МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

• 49 877
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • на Мелмак
Честита придобивка,
убедена съм , че скоро ще се хвалиш със страхотен хляб
На първа страница има точно за такива случаи картинки с обяснения за евентуална причина.
На мен лично ми помогнаха Peace
Това,което ми направи впечатление е че първо трябва да сложиш сухите съставки-аз мисля,но нека ако греша ме поправят, че първо се слагат течностите при всички модели машинки!
 Hug

# 136
  • Sofia
Здравейте.

Надигна се добре, явно беше втасал, но дали защото няколко пъти отварях капака, или нещо друго сбърках, накрая се спихна в средата, и имаше доста тежък вкус на мая.

В книжката пише, че първо се слагат сухите продукти и последни течностите.
За първото - сама си си направила извода. Слагай по-малко мая. Достатъчно е 1 гр. прясна мая на 100 гр. брашно.
Първо сухите може, но не и за отложен старт. Аз слагам в този ред: сол, захар, лимонов сок, олио, вода (течности - мляко, яйце), брашно и мая. Така не се бърка, когато трябва да е с отложен старт.

# 137
Здравейте.

Надигна се добре, явно беше втасал, но дали защото няколко пъти отварях капака, или нещо друго сбърках, накрая се спихна в средата, и имаше доста тежък вкус на мая.

В книжката пише, че първо се слагат сухите продукти и последни течностите.
За първото - сама си си направила извода. Слагай по-малко мая. Достатъчно е 1 гр. прясна мая на 100 гр. брашно.
Първо сухите може, но не и за отложен старт. Аз слагам в този ред: сол, захар, лимонов сок, олио, вода (течности - мляко, яйце), брашно и мая. Така не се бърка, когато трябва да е с отложен старт.
И за  отложен  старт  може  първо  сухите  съставки, даже  е  по-добре  тях  ако  казанчето  ви протича  от уплътнението.  Аз така  практикувам  защото  уплътнението  ми  не държи  и изпуска.

# 138
И за  отложен  старт  може  първо  сухите  съставки, даже  е  по-добре  тях  ако  казанчето  ви протича  от уплътнението.  Аз така  практикувам  защото  уплътнението  ми  не държи  и изпуска.

къде е мястото на маята ? всъщност проблема е само заради нея. иначе останалите съставки може да се слагат както си поискаш.

# 139
И за  отложен  старт  може  първо  сухите  съставки, даже  е  по-добре  тях  ако  казанчето  ви протича  от уплътнението.  Аз така  практикувам  защото  уплътнението  ми  не държи  и изпуска.

къде е мястото на маята ? всъщност проблема е само заради нея. иначе останалите съставки може да се слагат както си поискаш.

Маята е първа, после останалите сухи и отгоре са течните - това си е изискване при Панасоник.
Честито на Волна пеперудка! Много добра покупка (моята е от по-стария модел SD-257)! Подреждането на продуктите е едно и също, независимо дали се ползва отложен старт или ще се включи веднага да меси и пече.

# 140
.....Няма да ви пусна снимка от първия направен хляб, че...  ooooh! Надигна се добре, явно беше втасал, но дали защото няколко пъти отварях капака, или нещо друго сбърках, накрая се спихна в средата, и имаше доста тежък вкус на мая.Ще тренирам на принципа проба-грешка, и се надявам да се справя. Mr. GreenМъжкото тяло ме гледа много подозрително с новия уред, ама ще му покажа аз как се прави. Laughing

Volna peperudka, напомни ми началото на моите отношения с машинката, първите три хлебчета, хем ми помагаха със съвети от темата, бяха три павенца с вдлъбнатина отгоре - ни да ги гледаш, ни да ги ядеш. Че даже изтипосах първия хляб в темата, не че беше за гледане. И, когато бях на път да се откажа да ползвам помощничката, четвъртото взе та стана чудесно, като картинка. Освен съветите на момичетата, много ми помогнаха едни снимки на Ердинч за топката - когато е много влажна, когато е суха и когато е нормална. От там нататък всичко тръгна като по вода и вече не ми се струваше свръх сложно. Отварянето не ти е проблем, аз също отварям, но докато се меси, като почне да си втасва и да се пече, през стъклото поглеждам, а отдавна вече изобщо не гледам, само като чуя сигнала, отивам да извадя хлебчето. Машината ти е чудесна, ще видиш какви прекрасни хлебчета ще правите с нея и мъжкото тяло по-другояче ще загледа. И у нас беше така в началото с мъжката част. Grinning   bouquet

# 141
  • BG
Зравейте, от скоро и аз се сдобих с хлебопекарна, първия ми хляб беше ужасен, направо идеално гюле, след което реших да не спазвам пропорциите за маята и винаги слагам половин пакетче жива мая, ако е суха-цяло. Това за 1000мг.
Имам един въпрос към по-запознатите: с какво брашно се приготвя пълнозърнест хляб?

