Кърменето и дохранването

• 4 740
  • 37
  •   1
Отговори
# 30
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Здравейте,
Не съм сигурна дали точно в тази тема трябва да пиша по моя въпрос ... нова съм в БГ-Мама.

Та на въпроса - бебето ми е на 1,5 месеца и е на смесено хранене (поддадох се на съветите на педиатърката да го дохранвам след като не наддаваше в първите седмици). От както почнах да дохранвам с АМ не съм се предала за кърменето и всячески се опитвам да увелича кърмата. Освен чайчета, ядки и други подобни на всяко хранене първо предлагам и 2те гърди (по 15-20 мин на гърда) и след това давам добавката като тя не винаги е АМ, а и кърма. Понеже тази цялата процедура отнема около час (дори и повече), а след това бебчо не винаги заспива (будува) - следващото хранене е след 4, а понякога и повече часа. За това след като го нахраня и приспя изцеждам и двете гърди (помпя по 10 мин на гърда). Така с 2 изцеждания си осигурявам кърма за добавка вместо АМ.
До сега се справях добре - кърмата се увеличава, но още не е 120-130 мл на хранене колкото му трябва на него сега и за това продължавам да дохранвам. Има дни, в които предлагам АМ само на едно от 6те хранения (останалото е кърма), е има и такива с 3 хранения с добавка АМ. Бебо наддава добре - по около 200-250 г на седмица.
Както казах схемата работи, но тези дни прочетох, че с това предлагане на 2те гърди мога да докарам на бебо лактозна непоносимост Sad В една от темите пишеше, че симптомите били зелено ако, газове и "експлозивно" акане. А той има зелено ако (не всеки път, но има) и  пръцка често. Сега се чудя какво да правя. Sad
От тази сутрин почнах да предлагам само по една гърда преди добавката (той прекарва по около 35 мин на нея и изяжда около 50 мл (меря с кантара)). След това давам добавката. На следващото хранене давам другата гърда. Но не съм изцеждала ... Коя гърда трябва да изцедя между храненията или пак и 2те? Основното ми притеснение е че сега като предлагам само по една гърда кърмата пак ще намалее и всичките ми усилия ще са напразни.
Моля дайте съвет какво да правя? Да продължа ли с 2те гърди? Каква да е схемата на хранене? ... Дори и да не мога да махна добавката напълно искам да кърмя детето си максимално дълго.

Mam_Sil, здравей, чудесно е, че искаш да кърмиш и че търсиш информация по въпроса, това е първата крачка към успеха! Разбирам, че след прочетен материал в интернет си се притеснила за здравето на бебенцето си и това е напълно нормално. Хубавото е, че според това което описваш при вас е много, много малко вероятно да съществува такъв проблем.  Grinning Също така е почти невъзможно едно бебе да изсуква само от тъй нареченото предно мляко, това би могло да се случи при мноогооо голямо количество кърма и при гърди с мноогоо голям капацитет и пак е маалко вероятно. При бебе, което има нужда от дохранване реално няма как да стане такова нещо. Освен това млякото в гърдите само условно се дели на предно и задно такова, всъщност в едно кърмене няколко пъти слиза мляко (вероятно си забелязала като се изцеждаш, че слиза на порции през известно време), та поне от това няма нужда да се притесняваш. Относно лактозната непоносимост - това сериозен проблем, който освен с чести, зелени, пенести изхождания се характеризира и с други симптоми, най-важният от които е ниско наддаване или изобщо липса на такова в зависимост степента на непоносимостта. Твоето бебче наддава добре, така, че зелените изхождания не са проблем, още повече, че не са на всяко изхождане. Самият цвят на акото зависи и от досега му с кислорода и др. неща, затова зеленото ако само по себе си не е проблем.
 Това, което би могла да промениш при вас за да подобриш кърменето е сегашния ви режим. За толкова малко бебе 6 кърмения за 24 часа са много малко. Според това как е организиран денят ви може да опиташ да вкараш още 2-3-4 кърмения, така, че да станат най-малко 8 - 10 за 24 часа, а също така да оставяш бебето да суче докато само пусне гърдата или след като спре да суче активно. Не знам дали си прочела поста ми малко по-горе, там съм обяснила как гърдите произвеждат мляко и защо е важно да се изпразват гърдите  често. Важно е и бебенцето да суче правилно и ефективно, т.е. да виждаш, че е захапало около 2см от ареолата, суче ритмично и го чуваш, че преглъща. По този начин бебето ще получава по-малко мляко на едно хранене, но по-често и в крайна сметка общото количество ще е повече, освен това така се стимулират чудесно гърдите, което вероятно ще спомогне за по-бързото отпадане на добавката.  Party
 Ще се радвам да ни пишеш как вървят при вас нещата, кое помага, кое не, кое ви е възможно на този етап, колко кърмения можеш да добавиш и тн. Надявам се бързичко да успеете да влезете в новия ритъм и всичко да тръгне по кърма!  Laughing

