МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 488
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: X
От няколко дни и ние си имаме хлебопекарна - Tarrington house. Засега резултата е добър - яде се хляба, дори е много вкусен. Притеснява ме факта, че хляба става сбит, не е бухнал. Помислихме да не е заради маята. В рецептите към самата машина за 800 гр хляб пише че се слага 1/2 чаена лъжица /1,5 гр/ суха мая. В следващите опити увеличихме маята на 1 ч л и половина. Малко по-мек става хляба, но не достатъчно. Дали защото досега сме свикнали на купешкия, който е с кой знае колко набухватели. Интересно ми стана, че в някои рецепти от Интернет пише, маята да е цяло пакетче от 7 гр. Това е доста в повече от даденото в нашата книжка. Та се чудя да увеличавам ли драстично маята?!
Имам и друго питане - казват че трябва да се спазват грамажите в книжката към всяка отделна машина. От нета съм си харесала някой рецепти, но тъй като грамажите им са различна дали трябва да ги пригодя пропорционално към тези, които са указани в инструкциите на нашата машина.
А и още нещо - търся си рецепта за пухвах черен хляб със семки.  Simple Smile

Честита Коледа!

fifi04, ще почна отзад напред с отговора. Пухкав черен хляб почти няма. Ако го направиш с малко черно брашно, а останалото е бяло, ще стане, но за мене това вече не е черен хляб в пълния смисъл на думата. Simple Smile

За основния ти въпрос - не знам с какво брашно правите хляба, а то е от огромно значение. Наскоро отворих нов чувал от 25 кг Класик бяло брашно тип 500 на София Мел. Доволна съм. За Бъдни вечер направих хляб с мая и късмети в машината. Стана пухкав и дори половинката попита какво съм сложила в хляба, за да стане такъв. Бях увеличила с 2 г прясната мая в рецептата, нищо повече.
Сега конкретно - опитай да използваш прясна мая (кубче, без значение марката). На 100 г брашно сложи 1 г мая или съвсем малко повече, т.е. на 500 г брашно маята да е около 6-7 г, примерно. Везната в случая е почти задължителна. Сипвай приятно топла вода в машината. За да прилагаш каквато и да е рецепта, се съобразявай с максимално допустимото брашно, което може да се сложи в машината ти. За моята знам, че повече от 520-550 г не е редно. Ако напишеш колко е брашното в рецептите, можем да ти предложим рецепта.

***Веднъж бях разделила кубче мая на порции, но забелязах, че така по-бързо си губи свойствата и си меря всеки път. Бях увила парченцата в отделни хартийки, но не съм доволна от резултата.

# 496
  • Мнения: 3 011
Имам питане newsm78 ,уцелила съм си рецепти за машината и стават за сега чудесно ,обаче като почне за пече машината стъклото и отгоре започва да се поти,става на капки...пък тези капки попадат върху капачето на хляба #CrazyНалага се да я отварям и обърсвам стъклото ,обаче нарушавам печенето което не е добре SickХляба винаги си е чудесен,обаче се налага да изрязвам отгоре капачето му и ме е яд!!!Машината е Тарус ,малка за 1 кг хляб имам я от 1 година и я ползвам ...е не всеки ден обаче достатъчно често и това омокряне на капака си е отначалото.Някой има ли такъв проблем да сподели,да не бъркам аз някъде newsm78

# 497
  • Мнения: 98
alys, благодаря за отговора. Наистина забравих да пиша използаваното от нас барашно - досега беше типово и черно /румънското/. Днес правих и с бяло брашно и хлябът стана мек. Аз самата имах съмнение, че с черното брашно хлябът става по-сбит. Но тъй като доскоро си купувах от частно хлебарница черен хляб със семки, който е много мек и вкусен се питах да не би аз да допускам грешка.
alys, по принцип в повечето ми рецепти брашното за 800 гр хляб е 490 гр

