Човек и добре да живее, есента идва и в Италия ( тема 141)

• 30 638
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
аз много харесвам и отдавна ( още почти от началото на пътуването им) следя блога Снапс анд Блабс. Главната героиня е българка и вече загубих сметката колко време пътува с децата си и къде са, не съм отваряла скоро. На практика прекарва първите им години в път. Това винаги ми е било адски интересно, от една страна, защото имат интересна философия за обучението на децата и  от друга че всичко се случва максимално лоу-кост. Естествено, изглежда че съпругът в това време работи и се включва отвреме-навреме. Разгледайте го блога й нашумя доста може би сте чували за него тя направи май и фотоизложба в София.

# 556
Абе явно не приказваме за едни и същи хора..
Или се правите ,че не ме разбирате за кои точно имам предвид.
както и да е, знаех си и реакцията...отдавна се познаваме... Mr. Green

Фио,разбирам те, Mr. Green
когато бях бременна и ходех в Мелони на всеки три седмици ,пътувах с метрото и понеже виинаги си запиисвах час за около 8,30,се налагаше да тръгвам рано от къщи.Та в метрото бях в компанията на чернокожи и перуанци,много се страхувах .Веднъж пътувах с метрото по обяд и пред мен две девойки,мисля ,че бяха ученички,едната четеше на глас малка книга на арабски.Явно много съм я зяпала без да се усетя,защото приятелката и  сбута на 2-3 пъти и доста нервно и каза да спре.Мисля ,че четеше корана,но много се чудих на девойкаата,нямаше вид на чужденка /разпознавам ги от далеч  Grinning/.

# 557
А може ли малко пояснения? В смисъл, от какво точно се страхуваше, поведението им беше заплашително ли? Не се заяждам, искам само да разбера. Аз лично много отдавна не пътувам с градски транспорт, и не мога да прав сравнения. Искам да разбера какво провокира засизма/страха, защо точно на етническа основа? Фио, ако може, и ти поясни.
Фей, мен пък хитреците ме кефят, само хитростта да не е съчетана с мързел, лошотия и пр. Най-расист съм към невежите. Всичко друго разбирам, ама в 21-ви век, в Европа, да тънеш в невежество, от където идват и куп идиотщини и кативерие си е непростимо!!!

# 558
Мен не ме притесняват особено много чужденците, Матео живее в квартал където има почти само чужденци, примерно в трамвайчето където се возим е пълно с араби и с китайци и филипинци, ами работят хората, гледам сутрин чакат по спирките и се мъчат да си отгледат децата. С нищо не съм забелязала да са по-различни или агресивни по някакъв начин. Може би е малко стряскащо за нас българите, тъй като тук хората не са свикнали с различията, имат доста закостенели разбирания и приемат добре само чужденци от западна европа. Естествено не всички де, не искам да правя никакви генерални заключения, но това са ми наблюденията и покрай сирийските бежанци.   

# 559
  • Milano
Честито на Джоя и Барбата за съответните поводи.   bouquet

Благодаря ви за отговорите за сарми, чушки и т.н.

Таня, какво стана с документите на мъжа ти, в посолството ли ще ги правите?

И аз съм любопитна да разбера специално за возенето в градския транспорт защо ви дразнят чужденците (с поведение ли?) и кои по-точно?

Аз миналата седмица се върнах през нощта от дискотеката с трамвая, хич не ме е било страх. Никой не се заяжда, закача или каквото и да било.

Фио, при вас няма ли чужденци?

Някой да е плащал Ф24 от собствената си сметка, но ил контрибуенте да е друго лице?

# 560
Вярно, че трябва да си определен тип човек, за да се юрнеш нейде из дивотиите, 'еле пък с три деца (като тези от блога). И аз бих, ама явно някой друг път  Laughing.

Моето средностатистическо съзнание също се потриса от шарения и беднотия, на каквато например се нагледах и аз като бях бременна с Мила и ходех с автобус на прегледи до болницата. Тоя автобус минаваше през едни изконно италиански квартали, не италиански, ами барезе, където се нагледах на толкова южняшки колорит, колкото и в негърския квартал на Вашингтон не видях.

# 561
А бг в италия къде предпочита и живеят ?Повече в централните части на градовете/обикновенно в по големите/ или в покрайнините на същите тези градове ? newsm78

# 562
Честито на Джоя и Барбата за съответните поводи.   bouquet
Ооо, бях забравила, а нямаше и да се сетя. Simple Smile Мерси!

