73 СОУ - гимназиална степен

• 118 932
  • 795
  •   1
Отговори
# 120
на мен ми е любопитно, причината да не се допускат всички желаещи до DSD дали е финансова или за да "не се излагаме пред чужденците"
Аз не разбрах много въпроса, но как да се допусне някой до изпит, като първото, необходимо и достатъчно условие е да е изготвена папката мапе ли какво ѝ казваше детето, може да сбъркам наименованието. Не съм била в час. Знам само, че купихме една книга на немски, защото ѝ беше свързана с темата, от интернет някъде 30 евра дадох (може и по-малко да са били) и се писа и бриса сума ти време. Пък и разни други неща се подготвяха като текстове, анализи ли бяха на статии по темата, абеееее много работа си имаше преди изобщо да се стигно до този изпит. Та не схващам, как да се допусне до изпит някой, който не си е мръднал пръста да подготви? В смисъл как това според Вас зависи от училището. Аз съм си мислела все пак, че си зависи от детето. Както казах, ако някой толкова му се иска, сяда подготвя си всички тия неща, чете и мисли часове, дни, месеци наред, прави си собственото проучване и защита на тезите и се явява. Просто няма кой да го направи вместо тях. Аз тази парарелка я разглеждах като сбор от деца, които въобще не искат да се занимават с това.

# 121
  • София
Крисче, мила, отговорът ти показва само колко самостоятелни са били щерките ти и цялата им подготовка е минала неусетно за теб. Grinning Но  подготовката на Mappe-то  става чак в 11 клас  и тя не е  достатъчно условие за явяване на ДСД.  Един човек, който не е в ДСД група след  9 клас, не работи в часа по немски по  компонентите от изпита и от него никой не иска такава папка на който и да е  етап. Папката може да попречи на едно дете,  което принципно си е от ДСД група,  да се яви, ако последното се мотка, не спазва сроковете и зададените обеми за обработени статии. Но едно дете от група, която не е ДСД, едва ли толкова лесно може да кацне  самосиндикално  при координатора на ДСД в началото на 12 клас  и да връчи работата си с искането да се яви на изпита.  Същинският подбор се прави  доколкото разбирам много по-рано,  с  препитването след 9 клас, на което детето трябва да има над 4,50.  И тук съм съгласна с мамите, защото една изкарана оценка от примерно 4,20- 4,30 на въпросния изпит не показва нито  че детето нехае за немския, нито че не знае нищо  и е толкова босо, мързеливо и незаинтересовано ,  нито че в 11 клас няма да е достатъчно съвестно  и мотивирано да  си работи над папката. Всички , минали през немския, дори и най-съвестните,  са имали и немалко четворки, а на финала знаят достатъчно. А така не се ли получава някак, че на ниво завършен 9 клас едно прилично знаещо за 4 и нещо дете бива изравнено  с  други ,  на които наистина не им дреме какво и защо се случва. На изключително близка моя приятелка детето ще държи тази година  контролата за подбор и ми е наистина интересно всичко около  приема в тези ДСД групи.  Ганис знае, че отдавна я боря да ми обяснява по тази причина кое как точно е. Дано не ви преча и дразня неволно в тема  за училище, в което нямам собствено дете.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 20:32 от пенсионирана русалка

# 122
  • София
Същинският подбор се прави  доколкото разбирам много по-рано,  с  препитването след 9 клас, на което детето трябва да има над 4,50.  И тук съм съгласна с мамите, защото една изкарана оценка от примерно 4,20- 4,30 на въпросния изпит не показва нито  че детето нехае за немския, нито че не знае нищо  и е толкова босо, мързеливо и незаинтересовано ,  нито че в 11 клас няма да е достатъчно съвестно  и мотивирано да  си работи над папката.

Оценката 4,50 и над 4,5- е комплексна. Тя не е само на базата на устния изпит.

# 123
  • София
русалке, много добре ни разбираш, четеш ми мислите Simple Smile. Явно, няма да ми стане ясно защо децата не са оставени на собствената си преценка дали да се явят на DSD ли не, както според мен е редно. Щом училището не плаща на немците за този изпит, тогава защоооо??? Може би нямат достатъчно подготвени учители по немски за всички групи...

# 124
Русалке  Hug може и така да е. Замисляйки се, не мога да се сетя да съм си задавала тези въпроси навремето и да съм си мислила дали / или Simple Smile. Просто си знаят, че трябва да се яват и това. Друг въпрос е, че малката не иска и мине не мине се опитва да мърмори, че няма да се справи, че тя не била като кака си и т.н.
Аз продължавам да вярвам, че децата които искат, ще се справят, особено децата на мамите от темата - просто няма как деца с такива майки, да не са добри и прилежни деца (това е съвсем искрено). Успех на всички Heart Eyes. Вярвам, че след 2-3 години, наистина ще погледнете по друг начин на ситуацията, доста по-спокойно, та даже може и самите Вие да се чудите, защото сте се тормозили излишно.  Peace

# 125
  • София
Защото преценката на учителя е важна, защото едно дете не винаги може да прецени, защото навсякъде в прехваления Запад, крайното мнение за способностите на едно дете е на учителя. Преподавам на целия випуск 11 клас ( пет класа) и ги водя от 8 клас. Много добре познавам учениците, които са в така наречената по-слаба паралелка. Никой досега не се е оплакал.
Спокойно, децата ви ще се справят. Освен това, коментарът с  недостатъчно подготвени учители не ми е по вкуса. Всеки учител, който преподава НЕ може да води шпрахета. Все едно някой да ми каже, че нямам квалификация да водя ПП по математика.

# 126
  • София
зациклихме нещо... Вече сме се доверили на училището да ни направи децата хора, така че да не го мислим повече  Peace Дайте друга тема Simple Smile, а междувременно малко бисери на които много се смях:
• Имам уши на най-невероятни места.
• Подчертайте с кръгче (Учител по география)
• С две думи - вулканизъм (Учителка по география)
• Стройте се от мен до другото дърво (Учител по физическо)
• От тия два жълти триъгълника, ще избереме синия!(учителка по математика)
• Ученици можете ли да си представите колко много насекоми е имало в палеолита, това не са стотици ,милиони , милиарди , а десет хиляди!!! (учителка по биология)
• Цар Симеон умира на 56 страница, горе вдясно!
• Сега ще отворя вратата и един по един ще ви изхвърля през прозореца.
• "Спи в час и гледа през прозореца" (забележка в бележник)
• И в древността е имало генетични експерименти - кентаврите и сирените го доказват... Учител по философия
• Когато човек се задави, може да умре много сериозно
Учител по биология
• Запишеше следната моя мисъл, която не съм измислила аз.
• Сега ще изпаднем в междучасие... Асистент по "Теория на вероятностите"
• Ех,деца,вече станахте истински мъже,особено момчетата.(Учителка към своите ученици-абитуриенти)
• Тук е написано черно на бяло със зелено. Учителка по литература
• Ако не си дадеш бележника ще ти пиша в бележника, че нямаш бележник!
• Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си.
• Димитре, от пет минути те гледам - половин час нищо не си написал!
(в час)
• Не съм казал, но ще повторя...
• Слагате точка и изречението продължава 
• - Колко минути остават до края на часа, колеги - да или не?

# 127
  • Sofia, Bulgaria
За разлика от Мимчони, нямам никакво намерение да се извинявам предварително за това, че някой може да се засегне или обиди. В прав текст ще кажа, че не бих избрала г-жа Ганис за учител на сина ми, поради факта че от нея лъха сух дидактизъм, прекалено високо самочувствие и арогантно отношение към учениците. Ясно личи и склонността й да подценява децата, да ги категоризира и да ги интерпретира като „материал”.
Г-жо Ганис, личи че навремето не сте си научили урока. ДЕТЕТО е в центъра на учебно-възпитателния процес, а не учителя – направете си справка по въпроса. Колкото и да не ви харесва, те всъщност са вашите „клиенти” и те трябва да са вашия коректив, а не вие техния.
 По отношение на поведението ви във форума, прави ми впечатление, че колкото и добри и убедителни да са аргументите на майките, участващи в дискусиите по каквито и да е въпроси, вие винаги се изказвате като последна инстанция и високомерно ги пренебрегвате. Не си мислете, че вашата позиция е непременно вярната и трябва да се приема безапелационно от всички. Непрекъснато ни занимавате с това  кое не ви харесва, кое ви дразни, кое ви ядосва, кое не приемате и кое не разбирате. Не знам дали се досещате (по-скоро не), но не сме събрали тук да ви свирим на арфи и да ви пеем „Осанна” и в случай, че ви разсърдим или ядосаме не сме длъжни да ви се кланяме доземи и да ви искаме прошка. Simple Smile
 Доколкото забелязвам има и други учители, които участват в дискусиите – еми никой не се държи така сприхаво, надменно и сухарски. Нямам никакво намерение да ви уча на маниери, но поне се научете да водите спор и да приемате чуждото мнение. И най-важното – ВСЯКО ДЕТЕ е личност и ВСЯКО ДЕТЕ заслужава уважение - това си го сложете някъде на сигурно място при квадратните уравнения и корените. Поздрави! Simple Smile

# 128
  • София
Всеки учител, който преподава НЕ може да води шпрахета. Все едно някой да ми каже, че нямам квалификация да водя ПП по математика.

Аз лично повече няма да се изказвам по темата , че страстите се  нажежават и без това излишно. Стига се даже и до лични нападки, за които има лични съобщения... Аз не съм адвокат на Ганис, тя може и сама да се защитава, но само на база виртуални контакти трудно  човек може да бъде сигурен в правотата на преценката си. Познавам я лично, познавам и нейни ученици, знам  отношението им към нея...  Не може човек, който помага по форуми на деца и майки, който е на линия във Facebook да отговаря на питане на учениците си да бъде  определен като сухар, незачитащ децата.. Разбира се, че всеки  е свободен да изрази мнение, обратно на нейното, но според мен това става и без нападки..
 И точно това сега ще си позволя да направя..А именно да не се съглася с мнението  й. Парелелът между ПП по математика и  ДСД подготовка по немски не е съвсем  точен. Да, несъмнено всеки  гимназиален учител по математика може да предава и ЗП, и ПП. Но по немски не е така. Един учител по езика може да е перфектен  ( че и още отгоре) като знания и умения и пак да не става за подготовка за ДСД. И въобще не става дума за 73 СОУ, а за всички такива училища в страната. Само конкретни учители работят със шпрахове   от 10 клас нагоре - такива, които са минали през обучение за програматата, които са много добре запознати с изискванията на немската страна за всеки един изпитен  компонент , които са ходили по разните им там редовни  семинари за обучение у нас  и в Германия, които са в течение с всички настъпващи промени във формата и т.н.. Неслучайно по езиковите има учители, които имат 20 или 30 поредни години стаж само с подгответа. Те са перфектни преподаватели по немски, дават много стабилна основа, но не се пускат като учители   на гимназистите именно заради ДСД детайлите.  Естествено, че всеки може да бъде обучен , но преди това не е в състояние да влезе в класовете на ДСД и да почне да предава... Не е случайно и това,  че всички гимназисти, които ходят на платена подготовка навън за ДСД изпита ( защото такива има много от всички училища с немски), избират перпоръчан действащ по програмата преподавател, а не просто добър учител по немски.  Не е случайно и командироването на немци по тези гимназии в страната. Примерно дългогодишният координатор на НЕГ е паратен в друга езикова в БГ. Нима там няма качествени учители по немски? Има, но преди да са  готови да поемат шпрахове, имат явно нужда от обучение, което координаторът ще проведе във времето.Та не виждам повод за обида Simple Smile. Просто едни учители  са минали през тези стажове и обучение,имат необходимия опит след неколкогодишна практика , а  други не. Това не прави вторите по-лоши, прави ги само за момента неподходящи за ДСД обучение.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 12:07 от пенсионирана русалка

# 129
  • София
В прав текст ще кажа, че не бих избрала г-жа Ганис за учител на сина ми, поради факта че от нея лъха сух дидактизъм, прекалено високо самочувствие и арогантно отношение към учениците.

Аз не съм кон, за да ме избира някой за учител на детето си. За отношението, което имам към учениците си, можете да питате самите тях!
Лично аз приключвам темата и съветвам родителите на 8 а клас, които пишат да зададат въпросите си на колегите по НЕ, на следващата родителска среща.

# 130
  • София
Фрушанте, дано не определяте хората само по постовете им във форуми.. Дано наистина имате от някого преки отзиви поне. Както написах по-горе, познавам не едно, две или три деца, имали контакти с Ганис като учител в училище, на курсове, във форуми  и т.н.. И повярвайте  ми, ще се изненадате от мнението на "материала". Mr. Green Но пък всеки с избора  си, не искате  детето Ви да е при такъв учител,  Ваша  си работа.

# 131
  • София
Оф, всеки има право на мнение във форума.Всеки си има  и неговата истина.
«Разни хора, разни идеали!» - великият Алеко го е казал.Нека повече се опитваме да се разбираме, това е по-трудното!
Фрушанте, погледнато от твоята камбанария, от това, което си прочела в тази тема(по повод ДСД) те разбирам и си права за себе си, още повече, че защитаваш «нашата кауза» за избор на детето!По тази тема заставам с две ръце зад теб!
Не мога да остана обаче безучастна, когато става дума за Ганис.Тя е един безкрайно всеотдаен човек, помагал на кого ли не от форума.Помагаше ни, когато бях в седмокласната тема, помага и на сегашните седмокласници. Винаги е готова да отдели от времето си, да обясни, да помогне, да вдъхне кураж.Тази година, в същата тази тема  ни обяснява за реалните числа, написа задачи за децата ни, за да се упражняват. Смятам, че е професионалист, в това което прави – математиката и го прави със сърце!И продължавам да държа на  това свое мнение!
Относно, прословутото ДСД, аз лично смятам, че не и е работа на Ганис да знае в детайли какво и как се случва.Затова и помолих да не я разпъваме на кръст и да я разпитваме, а да питаме хората, които се занимават с това – професионалистите от т.нар. катедра по немски език.
Ганис е професионалист  в математиката, но е  и лоялна към работодателя си (аз също съм такава, затова я разбирам).И може би някъде тук се размиха нещата.Тя защитава решенията на работодателя си!Но нейната сила е другаде!
И ако имам възможност да избирам преподавател по матеметика на детето си, бих избрала точно нея!
А въпросите си относно ДСД  и обяснения в детайли ще задам към координатора по немски език!

# 132
  • Sofia, Bulgaria
Това, което наричате с удобната и клиширана формулировка „лични нападки”, е всъщност моята изразена публично (не тайно, задкулисно) лична, критична преценка и неодобрение от форумното поведение на един потребител, още повече – учител. Не ме е страх, че ще събера негативни мнения, ето защо не ме е страх да изразя публично позицията си. Употребата на другото клише за нагорещяването на страстите няма да коментирам. Просто можеше ясно и категорично да заявите, че се дистанцирате от мнението ми, без да ме „порицавате” индиректно  с изтъркани фрази и клишета.
Не съм съгласна децата да бъдат квалифицирани като неучещи, мързеливи, безхаберни и т.н., и то  почти в прав текст между впрочем: "Значи ученикът 12 години ще е спал, няма да е учил, няма да е присъствал в часовете, не си е подготвил папката в срок и накрая ще го допуснат?... За да резили себе си и училището..."  Както вече някои майки правилно отбелязаха, няма как дете преминало през ситото „прием след 7 клас” да бъде характеризирано с подобни качества. Относно втория коментар за резила, нямам думи. Излиза, че училището е самоцелна институция, която обслужва нечии интереси и която работи основно върху престижа и репутацията си, като подбира „материала” единствено в подкрепа на тези си нужди?!?
По въпроса за ДСД не желая да се произнасям, тъй като нямам нужната компетентност и информация, нито съм пряко заинтересована от това, но поне доколкото следя потока от мнения, смятам, че шанса трябва да е равен за всички деца в рамките на това училище.
Мимчони, към теб мога да изразя единствено респект и уважение за това, че винаги си много умерена, културна и деликатна в спора. Уважавам и позицията ти спрямо въпросната учителка. Може би ти имаш повече лични впечатления за нея от мен  и както виждаш не съм си позволила да коментирам професионалните й качества, а само форумното й поведение. Не се колебайте да се дистанцирате от мнението ми ДИРЕКТНО! Simple Smile

# 133
  • София
Фрушанте, нищо завоалирано не съм казала, а просто не ми се започваше спор. Още повече, че и Вие, и аз  сме "външни" за темата, че да я пълним с комуникация помежду ни.  Peace

И май не сте прочели внимателно написаното по-нагоре.. Peace Спорът се върти  около  подбора на ранен етап, тоест след 9 клас. Тогава наистина е редно и според  мен   да се даде шанс на всички, при това  не  да се явят автоматично на ДСД, а да бъдат  просто обучвани в тази посока.  А после - кой каквото сам си надроби. Но после, в края на 11 и началото на 12 клас, всяко едно училище има правото да предприеме стъпки, с които да защити репутацията си.  И всяко ги  прави. Една такава  стъпка е да спре слабо представящи се ученици, които не са си подготвили  папки с материали, подходили са безотговорно и т.н въпреки дадения им равен шанс. И такава стъпка е съвсем оправдана. Тогава детето не може да е водещо. Даден му е бил шанс и той е бил пропилян. ДСД е изпит, който е напълно безплатен (докато негов еквивалент в изпитен център е над 300 лева) и се проверява в Германия. Нали не мислите, че немците само заради спогодбите са длъжни да си губят времето и да проверяват откровено посредствени работи, пълни с грешки.. Или че което и да е училище  по програмата е толкова глупаво да пусне на принципа на олимпийското участие   на изпита и ученици , за които гарантирано се знае , че няма да се справят, с риска  от неуспеха им да пострада и статутът му... Спорът е  само за случващото се в долните класове.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 15:32 от пенсионирана русалка

# 134
  • Sofia, Bulgaria
Така е – външна съм за темата, но не искам да си затварям очите за крещящите несправедливости и форумното инфантилно поведение дори и на един учител. Точно учителя би трябвало да е в пъти по-овладян и в емоционално, и в словесно, и в културно отношение ако щете и аз, като равноправен участник във форума бих искала да получа индикация за това ТУК, а не да я познавам лично, за да си направя правилните изводи.
Извинете, много ми е приятно да си споря с вас, но имам и други задължения! Лек и приятен ден! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт