За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 870
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Аз обичам и салатни домати в буркани - за зимна салата. От тези продълговатите - за готвене или направо на доматено пюре.

Имам въпроси, относно тиквичките.
Опитът ми от преди доста години е единствено сурови замразени. Но някак след това стояха като гъба и леко блудкави при готвенето. Сега съм взела 2 тиквички и посолени се изцеждат в един гевгир. Ще ги прибера във фризера, не толкова сочни и ще опитам тия дни как са ни на вкус сготвени. Свекърва ми ги набрашнява и пече във фурната - но и така не ни допадат след това размразени.

Вие как консервирате или замразявате тиквичките?

# 316
На кубчета с моркови и патладжан за постна мусака. Зимата няколко картофа белиш , режеш на кучета, слагаш въпросния плик , малко мазнина , малко ориз и печеш , става чудно. Може и заливка по желание.

# 317
И аз на кубчета

# 318

Аз правя два вида консерви с тиквички. За първата в затоплени буркани на винт слагам до долното ръбче оцет, сол, захар, олио, чесън и копър (на око). Пека тиквичките на грил, слагам ги в бурканите, завинтвам капачката и обръщам надолу да се вакуумира.
Втората е задушени в олио тиквички и моркови в съотношение каквото ви харесва (може и без моркови) и когато те омекнат добавям домати (пак на око и вкус). Когато доматите се сгъстят пълня в затоплени буркани на винт и обръщам с капачката надолу. Става като готово постно ядене, но може да се използва и като основа за забулени яйца в сос или да се мине един пасатор и да се използва като сос за спагети или друго ястие.

# 319
Благодаря за идеите. Продължавам да събирам .........

# 320

Аз правя два вида консерви с тиквички. За първата в затоплени буркани на винт слагам до долното ръбче оцет, сол, захар, олио, чесън и копър (на око). Пека тиквичките на грил, слагам ги в бурканите, завинтвам капачката и обръщам надолу да се вакуумира.
Втората е задушени в олио тиквички и моркови в съотношение каквото ви харесва (може и без моркови) и когато те омекнат добавям домати (пак на око и вкус). Когато доматите се сгъстят пълня в затоплени буркани на винт и обръщам с капачката надолу. Става като готово постно ядене, но може да се използва и като основа за забулени яйца в сос или да се мине един пасатор и да се използва като сос за спагети или друго ястие.

Това ми стана интересно , моля по подробно рецептата и снимка ако имаш . Как са нарязани , под забушени какво се разбира, до колко готвиш , доматите пюре или на кубчета ...и тн. моля   bouquet  chef Praynig Аспирин или нещо то сорта слагаш ли за консервант също ?

И за маринованите печени тиквички ми хареса рецептата   bouquet

# 321
Оххххх, нали съм Педро Бързия и съм натиснала грешна буква  Embarassed Задушени имах пред вид, не заБушени  Embarassed Много съм зле в даването на рецепти, че все на око готвя, но ще пробвам. Предварително се извинявам, ако се оплескам Hug
  Тиквичките на грил са нарязани на филийки и запечени на грил тигана или на скарата. Аз ги слагам в буркани на винт от тези за кисели краставички, че синът ми опуква един такъв от раз. За 1 такъв буркан по половин чаена лъжичка сол и захар и по 2 супени лъжици оцет и олио или зехтин са достатъчни, но в процеса на приготвяне може да се долее. Тиквичките се пекат и горещи се слагат направо в буркана. Като се напълни, маринатата трябва да ги е покрила. Затваря се буркана и се обръща с капачката надолу.
За втората рецепта в голям тиган задушавам около 1 килограм моркови на кръгчета (може и настъргани или на кубчета) за 3-4 минути, добавям около 2 килограма тиквички на кубчета. Когато се изпари отделената от тиквичките вода добавям и около 2 килограма белени и нарязани домати. Като остане само на мазнина, добавям сол на вкус и малко захар.  Пропорциите могат да се променят според вкуса- с преобладаване на тиквичките или на морковите, или на доматите. И пак в затоплени буркани за кисели краставички на винт и обръщам с капачката на долу. Така и за двете рецепти досега не ми се е налагало да варя буркани- вакуумира се добре и не ми се е разваляло.

# 322

thewishmaster, мерси много .

# 323
За първата в затоплени буркани на винт слагам до долното ръбче оцет, сол, захар, олио, чесън и копър (на око). Пека тиквичките на грил, слагам ги в бурканите, завинтвам капачката и обръщам надолу да се вакуумира.

Интересува ме слагаш ли нещо което да ги запази за по дълго време аспирин или натриев бензоат ?И ако не колко време ще издържат в смисъл нямам мазе а за зимата искам да си направя , в хладилник не мога да ги държа.

# 324
Не слагам никакви консерванти. От топлото бурканите се вакуумират и издържат спокойно 1 година. Но аз ги държа в мазето. При липса на мазе обаче нямам идея как да се запазят. В хладилника е ОК, но количествата ще са малки (поне за лакомите пирани у дома). Определено трябва да са някъде на хладно. Може би шкаф на остъклен балкон през зимата би свършил работа newsm78

# 325
Не слагам никакви консерванти. От топлото бурканите се вакуумират и издържат спокойно 1 година. Но аз ги държа в мазето. При липса на мазе обаче нямам идея как да се запазят. В хладилника е ОК, но количествата ще са малки (поне за лакомите пирани у дома). Определено трябва да са някъде на хладно. Може би шкаф на остъклен балкон през зимата би свършил работа newsm78

Благодаря  Hug Ще го мисля за зимата лесно ,но до тогава къде да ги сложа  newsm78

# 326
Хммммм, ако имаш по-хладна северна стая ще стане. Но ако дойдат жеги от по 35-40 градуса няма да е добре. По принцип тези буркани са издръжливи и не се развалят лесно, ама все пак...

# 327
Да споделя, че съм очарована от метода за правене на компоти без варене на Валентина Петрова (http://valia-recipes.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B8%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B0). Удивително лесно и сполучливо, а и след като плодовете не се варят, се запазват повече полезни вещества. Само една добавка от мен- бурканите трябва да са затоплени.

# 328
  • при моите любими
Да споделя, че съм очарована от метода за правене на компоти без варене на Валентина Петрова (http://valia-recipes.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B8%D0%B … D0%B8%D0%BD%D0%B0). Удивително лесно и сполучливо, а и след като плодовете не се варят, се запазват повече полезни вещества. Само една добавка от мен- бурканите трябва да са затоплени.

Много интересно и ще го пробвам, защото нямам възможност да варя буркани. А как затопляте бърканите?

И моля дайте предложения как да консервирам зелен фасул. Благодаря.

# 329
Или във фурната, или ги заливам с вряла вода. За зеления фасул майка ми го прави като след изчистване го посолява и леко претрива със солта, за да омекне и да влезе по-голямо количество в буркана. После долива с вода до под ръбчето. Вари бурканите минимум 2 часа, защото според нея иначе имало опасност от бомбаж.

Общи условия

Активация на акаунт