Тоя автобус минаваше през едни изконно италиански квартали, не италиански, ами барезе, където се нагледах на толкова южняшки колорит, колкото и в негърския квартал на Вашингтон не видях.
Какво например? Интересно ми е дали е различно от това, което видях например в Палермо, затова питам.

А бг в италия къде предпочита и живеят ?Повече в централните части на градовете/обикновенно в по големите/ или в покрайнините на същите тези градове ? newsm78
От форумската извадка: покрайнините. Май само Десита живее в центъра на голям град.

# 563
Че то изобщо рядко опира до предпочитания. По-скоро до възможности, изгоди, близки родители и пр. И до свикване - който е израснал в един квартал, предпочита един ден, като си създаде семейство, да живее там. Всичко това съобразено с финансови възможности, близост до работа, удобства на транспорта. Като пак всичко това минава на заден план, ако имаш наследствената къща на някой дядо, взимаш я без оглед къде точно е, щото не плащаш наем.

# 564
Тоя автобус минаваше през едни изконно италиански квартали, не италиански, ами барезе, където се нагледах на толкова южняшки колорит, колкото и в негърския квартал на Вашингтон не видях.
Какво например? Интересно ми е дали е различно от това, което видях например в Палермо, затова питам.

От форумската извадка: покрайнините. Май само Десита живее в центъра на голям град.

Ние живеехме по-скоро в центъра на Бари също. Широк център, да речем, 15 мин пеш от центъра.

Болницата, в която ме следяха, е отвъд едни социални квартали, т.е. за бедни. Тъй че тези квартали са реално само блокове, по-скоро без зелени площи. Хората, които се возеха по автобуса, бяха определено бедни, безработни, изпаднали, шумни, мръсни, недъгави. Очевидно не всички хора в района са такива, но доста такъв народ видях Sad. И аз се сетих за Палермо, като казах "южняшки колорит", защото е една такава южняшка бедност - слънце пече, народът вика, говори ти, шофьорът на автобуса псува...
То и в нашия квартал, Мадонелла, беше доста цветно и шарено, бедни, средно богати, съвсем наблизо и много богати; китайци, етиопци, италианци; и все пак Мадонелла е от онзи колорит, който режисьорите обичат, кинематографичен, докато онова там си беше документален филм.

Деси, подкрепям!  Peace

# 565
Чеситит имен ден Ани! ( и на Джоя честито, ако има имен ден, не знам как се казва Simple Smile
Да сте здрави и да обръщате живота на хората ви към доброто и светлината, както е правила вашата светица и закрилница.

Искам също така да ви уведомя, че днес ви е точния ден и за магии:
" Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни. Най-подходящото място за тях са гробищата."  Twisted Evil  но и едно предупреждение да имате едно наум днес да си отваряте очите особено за "Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад."

# 566
Довечера не ми е проблем да отскоча до гробищата да си помечтая.
А в днешно време предполагам, че кокошката трябва да се разбира като метафора.

# 567
По дискусията която сте захванали по-назад аз мисля горе долу като Деси.
Аз самата изпитвам по-скоро неприязън към тези млади мъже от Магреба, които висят пред супера и мазно ме наричат красавице, а мъжа ми капо, и очакват да им дам 1 евро защото са ми казали "добър ден". Аз разбирам, че тези хора нямат работа, но честно не съм сто процента убедена, че и да получат такава ще я приемат, защото пред супера едни 40-50 евро на ден се изкарват за няколко часа.  Откакто съм в Италия не съм ползвала градски транспорт и не зная кой се вози в него и как гледа. Но при нас рейсчетата изглеждат празни и едва ли някой на някого се дразни.
Общо взето ме дразни емигрантската политика, самите хора не.

# 568
Мерси! Лудница е при мен този период, нямам време и за празнуване.   bouquet
За сърмите на Реджи: в кооп и карфур, но не съм ги пробвала. Аз имам приятели румънци, те ми правят сърми4ки, аз не мога.
За страха от 4ужденците: според мен е породен от непознаване, като всеки страх от разли4но и 4уждо. Аз съм в квартал с огромен процент 4ужденци, в това 4исло и аз Wink и определено ве4е въобще не обръщам внимание кой от къде е и какъв цвят е. хората са са еднакви навсякъде.
Разбира се, трябва да се спазват законите, но това и за италианци се отнася, 4е и те дале4 не са вси4ките 4итави.

# 569

Markrit, там където предпо4итам е около 15 бона кв.м. плюс съответния стандарт, който се изисква от теб. не ми е по джоба определено.

Общи условия

Активация на акаунт