# 498
  • Мнения: 7 779
нещо позабравихте да показвате снимки  #Cussing out
ето един топъл почти  пълнозърнест хляб

# 499
  • Мнения: X
фифи, в хлебарниците само му викат черен хляб, иначе едва ли има повече от 20-30% черно брашно. Нека тези, които правят по-често, предложат рецепта за хляб с черно брашно (в случая за 490 г). Моят опит с черно брашно не е голям. Ако решиш да правиш хляб от черно и бяло, примерно 1:1, можеш да добавиш около 300 мл вода, 5-7 г прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 ч. л. захар (по желание) или толкова мед, около 25 мл олио и 490 г брашно (смес от черно и бяло). Ако обичате ръжено брашно, можеш да пробваш подобна рецепта (брашното да е смес от ръжено и бяло), като половината от водата заместиш с кисело мляко. Варианти много. За бяло брашно водата обикновено е 60% от количеството на брашното, при смес от бяло с ръжено - около 70%, а при чисто ръжено е около 80%, но това са само примерни проценти. За черно/типово брашно ползвам процентното съотношение за бяло брашно. От няколко опита може да се направят изводи. Ако маята е в препоръчаните граници и хлябът е хлътнал, значи водата е била много или пък е била по-топла от необходимото, или е избрана прекалено дълга програма и хлябът е превтасал.

ctefani, нямам този проблем, за който пишеш. Вероятно си е недостатък на пекарните Таурус. При добра вентилация не би следвало да има конденз.

Последна редакция: чт, 26 дек 2013, 20:18 от Анонимен

# 500
  • Мнения: 1 996
При мен хябът хлътва и ако отварям капака по време на печенето.

# 501
  • Sofia
  • Мнения: 1 576
При мен хябът хлътва и ако отварям капака по време на печенето.

Хлътва от много мая.

# 502
  • Мнения: 4 070
Здравейте, дами!  bouquet Записвам се наааай-  сетне в тая тема, понеже нааай- сетне обсъждаме в къщи купуването на такава вещ. Искам от години, за съжаление чак сега дойде момента, поне ще ми свърши работа при малкото ми дете, което тепърва ще захранвам с глутен.
Имам малко въпроси- като  новобранец. Избрала съм си ето такава фурна http://www.tehnomix.bg/gorenje-bm-900-w някой да има отзиви точно за нея ? Искаше ми се иноксова, но за да можем да си купим и кана за вода се примирявам с бял вариант...

# 503
  • Варна
  • Мнения: 283
И аз от днес съм с машина за хляб. Първият ми опит беше с един Бриош, който вече е преполовен. Много съм доволна, всичко мина без никакви изненади. Резултата беше много бухнал и с приятен загар сладък хляб. Вече е късно за снимка, защото не е цял, но следващото печиво ще овековеча в темата Simple Smile)
Такава добра работа върши тази машина! Прекрасно!
Модела е Philips SD-2501

# 504
  • Мнения: X

Филипс или Панасоник? Simple Smile Озадачи ме, защото моделите на Панасоник завършват на SD-2501.

# 505
  • Варна
  • Мнения: 283
Хаха да. Панасоник е Simple Smile

# 506
  • Мнения: 224
И аз се сдобих с машина от Лидл. Първият хляб вече е изяден-хареса се.

# 507
  • Мнения: 7 779
давайте снимки  #Cussing out

# 508
  • Мнения: X

Честито, много добра покупка, фен съм на тази пекарна!
Дай рецептата за бриоша, щом сте го одобрили. Аз нещо не успях да го докарам и го отписах. Но това бяха първите ми опити и вече не помня по коя рецепта.

Сирена, честито за машинката! Твоята и Панасоник са най-добрите за мене Simple Smile (не, че другите машинки не пекат хляб).





# 509
  • Мнения: 5 739
И аз се сдобих с машина от Лидл. Първият хляб вече е изяден-хареса се.
От българския Лидъл ли? От коя промоция е? Защото не го виждам в брошурите.

Общи условия

Активация на акаунт