За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 87 954
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 118
Някой правил ли е бамя с фикса за туршии на д-р Йоткер, дали се получава добре?  newsm78

# 391
  • Мнения: 265
Аз направих от разядката с тиквички. Добавих и нарязани скилидки чесън. Излязоха 6 буркана. Остана съвсем малко и си намазах филия Mr. Green да я пробвам. Чудна е.
thewishmaster, благодаря за рецептата   bouquet. Записх си я. Ще се прави и занапред Wink

# 392
  • Мнения: X
Момичета, от скоро ме обзе и мен желание да направя домашна зимнина - трушии и краставички, та изчетох всичко и вече прохождам в опитите да косервирам храна. Тъй като скоро ще пътуваме семейно на почивка в планината, съм се заела да консервирам храна за дъщеря ми, която е на две годинки. Но ми хрумна идеята да затворя в буркани и варени домашни кремчета, от типа на прясно мляко с нишесте с ванилия/банан и т.н., но никъде не попаднах на такъв вид консервиране. Изобщо дали ще се запази кремът след термична обработка. Представям си да се получи нещо като готовите бебешки кремове, които продават. Но се чувствам несигурна и не зная дали изобщо да го подхващам. Ще съм благодарна за съвет.

# 393
  • Мнения: 363
Къде да намеря рецепта за тази разядка с тиквички ?  newsm78  bouquet

# 394
  • София
  • Мнения: 6 308
Къде да намеря рецепта за тази разядка с тиквички ?  newsm78  bouquet
стр.22 на тази тема

# 395
  • Мнения: 8 583
Може на някой да му е полезно - пуснали са буркани в МЕТРО. Не видях трилитрови. 12 малки са 7 лв.

# 396
  • DE
  • Мнения: 971
Исках да добавя на първа страница някои рецепти предложени от вас, но е заключена.
Ще помоля модератор да отвори страницата за промяна и ще добавя.
------------------

Мен ме обзе една налудничава идея и се пробвах да замръзя сини сливи-естественно пълен провал Embarassed
Има доста плод тази година и мислех да съхраня за зимните сладкиши-но уви.

Имам едно малко странично запитване:
По какво да позная, че патладжана е готов за бране?
Винаги го бера зелен.
Докато правя проби: узрял-не е... и няма вече нищо на клона Laughing
Имам само няколко растения и те зян стават. Срам!

# 397
  • Мнения: 9 462
как зелен?  newsm78 аз ги бера от съвсем дребни, зависи колко има по корените и колко ми трябва, но за готвене предпочитам да са мънички. Той като узрее и семената му вътре са узряли, много  и е мек. Такива оставяме само първите на корена (общо по 2-3 патладжана от сорт) и като узреят - пожълтява им кората -късаме, още няколко дни на слънце и му вадим семето.

# 398
  • DE
  • Мнения: 971
Пеп, ами зелени са! Като ги разрежа, месото е едно такова зеленикаво.
Вижда се, че не са узрели и семената са такива едни бели. Късам и хвърлям.
Мислех си, дали по нещо се познава, че са узрели. Например позасъхнали листа в началото на плода newsm78
1, 2

# 399
  • Мнения: 9 462
сорта ти е такъв  Peace листата не засъхват, не засушават, корена непрекъснато връзва нови и нови патладжанчета.  А съм брала и  малки почти като това най-мъничкото на първата ти снимка Месото му е зеленикаво, но   е добър за готвене - не си ли пробвала?  Белиш, посоляваш и така да постои - хем омеква, хем му излиза горчивката, ако има такава. Защото ако патладжана узрее става твърд - жилав по-скоро , с твърди семена и не се яде вече.  Идваната събота като си ходя ще ти снимам узрял  Peace

# 400
  • Бургас
  • Мнения: 271
На 1 кг.праскови за сладко колко захар трябва да сложа .....по рецептите в интернет дават различни количества и се обърках  newsm78.....

# 401
  • Мнения: X
Лесли, води се от вкуса си. В някои рецепти е на 1 кг плод 1 кг захар. За някои това е ОК, но на мен ми е отровно сладко и не мога да го ям. Аз на 1кг слагам около 250 г захар. Фемилито е ОК с това, но майка ми реагира с:"Уффффф, яж си го тоя киселак". Та зависи колко сладко обичаш. Иначе и с по-малко захар няма да ти се равали сладкото, ако го стерилизираш после за 5 минути или го насипеш горещо в буркани и обърнеш, за да се вакуумира.

# 402
  • Мнения: 2 208
С малко захар това не е сладко, а мармалад или конфитюр. Сладкото е поне едно към едно плод и захар Hug

# 403
  • Мнения: 8 583
Основата ми за сладко е 1 кг плод - 1 кг захар. Когато плодовете са много сладки - намалявам захарта най-много до 750 г, когато не са - обратното до 1,250 кг. В края на варенето добавям 1 ч.л. лимонтозу за 1 кг суров плод.

# 404
  • Мнения: X
С малко захар това не е сладко, а мармалад или конфитюр. Сладкото е поне едно към едно плод и захар Hug

Да, така е. Аз всъщност, правя конфитюри, ама не знам защо на всички им лепя името "сладко".

Общи условия

Активация на акаунт