Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 914
  • 778
  •   1
Отговори
# 735
  • софия
Факт е обаче че тези две провинции до ден днешен не са си вдигнали таксите и все още таксата е 150 евро (с вкл билет за транспорт в някои унита).

Аделина, малко ти е стара информацията. Такси няма от 2-3 години, миналата година махнаха и последната в Байерн.

Не зная какво точно разбирате под "такса", но дъщеря ми е трета година в Шарите - Берлин и всеки семестър си плаща по 270 евра на унито - верно е, че в това влиза и пътуването с градския траспорт, но си е такса. Всички познати деца, които учат в различни унита в Германия плащат такси от същия порядък. Simple Smile

Не е такса  Wink, тези суми са семестър тикет и за студентската организация.
Такси от рода на 500-600 евро за университета (освен тези, които казваш) вече няма.
Чудесно, не е такса - сума е  Joy

# 736
  • София
Факт е обаче че тези две провинции до ден днешен не са си вдигнали таксите и все още таксата е 150 евро (с вкл билет за транспорт в някои унита).

Аделина, малко ти е стара информацията. Такси няма от 2-3 години, миналата година махнаха и последната в Байерн.

Не зная какво точно разбирате под "такса", но дъщеря ми е трета година в Шарите - Берлин и всеки семестър си плаща по 270 евра на унито - верно е, че в това влиза и пътуването с градския траспорт, но си е такса. Всички познати деца, които учат в различни унита в Германия плащат такси от същия порядък. Simple Smile

Не е такса  Wink, тези суми са семестър тикет и за студентската организация.
Такси от рода на 500-600 евро за университета (освен тези, които казваш) вече няма.
Чудесно, не е такса - сума е  Joy

Joy Така е.

Практически, стотина евро е това, което плащаме (за ползването на библиотеки, лаборатории и т.н.).
Другите  са билети за транспорта (няма как да е без пари).

# 737
  • София
И като се има предвид, че първата година плащахме 500 евро такса на семестър + 200-та евро "сума"  Laughing, определено без такса е по-добре.  Mr. Green

# 738
 Ние сме в малък град,и въпреки проучванията,които направих не уцелих на класна и клас с щерката.Преместих я след 5ти клас,не знаеше нищо по БЕЛ,ходи на уроци за да наваксва.А беше отличник.
   Моето мнение е,че и училището,и уителката и децата от класа,вкл. и родителите имат огромно значение.Само че в София е почти невъзможно да проучиш всичко това.
   И друго-малкото ми дете е в 4ти клас-аз давам допълнителни неща,освен домашните.Образованието ни е под всякаква критика.Приготвила съм сборници за лятото,книги,диктовки,по БЕЛ и АЕ.Моите и двамата ходят на школи по англ.език.Каката прекъсна от две години,но иска да се явява догодина за сертификат на ЙЕЛТС.Плановете за малкия са същите-АЕ до 7ми клас,после немска гимназия.

# 739
  • София
И като се има предвид, че първата година плащахме 500 евро такса на семестър + 200-та евро "сума"  Laughing, определено без такса е по-добре.  Mr. Green
Joy hahaha

# 740
  • София
adelina_bg,,
ще ти отговоря на въпроса за основното образование, макар че моят опит също не е актуален, защото са минали някоя и друга година.
Квартално държавно училище, търсих добра обща подготовка, затова проучвах за добър начален учител. Не държа (с голямата дъщеря даже успях да избегна  Laughing) ранното чуждоезиково обучение в училище. Зная, че с тази позиция съм извън мейнстрийма, но това е моето виждане по въпроса. Исках децата ми да са грамотни, да нямат пропуски по БЕЛ и МАТ и да им се създаде солидна основа по другите основни предмети. АЕ учеха извънкласно. Студентката е съученичка на сина на Ива и мина по неговия път с двата езикови сертификата. По-малката ми дъщеря от малка  Simple Smile имаше едно единствено желано училище след 7. клас - АК и постигна целта си.
За ЧУ - по наше време все още прохождаха и се доказваха, та не са ни били цел. Сега доколкото знам има утвърдени имена, така че просто трябва да проучите дали ще получавате повече качество, когато плащате.

# 741
Нашия път беше - 20 ОУ, СМГ- АЕ, от 8-10 клас немски в разни школи за поддържане на езика,11 клас Гьоте институт, 12 клас ТестДаф в ТУ.
По стечение на обстоятелствата и двете ми деца минаха по този път и лично аз съм доволна от резултата Simple Smile

# 742
На дипломирането на дъщеря ни имаше лекция на една мацка завършила техния университет , понастоящем работеща в Бостън, която цитира изследване на Бостънски университет за най-търсените професии в близките 10 години в Германия - юрист, ИТ, застраховател и Actuar/ не съм си го превеждала, нямам представа какво е/, та не знам защо се пишат от Аделина подобни неща за този бранш. Приятелите на Йорн , които работят като програмисти в БМВ и други известни фирми имат заплати около 5000 евро. Тези, които работят за себе си - двойно и тройно повече. Такъв филм ИТ специалист да работи за 1000 евро няма. Дъщеря ми работеше като тутор в нейния университет за 900 евро/ за 12 часа заетост/ , не мога да си представя Бакалавър или Магистър да работи за 1000 евро.

