За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 954
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
Някой правил ли е бамя с фикса за туршии на д-р Йоткер, дали се получава добре?  newsm78

# 391
Аз направих от разядката с тиквички. Добавих и нарязани скилидки чесън. Излязоха 6 буркана. Остана съвсем малко и си намазах филия Mr. Green да я пробвам. Чудна е.
thewishmaster, благодаря за рецептата   bouquet. Записх си я. Ще се прави и занапред Wink

# 392
Момичета, от скоро ме обзе и мен желание да направя домашна зимнина - трушии и краставички, та изчетох всичко и вече прохождам в опитите да косервирам храна. Тъй като скоро ще пътуваме семейно на почивка в планината, съм се заела да консервирам храна за дъщеря ми, която е на две годинки. Но ми хрумна идеята да затворя в буркани и варени домашни кремчета, от типа на прясно мляко с нишесте с ванилия/банан и т.н., но никъде не попаднах на такъв вид консервиране. Изобщо дали ще се запази кремът след термична обработка. Представям си да се получи нещо като готовите бебешки кремове, които продават. Но се чувствам несигурна и не зная дали изобщо да го подхващам. Ще съм благодарна за съвет.

# 393
Къде да намеря рецепта за тази разядка с тиквички ?  newsm78  bouquet

# 394
  • София
Къде да намеря рецепта за тази разядка с тиквички ?  newsm78  bouquet
стр.22 на тази тема

# 395
Може на някой да му е полезно - пуснали са буркани в МЕТРО. Не видях трилитрови. 12 малки са 7 лв.

# 396
  • DE
Исках да добавя на първа страница някои рецепти предложени от вас, но е заключена.
Ще помоля модератор да отвори страницата за промяна и ще добавя.
------------------

Мен ме обзе една налудничава идея и се пробвах да замръзя сини сливи-естественно пълен провал Embarassed
Има доста плод тази година и мислех да съхраня за зимните сладкиши-но уви.

Имам едно малко странично запитване:
По какво да позная, че патладжана е готов за бране?
Винаги го бера зелен.
Докато правя проби: узрял-не е... и няма вече нищо на клона Laughing
Имам само няколко растения и те зян стават. Срам!

# 397
как зелен?  newsm78 аз ги бера от съвсем дребни, зависи колко има по корените и колко ми трябва, но за готвене предпочитам да са мънички. Той като узрее и семената му вътре са узряли, много  и е мек. Такива оставяме само първите на корена (общо по 2-3 патладжана от сорт) и като узреят - пожълтява им кората -късаме, още няколко дни на слънце и му вадим семето.

# 398
  • DE
Пеп, ами зелени са! Като ги разрежа, месото е едно такова зеленикаво.
Вижда се, че не са узрели и семената са такива едни бели. Късам и хвърлям.
Мислех си, дали по нещо се познава, че са узрели. Например позасъхнали листа в началото на плода newsm78
1, 2

# 399
сорта ти е такъв  Peace листата не засъхват, не засушават, корена непрекъснато връзва нови и нови патладжанчета.  А съм брала и  малки почти като това най-мъничкото на първата ти снимка Месото му е зеленикаво, но   е добър за готвене - не си ли пробвала?  Белиш, посоляваш и така да постои - хем омеква, хем му излиза горчивката, ако има такава. Защото ако патладжана узрее става твърд - жилав по-скоро , с твърди семена и не се яде вече.  Идваната събота като си ходя ще ти снимам узрял  Peace

# 400
  • Бургас
На 1 кг.праскови за сладко колко захар трябва да сложа .....по рецептите в интернет дават различни количества и се обърках  newsm78.....

# 401
Лесли, води се от вкуса си. В някои рецепти е на 1 кг плод 1 кг захар. За някои това е ОК, но на мен ми е отровно сладко и не мога да го ям. Аз на 1кг слагам около 250 г захар. Фемилито е ОК с това, но майка ми реагира с:"Уффффф, яж си го тоя киселак". Та зависи колко сладко обичаш. Иначе и с по-малко захар няма да ти се равали сладкото, ако го стерилизираш после за 5 минути или го насипеш горещо в буркани и обърнеш, за да се вакуумира.

# 402
С малко захар това не е сладко, а мармалад или конфитюр. Сладкото е поне едно към едно плод и захар Hug

# 403
Основата ми за сладко е 1 кг плод - 1 кг захар. Когато плодовете са много сладки - намалявам захарта най-много до 750 г, когато не са - обратното до 1,250 кг. В края на варенето добавям 1 ч.л. лимонтозу за 1 кг суров плод.

# 404
С малко захар това не е сладко, а мармалад или конфитюр. Сладкото е поне едно към едно плод и захар Hug

Да, така е. Аз всъщност, правя конфитюри, ама не знам защо на всички им лепя името "сладко".

Общи условия

Активация на акаунт