СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 231
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
В РИО-Пловдив сладко спят, нищо не пише за олимпиади.

# 601
  • Варна
Не знам как е по програма, но при нас учителят по БЕЛ още от шести клас им дава подобни преразкази. И на родителските срещи говори предимно за изпита след седми клас. Ще видим каква оценка ще изкара синът ми без уроци и школи. Брат му преди две години имаше 4.20 само с наученото в училище, доколкото изобщо учеше. Беше се справил с преразказа с котките по-добре, отколкото с първия модул.

# 602
  • Пловдив
В РИО-Пловдив сладко спят, нищо не пише за олимпиади.

Току-що и аз това погледнах ! Ще си чакаме !  Peace

# 603
А олимпиадата по математика не е ли с 3-4 "големи" задачи с подробно решение, а не тип тест? (не че и по математика одобрявам само решаването на тестове със заграждане). И "полезна" ли е за НВО?
Общинският кръг през последните години е по формата на НВО.
Благодаря, значи помагат на седмокласниците с олимпиадите все пак. Трябва да се помисли за участие тогава. Вече като не решава задачи за състезания като предишни години, синът ми смята, че няма да е на хубави места в класирането и тогава нямало смисъл  участието...?!  Rolling Eyes Поне общинският ако не е с класиране, може да се навие, май дори беше в учебен ден/час, поне миналата година...

На нашата родителска среща се говори основно за дисциплината. Било непоносимо говорене в часовете... Никой не говори за изпитите (освен "ощетените" учители примерно по история, физика и т.н.), всъщност учителката по математика изобщо не дойде (заместничка е първия срок), по БЕЛ беше за 2-3 минути - също предимно за дисциплината и общо да се стягат за учене, преразкази тя също не дава много...

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 14:41 от svet65

# 604
  • Пловдив
Състезание по български език "Свети Иван Рилски": http://www.svetyivanrilski.com/new/

# 605
  • София
Четенето на книги едва ли има голямо значение за преразказа, особено ако не са класиките. По-скоро общата култура може да помогне. Примерно, на моя миналата година за артилериста му помогна това, че играеше една военна игра, в която имаше такива думи, а не че знаеше нещо за времената около революцията. След две кампании стигнах до извода, че за преразказа се иска от детето да има добра памет под стрес и да съобрази от чие име ще преразказва. Ако до изпитите не ви дадат по курсове и уроци да направите преразказите от миналите години, дайте ги на децата поне да ги прочетат, ако не да ги правят.

Дотук се оказва, че математиката решава бала, там са много изравнени силите на момичетата и момчетата, затова гледайте при нея детето да е най-добре - задачите на втория модул дават големите точки и гледат всяка подробност и субективността е по-малка (макар че миналата година на задачата с успоредниците инструкциите и критериите за оценяване бяха идиотски)! Една много висока оценка по математика ще компенсира някоя издънка на българския.

Общинският кръг е в училището на детето. Обикновено учителите по български и математика предупреждават отрано, но вие си дръжте под око графика и детето да поеме инициативата да пита при кой учител става записването.

# 606
  • Пловдив
Състезание по български език "Свети Иван Рилски": http://www.svetyivanrilski.com/new/

Провежда се в СОУ" Братя Миладинови",нали ?

# 607
  • Пловдив
Only, не сте ли ходили друга година?
Провежда се в СОУ „Черноризец Храбър".

# 608
Четенето на книги едва ли има голямо значение за преразказа, особено ако не са класиките.
Аз за ползата от четенето имах предвид за съчиненията, изобщо за разсъжденията (ако се откъснем малко от НВО - то не е всичко в този живот Wink ), не толкова за преразказите. Но може би все пак се отразява – години наред да гледаш само правилна граматика/пунктуация, хубав изказ, вероятно и преразказите  биха били по-добри като цяло…

# 609
# 610
Да, в Черноризец Храбър в Тракия, както обикновено съвпада с КМС. Някоя пловдивска майка да е чула за съсезание по математика с ден 09,11,2013?
Олимпиадите няма как да се пропуснат от децата. Едната е февруари, учителите ще предупредят децата - това е абсолютно сигурно. Във всяко училище се провежда, по български език само първия модул е с формата на НВО. Втория модул е съчинение-разсъждение.  Идеята е, че олимпиадите са за деца с изявени интереси по предмета, а не упражнение на тема "матури". Предимството е, че ако детето се справи добре, това дава  и добра атестация  по предмета - все пак, работите се преглеждат от преподаващите учители. Ни най-малко не подкрепям мнението, че участието на олимпиади спомага подготовката. Пак казвам - идеята на олимпиадата е да събере деца с изявени способности по предмета. Не е тренировка. В никакъв случай.

# 611
Цитат на: G..D.. link=topic=741343.msg26540151#msg26540151 date=1383226165
Да, в Черноризец Храбър в Тракия, както обикновено съвпада с КМС.

Извинявай, но датите май тази година не съвпадат - БЕЛ 30.11 , КМС 14.12.13г  newsm78

Относно състезание на 09.11 се надявам в неделя да разбера от школата на дъщеря ми  Peace

# 612
 Идеята е, че олимпиадите са за деца с изявени интереси по предмета, а не упражнение на тема "матури". Предимството е, че ако детето се справи добре, това дава  и добра атестация  по предмета - все пак, работите се преглеждат от преподаващите учители. Ни най-малко не подкрепям мнението, че участието на олимпиади спомага подготовката. Пак казвам - идеята на олимпиадата е да събере деца с изявени способности по предмета. Не е тренировка. В никакъв случай.

По принцип е така и точно за това ме предупреди моята позната учителка, която е подготвила "влезли" деца много години вече (че нивото е доста високо на тези олимпиади - изрази се: "за деца, които и на изпитите се стремят към оценка 6"), но може би тази година има известно смесване на предназначението, щом и форматите са съобразени с НВО... Ще видим... Догодина по това време всичко ще ни е ясно. Simple Smile Мислех, че ще мина без да навлизам в подробностите, сега също гледам да не се вживявам много, но явно трябва да сме в час с доста неща родителите... Освен това се сетих като имам време и аз да поглеждам теориите и упражненията, които дава госпожата от школата по БЕЛ, примерно последно ми стана интересно за вметнатите изрази/обособените части (пунктуацията), като се почне обаче с безкрайните видове сложни изречения, ми е сложно и ненужно... 

# 613
  • Пловдив
Да, променили са датата на състезанието по БЕЛ, миналата седмица на сайта им беше предвидено за 14.12

Значи за Пловдив

30/11 - Иван Рилски - БЕЛ
7/12 - Иван Салабашев - МАТ, но не е по формата на НВО
14/12 - КМС

чакаме инфото за 9/11 и свободните съботи почти свършиха  Mr. Green

Скрит текст:
- 9 ноември 2013, ХІV Софийски математически турнир, София. - туй не е у нас  newsm78

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 15:52 от dundi73

# 614
Да, в Черноризец Храбър в Тракия, както обикновено съвпада с КМС. Някоя пловдивска майка да е чула за съсезание по математика с ден 09,11,2013?
Някой спомена в темата за турнирите, че тази година СМТ ще се проведе и в Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт