Суровоядство - втора тема

• 89 393
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
Феичка, радваме се на теб и вкусните ти ястия Hug

В България през този сезон суровоядството става ако не мисия невъзможна, то поне доста трудна.
Моят процент сурова храна в менюто осезаемо намаля, а и, честно казано, когато е студено, ми се хапва по-скоро нещо топло. Но продължавам с шейковете, които пия почти ежедневно, салатите, с които обикновено обядвам, и плодовете - сурови и сушени.
Нищо интересно - затова и не пиша...

# 166
Фея е ненадмината в рецептите и хубавите снимки!
Аз напоследък нямам много време за изпробване на нови рецепти,но съм замислила много неща.Искам да опитам слънчогледови "кюфтенца".А сега правя предимно зеленчукови крем супи,вчера от броколи и карфиол  Wink
А от две седмици насам ям по един банан на ден и не знам колко е добре,май трябва да заменям с друг плод от време на време.

# 167
Десинка, имай предвид, че бананът спада към бързите захари. Ще е хубаво да разнообразиш и от гледна точка на цялостната хранителна стойност.

Атланта, ако имаш излишек от покълналия си камут, можеш да си направиш тесто за сурова пица:

Скрит текст:
Pizza crust
2 1/2 cups sprouted kamut
1/2 teaspoon of sea salt
1/2 cup of water
2 tablespoons olive oil
1 1/2 cup ground golden flax seeds

Place the sprouted grain and salt in a food processor and blend until it breaks down, scraping down sides of the container as needed.
At the water and olive oil while processing and continue to blend until becomes doughy.
Transfer to a mixing bowl and add the ground flax seeds. Mix well using a spatula or dampened hands. Kneed until toroughly mixed.
Pour a small amount of olive oil onto a nonstick dehydrator sheet. Take a rolling pin press the dough into a 1/4 inch thick round or square pizza crust. Curl in the edges if you would like it to look like a traditional pizza crust.
Dry for two hours at 110°F and then flip onto the mesh screen for an additional 2 hours. It would be dry but still slightly pliable.

Dried crusts may be stored in the refrigerator for 5 days. It is best to cover them in plastic wrap to keep them from drying out.

Или хлебче като за бъргър:

Скрит текст:
Bun
2 cups sprouted kamut
Pinch of sea salt
2 tablespoons olive oil
1/3 cup of water
1 1/4 cups of ground golden flaxseed
1/2 teaspoon black sesame seeds

Place the sprouted kamut and salt into a food processor and process until the seeds break down. Use a spatula to scrape down the sides as needed.
Add the olive oil and water and blend again.
Transfer to a mixing bowl and knead in the flaxseeds with your hands or a spatula until you have a dough.
Lightly oil your hands with olive oil and shape the dough into 12 flat disks, a little less than 1/4 cup each.
Lay the disks on a lightly oiled nonstick dehydrator sheet.
Sprinkle sesame seeds onto half of the disks and press gently into the dough.
Dry at 110°F for 3 hours. Flip onto a mesh dehydrator tray and dry for additional 2 to 3 hours. They should be dry on the outside but still moist to the touch.

Много ми е удобно да диктувам на на английски, а айПадката да записва каквото казвам. Кога ли ще има същия софтуер и за български?

# 168
  • У дома
Ау, Фея, златна си!!! Аз имах само една шепа, подариха ми я в Whole foods за проба, понеже не бях сигурна дали ще покълне. Скоро ще ги посетя.

Поръчах си машина за хляб, не за мен, имам тинейджър, който не може да живее без хляб. Брашното ще го правя в блендъра, за да съм сигурна, че няма примеси и е пълнозърнесто, но мисля да добавям и кълнове. Някой да е пробвал?

# 169
Атланта, потърси рецепти за Essene bread. Има такива както за печен, така и за суров (в дехидратор) хляб. Харесай си рецепти, експериментирай. Ще намериш комбинацията, която хем да се харесва на хлебоедния ти тийн, хем да е полезна.

