За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 283
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Искам да си изпека чушки за зимата и да ги замразя в торбички във фризера. За първа година правя зимнина. Моля вещите лица да ми помогнат. Кой е най-добрия вариант за печене на 2 чувала чушки (около 40 кг) На огъня наредени върху тенекия, чушкопек или на тенекия но с горелка? Чувала съм че на огъня прегарят, че на чушкопека стават бавно, че с горелка не се белят  Embarassed ама пусто като не съм изпробвала методите и не мога да реша  ooooh!

# 451
така е, всеки начин има своите недостатъци и предимства.

на чушкопека - бавно става, но се пекат и белят перфектно. Ако има криви или огромни - не влизат в отвора. Най-добре е да се заредиш с 2 чушкопека и да печеш едновременно.

на огъня на тенекия - бързо се пекат, но около него е много жега. Трябав да си много сръчен, за да ги проверяваш бързо и обръщаш, защото наистина ако се забавиш, ще изгорят.

с газова горелка - става бързо, но се белят трудно. В събота белих такива ,с ножче стържа черната кора - наказание си е. Друга година и на чешмата ги "четкам" така с ножа. Мъж ми твърди, че му миришат на газ пък.

# 452
ПП: на едното село печем на чушкопек и скарата (на жар) едновременно.  по-добро решение от гзта е също. Въобще газта е крайно решение за мен.

# 453
Благодаря момичета! Ще го мисля, имам време до края ма месеца. Hug  bouquet

# 454
Благодаря ти,Пепчо   bouquet Какво щяхме да правим без теб  newsm78

# 455
пак зимнина, как какво  Wink

# 456
  • Sofia
не е ли рано за чушките

# 457
в градините са червени  от седмици . До тук сме изпекли над 120 кг  Peace

# 458
Ние имаме голям газов котлон и върху него слагаме тенекия,на която редим чушките за печене.
Когато са изтърбушени печенето става по бавно,не знам защо.
Най хубави стават в чушкопека,но трябва да се въоръжиш с търпение и най малко два броя.

# 459
И аз пека в чушкопек, но на порции, гледам да не са 20 кг Wink. Даже често когато пека за ядене пека и едно две пликчета за фризера и не усещам как става. И на мен ми миришат на газ с горелка  Sad

# 460
  • Пловдив
Момичета, дайте ми рецепта за пилешко и свинско месо в буркани, моля.

# 461
  • Sofia
как да направим патладжан и пиперки за кьопоолу
сега ги пека

# 462
изпечени, обелени, чушките почистени от семето предварително.
Посолени, отцедени.
първи вариант -за фризер - 2-3 патладжана и 2-3 чушки в пакетче. Завиваш, замразяваш.
втори - в буркани, стерилизарани. Пълниш бурканите до ръбчето, запечатваш, стерилизираш 1 час. Може и да може по-малко, но е патладжан и си имам притеснения.
Ако ядете кьопоолуто с домати, значи слагаш и срязан на едри парчета домат.

Когато отвориш да си направиш, тогава слагаш олио/зехтин, чесън...

Стасита, ето копирам си писанието от друга тема

Цитат
- месо в буркани и .т.н.месото нарязано, кокал махаме само ако е теле/прасе. На големи късове, месото се осолява и се нарежда на наклонена повърхност, оставя се 3-4 часа да се отцеди, след което нареждаме в бурканите плътно, подправка по желание (черен пипер, бахар, дафинов лист) запечатваме и стерилизираме според възрастта на месото  Very Happy свинско, телешко - 2-2.5 до 3 часа, пиле - час и половина до два, заек - 2 часа. Сега не е момент да правиш месо,; месото се прави в студено време, след октомври.  От горещината капаците ще се надуят и ще бомбират (виж ботулизъм). Месото трябва да ти е чисто, от производител, ако може, да не е наблъскано с антибиотици.

# 463
  • Пловдив
Благодаря ти много, Пепи. Както разбирам слагаш месото сурово.
Моята майка и баба са правили навремето, но ми казват, че са пържили свинското преди да го затворят в буркани, а бурканите са ги стерилизирали 4 часа.  Tired

# 464
4 часа си е много, после ще излиза на конци месото.
Пърженето (или запичането) е въпрос на предпочитание. Преди време и мамини запичаха месото, за да нямало вода (соковете на месото) и да не се развалят бурканите. Ами не е това причината за развалянето, като са на топло място някои пак сдават багажа. Брат ми все още запича - месото нарязано, в тава, посолено и запечено толкова, че да се дръпне кръвта от него.  После този отделен сок пак го налива в бурканите.
Но при нас е в суров вид, така го харесваме. Само да се отцеди 6-7часа след посоляването. 

Общи условия

Активация на акаунт