поради раждане преди термин, например
И още нещо - освен болничния в такъв случай трябва ли да пращам друг документ към НОИ, да не ме заприходят към старата година (питам, защото четох, че ако си вземеш болничния след като са започнали 45-те дни не е проблем - в НОИ те заприходяват на точната ти дата - в моя случай на 11.12.2013)? - в кой случай? Ако питаш за случая, в който ще излезеш в болничен през м. 01.2014, то се представя бележка от работодателя, че до тогава си работила
Благодаря ви за помощта.

Момичета, тормозят ме два въпроса  Simple Smile

1. Втора година майчинство съм, пуснаха ми болничен, подадох декларация за получаване на + половин майчинство. Сега ми продължиха болничния. Трябва ли пак да пускам декларацията? - не трябва

2. Майчинството е точно определена сума от 310 лева или се изчислява според работните дни в месеца? С оглед предстоящите празници ще получа 105 лева към болничния или по-малко заради двете седмици почивка? - за цял месец е 310 /155 - в случай, че не се ползва отпускът/ лева, но ако е за част от месеца - пропорционално на работните дни  newsm78

# 571
  • София
Lady Brinne, много ти благодаря!!!  Hug 105 го написах грешно, разбира се, че е 155  Simple Smile

Ааа, и още едно въпросче  Praynig
Болничният ми е до края на работните дни през декември. Предполагам, че после трябва да подам молбата за възстановяване на цялото майчинство. В какви срокове се прави това? Да отида преди празниците, т.е. преди да изтече болничния или януари?  newsm78

Последна редакция: вт, 26 ное 2013, 14:40 от -=Деси=-

# 572
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne, много ти благодаря!!!  Hug 105 го написах грешно, разбира се, че е 155  Simple Smile

Болничният ми е до края на работните дни през декември. Предполагам, че после трябва да подам молбата за възстановяване на цялото майчинство. В какви срокове се прави това? Да отида преди празниците, т.е. преди да изтече болничния или януари?  newsm78

Може декември, може и януари. Според мен по-добре декември, за да ти япредставят в НОИ през януари и да нямаш "луфт" в плащанията.

# 573
  • София

Може декември, може и януари. Според мен по-добре декември, за да ти япредставят в НОИ през януари и да нямаш "луфт" в плащанията.

Хиляди благодарности за пореден път  Hug

# 574
Днес май трябва да гласуват бюджета за помощите при раждане и отглеждане на дете, някакви новини?

# 575
Благодаря ти за отговорите Lady Brinne.
Много ми помогна.

# 576
  • София
Днес са гласували Закона за бюджета на ДОО и са приели намаление от 24 месеца на 18 месеца на периода, от който се изчислява обезщетението за бременност и раждане. Другата промяна е, че майчинството за втората година става 340 лв от 01.01.2014 г.

# 577
Здравейте на всички,
ще съм ви благодарна ако някоя от вас може да ми даде бърз съвет как да постъпя.
На трудов договор съм със срок за изпитване до началото на декември, тъй като съм бременна се наложи да изляза в отпуск по болест. Беше ми издаден един болничен, след като изтече ми беше издаден нов болничен с продължение на стария. Изпратих болничния до работодателя си с куриер и обратна разписка, но  куриера ми съобщи, че фирмата е отказала да го приеме. Моля, кажете как да постъпя???

# 578
  • Sofia
здравейте,
може и вече да е ставало въпрос и се извинявам, но да попитам, защото не мога да разбера след като ми свърши 2рата година майчинство, имам ли право да си ползвам отпуската от предходните 2 години, които ми се полагат по принцип - по 20 дни?
благодаря

# 579
Цитат
Мими*  Вт., 26 Ноем. 2013, 17:38  
Здравей,
аз също съм на изпитателен срок и това много ме притесняваше когато съобщих на шефовете,но реакцията от тяхна страна беше учудващо нормална,дори ми казаха,че няма как да ми откажат болнични или да ме освободят,защото ако реша да си потърся правата мога да ги "съсипя" ... Аз ползвам болнични от август,а изпитателния ми срок беше до ноември (но пък той с болничните се удължавал та като някога се върна от майчинство ще си го до изработвам) ...Та когато си занесох първия болничен девойката от счетоводството ме попита дали това ми е първия болничен изобщо досега,защото ако е трябва да се попълнят разни неща...но доколкото разбирам от написаното от теб те ти отказват втория болничен така ли ? Добре а ти потърси ли някакво обеснение от работодателя си ? newsm78

# 580
Цитат
Мими*  Вт., 26 Ноем. 2013, 17:38  
Здравей,
аз също съм на изпитателен срок и това много ме притесняваше когато съобщих на шефовете,но реакцията от тяхна страна беше учудващо нормална,дори ми казаха,че няма как да ми откажат болнични или да ме освободят,защото ако реша да си потърся правата мога да ги "съсипя" ... Аз ползвам болнични от август,а изпитателния ми срок беше до ноември (но пък той с болничните се удължавал та като някога се върна от майчинство ще си го до изработвам) ...Та когато си занесох първия болничен девойката от счетоводството ме попита дали това ми е първия болничен изобщо досега,защото ако е трябва да се попълнят разни неща...но доколкото разбирам от написаното от теб те ти отказват втория болничен така ли ? Добре а ти потърси ли някакво обеснение от работодателя си ? newsm78

Да естествено,
искат да ми прекратят трудовия договор от декември месец, предполагам отказа да приемат болничния е е следствие на моето несъгласие това да се случи.

# 581
Здравейте на всички,
ще съм ви благодарна ако някоя от вас може да ми даде бърз съвет как да постъпя.
На трудов договор съм със срок за изпитване до началото на декември, тъй като съм бременна се наложи да изляза в отпуск по болест. Беше ми издаден един болничен, след като изтече ми беше издаден нов болничен с продължение на стария. Изпратих болничния до работодателя си с куриер и обратна разписка, но  куриера ми съобщи, че фирмата е отказала да го приеме. Моля, кажете как да постъпя???
Жалба с/у работодателя в НОИ като приложиш за доказателство документ за отказ на куриерската поръчка.

# 582
Здравейте бих искала да попитам следните неща:
1.При изчисляване на майчинството,когато има месец без осигуровка се слага сумата на МРЗ,но тази която е в момента 310лв(след нова година 340лв) или каквато е била сумата напимер както при мен липсва декември 2012г.
2.Излязох в болничен на 28.10-14 дни и след това без прекъсване 30 дни и за в бъдеще ще са без прекъсване.Та въпроса ми е за изчисляване на майчинството  месеците преди датата на излизане в болничен ли се гледат?

# 583
  • Пловдив
Здравейте бих искала да попитам следните неща:
1.При изчисляване на майчинството,когато има месец без осигуровка се слага сумата на МРЗ,но тази която е в момента 310лв(след нова година 340лв) или каквато е била сумата да,каквато е била МРЗ тогава,а не сега напимер както при мен липсва декември 2012г.
2.Излязох в болничен на 28.10-14 дни и след това без прекъсване 30 дни и за в бъдеще ще са без прекъсване.Та въпроса ми е за изчисляване на майчинството  месеците преди датата на излизане в болничен ли се гледат? влизат ти и месеците в болничен в базата.24 м назад от 45 дневния ти болничен

# 584
Благодаря за отговора,за жалост ме отчайва Sad

Общи условия

Активация на акаунт