СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 234
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
(Съжалявам , че спамя ама мислех че квотите се водят вид дискриминация и по закон са премахнати от МО)   

Тази тема всяка година се нищи до откат. Май няма да  ни се размине и тази година  Grinning

# 586
  • Варна
(Съжалявам , че спамя ама мислех че квотите се водят вид дискриминация и по закон са премахнати от МО)  

Тази тема всяка година се нищи до откат. Май няма да  ни се размине и тази година  Grinning

Съжалявам не съм чела миналогодишната тема и явно сега откривам топлата вода...
Млъквам и заключ   Grinning   -забравям думата квота   ruporuu

# 587
Е, sorry, ама табу ли е думата "квоти"? Grinning Едно време в моята езикова гимназия имаше квоти (може би навсякъде е имало). У дома се шегуваме, че ако синът ми избере испанската гимназия, ще е предимно сред момичета (няма лошо! Wink ). Но май изборът ще е за немска, макар че езикът не му харесва много-много... Ще мислим до пролетта.

Вчера моя приятелка, която от много години дава уроци по БЕЛ за 7 и 12 клас в София, ми препоръча след януари да се направят тестовете от минали години от олимпиади по БЕЛ (общински кръгове). Били на доста високо ниво, но подходящи във връзка с формата на НВО. Още не съм ги търсила, сигурно ги има на сайта на  МОН (тест е, мислех, че е само преразказ като в 6 клас). Но то толкова материали станаха - само от Литарайковците имаме два различни...  Rolling Eyes

Същата моя приятелка/учителка препоръча наистина да се правят повече преразкази, да се свиква с различните видове текстове. Обеща да ми изпрати подходящи от нейната практика, ще пусна и тях в пощата. Не знам ще мога ли да оценявам добре обаче. Въпреки че някъде бях намерила таблица с критериите за преразказ, ще се справя ли както един опитен учител би успял...

Това съчинение-разсъждение като нашия отговор на литературен въпрос от едно време ли е?  Simple Smile
Може с изискванията за съчинение да ги вкарват малко в рамки, но аз пък отдавна чаках да започнат по литература да правят нещо подобно, да разсъждават, да си подреждат мислите с текст, да виждат в литературното произведение и "скритото"... С години по всички предмети само тестове, само заграждане на а/б/в/г...?! (сигурно и това е "дъвкано" в предишни теми)
Намерих нещо, мисля, че това са въпросните олимпиади, повечето от вас може и да са запознати:
http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/olympiad/ex … kl_rio_burgas.pdf

# 588
  • Пловдив
Чак пък табу не е. Ама всяка година се заформя спор за това дали квотите са вид дискриминация или не. В крайна сметка всяко училище май си решава само за себе си дали да наложи квоти при приема или не. И в различните градове е различно. В училищата в различните гардове също - има с квоти, има и без квоти. Даже в едно и също училище има паралелки с квоти и такива - без квоти.
И спорът си остава само във форума де.  Peace

# 589
  • София - Рим и обратно
но аз пък отдавна чаках да започнат по литература да правят нещо подобно, да разсъждават, да си подреждат мислите с текст, да виждат в литературното произведение и "скритото"... С години по всички предмети само тестове, само заграждане на а/б/в/г...?!
Ето това мен ме притеснява много вече. Не се учи това нещо май. Трябва здраво четене, обогатяване на лексиката, и много...много писане на съчинения и преразкази. А те се постараха да ги затъпят с тия глупави тестчета и сега не могат да се изразят по никакъв начин писмено (поне моята дъщеря).

# 590
  • София
Ходенето на общинските кръгове на олимпиадите по български и математика се оказаха много полезни за моите. Хем беше още по един пробен изпит, хем мериха сили с другите деца от София. Може да не е представителна извадка, но много деца се явяват на тези олимпиади и горе-долу човек може да прецени какво се случва на първи модул по български и на двата по математика (май по български вторият модул не е преразказ).

По въпроса с квотите - справедливо или не, момчетата са леко привилегировани, но и при тях баловете са много високи. Няма лесно нито за момичетата, нито за момчетата, особено в горните интервали. Миналата година ги смятах, сега сигурно ще е същото - в София най-известните и желани езикови гимназии и СМГ правят средно по около 500 места за пол. Капка в морето на фона на 7-8 хиляди седмокласници. Затова изпуснете парата в спора за квотите и дерзайте с ученето! Но не прекалявайте, защото на децата им е много трудно. Осигурявайте им топла храна, спокойствие вкъщи и задължително сън и почивка, за да издържат психически и да не прегорят. И в училище, и на курсовете, и на уроците ги товарят предостатъчно, та дори не ви трябват допълнителни помагала за вкъщи (нашите така си останаха леко наченати или неотворени).  Hug