# 743
На дипломирането на дъщеря ни имаше лекция на една мацка завършила техния университет , понастоящем работеща в Бостън, която цитира изследване на Бостънски университет за най-търсените професии в близките 10 години в Германия - юрист, ИТ, застраховател и Actuar/ не съм си го превеждала, нямам представа какво е/, та не знам защо се пишат от Аделина подобни неща за този бранш. Приятелите на Йорн , които работят като програмисти в БМВ и други известни фирми имат заплати около 5000 евро. Тези, които работят за себе си - двойно и тройно повече. Такъв филм ИТ специалист да работи за 1000 евро няма. Дъщеря ми работеше като тутор в нейния университет за 900 евро/ за 12 часа заетост/ , не мога да си представя Бакалавър или Магистър да работи за 1000 евро.
Заплатите които посочваш бруто или нето са ?
Това е добре да са уточнява ..

# 744
  • София
Нашия път беше - 20 ОУ, СМГ- АЕ, от 8-10 клас немски в разни школи за поддържане на езика,11 клас Гьоте институт, 12 клас ТестДаф в ТУ.
По стечение на обстоятелствата и двете ми деца минаха по този път и лично аз съм доволна от резултата Simple Smile

Ееех тайно си мечтая точно за тази конфигурация ...Браво на децата
Ама това 20ОУ направо си е мисия невъзможна  #Crazy

# 745
  • София
Заплатите които посочваш бруто или нето са ?
Това е добре да са уточнява ..
Това и аз щях да попитам защото над 4К евро данъците са 40%  #Crazy та много много не е рентабилно.
А Бавария, Баден Вюртенберг и NRW са друга Германия. Там е концентрирана промишлеността на Германия, заплатите са други, цените са други и стандарта на живот е друг. Но това не е цяла Германия за съжаление. Според мен и според това което чета по медиите другата част от Германия все още страда от резултатите на икономическата криза - много безработни, все повече Харц4 получатели. А да станеш програмист в БМВ ти трябват връзки като корабни въжета, не е толкова лесно колкото звучи. С изключение на тези три провинции средната заплата на програмистите е около 2000К (то и от към данъци този рейндж е най-изгоден), ми тя е толкова и в БГ в добрите фирми, в някои дори по-висока.
От моите колеги германци една голяма част емигрираха кой в Австрия, кой в САЩ или Австралия. Явно и на тях нещо не им харесва  newsm78

# 746

Ееех тайно си мечтая точно за тази конфигурация ...Браво на децата
Ама това 20ОУ направо си е мисия невъзможна  #Crazy
Така е, но имаме късмета да живеем в района на училището  Embarassed и бяхме от поканените. И двете деца случиха на страхотни учителки до 4 клас, а и после.
Доста неща обаче и там се променят за жалост и май не към добро  Sad

Сега и мен ме вълнува каква е реализацията след завършване! И за там си трябва късмет!

# 747
  • На зелено
И накрая за ИТ специалистите, какво ще се окаже, както при докторите. Техните заминават по Арабските Емирства, а тук идват от Източна Европа.  Laughing В NRW около 45 000евро (ИТ сфера), при това за начинаещ е напълно нормално. Но в крайна сметка, затова и хората тук са толкова мобилни. На никого не му пречи да работи на др.край на страната, Холадния, Белгия, Австрия и т.н.

# 748
Наистина моите впечатления са от NRW, нямам представа как е по другите провинции. Понеже ме питахте за това дали са бруто паричките - 7-10 хиляди е бруто и оттам нататък си зависи дали е женен /омъжена, има ли деца и тн. Кума на дъщеря ми работи за Сименс, ергенче е и от 7000 му остават 3500. Но това е, за сметка на големите данъци пък си имат перфектна държава, ред и спокойствие . Моят данък е 300 ле на месец и какво от това - дупки по улиците, безобразни болници, вихреща се престъпност, ненаказани безобразно престъпни политици. И малката ще ходи при сестра си и едва ли имтя ще се върне за съжаление.

# 749
  • София
7-10К евро според мен изобщо не е стандарт а по-скоро някакво изключение, дори за Германия. Та дори и на Ангела Меркел заплатата е 15000 евро и се води най-скъпо платения пост в държавната администрация. Депутатите я вземат 8К я не.
Иначе за държавата съм съгласна - уредена е да, но пък на мен тука си ми харесва, има си частни болници (раждала съм в две такива), когато децата ми са болни ходим само в частни клиники (дори джипито ни е в една от тях), имам малко досег с цигани и простотия. Живея в прекрасен квартал не по-различен от немски такъв с къщи, зелени дворове, в който си имаме асфалт, улици, тротоари, улично осветление. Е може да е само няколко стотин квадратни метра, но когато се разхождам с децата си тук забравям за мизерната ни държава. Освен това мама и тате са на 10мин и винаги(денонощно) има кой да ми помага с децата. Та така е който каквото търси. Аз за себе си съм мега щастлива - имам прекрасен съпруг, две прекрасни деца, карам хубава кола, имам чудесна работа и апартамент, който е мой собствен а не под наем (както повечето ми колеги от унито) и който е изплатен вече до стотинката. Нямам какво повече да желая за себе си освен да сме живи и здрави да доживеем да видим децата си така. Нямам идея ако бях останала какво щеше да се случи, не искам да го мисля, избрала съм си този път и ще си вървя по него.
А тези деца, които са останали в Германия ми е жал само за родителите им, иначе децата ясно че са ОК. Не мога да си представя моите деца да живеят толкова далече Sad Ама кой знае и на мен какво ще ми поднесе живота Sad  Гушки на всички ви и лека нощ  Hug

Последна редакция: сб, 05 юли 2014, 00:42 от adelina_bg

Общи условия

Активация на акаунт