За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 88 289
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 9 485
хайде аз си реших проблема със сладкото от смокини

лоша нощна снимка, но сладкото е дегустирано и доказано вкусно - нарязани смокините на четвъртинки, с гелфикс 2/1 на д-р Йоткер.    Чудесно е  Peace



# 421
  • Мнения: 52
Здравейте,правих сок по тази рецепта    http://gorskimah.blogspot.com/2012/08/blog-post.html                   Искам да попитам,след като прецедя сока,може ли от малините да направя конфитюр?И,ако може идеи.Благодаря предварително.  bouquet

# 422
  • Мнения: 338
Здравейте,правих сок по тази рецепта    http://gorskimah.blogspot.com/2012/08/blog-post.html                   Искам да попитам,след като прецедя сока,може ли от малините да направя конфитюр?И,ако може идеи.Благодаря предварително.  bouquet
да ,можеш да си направиш ,нищо не пречи и още горещо в буркани и капачка,обръщаш и като изстине прибираш,предполагам ,че малините са сладки в момента,но може на вкус да добавиш захар ,мъничко водичка и да поври,няма страшно све ще стане

# 423
  • Мнения: 338
Аз като правих сок остатъка от малините още горещи директно насипах в буркани,взех рецептата за сока от тук и идеята за остатъка от плода също
  bouquet

# 424
  • Мнения: 3 020
Ще си копирам въпроса от другата тема  Flutter

Предварително да кажа, че изчетох всички теми за домашно консервиране на храна, но навсякъде пише различно за различните храни... мен ме интересува, ако сипя вода над бурканите и ги варя 30 мин., достатъчни ли са или може и по-малко за стерилизирането на буркани с готова храна за скорошно ползване??? После трябва да стоят в хладилник, нали?  Rolling Eyes

Живот и здраве, неделя пътуваме, децата са ми много капризни, особено голямата - лукът да е пасиран, да няма зелении, домати и т.н. и ми се иска да имам резервни варианти за тяхна храна, приготвена от мен... а не да се чудя с какво да ги храня и къде да търся заведение, отговарящо на "тези" изисквания  Grinning

# 425
  • Мнения: 52
Здравейте,правих сок по тази рецепта    http://gorskimah.blogspot.com/2012/08/blog-post.html                   Искам да попитам,след като прецедя сока,може ли от малините да направя конфитюр?И,ако може идеи.Благодаря предварително.  bouquet
да ,можеш да си направиш ,нищо не пречи и още горещо в буркани и капачка,обръщаш и като изстине прибираш,предполагам ,че малините са сладки в момента,но може на вкус да добавиш захар ,мъничко водичка и да поври,няма страшно све ще стане
   Много,благодаря Hug

# 426
  • Мнения: 1 700
здравейте момичета!имам един въпрос  към вас.понеже за първи път ще консервирам зимнина люти чушки и кисели краставички  по кое-време ( като месец )правите своята зимнина?понеже е все още август е доста топло се чудя кога да започна да ги  правя?струва ми се ,че е рано все още  newsm78

# 427
  • Мнения: 9 485
вече може да правиш. Ако са и стерилизирани - никакъв проблем. аз ще правя пукани чушки, дето се заливат горещи, с вряла вода и обръщат на капак.

# 428
  • Мнения: 1 700
вече може да правиш. Ако са и стерилизирани - никакъв проблем. аз ще правя пукани чушки, дето се заливат горещи, с вряла вода и обръщат на капак.
благодаря пеп-4о.каква е твоята рецепта за стилизирани пукани чушки? и смятам такива да направя . видях,че имаш страница с рецепти,които ще разгледам по-късно   bouquet

# 429
# 430
# 431
  • Мнения: X
Пеп-4о, къде имаш място за вряла вода в буркана с пуканите чушки? Те си пускат сок и всичко е ОК без никаква допълнителна вода. Държа ги на печката, като постепенно ги приближавам към по-горещата част. Натискам горещите опукани чушки с дървено чуканче (дали така се казва). Чушките пускат сок, а и нали има олио и оцет, та съвсем си имат сосче. Точно преди затваряне слагам капачката с външната страна върху печката за много кратко. Пипам и ако не може да се докосне, с кърпа я слагам върху буркана и затварям с машинка. При мен рецептата е подобна. Разликата е в оцета и олиото - 30 мл оцет и 50 мл олио. Черен пипер не слагам. Солта и захарта са по 1 с.л. Ръся на дъното и между чушките с магданоз и чесън. Най-хубавата туршийка е за нас! Няма омръзване! За мене е рано, защото чушките скоро започнаха да плододават. Тази я правя около края на септември като берем градината. А краставици слагам, когато започнат да се раждат като луди и не им смогваме. Още малко и ги почвам, най-много до седмица, вероятно. Краставиците ги правя с вряла саламура и аспирин, затварям и обръщам.

Забравих нещо - пуканата туршия обръщам няколко дни - един ден нагоре, един ден надолу с капачката. Ама и без тази занимавка става.

# 432
  • Мнения: X
[bКраставиците ги правя с вряла саламура и аспирин, затварям и обръщам.


Алис, заинтригува ме с тази идея за краставички. Вероятно по този начин стават по-хрупкави отколкото стерилизираните. Би ли споделила рецептата?  Предварително благодаря!

# 433
  • Мнения: 9 485
Натискам горещите опукани чушки с дървено чуканче (дали така се казва). Чушките пускат сок, а и нали има олио и оцет, та съвсем си имат сосче.

ето тук е отговора, Алиске Simple Smile при нас хващам някой да пука (тук се заема цялата плоча на едно огнище) , аз само зареждам бурканите, пълня, затварям.... но не мога да пипам много горещо и с ръка колкото натъпча буркана. Но щом с чукалцето притискаш, много ясно, че ще си пуснат сока е ще се напълни плътно буркана. Защото аз като ги пълня някои поемат 3-4 лъжици вода, но други - дето са по-едри чорбаджийски и несъм натъпкала много добре,  като погледна буркана - маринатата е стигнала до половината на буркана примерно. и си доливам вряла вода.
Чакам ги да изстинат напълно (до другия ден) и нищо повече не обръщам, но след 2 дни са готови за ядене, че тогава най-големи мераци ни гонят да ги пробваме.

# 434
  • Мнения: X
thewishmaster, рецептата за кисели краставички - тук.
Пеп-4о, ясно  Simple Smile. И аз ги правя с помощ. Иначе мога, но е трудно.

Общи условия

Активация на акаунт