МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 474
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
Днес за сетен път ще ползвам хлебопекарната. Първо тесто за мекици и после хляб. Сега ми става хляба смених маята. Ползвах стара прясна мая на Лидл. До сега не ми се беще случвало с Юва или Виво.

# 511
  • София
  • Мнения: 2 356
четох, че от сладко машината се прецаквала, а какво ще кажете за лютеницата, дали също е проблем?

и моята машина се поти под капака, но чак към края (мулинекс)

# 512
  • Мнения: 307
От сладко и лютеница се прецаква машината, ако имаш газов кутлон и тенджера е по- добре. А сладко и лютеница може и във фурната в тава да си направиш Simple Smile


Точно казанчетата се прецакеат и започват да тропат. Мойта със сладка я разбих първата машина,
утрая 2 години Simple Smile

# 513
  • Варна
  • Мнения: 283

Честито, много добра покупка, фен съм на тази пекарна!
Дай рецептата за бриоша, щом сте го одобрили. Аз нещо не успях да го докарам и го отписах. Но това бяха първите ми опити и вече не помня по коя рецепта.

Сирена, честито за машинката! Твоята и Панасоник са най-добрите за мене Simple Smile (не, че другите машинки не пекат хляб).


Рецептата за бриоша е от книжката на машината.
Скрит текст:
Сега прави царевичен хляб (40/60 царевично и типово брашно) със семена.
Снимка от месенто:

Имам въпрос: в началото на повечето програми има между 30 и 60 мин Rest. Според мен е за да се темперират продуктите, дали е така? Мисля, че на бързите програми това време е спестено.

# 514
  • Мнения: X
Радост, благодаря за рецептата! После ще сравня с моята книжка.
На въпроса ти - правилно си разбрала. Simple Smile

# 515
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
рецептата на бриоша може ли да е на БГ

# 516
  • Мнения: X
рецептата на бриоша може ли да е на БГ

Суха мая 1 1/4 ч.л.
Бяло брашно 400 г
Захар 4 с.л.
Сол 1 ч.л.
Обезмаслено мляко 2 с.л.
Масло - 50 г (нарязано на парчета с големина 1-2 см, съхранявани в хладилника)
Вода 180 мл
Яйца 2 бр. (средни, общо 100 г)
Масло - 70 г (добавя се по-късно, нарязано на парчета с големина 1-2 см,  съхранявани в хладилника)

# 517
  • Мнения: 224
alys,след форумски похвали реших да я купя Simple Smile
 kati_v,аз съм в Кипър и тук ги бяха пуснали преди десетина дни,та реших и аз да се обзаведа с машинка,че месенето хич не ми се отдава.

# 518
  • Мнения: 5 739
Благодаря! Защото имах преписка с българския Лидл и ми отговориха, че не предвиждат да я предлагат занапред.

# 519
  • Мнения: 8 584
 gundie,аз ползвам ето това Горенье :

 http://technika.bg/product/9041/hlebopekarna-gorenje-bm-1400-e.html             

и съм много доволна.До сега всичко,което съм правила е без проблем.
   

# 520
  • Варна
  • Мнения: 283
Ето снимка на вчерашният царевичен хляб.
Правих го на програмата за хляб за сандвичи. Стана плътен и със светла кора. Днес все още е мек и много вкусен.
http://prikachi.com/images/250/6899250L.jpg

# 521
  • Мнения: 12 931
Ето снимка на вчерашният царевичен хляб.
Правих го на програмата за хляб за сандвичи. Стана плътен и със светла кора. Днес все още е мек и много вкусен.
http://prikachi.com/images/250/6899250L.jpg

ох, че апетитен изглежда  Simple Smile , може ли рецептата и колко минути ти е дълга програмата за сандвичи?

# 522
  • София
  • Мнения: 20 820
1. Да попитам за прясната мая - аз я слагам раздробена върху брашното, но прочетох в някои рецепти да се разтваря във водата. В такъв случай кога и как се слага?
2. В моята книжка сол и захар се слагат в течността, но аз ги ръся върху брашното. Правилно ли е?
3. Не е ли малко 1 г свежа мая на 100 г брашно? При мен дават за 1 кг хляб около 600 г брашно и 1,5 ч.л. суха мая, което било 13 г прясна, т.е. 1/4 кубче.
4. Ако вместо изцяло вода ползвам част прясно мляко, дали и с колко да увелича грамажа на течността
5. Сумарно колко лъжички сухи подправки слагате? На мен все ми е малко в готовия хляб, а пък при месенето все ме е страх да не се олея с подправките

Поне за моя вкус препечено на 1 е най-добре, особено за пълнозърнесто брашно.
На Коледа правих с брашно Грахам + допълнителни трици, останали от пресяването за содена питка.
Мислите ли, че има смисъл тесто за содена питка да се меси в пекарната? А дали ще се опече сполучливо там и за колко време?

# 523
  • Мнения: 4 070
gundie,аз ползвам ето това Горенье :

 http://technika.bg/product/9041/hlebopekarna-gorenje-bm-1400-e.html             

и съм много доволна.До сега всичко,което съм правила е без проблем.
   
Hug Благодаря много! Аз искам точно тая, понеже в кухнята ни всичко е инокс, но пък за да имаме и една кана ще вземем бял вариант, по- натам по- хубава Wink

# 524
  • Мнения: X
1. Да попитам за прясната мая - аз я слагам раздробена върху брашното, но прочетох в някои рецепти да се разтваря във водата. В такъв случай кога и как се слага? Няма смисъл да се разтваря, но ако решиш, още в началото се слага.
2. В моята книжка сол и захар се слагат в течността, но аз ги ръся върху брашното. Правилно ли е? Няма значение.
3. Не е ли малко 1 г свежа мая на 100 г брашно? При мен дават за 1 кг хляб около 600 г брашно и 1,5 ч.л. суха мая, което било 13 г прясна, т.е. 1/4 кубче. За мене е съвсем точно 1 г свежа мая на 100 г брашно. Когато пекарната ми работи в много студено помещение, увеличавам малко, като вместо 5 г, слагам 7 г на 520 г брашно.
4. Ако вместо изцяло вода ползвам част прясно мляко, дали и с колко да увелича грамажа на течността Не се увеличава. Ако част от течността заместиш с яйца, тогава може да се увеличи с около 10 мл общото количество течност.
5. Сумарно колко лъжички сухи подправки слагате? На мен все ми е малко в готовия хляб, а пък при месенето все ме е страх да не се олея с подправките Чела съм, че е до 4 с.л., но самата аз не слагам, така че нека кажат тези, които ползват подправки. Можеш постепенно да увеличаваш с половин супена лъжица, докато ти хареса.

Поне за моя вкус препечено на 1 е най-добре, особено за пълнозърнесто брашно.
На Коледа правих с брашно Грахам + допълнителни трици, останали от пресяването за содена питка.
Мислите ли, че има смисъл тесто за содена питка да се меси в пекарната? А дали ще се опече сполучливо там и за колко време? Почти е безсмислено, но може да се омеси в машината за около 5-10 мин. Печенето в пекарната също е възможно, но трябва да извадиш тестото след месенето, да го оформиш на равномерно хубаво калъпче и да го върнеш в машината, за да го изпечеш. Пече се за около 1 час.

Общи условия

Активация на акаунт