# 142
alys, благодаря, но при моята не е така.В книжката пише, че се слагат първо сухите продукти. newsm78
 Иначе аз забърках пресятото брашно със солта, захарта и сухата мая.Сложих го в казанчето и после метнах водата.Пуснах я на по-съкратена програма(от мерак разбира се Laughing), ама сърце юнашко трай ли...Отварях капака н пъти...
Пратих мъжО за брашно, той ми купил от лимец.Че се рових пак из нета, преводача пусках, че ми дойде зор с френския да открия какво пише на пакета...луда работа.Ей сега се започвам пак. Mr. GreenМежду другото във френски форуми намерих чудесни рецепти за машини за хляб.Ако има интерес, може да се позанимавам да преведа и постна някои. Впечатли ме, че имат доста рецепти за хляб с овесени трици, и аз понеже гледам по-здравословни храни да правя ме заинтригуваха. В повечето им рецепти за хляб, пишат, че слагат суха мая, но сладкарска. Като се разрових из моите подправки, вярно, че намерих два вида сухи маи-на едната пише сладкарска, на другата за теста. Идея нямам каква е разликата, ама ей сегинка ще замеся със сладкарската. После ще кажа каква чудесия е излязла. И друго-основната програма за хляб на машината е 4 часа.  ooooh!Като гледам вашите са с по-къси.Каква разлика би се получила в хляба на по-дълга и по-къса програма?

Изписах ферман, а малката ми пренареди гардероба. ooooh! ooooh!

labrex, много си мила, благодаря. Аз точно по време на втасването реших да го отворя и подържа 2-3 минути отворен, че миришеше много на ново...Нали знаете как мирише докато се изпекат масла и части. Mr. Green Но иначе чета сериозно, и ще следвам съветите тук. Честно казано, хляба не беше чак толкова зле, ама можеше и по-добре.

# 143
Маята е първа, после останалите сухи и отгоре са течните - това си е изискване при Панасоник.
и трябва да разчиташ ,че маята няма да има допир с течността (влажността) при отложен старт.  Laughing
винаги са ми били интересни такъв тип изисквания. излиза ,че ако течността е първа , а отгоре сухите съставки и маята няма да се получи хляб ли ?

# 144
Зравейте, от скоро и аз се сдобих с хлебопекарна, първия ми хляб беше ужасен, направо идеално гюле, след което реших да не спазвам пропорциите за маята и винаги слагам половин пакетче жива мая, ако е суха-цяло. Това за 1000мг.
Имам един въпрос към по-запознатите: с какво брашно се приготвя пълнозърнест хляб?
пълнозърнест хляб го правя с пълнозърнесто брашно.

# 145
  • BG

пълнозърнест хляб го правя с пълнозърнесто брашно.
Направо ме улесни идеално  Laughingаз като гледах брашното видях само типово и бяло и още някакво, но на никое не пишеше пълнозърнесто, затова и  питам. Може пък и аз да не съм видяла добре.

# 146
alys, благодаря, но при моята не е така.В книжката пише, че се слагат първо сухите продукти. newsm78 тя същото го е написала  Laughing
Нали знаете как мирише докато се изпекат масла и части. Mr. Green

ами винаги се препоръчва когато уреда е нов да се пуска на празен оборот за известно време  точно с тази цел. и за печки , и перални е така

# 147
  • София
и трябва да разчиташ ,че маята няма да има допир с течността (влажността) при отложен старт.  Laughing
винаги са ми били интересни такъв тип изисквания. излиза ,че ако течността е първа , а отгоре сухите съставки и маята няма да се получи хляб ли ?

Ами явно е въпрос на разбирания и възприемания. И двата начина (с течностите отдолу и с течностите отгоре) ще доведат до един и същи вариант.

Например аз меся от доста години но никога не съм обичал прословутия начин да сипеш брашното па да му правиш кладенче (ако щеш кратерче) па да сипеш течността у средата и т.н. и т.н. Аз работя винаги обратно. Разбивам всички течности в едно, добавям овкусителите  и към тях почвам да добавям брашното докато получа исканата от мен консистенция на тестото (с една идея по твърдо). Меся известно време, разкъсвам тестото на парчета добавям маяното тесто и отново замесвам, като добавям много малко брашно. Та ето, че тази технология с течностите отдолу прилича на моето предпочитание.

Освен това аз мразя и не мога да меся в тава. Аз си имам една огромна червена пластмасова купа, в който меся.

# 148
  • София
  Нощен гост, то си пише на брашната кое какво е.Аз от т-маркет, взимам бяло, типово и ръжено-пшенично, а във Фантастико намерих по-голям избор. Само където не можах да си купя от всичките.Даже соево имаше, от него хляба ставал по-мек.Но само съм добавяла по лъжица-две, не съм правила само със соево брашно.Решила съм в скоро време да събера всички брашна, които са ми останали у нас и да ги замеся ,да видя какво ще излезе.

# 149
alys, благодаря, но при моята не е така.В книжката пише, че се слагат първо сухите продукти. newsm78

Кое не е така?  Simple Smile Маята е сух продукт и се слага първа. Дали ще ползваш суха или прясна мая, все тая. Не се активира, не се бърка с нищо, само сипваш във ваничката.
На първо време си ползвай основната програма, която е 4 часа (и моята е толкова и става най-прекрасният хляб). Кратката програма също е добра, но при нея се ползва топла вода. Също тази програма ползвам за средния по размер хляб, защото става по-добре. Отварянето не е нужно, ако спазваш рецептата. Имай предвид, че Панасоник работят с по-меко тесто. Дори да маже малко около бъркалките, няма страшно. Можеш спокойно да ползваш 60 до 64% течност от количеството на брашното (бяло имам предвид, при пълнозърнесто е също толкова, при ръжено-пшенично този процент е 70, а при чисто ръжено е 80).

Бонго, като си купиш Панасоник, можеш да експериментираш  Wink и да слагаш първо течните, после сухите. След като са го написали така и се получава перфектен хляб, защо да променяме? Все си мисля, че и за уплътненията е по-добре. Сигурно вече имам 100 поста с хвалебствени слова за Панасоник, но наистина са много добри.

Последна редакция: нд, 27 окт 2013, 11:01 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт