За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 87 935
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • София
  • Мнения: 2 016
Аз като пълен лаик в правенето на зимнина да попитам в момента на кое е времето?
Нали се слага,когато евентуално даден зеленчук е на най-ниската си цена,та в момента слага ли се нещо или всичко се слага края на август началото на септември?
Да кажа може би и какво мисля да слагам:
патладжани с доматен сос или нещо от сорта,пукани чорбаджийски чушки,лути чушки от камбестите и пукани зелени,кьополу,крастевички,камби,някоя сурова туршия.Засега май това,та на тези неща кога им е времето?

# 331
  • Мнения: 9 461
рано е още, всички тези тепърва излизат и не са на ниски цени.  Освен това са и повечко наторени.
Сега гледай плодовете, сладко, компоти  и мармалади се правят  Peace Ягодите поотминават, но има малини и кайсии на добри цени; летни круши, прасковите скоро ще излязат сортовете, на които костилката се отделя лесно и ще поевтинеят още.

И аз нямам място тук да варя компоти, но от миналата година ползвам на д-р Йоткер компот фикса (kompott Fix)  за дребни количества плодове, за които не си струва пълнене на казани на село, (там правим големите количества зимнини обикновено) . Консервирани - горещо/вряло  обърнати на капак - ми се е случвало да изхвърлям - лютеници, манджи и този метод съм го отписала, тъй като много ме яд да ги мъкна да ги мъкна от село и да изхвърля тук. Или пък да ги пращам на студента да се изхранва и да му се случва развален. 
Затова ми хареса компот фикса, че прибирам плодове, макар и по 5-6 буркана да правя. Пък и обикновено на нектари ги изпиваме тия до есента.
Консервантите са калиев сорбат и натриев бензоат - и двата добре познати от едно време в консервирането и не ме притесняват на фона на мръсотията отвън  Laughing

# 332
  • Мнения: 9 461
за зеления боб
Измит, почистен и нарязан фасула - 4-5см.(за мамини по- на ситно е)
В голяма тенджера кипяща подсолена вода бланширам на части - толкова, че за 2 мин. отново да е завряла водата с боба. Бланширам го за по 10 мин. Изваждам с цедка в съд със студена вода.Трябва да се изстуди за да не се появява после бяла утайка. Отцеждам. Охладения фасул нареждам в буркани но не до горе отново - 1 пръст под гърлото на буркана. По 1 чаена пълна лъж. сол (НА 700-800МЛ БУРКАН)и заливам с вода до ръба. Стерлизирам 1 час от завирането, изваждам и обръщам на капачка, както всички останали консерви
Понякога слагам във врящата вода и лъжица сода за хляб, която запазва зеления цвят, но последните години консервираме един жълт, тъничък и кръгъл и не слагам сода. Запазва си цвета и така

# 333
  • София
  • Мнения: 2 016
пеп-4o много благодаря  Hug
Тя свекървата слага много сладка и ни е пратила още от миналата,че и от поминалата година имаме,но не ги ядем ние.Слага и компот и ни дава,но и това не пият моите прасета /искат все купешки натурален сок  ooooh!/ та ще чакам явно като стане времето за другите неща:)

# 334
  • Мнения: 9 461
и у нас компотите никога не са били обичани, но пасирани на нектар - минават. 
а ти сверявай времето за зеленчуците тук, в темата  Peace

# 335
  • Мнения: 427
Да, се запиша и аз при вас като нова булка  Mr. Green  preggo ,  която много  обича туршийки.
Много ми се ядат и в момента, но май вече излапахме последната  царска през пролетта, а от магазин ме е страх да купувам. Събирам рецепти.


Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 15:09 от ivelinkaaa

# 336
  • Мнения: 9 461
щом е толкова важно положението, може и сега да си направиш малко. Има моркови, чушки, цветно зеле, целина... от всичко по малко, заливаш с вряла саламура и за ден-два имаш трушийка.

# 337
  • Мнения: X
Пеп-4о, дали съм разбрала правилно за фасула (нещо се обърках ръб, гърло...) - със зелен фасул пълниш до зелената линия, а вода до синята? newsm78

# 338
  • Мнения: 9 461
точно така е  Peace с всички бобови така правя. Боб, царевица, грах. Преди няколко години всичката ни царевица бомбира и тогава приятелка ме светна. А мама пък профилактично освен на компоти и домати - никога не пълни нищо до ръба на гърлото, все оставя по сантиметър надолу.
Долния ръб на гърлото е синята черта.

# 339
  • Мнения: X
Пеп-4о,  Heart Eyes!
Интересно защо миналата година имах проблеми с варенето на домати. Отвориха се капачките при варенето (не всички). А уж затварям еднакво. Не успях да си го обясня. Граха го бланширах и в камерата (там е минус 25 градуса). Живи и здрави, зеления фасул ще го правя като тебе. Сега цъфти още Simple Smile. Взех си белята с режещи се тиквички - само цъфтят, пълзят и все още никаква идея да връзват. Добре, че имам и от нормалните. Това беше малко офф, ама да се оплача на повече места Simple Smile. Ако случайно има повече реколта, ще слагам и тиквички. Прочетох интересни рецепти.

# 340
  • sofia
  • Мнения: 9 237
В събота обрах вишната. Тази година малко върза и от дъждовете не бяха хубави плодовете, но сладкото стана.
Почти винаги правя малки количества буркани и стерилизирам в една голяма тенджера на газовия котлон в кухнята. Тенджерата събира 7-8 буркана, захлупвам я и доста бързо стават нещата.

И аз винаги пълня водата до синия ръб.
Веднъж пробвах с натриев бензоат, но оставя един специфичен вкус, който не ми хареса. Беше за някакъв сок.

# 341
  • Мнения: 9 461
аз приключих със сладката за тази година, остава ми само сладкото от сини сливи, но него го правя в голяма тава, по класическия начин с изваряването (само за кифли използвам)
отчета е налични сладка от ягоди, вишни и кайсии, всичките с гел фикс 2/1 на Д-р Йоткер.  обикновено  като престоят 5-6 месеца и потъмняват, но един забравен буркан от кайсии от миналата година със свеж оранжев цвят ме  кара да вярвам, че този проблем няма да го има вече.  А фикса ми е голямо улеснение вечер след работа да правя по една доза. Дано и боровинки се появят тук на по-приемлива цена

# 342
  • Мнения: 2 872
Аз вчера направих една доза сладко от праскови. Утре ще направя още една. Мислех, че съм приключила със сладката за тази година, но явно съм се лъгала, защото домашните ми любимци искат и други видове. Ще се правят и сладка от сини сливи и смокини.

# 343
  • Мнения: 9 461
 ooooh! смокините забравих и аз.

# 344
  • Мнения: 28 795
А дюли?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт