73 СОУ - гимназиална степен

• 118 503
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Добре дощли на новите Simple Smile
Rositza1977, проблемът с много деца в клас се нищи в групата в началото на всяка учебна година Simple Smile (виж назад в темата). Аз пък бях много изненадана да разбера, че в "Ломоносов" децата се делят на 2 групи за часовете по немски (по 13 в група), а в нашето училище, което се счита за езикова гимназия, се опитват да научат децата на немски в класове от по 32  newsm78. Ясно е, че това е невъзможно без помощ отвън (роднини, приятели, курсове, частни уроци и др.) Така, на практика, се губи смисълът на училището като езикова гимназия, единственият "+" е, че средата е на по-високо интелектуално ниво от обикновените у-ща.

# 661
  • София
farra, ще ме прощаваш, но не съм съгласна с мнението ти. Според теб излиза, че без частни уроци не може да се мине. Може и да има деца, които ходят на уроци, но това не е обичайна практика. Смея да твърдя, че в 8 клас всички колеги по НЕ са си на мястото. Който иска да учи, учи. Дъщеря ми ще е 12 клас в 73 СОУ и започна уроци  едва миналата година през 2 срок, просто защото следва някои допълнителни свои цели.

# 662
  • София
ganis,  
1. твърдя, че повечето (не всички) ходят допълнително на занимания по немски;
2. не твърдя, че учителите не са на място. За всеки човек, дори неспециалист, е ясно, че език се учи в малки групи. Да казваш, че ефективно обучаваш деца по език в група от 28-32 човека е смешно

# 663
  • София
Аз твърдя обратното. Не повечето, но някои ходят, разбира се.
farra, колегите правят всичко, което могат и трябва да направят. От страни е лесно да се каже, дайте да делим класовете на групи. Това наистина е идеалният вариант. Знаеш ли, колко трудно е да се намерят качествени учители по език? Това означава  още толкова учители и още толкова стаи. Мислете малко и в други посоки.

# 664
  • София
така де, от държавно училище - толкова можеш да очакваш, в никакъв случай не са виновни учителите

# 665
  • София
Интересно тогава, от частното какво можеш да очакваш?

# 666
Моето мнение е , че не можем да търсим вина само в учителите. Ако детето не се подготвя в къщи и не си учи думи и граматика и господ да дойде пак няма да му помогне. Нека си погледнем децата и в къщи да контролираме какво са се потрудили. Ако се трудят в къщи и има неясни моменти, според мен никоя учителка няма да откаже да обясни я също така имат часове за консултации.

# 667
ganis,  
1. твърдя, че повечето (не всички) ходят допълнително на занимания по немски;
2. не твърдя, че учителите не са на място. За всеки човек, дори неспециалист, е ясно, че език се учи в малки групи. Да казваш, че ефективно обучаваш деца по език в група от 28-32 човека е смешно

И аз го твърдя.  Wink  Ходят, но не всички си признават, дори и децата едно на друго не винаги казват понякога, дори да са най-близки приятелчета. И тези, които са при учители, които си вършат работата, също ходят. Просто защото при тези големи групи учителят не е слънце да огрее навсякъде, а на някои други учители просто не им пука и се разхождат до училището, за да се разпишат в края на месеца върху фиша си. Казвам го съвсем отговорно. И това не е от вчера. В другите гимназии с преподаване на немски е същото.
Ако някой родител се интересува, защо го твърдя, може да ме попита на лични.  Whistling

# 668
  • София
Здравейте, мами Simple Smile

Както и миналата година  ви пускам офертата на моя приятелка с  бъдещ единадесетокласник в 73 СОУ. Продава следния комплект от учебници за 10 клас,  наистина много запазени. Коричната им цена е към 130 лева, дамата иска за тях 80 лева. Помествам долу списъка с издателства и автори.  Който проявява интерес, нека ми пише на лични, ще му дам координати за директна връзка с приятелката ми.

