Суровоядство - втора тема

• 89 382
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
Направих си салата от слънчогледови и грахови поници, краставица, домати, прясна моцарела, пресен босилек, балсамов оцет и зехтин. Кеф!

# 121
Галче,маслото не го държа в хладилника,но то моето стана като пастет просто и аз не знам защо.Според мен трябваше малко да запека фъстъците,просто го няма и този вкус,който е на купешкото(взимам си уж био).Май на този етап ще си купувам.А много искам и орехов тахан,но нещо напоследък не го намирам  Confused
Фея,това изглежда фантастично!  Heart Eyes

# 122
Аз лично не съм правила фъстъчено масло, но по магазините съм виждала само от печени фъстъци. Орехов тахан става много лесно, защото орехите са мазни ядки по принцип. Аз съм правила в кухненски робот Peace

А как се правят грахови поници?

# 123
Галче, киснеш сушени суров грах 24 часа (сменяш водата на всеки 8-12, като плакнеш), след това изливаш водата и само плакнеш на 8-12 часа, докато се покажат "нослета". Аз после пренасям съживените грахчета в Sproutman торбички за кълнове и поници. Накисваш торбичките във вода на всеки 12 часа, след което овисвам торбичката със стегнато гърло. На втория или третия ден отварям гърлото на торбичките и ги слагам на прозореца, за да гледат слънцето. Продължавам да кисна на 12 часа. Някъде седмица по-късно "кося" и ям.

# 124
А как се правят грахови поници?
В нашата къща - в пръст; като слънчогледовите и елдените.

# 125
И аз правя слънчогледовите поници в пръст. Пробвах на хидро, като с пшеничените, ама обелките започват да миришат на гнилоч.

Виж, грахчетата си виреят чудесно в Sproutman. И после се "косят" и мият много по-лесно. Замислям се дали да не им взема някаква течна био храна за растения. Ти какво ще кажеш, Вери?

# 126
Аз сега съм намислила да опитам да направя ядково сирене.Мисля да се пробвам с кашу.Искам да ви попитам дали сте правили и получава ли се нещо?Смятам да взема едни пробиотици Лактофлор и да сложа от тях,както и малко хранителна мая.Искам ми се да "зрее"поне няколко дни,че да стане по-твърдо за да се реже.Видях в сайта на Вери рецептата,но пък нямам толкова мощен блендер.Предполагам,че все пак ще стане след като е било киснато кашуто.  Thinking

# 127
Много интересно! Някой "доброжелател" ме е докладвал и са ми изтрили целия пост от тази сутрин! Както и да е!
Десинка, аз съм правила веднъж преди 2 години такъв дип от кашу с пробиотици на лактофлор, но не съм го оставяла да се стяга. Може би от половин година избягвам кашуто и предпочитам български бадеми и орехи от ядките.

# 128
 Shocked Брех, Деси, че какво толкова си казала в изтрития пост? Ще ми пратиш ли инфо на лични, ако тук пак се опитат да махнат отговора ти?

# 129
Това с изтриването на поста е много неприятно,дано не се случва повече  Confused
На мен ми се иска да направя от този твърдия тип ядково сирене,но някъде гледах,че се оставя на стайна температура за да се размножът бактериите в пробиотика.Иначе и аз не ям много кашу напоследък,но четох,че е един от най-добрите варианти за такова сирене,също и с макадамия,а пък бадемите май трябва да се белят.Аз орехи си имам домашни,а утре ще си взема и български бадеми  Grinning
Момичета понеже ми се иска да увелича желязото,доколкото знам чията и спирулината са доста богати на това.Но пък все още не съм пробвала чията на смутита,а тази спирулина по-добре да си я взема на таблетки,че така ми е доста неприятна.Някакви идеи за други храни с повечко желязо,освен спанак например  newsm78

# 130
Зeлeнитe зeлeнчyци: Лиcтнитe зeлeнчyци, ĸaтo pяпa, зeлe и ĸoпpивaтa, ca eдни oт нaй-бoгaтитe изтoчници нa жeлязo.

* Bceoбщa зaблyдa e, чe cпaнaĸът e пo-бoгaт нa жeлязo oт дpyгитe зeлeнoлиcтни зeлeнчyци. Mитът ce пoявявa зapaди гpeшнo пocтaвeнa дeceтичнa зaпeтaя пpи изпиcвaнeтo нa ĸoличecтвoтo жeлязo.

Πлoдoвe: Πлoдoвeтe, ĸaтo пopтoĸaли, гpeйпфpyти, ĸиви и ягoди, тpябвa дa бъдaт вĸлючeни в диeтaтa ни, тъй ĸaтo нe ca бoгaти caмo нa жeлязo, a cъдъpжaт в ceбe cи и витaмини, ĸoитo мoгaт дa пoмoгнaт зa ycвoявaнeтo нa жeлязoтo в opгaнизмa.

Heзaвиcимo oт ĸoи тип изтoчниĸ нa жeлязo ĸoнcyмиpaтe, тpябвa дa знaeтe, чe жeлязoтo ce ycвoявa мнoгo тpyднo бeз пpиcъcтвиeтo нa витaмин C.

http://dieti.net/jelyazo/

# 131
Виж, грахчетата си виреят чудесно в Sproutman. И после се "косят" и мият много по-лесно. Замислям се дали да не им взема някаква течна био храна за растения. Ти какво ще кажеш, Вери?
Аз мисля, че няма да сбъркаш.
Подхранвали сме с разтвор от водорасли, когато ползваме микрофермата за покълване.
Подобно:
http://sproutpeople.org/supply/mediums/kelp.html

# 132
Ако може да се вярва на етикетите и бобовите и лещата http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52 са богати на желязо, но пак ако се вярва на писаното по темата, нехемовото желязо, т.е. от растителни източници, дори и при комбиниране с вит. С не се усвоява така добре, както това от животински източници Peace

На моят пакет чия пише, че 2с.л. дават 7% от дневната доза желязо.

Спирулината я добавям към сусамов или слънчогледов тахан. Слагам и малко мед или друг подсладител и после щерката все иска от зеления мед Laughing

Друг източник богат на желязо, за който се сещам е меласата, която на английски се води blackstrap molasses. На моето шише пише 15% в една с.л. т.е. 20г.

А съвсем друг е въпросът как е изчислена тази дневна доза и доколко и за кого е валидна Peace

# 133
За спирулината - към бананов сладолед или кокосов (основа); към неща, в които има и какао.

# 134
Заредих слънчоглед, мунг, грах, пшеница и леща.

Общи условия

Активация на акаунт