МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 160
  • 736
  •   1
Отговори
  • Мнения: 660
МАШИНА ЗА ХЛЯБ-52-ра тема








В него ще намерите, съвети на майсторите, съвети за козунаците, упътване и инструкции за работа с машините, и други.







РЕЦЕПТИ И СЪВЕТИ:






Как се качват снимки и картинки


всичко за хлебопекарните








ЧЕТЕТЕ БЛОГОВЕТЕ И ЛИНКОВЕТЕ КЪМ ТОЗИ ПОСТ ПРЕДИ ДА ЗАДАДЕТЕ ВЪПРОС...АКО НЕ СЕ ОРИЕНТИРАТЕ - ПИТАЙТЕ. Peace

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Хайде да се наредя първа в новата тема, за която благодаря!   bouquet

# 2
  • Мнения: 22 867

Да прехвърля и тук въпроса, дано Kaka Siika се появи и го види! Laughing

Вчерашният бял хляб с чесън, маслинки, риган, босилек и лъжица зехтин се получи просто страхотно!  Simple Smile
Обожавам тази машинка!
Kaka Siika, по коя рецепта прави хлебчето?  bouquet

# 3
  • Мнения: 2 871
Tony_st, благодаря за темата  Hug

И аз очаквам включването на Kaka Siika за рецептата за хляба.

# 4
  • Мнения: 1 934
Тони, ти си писала, че рядко печеш хляб с квас в машината, а аз питам дали някой е хванал цаката изцяло в машината /естествено с изчакване за втасване/

Освен това ме интесеруват пропорциите на кваса, вода, пропорциите на брашната черни/бели и прочие.

Затова подканвам, ако някой прави в машина, да ми обясни  Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 8 489
И аз благодаря за новата тема.

# 6
  • София
  • Мнения: 8 489
Тони, ти си писала, че рядко печеш хляб с квас в машината, а аз питам дали някой е хванал цаката изцяло в машината /естествено с изчакване за втасване/

Освен това ме интесеруват пропорциите на кваса, вода, пропорциите на брашната черни/бели и прочие.

Затова подканвам, ако някой прави в машина, да ми обясни  Simple Smile

Пропорциите на суровините няма как да бъдат различни за машината, затова си ползвай твоите рецепти. А пък ако ни напишеш как ти я правиш извън машината, ще съставим една ръчно управлявана програма. За автоматична не съм сигурен че има подходяща.

# 7
  • Мнения: 660
Тони, ти си писала, че рядко печеш хляб с квас в машината, а аз питам дали някой е хванал цаката изцяло в машината /естествено с изчакване за втасване/

Освен това ме интесеруват пропорциите на кваса, вода, пропорциите на брашната черни/бели и прочие.

Затова подканвам, ако някой прави в машина, да ми обясни  Simple Smile

Пропорциите на суровините няма как да бъдат различни за машината, затова си ползвай твоите рецепти. А пък ако ни напишеш как ти я правиш извън машината, ще съставим една ръчно управлявана програма. За автоматична не съм сигурен че има подходяща.

Съгласна съм с дядо хаджия. "Рядко" все пак е понякога. Wink Когато съм пекла хляб в машината ми се получава чудесен хляб по следния начин: след програмата за месене и втасване да оставя тестото да си довтаса в контейнера и после да пека на програма за изпичане. Когато преобладава повече ръжено, или пълнозърнесто брашно в тестото, пека вместо 1 час, час и 10 мин - тогава ми се струва, че по-добре се изпича хляба, поне в моята машина. Peace

# 8
  • Мнения: 1 934
Аз май се спирам на варианта да меся 1 път в неделя и ме притеснява какво количество квас да подготвя още от петък-събота да шупне, защото искам поединично да измеся 3 хляба по 1.500 и ще ги втасам и пека във фурната.

Та, въпросът ми е колко квас употребявате за замесването на хляб с 500 мл вода?
Моят квас е гроздов.

# 9
  • Мнения: X
Кливия, разгледай темата за натуралната закваска. Там има доста примери. Хляб изцяло в машина със закваска става, но с пускане, спиране и чакане. С програмите от по 3-4 часа няма как да заредиш и да извадиш готов хляб. Но прочети, може да пропускам нещо. Правих какво ли не със закваска, но е уморително (поне за мене).

