За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 938
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
 Mr. Green от дюли не ядат, мама прави за тях и си взема бурканче за опит само.

# 346
Някой по опитен да каже как се прави сладко от праскови, но с подробности като за начинаещи. И да става за варене на готварска печка.  Hug

# 347
Сладко не правя. Правя конфитюр по един и същи начин за всички плодове. Захар слагам в зависимост от плода, но обикновено 1,5-2 кг на 6-7 кг плод. Наръсвам плодовете, оставям за през нощта и на сутринта варя, като разбърквам, за да не загори. Ако са ябълки, круши, дюли, настъргвам с робота на едрото ренде, а на останалите махам костилките, евентуално. Сините сливи разрязвам на две. Праскови, малини не съм затваряла, защото нямаме още свои, а от пазара нямам навик да купувам. Правила съм от диви круши (имахме една година). Те са едни малки колкото орех, твърди, но красиви. Тях ги нарязах на две, сварих с вода, която ги покриваше само. После ги смлях с робота, след това ги минах на пресата на робота (водата, в която са сварени не ползвам) - отделят се нектарът и твърдите частици като семенца и подобни. След това към получената плодова каша добавям захар, кипвам да се разтвори захарта и сипвам в буркани (получи се гъсто пюре). С лимонтозу почти не се занимавам. Захарта не е много и няма опасност от захаросване. Понеже правя големи количества, стерилизирам. Опитвала съм да избегна стерилизацията, но ми е трудно да бързам да сипвам горещо в големи буркани, да внимавам онова на печката да не загори и т.н. В някои случаи сипвам в бурканите на следващия ден и варя наведнъж. Всеки конфитюр се получава различно на гъстота, в зависимост от плода . дюлите са ми само плод, черешите плуват, ябълките и крушите са нещо средно. Не сме си изяли от минали години бурканите с конфитюр и тази година сигурно ще слагам само дюли и то на компот. Череши, вишни имахме малко, колкото за ядене. Имам един много сполучлив конфитюр от джанки (сладки и червени). Simple Smile От касис, ако имам някоя година плод за в буркани, ще правя сок по студения начин.

Последна редакция: вт, 22 юли 2014, 21:32 от Анонимен

# 348
Mr. Green от дюли не ядат, мама прави за тях и си взема бурканче за опит само.

А, че що да го ядат?
Вкъщи много уважаваме сладкото от настъргани дюли на майка ми (или може би по-точното наименование е конфитюр?). Става страхотна плънка за кифлички, рула и други сладкиши от него, също и с него правим един кекс без яйца и мляко - много вкусен и любим на всички вкъщи.
Интересно, дали ще се получи добре и с някой фикс? Трябва да пусна мухата на майка.  Laughing

# 349
Мен пък хич ме няма в зимнините, но сладко от дюли 3 години подред правим с мъжа ми и като се замисля на късмет ни се получава. Ползваме го предимно за палачинки. Винаги като започваме сладкото аз почвам да се шашкам - ох, ще се справим ли? и той - ще се справим, що да не се справим  Laughing Голям е ентусиаст, признавам му го. Аз основно се притеснявам дали ще сме достатъчно бързи да не потъмнеят дюлите, че не било привлекателно на външен вид сладкото. От това ни бързане резултатът е приятно златисто сладко. Други сладка не сме правили. Ягодите ги изпуснахме и тази година, все очаквах по-сладки да се появят и вече почти не се намират, но съм решила кило малини да взема и поне 3-4 бурканчета да направя за разнообразие някакво Simple Smile
Пеп-чо, да те питам за мнение - фикса за компоти, прочетох как се използва, но за съжаление не разполагам с толкова стъклен амбалаж, та как мислиш в пластмасови шишета дали ще може да се затвори или няма да се получи. Аз четох, че се вари течността, което може би за пластмасовата туба ще е проблем...

# 350
  • sofia
blackcat6, сладко от малини става много "семчесто". На нас не ни харесва.

# 351
vesi1, благодаря  Hug Бях се насочила към него заради аромата, но тогава няма да е, може би ще взема круши, би трябвало да стане добре. Едно време мама се снабдяваше и правеше от едни дребнички летни много ароматни круши и ставаше върха. Тя и сега прави доста зимнина, ама аз като ви чета и като набера инерция  Laughing Сега има праскови, но от праскови не съм правила. Между другото прасковите на борсата в Дружба бяха по 80 ст. миналата събота, ние взехме за консумация, но не са така сладки както края на август, иначе се деляха от костилката перфектно, даже се и белеха лесно, бяха кожести...

# 352
няма да стане в пластмасови шишета, защото се налива вряло. Хем ще стапя бутилката, хем не е добре в ПВЦ бутилки горещо да се налива, заради самата пластмаса, че е вредна.
Ще трябва стъклени буркани да търсиш; сега продават на доста места в хипер маркетите.
Малини можеш да си направиш, като кипнеш малините със захарта, охладиш и прекараш през цедка, за да се отделят семките. Тогава доизвариш до гъсто, или ползваш някой от Гефиксовете на д-р Йоткер - те желират бързо. Или да прибавиш към друго сладко, праскови, сини сливи или круши, за да ароматизираш.

# 353
пеп-4o   Hug Сърдечно благодаря за отговора и идеите за сладкото. Аз точно си мислех, че може би в Метро има празни буркани, ще се поогледам, докато имам още време. Като направя нещо - ще се похваля тук момичета  Hug

# 354
има празни в Метро, няколко вида, а в Била видях точно компотени да продават.

# 355
blackcat6 бурканчета има и в LIDL... около 3 лв бяха 6 броя запечатани като в комплект, с винтови капачки.

# 356
В Кауфланд също гледах буркани и малки за сладко има,но на мен като ми свършат малките бурканчета  мятам големите,тази година от как се мяркам в този форум се запалих и доста сладка направих-ягоди повечко,малини,кайсии също доста,че много обичам да мажа торти с шокаладови кремове с такова сладко по блата,сини сливи ми останаха от миналата година и последно спретнах  сладко от праскови,много ароматно стана ,за първи път правя.Правих кисел чесън и печени люти чушлета по ваши рецепти,а същои разядката с тиквички,зимата ще дам отзиви като почнем да отваряме  bouquetСладката все с доктора правя ,но слагам 1 пак.на 2 кг плод и става средно желирано иначе ми е много гъсто,сега искам да пробвам компота на дактора ,че правих ягодов компот и беше едно подскачане да затворя бурканите,заболяха ме ръцете Grinning

# 357
Забравих и сладко от череши ,сиропче от ягоди и мариновани гъби,продължавам със зимнината  Embarassed

# 358
TEMPEST, ако не те затруднява, би ли споделила рецептата за разядка от тиквички?
Снощи обезкостих и нарязах сини сливи за сладко. Поръсих ги със захар и днес ще варя.
Иначе до този момент - компот и сладко от череши. Малини, къпини...много са скъпи на пазара - 7лв/кг Shocked. Ще ги пропусна Stop.
За праскови вече дойде ли времето? Или да изчакам още малко - 10-тина дни Rolling Eyes.Люти чушлета и чорбаджийски сладко/кисели смятам да направя също .

Миналата година случайно открих рецепта за лютеница в тава - пече се. Не е нужно да я бъркаш непрекъснато на котлона. Имаше домати, чушки, патладжан, моркови, скилидки чесън...Реших да я пробвам и направих няколко буркана. Страхотна стана - не смляна, на парченца.....както я обичаме. 1-2 пъти дори съм отваряла буркан, запържвам 2-3мин. и чукам 6-7 яйца - много хубав миш маш за зимата. Искам тази година пак да направя, обаче съм затрила рецептата Tired. Някой правил ли е такава?

Последна редакция: пт, 25 юли 2014, 15:34 от didida

# 359
didida върни се назад в темата стр.22 ,рецептата е на thewishmaster в по дългия пост ,прочети внимателно,на мен много ми хареса на вкус,до сега я търсих ,че пиша от работа ,сома дето аз го правих посред нощите след работа и небелих доматите -пасирах на пюре и пуснах няколко скилидки чесън накълцани,успех,мисля че тиквичката и моркова могат да си настържат на едрото ренде Simple Smile и някъде май четах ,че някой го пасират зимата и го ползват за сос към спагети ,може би с допълнително доматен сос ,ако греша да ме поправите

Последна редакция: пт, 25 юли 2014, 17:04 от TEMPEST

Общи условия

Активация на акаунт