# 170
Здравейте, днес приготвих червения чипс (аз така си го кръстих) от къдравото зеле. Но само подправки му сложих. Стана много вкусно. Но с две малки аварийки  Embarassed. Първо малката ми хлопнала вратата на фурната и без да видя малко се повиши температурата за 10тина минути. Аз нямам дехидратор и си суша нещата на 80 градуса на фурната на полуотворена врата. Става.
И после ми гръмна бушона. Ама аз съм си виновна, защото всичко работеше: 2 климатика, радиатор, бойлер, фурна, аспиратор, лампи, телевизор и като пуснах и пералнята в повечко дойде.  #Crazy #Crazy #Crazy
Та си поседяхме на тъмно и студено с дечко докато мъжо си дойде от работа. Добре че беше за съвсем кратко.
За утре съм подготвила да пробвам крекерите с карфиол  Rolling Eyes

# 171
Чета все още старата тема, та може да сте обсъждали въпроса ми, но някой оттук пишещите дали се е справил чрез смяна на начина на хранене с висок пролактин?

Имам си хашимото, като от година на година стойностите на хормоните се покачват, но все още са в границата на референтните стойности, но с пролактика от година си имам малка драма - стои си висок, досега не съм пила медикаменти за него.

# 172
  • У дома
Аея, и аз съм с хашимото, внимавам много със суровите храни, особено заради TSH стойности. Колкото и да обичам сурови храни, зелеви, кейл, броколи и тем подобни хапвам само задушени, защото забавят работата на жлезата.
Признавам си, че днес ще прегреша с няколко хапки топъл хляб от любопитство, но машината пристигна преди малко, няма как.

# 173
Чипс от банани, круши, ябълки, ананас за дечко, само дето хич не им обърна внимание. Добре че идва всеядната ми племенница  Mr. Green иначе трябва да ги нося на работа да ги ядат.
За мен чипс от тиквичка, имам още да го подобрявам, но за сега толкова.
Провал с месото и рибата, др път вадя тефтера и чета записките.
И аз съм с Хашимото, зеле и подобни съм ги изкл от менюто. А имам и проблеми с усвояване на плодовата захар, и инсулинът и той тръгна нагоре, та сега само на протеини. Целта е с постепенно въвеждане на др неща да " научим" организма да тазличава количеството им.

Кълнове и моя мъж прояде в салата, че дори и гости са яли без да разберат Mr. Green

# 174
Моите лещени кълнове станаха поници, но не са нито във вода, нито в пръст. Чудя се сега да ям ли зрънцето или само тревичката?

# 175
Здравейте, момичета!
Нахълтвам в темичката ви с молба за малко помощ.
Опитвам се да мина към частично суровоядство, т.е. около 70-80%.
Та така, накиснала съм си тиквено семе, бадеми и ленено семе. До тук добре, но лененото семе не знам какво да го правя и как да го обработя за да се махне тази слуз?! Не е семе за кълнове и поници, а обикновено.  Blush

Благодаря предварително!

# 176
Каква е логиката на това, че сурови зелеви храни забавят дейността а жлезата? Питам защото за първи път чувам за това? Thinking

# 177
Клеца, освен да сложиш малко подправки на лененото семе и да го направиш на крекери, друго не се сещам. Аз не го кисна, а го меля на брашно и така го добавям към нектари.

# 178
Каква е логиката на това, че сурови зелеви храни забавят дейността а жлезата? Питам защото за първи път чувам за това? Thinking

Става дума, че зеле, кейл, брюкселско зеле, карфиол и подобни съдържат ензим забавящ/ блокиращ дейността на жлезата.

# 179
Днес направих експеримент и добавох тофу към сутрешния си зелен нектар:

Получи се великолепна комбинация, която имаше много приятен, кадифен нюанс:

Цветът беше доста по-наситен и свеж, но нещо не успях да го нагодя през айфона.

Нектарът съдържаше бейби спанак, къдрав магданоз, кейл, 1/3 чаша ягоди, една пръчка ананас и портокалов сок.

За обяд имам салата от Кампари домати, краставица, кълнове на мунг и камут, лучец, зехтин, балсамов оцет и сол + суров веге бъргър от бадеми, ленено семе, зеленчуци, тамари, сол и зехтин.

Най-странното е, че напоследък спря да ми се яде месо. Не, че съм се отказала от него. Просто не ми се прияжда, за разлика от преди...

Общи условия

Активация на акаунт