Списък с учебници за десети клас, 73-то  СОУ с изучаване на  немски език "Владислав Граматик":

1. Математика  - издателство "Анубис", автори: Чавдар Лозанов, Теодоси Витанов, Петър Недевски;

2.Български език - издателство "Просвета", автори: Татяна Ангелова, Петя Костадинова, Анета Кичукова;

3. Литература - издателство "Диоген", автори: Младен Влашки, Валери Стефанов, Александър \Панов;

4. История и цивилизация (бълг.език) - издателство " Просвета", автори: Борислав Гаврилов, Андрей Пантев, Александър Кертин;

5. Geschichte und Geschehen (история немски език) - издателство "PONS";

6. География и икономика (бълг.език) - издателство "Булвест", автори: Румен Пенин, Тони Трайков, Мариана Султанова;

7. Geographie und Оkonomik (география нмски език) - издателство "Просвета";

8. Биология и здравно образование (бълг.език) - издателство "Гея Либрис", автори: проф.д-р Вл.Овчаров, доц.д-р Св.Ефтимова, доц.д-р Марин Симеоновски, д-р Даниела Симеоновска, Мариана Христова;

9. Физика и астрономия (бълг.език) - издателство "Булвест 2000", автори: Максимов, Христакудис;

10. Physik und Аstronomie (физика немски език) - издателство "Просвета";

11. Химия и опазване на околната среда (бълг.език) - издателство "Булвест 2000";

12. Химия и опазване на околната среда (бълг.език) - издателство "Педагог";

13. Chemie und Umweltschutz (химия немски език) - издателство "Булвест 2000";

14. Етика и право -  издателство "Екстрем", автори: Сергей Герджиков, Даниела Добрева

Учебниците се предлагат в комплект за цена 80 лв.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 20:39 от пенсионирана русалка

# 669
  • София
Успешна нова учебна година!
Да са ни живи, здрави и щастливи децата!
Ганис, специални поздрави за теб!

# 670
  • София
Благодаря, Мимчони   bouquet
Успешна и здрава нова учебна година на всички.

# 671
Много интересно как при квота от 26 ученика на клас изведнъж стават 32. Какъв е смисъла от цялото това напъване за кандидатстване като после всички елитни гимназии ги пълнят с парашутисти. Да знам, отговора е социални критерии, деца със специални потребности, но зад всичко това се крие една далавера, с която да си вкараш детето без значение от резултатите, където искаш ако имаш връзки и пари.

# 672
  • София
Дариа, безкрайно си права. Всички сме минали през това.
Така е и с детските градини, и с училищата за 1клас.Прецакват ни постоянно.Но когато обезличат труда на детето ни ни заболява най-много. Предстои 5 години гимназия, кандидатстудентски изпит, кандидатстване за работа.....същото е!
Аз лично гледам да извлека положителното от ситуацията, защото не мога да го променя. Съветвам дъщеря си да се сдере от учене, за да може след 12 клас да се махне от милата ни родина и да си спести униженията. Да ме прощават родолюбците, не казвам, че е правилно, това е моето решение.

# 673
Мимчони, аз също съм обяснила на мойта дъщеря, че трябва да се спаси от милата ни роднина, но не можах да и обясня как дете с две единици по-нисък бал от нейния влиза в първа немска на N-ТО класиране /не отговаря на никакви критерии за допълнителен прием/. Тя просто ме попита в този случай какъв е бил смисъла от всичко, а аз просто и отговорих тук живота е несправедлив и така ще бъде и занапред.
Сега децата в класа се питат откъде и как са се появили тези допълнителни шест деца и защо за някои да е трудно, а за други нещата да се уреждат с едно обаждане. Това са вече мислещи хора, които не можеш лесно да излъжеш, а и не е редно, но за съжаление всичко това формира тяхното мислене в една изкривена посока и те няма да имат стимул и амбиции, защото знаят, че нещата стават по втория начин.

# 674
Здравейте, дали някой от сегашните десетокласници продава комплект учебници за IX клас. Моля пишете ми на лични!

Общи условия

Активация на акаунт