Майчинството счетоводно-57

• 36 841
  • 748
  •   1
Отговори
# 630

много благодаря за бързият отговор, имах притеснения заради не 8-часовият работен ден

Втория договор не пишеш на колко часа е.Сметни си дали към момента на издаване на 45 дневния болничен ще имаш 12 м осигурителен стаж през живота си.Ако,да,нямаш проблеми
вторият ми договор е на 2 часа бихте ли ми помогнали с изчисленията

# 631
Здравейте, момичета, има ли ограничение за месеците болнични, които могат да се ползват преди излизането в майчинство? Тоест мога ли да съм в болнични по време на цялата бременност и съответно как ще се отрази това на изчисляването на майчинството ми?  Thinking Благодаря ви предварително!  Grinning

Може да си 180 дни в непрекъснат болничен ако лекарят ти дава (и ЛКК), след този период трябва да се минава ТЕЛК.45-дневния болничен за бременност и раждане не влиза в тези дни.Ако в предходните 18 месеца преди болничните си осигурявана на една и съща сума, няма да се отрази на майчинството.Ако има големи разлики в осигуряването ще се отрази.

pantera666, осигурявана съм 15 месеца на една и съща сума, без първите 2 месеца.
А ако първият ми болничен е за ин витро, а следващите за проблема бременност без прекъсване между двата вида болнични, тези 180 дни от кога започват да се броят?

# 632
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, момичета, има ли ограничение за месеците болнични, които могат да се ползват преди излизането в майчинство? Тоест мога ли да съм в болнични по време на цялата бременност и съответно как ще се отрази това на изчисляването на майчинството ми?  Thinking Благодаря ви предварително!  Grinning

Може да си 180 дни в непрекъснат болничен ако лекарят ти дава (и ЛКК), след този период трябва да се минава ТЕЛК.45-дневния болничен за бременност и раждане не влиза в тези дни.Ако в предходните 18 месеца преди болничните си осигурявана на една и съща сума, няма да се отрази на майчинството.Ако има големи разлики в осигуряването ще се отрази.

pantera666, осигурявана съм 15 месеца на една и съща сума, без първите 2 месеца.
А ако първият ми болничен е за ин витро, а следващите за проблема бременност без прекъсване между двата вида болнични, тези 180 дни от кога започват да се броят?

Диагнозата няма значение, щом са без прекъсване.Брои се от първия ден на първия болничен...

# 633
В момента в който влезеш в 8 г.с - стигат...броила съм ги. Но преди това ще трябва да прекъснеш другият защото иначе няма да стигнат или да се явяваш на телк накрая

# 634
Здравейте,

Имам следния въпрос:
Излизам в 45 дневен болничен преди раждане, но имам два болнични листа. Единия ми е издаден от лекаря, при който ходя по НЗОК, а другия е от ЖК където ходя. Има ли проблем че са два и ако занеса само единия на работодателя ми проблем ли е?

Благодаря предварително

# 635
  • София-Младост
Здравейте,

Имам следния въпрос:
Излизам в 45 дневен болничен преди раждане, но имам два болнични листа. Единия ми е издаден от лекаря, при който ходя по НЗОК, а другия е от ЖК където ходя. Има ли проблем че са два и ако занеса само единия на работодателя ми проблем ли е?

Благодаря предварително

Според мен единият трябва да се върне и да се анулира...не знам до колко се засичат в НОИ изд. болнични.

# 636
  • Пловдив
...не знам до колко се засичат в НОИ изд. болнични.

Май изобщо,но Ана ситуацията не  е нормална.

# 637
... ситуацията не  е нормална.

Проблема е че единия не знае за другия и обратно Sad и когато и двамата ми дадоха болничен незнаех какво да правя:(

# 638
  • Пловдив
Проблема е че единия не знае за другия и обратно Sad и когато и двамата ми дадоха болничен незнаех какво да правя:(

Веднага се разбира защо е станало така.Не е било нужно да криеш ЖК то по касата.Всички си ходят на него и успоредно на нещо частно.Сега решаваш кое от двете неща да предприемеш /да анулираш единия болничен лист,да не предадеш единия болничен лист/ и действаш

# 639
В момента в който влезеш в 8 г.с - стигат...броила съм ги. Но преди това ще трябва да прекъснеш другият защото иначе няма да стигнат или да се явяваш на телк накрая

А възможно ли е да прекъсвам болничните с неплатен отпуск от по няколко дни?
Питам ви, защото имам позната, която беше в болничен по време на цялата бременност, без прекъсване и не е минавала през ТЕЛК. Знаете ли в коя нормтивна уредба го пише това?

