Майчинството счетоводно-57

• 36 845
  • 748
  •   2
Отговори
# 615
Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

Нямаш шанс за застъпено майчинство
Ползвай си първо отпуската,за да ти се вдигне малко базата

Относно ползването на отпуската, имам и друго притеснение - могат ли без мое съгласие да намалят осигурителния ми доход? Защото ми казаха, че ако се върна там на работа ще ми намалят заплатата. Имам ли законово основание да остана на досегашния си осиг. доход?

# 616
ако се върнеш, може да направят всичко....тъй като още не си реално в майчинство. Занесла ли си официален документ, че си бременна и на какъв договор си?

Не виждам смисъл наистина да се връщаш, говорила ли си с доктора дали ще ти издават болнични до края? Никой не може да те задължи да си прекъснеш болничният и да пуснеш отпуск. Водиш се в рискова бременност и толкова, ще си пуснеш отпуската чак като изтече 2та година, така е най добре за теб. А работодателите, ако искат да те прецакат, то ще се опитат по всякакъв начин да те склонят да си пуснеш отпуск, защото не виждам как би било в случая в твоя полза  newsm78 newsm78 newsm78

# 617
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам следното питане: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който приключва м. февруари 2014 г. Бременна съм, с термин м. юни 2014 год. Няма да се връщам на работа. Чуденето ми е дали да си ползвам натрупаните отпуски и след това да взема болнични, или направо болнични, дали при вторият вариант ще се счита един вид като застъпено майчинство ако мога така да го нарека, и ще получавам първата година парични обезщетения, изчислени както за първото дете. Благодаря!

Нямаш шанс за застъпено майчинство
Ползвай си първо отпуската,за да ти се вдигне малко базата

Относно ползването на отпуската, имам и друго притеснение - могат ли без мое съгласие да намалят осигурителния ми доход? Защото ми казаха, че ако се върна там на работа ще ми намалят заплатата. Имам ли законово основание да остана на досегашния си осиг. доход?

Послушай Елфи.Без твое съгласие не могат да ти променят заплатата/осигурителния доход.Това става с Допълнително споразумение към трудовия д-р, което и ти трябва да подпишеш.Пусни си молбата за отпуск поне 14 дни по-рано (докато си е майчинство)...Длъжни са да ти я платят спрямо последния месец, в който си имала отработени поне 10 дни, т.е. преди майчинството.

# 618
  • София
Без твое писмено съгласие могат само да ти го увеличат, но не и да го намалят.

# 619
Здравейте! Имам смяна на местожителство от една област в друга. Бременна съм в 7 месец и от 3 месеца ползвам болнични. Трябва ли да уведомя НОИ за смяна на местожителството?

# 620
Здравейте! Имам смяна на местожителство от една област в друга. Бременна съм в 7 месец и от 3 месеца ползвам болнични. Трябва ли да уведомя НОИ за смяна на местожителството?

Ако искаш да получаваш писмата на нов адрес, подаваш пак приложение номер 7 (за банковата сметка), защото там си попълваш и адреса. Иначе, кореспонденцията ще ти върви на стария адрес   bouquet

# 621
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте , от болницата ми издадоха втория болничен, който е от 15.11 до 27.12. Утре ще го нося във фирмата-кога е последния срок да го изпратят в Нои. Питам, понеже явно не са много коректни-та да знам. Ако не се лъжа май до 15.12 трябва да го предоставят.
освен болничния друго трябва ли да попълвам като документи.
благодаря!!!!

# 622
Здравейте , от болницата ми издадоха втория болничен, който е от 15.11 до 27.12. Утре ще го нося във фирмата-кога е последния срок да го изпратят в Нои. Питам, понеже явно не са много коректни-та да знам. Ако не се лъжа май до 15.12 трябва да го предоставят.
освен болничния друго трябва ли да попълвам като документи.
благодаря!!!!

Срокът им за представяна в НОИ е 15.01.14, но ако решат могат да го подадат до 15 декември....

# 623
Благодаря за съветите! На постоянен трудов договор съм, 4 год. преди първото майчинство съм там. Ако изляза направо в болнични как ще ми бъдат изчислени, на каква база? Чудя се дали да си прекъсна майчинството, да ползвам два месеца отпуски и след това болнични, или направо болнични? Целта ми е първо за момента да взема повече пари, а и също да ми се вдигне базата.

# 624
Здравейте, момичета, има ли ограничение за месеците болнични, които могат да се ползват преди излизането в майчинство? Тоест мога ли да съм в болнични по време на цялата бременност и съответно как ще се отрази това на изчисляването на майчинството ми?  Thinking Благодаря ви предварително!  Grinning

# 625
Здравейте, момичета, има ли ограничение за месеците болнични, които могат да се ползват преди излизането в майчинство? Тоест мога ли да съм в болнични по време на цялата бременност и съответно как ще се отрази това на изчисляването на майчинството ми?  Thinking Благодаря ви предварително!  Grinning

Може да си 180 дни в непрекъснат болничен ако лекарят ти дава (и ЛКК), след този период трябва да се минава ТЕЛК.45-дневния болничен за бременност и раждане не влиза в тези дни.Ако в предходните 18 месеца преди болничните си осигурявана на една и съща сума, няма да се отрази на майчинството.Ако има големи разлики в осигуряването ще се отрази.

# 626
Здравейте мами  имам следния казус от 10-10-2012 година работя  назначена съм на 2 трудови договора на 1-вият съм на 4- часа на 320 лева а на 2-рият на 120 лв бременна съм в 6 месец термина ми е на 20-03-2014 по здравословни причини се налага да прекъсна работа бихте ли ми казали ще взимам ли минимално майчинство ако от сега съм в болнични благодаря ви много

# 627
  • Пловдив
ще взимам ли минимално майчинство ако от сега съм в болнични благодаря ви много

Да,ще взимаш майчинство,който минимум в момента е 310 лв,защото имаш 12 м осиг стаж и работиш

# 628
ще взимам ли минимално майчинство ако от сега съм в болнични благодаря ви много

Да,ще взимаш майчинство,който минимум в момента е 310 лв,защото имаш 12 м осиг стаж и работиш
много благодаря за бързият отговор, имах притеснения заради не 8-часовият работен ден

# 629
  • Пловдив

много благодаря за бързият отговор, имах притеснения заради не 8-часовият работен ден

Втория договор не пишеш на колко часа е.Сметни си дали към момента на издаване на 45 дневния болничен ще имаш 12 м осигурителен стаж през живота си.Ако,да,нямаш проблеми

Като при договор на 4 ри часа ти трябват 24 м работа на такъв договор,за да имаш 12 м осиг стаж

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 19:23 от ♥Elfita♥

Общи условия

Активация на акаунт