Е аз точно от онази тема я препратих тук, защото засяга машината за хляб.

А, значи мачлЕ сме си организирали, без да искам  Grinning. След като си изясни всичко за кваса (моите извинения, ако това вече е факт), може да си прави експерименти с машината. Невена беше писала преди време, че зарежда кваса с малко вода и брашно, оставя да втаса в машината, после добавя всичко останало, чака да втаса и пече. Тъй като в онази тема, в първата част, съм писала за хляба в машина, реших, че ще й бъде полезна. Ако някои процеси се направят ръчно, може и да стане с една програма, но вероятно квасът трябва да е много силен. Мисля, че някои от момичетата бяха писали там, че успяват, но вече съм забравила подробностите. Точно в онази тема има пропорции квас-брашно-вода.

Благодаря на Тони за темата! Докато напиша, вие сте изкоментирали доста.

# 10
  • Мнения: 287
Много ми харесва темата, Ползвам информацията  bouquet

# 11
  • София
  • Мнения: 8 489
Аз май се спирам на варианта да меся 1 път в неделя и ме притеснява какво количество квас да подготвя още от петък-събота да шупне, защото искам поединично да измеся 3 хляба по 1.500 и ще ги втасам и пека във фурната.

Та, въпросът ми е колко квас употребявате за замесването на хляб с 500 мл вода?
Моят квас е гроздов.

Кливия, затова Ви препоръчах да прочетете внимателно двете части на темата за натуралния квас. Защо ?

1. Количеството натурален квас (а и на маята) зависи от:

- количеството и вида на  брашно;
- количеството мазнина и мляко;
- региона в който живеете (надморска височина, влажност и т.н.)
- отново региона в който живеете, но този път от гледна точка на това дали е със замърсен въздух или не;
- етажа на който живеете ( на по висок етаж независимо, че сте на ниска надморска височина, маята и кваса втасват малко по-продължително).

2. Специално за натуралния квас зависи дали е активиран добре или не. НО !!! В по-голямо количество има опасност хляба да стане кисел. Освен това зависи и с колко време разполагате. Все пак вие с кваса не правите нищо друго освен отново и отново при месене да захранвате друг квас и да разчитате на новия квас да се размножи. Освен това зависи дали е и сух (защото някои сухи видове позволяват директно да се прибавят в тестото без предварително активиране (вярно малко по продължително се чака да втаса).

И не на последно място при кваса специално зависи от какво е направен. Аха ... правилно ме разбрахте. Защото кваса от гроздовата шира и ябълковия пресен квас работят по по-различен начин от този направен от брашното. Ама нали ме разбирате, че пък квас от ръжено брашно е по буен щото ръженото брашно е с високо киселинно съдържание (затова хората със стомашни проблеми, обикновено ограничават ръжения хляб или пък му добавят там друго брашно, мед, ябълки и т.н.)

Общо приетото количество квас е от 150 до 200 мл на 500 - 600 грама брашно. Но това е ориентировъчно.

А за технологията в машината - пак повтарям напишете си вашата ръчна технология и рецепта и ще я пригодим и за машината.

# 12
  • Мнения: 5 587
Търся изпитана рецепта за хляб почти без вътрешна мека част.Много обичам такъв хляб с дебела и хрупкава долна и горна кора-става страхотен за предястия,но не мога да намеря рецепта за него  bouquet

# 13
  • София
  • Мнения: 5 607
Откак застудя напоследък, вече вкарвам машината в стаята, на по-топло. Преди я ползвах на терасата.

# 14
  • София
  • Мнения: 8 489
Търся изпитана рецепта за хляб почти без вътрешна мека част.Много обичам такъв хляб с дебела и хрупкава долна и горна кора-става страхотен за предястия,но не мога да намеря рецепта за него  bouquet

Такива хлябове се пекат в широки тави на много тънък слой. Така почти се получава само кора. В машина няма да го направите.

Общи условия

Активация на акаунт