# 31
Mam_Sil,
от това, което прочетох, мисля че за 1-2седм. ще махнеш добавката, ако започнеш по-често да го кърмиш.
Зеленото ако е от коликите, не му обръщай внимание.

# 32
Мили дами, много благодаря за отговорите и извинявайте, че пиша със закъснение. Напоследък съм без баба и ми беше трудно да се справям с продължителните хранения (повече от час понякога), цеденето и всичко останало ... знаете как е.
В момента се опитвам да увелича кърменията поне с още 2 за да станат общо 8. Предлагам гърда винаги когато малкия е разстроен. Също така продължавам да кърмя и от двете гърди, но вече ги предлагам докато малкия спре да суче, не за фиксирано време. Свързах се и с консултант по кърменето и от там получих някои препоръки - например храненето със сонда, вместо шише. Пробвахме, но малкия много повръща (той и преди връщаше от време на време, но сега повече) защото струята на сондата е по-силна от тази на шишето. Започнах да пия и хранителна добавка феногрийк (сминдух) за увеличаване на кърмата ...
Но с повръщането, млечницата (има я вече от месец и не можем да се отървем от нея), това, че всекидневието ми е напълно окупирано от бебето и разни други неща малко се сринах психически, а това се отразява и на кърмата ... Но, ще се взема в ръце и продължаваме с пълна сила! Simple Smile

# 33

но тези дни прочетох, че с това предлагане на 2те гърди мога да докарам на бебо лактозна непоносимост Sad В една от темите пишеше, че симптомите били зелено ако, газове и "експлозивно" акане.
Може ли линк към темата и повече инфо, моля, ако не е много офф. Моето бебе има тези симптоми от седмица. Той е на малко повече от месец сега - първите две седмици го дохранвах с АМ, от две седмици сме на изключително кърмене. Експлозиите през цялото време са си били на лице, а зеленото ако се появи когато спрях АМ съвсем и все по-зелено става..
Още веднъж сори за оффа

# 34
Ако бебето наддава добре мисля, че няма причина за притеснение. Иначе тук можеш да видиш една от статиите по въпроса:m.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4606

# 35

но тези дни прочетох, че с това предлагане на 2те гърди мога да докарам на бебо лактозна непоносимост Sad В една от темите пишеше, че симптомите били зелено ако, газове и "експлозивно" акане.
Може ли линк към темата и повече инфо, моля, ако не е много офф. Моето бебе има тези симптоми от седмица. Той е на малко повече от месец сега - първите две седмици го дохранвах с АМ, от две седмици сме на изключително кърмене. Експлозиите през цялото време са си били на лице, а зеленото ако се появи когато спрях АМ съвсем и все по-зелено става..
Още веднъж сори за оффа

Мили ,мами ! Hug Искам да ви споделя,че 8 от 10 бебета имат такова зелено ако.Ние също имахме,но си отмина с времето.Явно организма се чисти по някакъв начин.Не се хващайте за всяка дреболия,под вола не винаги има теле.Обичкайте си бебчовците,хранете си ги повечко и следвайте майчините инстинкти.   bouquet

# 36
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Мили дами, много благодаря за отговорите и извинявайте, че пиша със закъснение. Напоследък съм без баба и ми беше трудно да се справям с продължителните хранения (повече от час понякога), цеденето и всичко останало ... знаете как е.
В момента се опитвам да увелича кърменията поне с още 2 за да станат общо 8. Предлагам гърда винаги когато малкия е разстроен. Също така продължавам да кърмя и от двете гърди, но вече ги предлагам докато малкия спре да суче, не за фиксирано време. Свързах се и с консултант по кърменето и от там получих някои препоръки - например храненето със сонда, вместо шише. Пробвахме, но малкия много повръща (той и преди връщаше от време на време, но сега повече) защото струята на сондата е по-силна от тази на шишето. Започнах да пия и хранителна добавка феногрийк (сминдух) за увеличаване на кърмата ...
Но с повръщането, млечницата (има я вече от месец и не можем да се отървем от нея), това, че всекидневието ми е напълно окупирано от бебето и разни други неща малко се сринах психически, а това се отразява и на кърмата ... Но, ще се взема в ръце и продължаваме с пълна сила! Simple Smile

