МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

• 49 916
  • 736
  •   1
Отговори
# 150

Ами явно е въпрос на разбирания и възприемания. И двата начина (с течностите отдолу и с течностите отгоре) ще доведат до един и същи вариант.
и аз мисля ,че няма разлика и за това ми е чудно. но ако маята и сухите съставки са отгоре се свежда до минимум допира на маята с течностите. докато при обратното има вероятност течността да пробие сухите и да  навлажни маята.  в този смисъл аз бих избрал варианта с течност и сухите върху нея.

# 151
А по "моя" въпрос /стр.9/ за хляб от смлени зърна /истинско пълнозърнесто брашно/??
никой ли не е приготвял ??

# 152
  • BG
  Нощен гост, то си пише на брашната кое какво е...
Мерси  Тайна, bongo вече ми раясни също загадката с пълнозърнестото брашно, днес ще отида до Кауфланд да го издирвам, че досега такива изчанчени брашна не съм ползвала, но се налага вече.

# 153
alys, извинявам се, не съм прочела правилно.

Абе ще пробвам и по двата начина зареждане на продуктите и ще разберем. Mr. Green
Сега бъркам ей тази чудесия,
http://www.petitepeautre.fr/recettes-pain-petit-epeautre-sans-gl … a-pain-map.html#3
в която обаче, маята се захранва предварително.Да видим...

# 154

Ами явно е въпрос на разбирания и възприемания. И двата начина (с течностите отдолу и с течностите отгоре) ще доведат до един и същи вариант.
и аз мисля ,че няма разлика и за това ми е чудно. но ако маята и сухите съставки са отгоре се свежда до минимум допира на маята с течностите. докато при обратното има вероятност течността да пробие сухите и да  навлажни маята.  в този смисъл аз бих избрал варианта с течност и сухите върху нея.

Почти винаги ползвам отложен старт и досега няма проблем. Между другото, много ми е удобно да слагам маята първа, защото така по-лесно коригирам грамажа.

# 155
  • София
А по "моя" въпрос /стр.9/ за хляб от смлени зърна /истинско пълнозърнесто брашно/??
никой ли не е приготвял ??

Извинете ама всяко брашно е от смлени зърна. Така, че вероятно сме приготвяли. Аз лично съм правил хляб от собственоръчно смляно зърно в чопъра.

...не съм правила само със соево брашно....

Ако ме питате мен не го и правете. Соевото и нахутеното брашно се прибавят в определен процент от теглото на основното брашно и се ползват за подобрители.

# 156
  • BG
По въпроса с течните и сухи съставки мисля, че значение има само при отложения старт. Ако има такъв по-добре е сухата мая да е добавена последно върху брашното , за да няма контакт със течните съставки. Иначе все си мисля какво ли би станало, ако престои маята няколко часа в контакт с течните съставки при този отложен старт, аз все още не съм ползвала тази опция де. Аз слагам първо течните и накрая сухите, поне така пише в моите инструкции.

# 157
  • София

Това снимах,това имам, за илюстрация.Иначе слагам ленено семе, ръжени ,овесени или пшенични ядки.И тиквени и слънчогледови семки може да слагаш.Правила съм и с орехи става много хубав хляб.Можеш да сложиш каквото решиш, домати,чесън на прах,маслини, лук, но лично на мен тези не ми харесват.

# 158
Аз винаги слагам първо водата, после сол, захар, мазнина, върху тях брашното като гледам да покрие хубаво течността и накрая маята. Това сигурно има значение при отложен старт само, не знам. Въпреки че ако сложа брашно на дъното на казанчето и отгоре течностите ми се струва, че машината ще замеси по-трудно тестото.
Днес за първи път ползвах бяло брашно различно от София Мел. До сега купувах само техни брашна, но снощи мъжът ми донесе от магазина някаква незнайна марка и то за 77 ст.  Crazy Еми стана най-хубавият бял хляб от правените до сега. Да ме извиняват София Мел, но повече няма да ги купувам.  Stop Добре че не взех чувал.
Пълнозърнест хляб правя редовно. Купувам едно италианско брашно от Карфур и други два вида от един полски магазин. Полските са по-хубави.

# 159
Сега бъркам ей тази чудесия,
http://www.petitepeautre.fr/recettes-pain-petit-epeautre-sans-gl … a-pain-map.html#3
в която обаче, маята се захранва предварително.Да видим...

С лимец не съм правила хляб, но като гледам снимката на хляба... Лимецът почти не съдържа глутен и не е ли по-удачно да се ползва прорамата за безглутенов хляб? Според мене лимецът е за хора, които не усвояват глутена в пшеничното брашно, алергични са към него или нещо такова... Иначе не виждам нещо кой-знае какво ценно в лимеца, за да си усложнявам живота.

# 160
да питам и аз нещо  Grinning- тука майсторите на хляб може ли да кажат дали съм го докарала на външен вид този хляб. Нарекох го селски пълнозърнест хляб
Още не знам отвътре как е, защото все още е топъл. Сложила съм равни количества бяло и пълнозърнесто брашно. Пекох го в силиконова форма за кекс Simple Smile

# 161
  • София
 alys, лимеца като годжи-берито,(годжи-берито така си седи, шипков чай пие детето,съдържа същото) хималайската сол и разни други такива.Не вярвам да е нещо чак толкова космическо-вълшебно. Е,ако е за диета да, но иначе не виждам кое му е толкова специалното, освен цената.

Roh Alby, хляба е много хубав на вид, щом е бухнал, сигурно и на вкус ще е хубав!Не бързай да го режеш горещ.

# 162
alys, лимеца като годжи-берито,(годжи-берито така си седи, шипков чай пие детето,съдържа същото) хималайската сол и разни други такива.Не вярвам да е нещо чак толкова космическо-вълшебно. Е,ако е за диета да, но иначе не виждам кое му е толкова специалното, освен цената.

Поне на вкус да е нещо специално... Все забравям да купя, ако се продава, брашно от елда и да сложа малко в хляба. Някой да е пробвал?

# 163
  • София
да питам и аз нещо  Grinning- тука майсторите на хляб може ли да кажат дали съм го докарала на външен вид този хляб. Нарекох го селски пълнозърнест хляб
Още не знам отвътре как е, защото все още е топъл. Сложила съм равни количества бяло и пълнозърнесто брашно. Пекох го в силиконова форма за кекс Simple Smile

На външен вид е добър, ама аз ще изчакам да видя и разреза.

# 164
Ако не е тайна, колко ви излиза като пари приготвянето на един такъв хляб. Нервите и загубеното време няма да ги броим.

Общи условия

Активация на акаунт