Суровоядство - втора тема

• 89 403
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
  • У дома
Вери, сложих им капак, но така, че да дишат и се развиват много по-добре.

Галче, презрял банан е равен на чиста захар. Тъкмо вчера коментираха по тел. Трябва да се консумират леко зелени, с цвят на лайм напр. и ако ги харесваш по-меки бананите препоръчват да се сварят.

Направих невероятна вкуснотия днес - кълновете елда и един морков смлях в блендъра, добавих малко лимон, сол, сухи подправки и малко зехтин. Божествено! Половин кочан целина мога да изям с него.

# 226
Много добре ми се получи кремчето с кашуто.
Днес, освен това, бях на зелени салати, конопено мляко, остатъка от фалафела, 1 авокадо, фреш от портокал, мандарина и нар, консерва риба в собствен сос.
Утре мисля да измайсторя веге-бургери, нова порция фалафел. А по-натам съм си наумила да правя сирене. При фалафелите добавих малко сусамов тахан за слепване на сместа.
За през нощта съм заредила лук в дехидратора - да използвам нощната тарифа. Мисля да направя и моркови, цвекло, ряпа. Да имам нещо да дъвча, което да не е сладко, да е сурово, да е разнообразно откъм зеленчуци менюто. Зима е и не е за студени салати. За утре все пак имам поници от леща.
Дехидрираните неща ги слагам в хладилника в стъклени буркани. Така се съхраняват дълго време. През този сезон слагам повечко люто, за да загрява при суровото ядене.
Мисля за някакъв начин да подгрявам леко храната до 40 градуса, все пак зима е.

# 227
Мисля за някакъв начин да подгрявам леко храната до 40 градуса, все пак зима е.

Пробвай вместо да загряваш храната, да загрееш чинията или купичката. След това разстели храната на тънък пласт, за да може да се затопли по-бързо.

Другият вариант е да използваш дехидратора си, но отнема много време.

# 228

Галче, презрял банан е равен на чиста захар. Тъкмо вчера коментираха по тел. Трябва да се консумират леко зелени, с цвят на лайм напр. и ако ги харесваш по-меки бананите препоръчват да се сварят.

Мерси  bouquet но равен на чиста захар как точно?

# 229
  • У дома
The reason bananas get sweeter as they ripen is that their starch is broken down into sugar. When your body has to break down the starch itself (as it does when you eat a green banana), your blood sugar rises more slowly.
Полизахаридите са основна въглехидратна съставка, изходен материал за глюкозата, която храни клетките ни и ни дава нужната за жизнените процеси енергия. При зреенето на бананите полизахаридите се превръщат в захар. При консумирането на по-зелен банан, кръвната захар не скача бързо нагоре, при зрял банан обаче става обратното.

# 230
Благодаря за съветите за подгряване на храната!
Всъщност видях един онлайн магазин, който продава термометър за храна, има и тенджери за бавно готвене. Така съм чела че се подгряват суровите храни. Но ще си помисля има ли смисъл да ги дам тези пари, а и кухнята ми се задръсти от уреди.  ooooh!

За бананите подкрепям. Майка ми имаше стомашно-чревни проблеми, поради което веднъж изкара един месец само на банани. Тогава трайно качи - за постоянно - 9 кг. За нея беше добре, защото беше свръх-кльощава и злояда, но за себе си си взех поука.

# 231
Относно кълновете от люцерна, аз ги отглеждам в буркан и винаги ми се получават супер. Но след като са готови (на около 5-6 ден) им правя водна баня. Изваждам ги в голяма купа с вода и ги разтръсквам леко с ръка. При тази процедура се отстраняват голяма част от люспите, които биха развалили по-бързо кълновете в последствие. След това отново си ги прибирам в буркана и отцеждам добре.
Относно бананите, мога със сигурност да ви кажа, че не е добре да се ядат зелени банани, защото са киселинообразуващи. Трябва да са станали на петна и тогава са лесно усвоями от организма и много по-полезни. Друг е въпроса, че не трябва да се прекалява. Аз ям само по 1 на ден. Дори есента често го пропусках, защото ядох доста грозде.
Ако искам да стопля храната, я слагам във фурната на 50 градуса за около 30 минути! И аз често използвам сгряващи подправки през зимата - джинджифил, чесън, лук, чили, къри, хрян. Дори от известно време си правя и сурова горчица с хрян и я слагам в салатни дресинги. Много добре се получава!

# 232

Относно бананите, мога със сигурност да ви кажа, че не е добре да се ядат зелени банани, защото са киселинообразуващи. Трябва да са станали на петна и тогава са лесно усвоями от организма и много по-полезни. Друг е въпроса, че не трябва да се прекалява.