Здравей, чудесно е, че полагаш усилия да кърмиш и че се стараеш толкова.  Hug Разбирам и колко е трудно и врмеемко - докато приключите с едното кърмене, то вече започва следващото и не ти остава време и до тоалетна да отидеш. Трудно е, но хубавото е, че идва един момент, в който влизаш в ритъм и нещата започват да се подреждат.  Laughing Като всяко хубаво нещо и кърменето рядко става лесно, но си заслужава.
 Разбирам, че имате проблеми със сондата, може би бихте могли да минете и без нея. При теб количествата мляко са добри, а и ти казваш, че усещаш увеличение, така, че ако за вас този вариант не е удачен и предизвиква дискомфорт на бебето можете и да не го използвате.  Simple Smile Важно е и ти и бебето да се чувствате добре. Относно повръщането - можеш да опиташ да слагаш бебчето по-изправенко по време на хранене, например в биологичната поза или в поза конче, както и по-старателно да го уригваш и да му повдигнеш малко матрачето.
 Хубаво е да знаеш също, че фенургрийка е наистина много полезен в някои случаи на силно намаляла кърма, например, но е важно да се пие само от напълно здрави майки и не е подходящ за жени с алергия към фъстъци, диабет или хипогликемия, астма, проблеми с менструацията, мигрена, проблеми с кръвното или сърцето.
 Също така е хубаво да се опитаме да нагласим нещата така, че и ти да имаш малко време за почивка, а не постоянно да кърмиш, цедиш и храниш, защото както е приказката и Хасан е хора.  Mr. Green Като начало може да се съкрати времето за кърмене само до активното сукане на бебето, т.е. да сменяш гърдите когато то не суче активно и да не го оставяш просто да си прицоква лекичко на гърдата, можеш да разбепеш, че бебето суче активно по това, че преглъща и по ритмичното движение на челюстта при ушенцето. Можеш също да прилагаш компресия на гърдата когато спре активното сукане, преди да сложиш на другата гърда, това ще изтласка по-задните порции мляко. Ако количеството мляко вече се е поувеличило, а и  ти си увеличила броя на храненията на най-малко 8 със стремеж да ги направиш около 10, то можеш да редуцираш и изцежданията с няколко, т.е. да не са след всяко хранене, а през хранене (ако имате 10 кърмения това са 5 изцеждания, което при едно сучещо бебе би било достатъчно и вероятно скоро изобщо няма да има нужда да се цедиш). Такова хранене би ви позволило повече разходки, все пак пролет е и ще е хубаво да можете да прекарвате повечко време на вън, и на теб и на бебечето предполагам ще ви хареса.  Grinning
 И накрая, да попитам нещо, тъй като си се свързала с консултант - ако той е идвал при вас поглеждал ли ви е за юздичка под езичето? Това е важно тъй като има отношение към кърменето и при наличието на такава, дори и от по-заден тип се налагат и някои допълнителни мерки.

# 37
Не съм МНОГО благодаря за съветите!
Продължавам да опитвам да увелича броя на храненията, но не е лесно защото малкия вече си е създал някакъв собствен режим с 6 хранения и трудно се поддава на промяна. Това, което се опитвам правя е да му давам по-малко храна, но по-често (примерно само кърмя, без да давам добавка или пък давам много малко добавка) за да може да огладнява по-често и да увеличим храненията. Но той се противи защото до сега беше ял по около 120 на всяко хранене и по-малките порции го изнервят. Продължаваме борбата Simple Smile
Иначе повдигнах леглото, количката, държа го изправен след ядене ... дано помогнат тези мерки, че хич не ми се ще да му сменям добавката (от която и без това искам да се отърва) с антирефлуксна.
А за юздичката - да погледна - подробно го разгледа. Разбра се, че има малка асиметрия на челюста и за това не прави хубаво вакумче на едната гърда.

Общи условия

Активация на акаунт