Последна редакция: пн, 02 дек 2013, 10:29 от SAB-f

# 640
  • Бургас
Здравейте,
Имам общо 16 месеца трудов стаж (3 месеца през 2013г съм осигурявана на 8ч, а останалите 13 месеца през 2006 и 2007 съм осигурявана на 4ч) Намерих фирма към която да се осигурявам от 01.12.2013г на 350 лв. Очаквания термин ми е на 03.07.2014. Въпросът ми е ако от януари-февруари ползвам болнични, дали ще се отрази на майчинството и ще мога ли да вземам две години поне минималното за страната (310 - 340 от следващата година)

# 641
  • Пловдив
Здравейте,
Имам общо 16 месеца трудов стаж (3 месеца през 2013г съм осигурявана на 8ч, а останалите 13 месеца през 2006 и 2007 съм осигурявана на 4ч) Намерих фирма към която да се осигурявам от 01.12.2013г на 350 лв. Очаквания термин ми е на 03.07.2014. Въпросът ми е ако от януари-февруари ползвам болнични, дали ще се отрази на майчинството и ще мога ли да вземам две години поне минималното за страната (310 - 340 от следващата година)

В последната фирма си на 8 часа,нали?Ще направиш необходимия стаж и ще взимаш 2 г майчинство.Болнични си ползвай даже още от януари.Две години ще взимаш минималното,което в момента е 310 лв

А възможно ли е да прекъсвам болничните с неплатен отпуск от по няколко дни? да ,но неплатения ти намаля обезщетението,защото се смята на МРЗ.Не знам какви са ти осигуровките и какво обезщетение гониш.Защо не си пускаш платен отпуск
Питам ви, защото имам позната, която беше в болничен по време на цялата бременност, без прекъсване и не е минавала през ТЕЛК. Знаете ли в коя нормтивна уредба го пише това?

Не на всяка бременна не й стигат дните.Твоята приятелка явно се е вместила в 180 те дни болничен.

# 642

А възможно ли е да прекъсвам болничните с неплатен отпуск от по няколко дни? да ,но неплатения ти намаля обезщетението,защото се смята на МРЗ.Не знам какви са ти осигуровките и какво обезщетение гониш.Защо не си пускаш платен отпуск

Не на всяка бременна не й стигат дните.Твоята приятелка явно се е вместила в 180 те дни болничен.
[/quote]

Явно е направила някаква врътка, защото беше поне 7 месеца в болнични, не знам. Платеният ми отпуск отдавна е изхабен за тази година. Ползвала съм и неплатен и трябва да внимавам да не надхвърля 30 дни доколкото знам. Евентуално може би догодина, ще мога да пускам. Ще съм благодарна, ако някой ми каже къде мога да ги прочета тези неща. Simple Smile

# 643
  • Пловдив

Явно е направила някаква врътка, защото беше поне 7 месеца в болнични, не знам.

Не може да е ползвала 7 месеца болничен за общо заболяване,издадени от ЛКК.Няма врътка,ако имаше щяхме да ти кажем.Ние затова сме тук.45 дневния не влиза в тези 180 дни.Вече с тях стават и повече от 7 месеца,но 45 дневния е с друга причина и за него не е нужно ЛКК или ТЕЛК
Четеш тук http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969,чл 9 ,ал 5

# 644
Здравейте! На 23.12 ще ми издадат 45-дневния болничен, но шефката ми иска да си отработя дните 14.12/събота вместо 31.12/ и 21.12/събота вместо 23.12/, защото се отработвали преди датата на болничния. Според мен това не е правилно, а според вас?

Общи условия

Активация на акаунт