Ясно, и аз вярвам в умереността и разнообразието Peace

# 233
Деси, благодаря за отговора.

Вчера ми беше кулинарен ден - направих фалафели, веге-бургери, сложих риба да се маринова (купих я замразена, защото ме е страх от пресни сурови риби от както научих за микро-паразитите). Всичко това с мисъл да имам запаси за по-дълго време. През нощта дехидрирах фалафела, а сега заредих бургерите.
На обяд салатата беше неочаквано разнообразна - цвекло, ряпа дайкон, селъри, морков, домат, поници от леща, киснат нахут, чесън и джинджифил, с лимон и зехтин. Минусът е, че купих повечето продукти от голяма верига и ме притеснява, че са индустриални.
Иначе денят ми не бе толкова суров, защото консумирах сирена, мляко, кефир в големи количества.
Това, което ми прави впечатление е, че два дни съм без жито, зърнени храни, глутен.
Рибата, като се маринова, вероятно ще я смеля в комбинация със селъри (пастет/салата).

Имам въпрос към вас, с какво си оформяте бургерите и крекерите? За сега правя по-скоро кюфтенца. Трябва да започна да слагам слузести, за да не са ми толкова ронливи рецептите.

По принцип избягвам кавито и да било ядки, семена, зърна, ако не са били киснати. Причината е, че четох за естественото зъболечение с храна. Фитиновата киселина, която ги консервира, влияе зле на зъбите. Затова е добре да се неутрализира до колкото е възможно. Термичната обработка също спомага за това.
http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940
Лекарство за зъбите пък са суровите млечни продукти, каквито в днешно време много трудно се намират, поне такива, за които може да сме сигурни, че можем да ги консумираме безопасно в суров вид.

# 234
Здравейте и за много години!
Много ме стреснахте с тези неща за бананите.Тази зима не знам какво ми стана,но почти нямам ден без един банан.Много ми харесва сутрин като си го намачкам с някакви семенца и конопен протеин или с авокадо,става много вкусно!Нооо си взимам бележка да ги намаля,че да не се окаже,че на пролет не мога да си вляза в панталоните  Wink
Аз сега съм решила да пробвам крекери от конопено брашно,лен,тиквено брашно,моркови и още някакви неща.Скоро правих гъбени бургери,станаха супер вкусни-само гъбки,морков,лен и сусам.
От началото на годината се усещам без никаква енергия и трудно тренирам.Едва ли не много бързо се изморявам и нямам сила,за нещата които преди съм правила много лесно.Мисля си,че е възможно да се дължи на липса на нещо,може би на витамини от групата Б,защото знам,че те са отговорни за подобна липса на енергия.Имам хранителна мая,също понякога хапвам риба и яйца,и домашни млечни,тогава не знам къде да търся причината.Храня се добре... Thinking

# 235
desinka8810, да ядеш яйца, риба, млечни от време на време не е достатъчно за адекватен прием на витамин Б12
Ето тук за необходимата дневна доза и проблемите, които възникват поради лишаване от този витамин:
http://www.tialoto.bg/a/29-dieti/2106-vitamin-v12/
Ето тук за количеството от този витамин в храните:
http://www.bb-team.org/hrani/ingredient/vitamin-b12/700
Отделно от това, не е ясно каква част от витамина в храните успяваме въобще да усвоим.
В крайна сметка, следвай инстинктите си!
Не съм суровоядка. Реших да включа повече сурови храни, защото много ги изоставих, но ям всичко. Организмът ти подсказва какво ти липсва, не се лишавай от него.

# 236
Със сигурност не мога да проям месо,но вероятно ще си взема витамини като добавка,най-вече някакъв Б комплекс.Възможно е това да е причината.Благодаря ти за статиите,погледнах ги Simple Smile

# 237
Просто разнообрази източниците на витамини от групата В, Десинка. Добави повече покълнали житни.

http://www.livestrong.com/article/30908-foods-give-b-complex-vitamins/

А почиваш ли си достатъчно? Приемаш ли необходимото количество вит. D?

# 238
Със сигурност не мога да проям месо,но вероятно ще си взема витамини като добавка,най-вече някакъв Б комплекс.Възможно е това да е причината.Благодаря ти за статиите,погледнах ги Simple Smile
Аз не бих заложила на Б комплекс като добавка.
Първо бих си проверила нивата на Хб (ако е нисък, и на желязо), вит.Д и вит. Б12. Последните 2 са около 20лв всеки/изследването.
И после бих се ориентирала към храни, добавки.

# 239
Благодаря ви за съветите!Преди време имах анемия,беше отдавна.Иначе от началото на есента си пия Д3,значи не е проблема в него.Досега не съм пила витамини от групата Б.Всичко което ме кара да си мисля,че е в него проблема е просто от прочетеното.Знам,че той е необходим за мозъка и нервната система.Трябва да си пусна изследвания,но и това не знам кога ще успея да направя.От друга страна не е хубаво да си търся причината сама и да си се самолекувам Sad
Хапвам разнообразни храни-много зеленчуци,различни плодове,ядки,семена и т.н.И както казах понякога яйца,сирене и риба.В никакъв случай не съм суровоядка или каквото и да е и не мисля,че дори и да бях там ще е проблема.Принципно си тренирам нормално,но това което забелязах напоследък е,че не мога да тренирам както преди.Уморявам се бързо,задъхвам се и някак си нямам сила и е много неприятно.Може пък да е от сезона или нещо временно...

Общи условия

Активация на акаунт