# 591
  • София
Вече е пуснат графикът за провеждане на олимпиадите. Общинският кръг по математика е на 15.12 от 9 часа, а този по БЕЛ - на 23.12, пак от 9 часа. Това е за София. Peace

# 592
а как става ходенето по олимпиади - чрез учителите в училището или детето може да се запише само и да отиде?

това с преразказите много ме изненадва - каква е логиката да е толкова силно балообразуващ, при положение, че не се изучава или упражнява [както казвате] в редовната учебна програма? аз мислех, че е много силно застъпен в училище, но сега като се замисля, само 1-2 пъти в 6-ти клас съм чувала да се споменава, че има да пише такова нещо... ако не са школите и частните учители да ги възлагат, тогава какво? пък и тези критерии за оценяването им - мисля, че не е редно ние да ги прилагаме - аз направих един такъв опит, но явно съм ужасно претенциозна или взискателна и го оцених на 18-20 точки, а после от школата видях резултат 30, което ме кара да мисля, че учителите-оценители се съобразяват с нивото, което е нормално за 12-13-14 годишни деца, а не очакват от тях да пишат като възрастни хора с опит

а и изобщо, с какво е полезен един преразказ в сегашно историческо време - на мен ми звучи ужасно употребата на това глаголно време и не съм срещала в реалния живот някой да пише или говори така?

# 593
Като споменахте олимпиади, да попитам, общинския кръг къде се провежда /мен ме интересува биологията/, или къде мога да проверя това, както и точната дата. Защото в сайта на МОМ пише "до 08.02".

# 594
Като споменахте олимпиади, да попитам, общинския кръг къде се провежда /мен ме интересува биологията/, или къде мога да проверя това, както и точната дата. Защото в сайта на МОМ пише "до 08.02".
Обикновено е в самото училище. В Софийския график пише 26.01.2014 г. 14.00 ч.

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 14:04 от Анонимен

# 595
Сега видях, че в сайта на РИО София има обявени точните дати . Благодаря.

# 596
  • Варна
Аз съм в очакване на варненския график, да видим как ще се наместят БЕЛ, математика и химия.

# 597
но аз пък отдавна чаках да започнат по литература да правят нещо подобно, да разсъждават, да си подреждат мислите с текст, да виждат в литературното произведение и "скритото"... С години по всички предмети само тестове, само заграждане на а/б/в/г...?!
Ето това мен ме притеснява много вече. Не се учи това нещо май. Трябва здраво четене, обогатяване на лексиката, и много...много писане на съчинения и преразкази. А те се постараха да ги затъпят с тия глупави тестчета и сега не могат да се изразят по никакъв начин писмено (поне моята дъщеря).

Четенето сигурно има голямо значение, синът ми от бебе с книгите - мисля, че има голяма полза, макар че не съм видяла да пише много добре (в смисъл подробно ). Досега само с по 3-4-5 изречения са ги карали да отговарят на въпроси от учебника по литература… Сега играе и много адвокатски игри  и от там се учи да се аргументира, чак не мога да го надприказвам, ако спорим за нещо.  Но все пак писането си е друга работа. И дори да не пишат много на курса по БЕЛ, лев и минута не ми се свидят за тези предмети.

Ходенето на общинските кръгове на олимпиадите по български и математика се оказаха много полезни за моите. [...]

... Осигурявайте им топла храна, спокойствие вкъщи и задължително сън и почивка, за да издържат психически и да не прегорят. [...]

Бих добавила - и забавления! Simple Smile За 1.11. синът ми  се отказа от състезанието "Черноризец Храбър". А филмът, който искаше да гледа, не е излязъл по кината. Така че реши да извика един приятел до късно вечерта и да играят на "страшни игри", за Хелоуин.  Laughing

А олимпиадата по математика не е ли с 3-4 "големи" задачи с подробно решение, а не тип тест? (не че и по математика одобрявам само решаването на тестове със заграждане). И "полезна" ли е за НВО? Моят син след толкова стаж на математически състезания вече не иска да ходи много, но предполагам на 2-3 подходящи ще отиде тази година. И с пробните по МАТ напролет, не е малко... И все пак се чудя дали няма да се получи така накрая - като ученик в МГ да изкара по-висока оценка на БЕЛ… Любопитно ми е да видя.

# 598
А олимпиадата по математика не е ли с 3-4 "големи" задачи с подробно решение, а не тип тест? (не че и по математика одобрявам само решаването на тестове със заграждане). И "полезна" ли е за НВО?
Общинският кръг през последните години е по формата на НВО.

# 599
  • София
Моето дете само поиска на Черноризеца, но аз забравих да го запиша. В нашето училище пак не са организирали записване и се отнесох. Да пуснете после задачите, ей.

Общи условия

Активация на акаунт