За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 206
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Чушките беля и не изсъхват, даже напротив, имат едно сокче след размразяването Peace . Защо да пълня фризера с обелки newsm78. Праз също съхранявам във фризера, нищо му няма даже става по-крехък. Тази година го сложих на парчета по около 5, 6 см и по не съм доволна. Миналата направо нарязан и да ,мързелива работа готов за готвене, даже може неразмразен Crazy

# 496
  • SHOOT ME 10 $
sisitons

Цитат
Чушките беля и не изсъхват...Защо да пълня фризера с обелки

При цялото ми уважение,
Пробвал съм и двата начина, само изказвам мнение - не го налагам.
А колкото до обелките , да, значително се облекчава фризера. Признавам ,
много неща научих от тук Peace

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 09:08 от midkoo

# 497
Да уточня за праза - затварям зелените пера на праза, които чупя по време на растежа/развитието. А самия праз през зимата съхранявам в пясък в мазето. Фризер не ползвам. Опитах, не ми хареса изобщо. Зеленчуците по-добре запазват аромата и вкуса си в буркани. Това е моето мнение. Ползвам камерата на хладилника. Температурата в нея е -25 градуса. Там слагам копър, магданоз, бланширан грах (защото е малко), вишни, череши и ягоди (за сина Simple Smile - в кисело мляко със захар стават чудесно). Плодовете ги замразявам на дъска на един ред и после изсипвам в плик. Така после са си отделни плодчета, които лесно се отделят едно от друго.
Сещам се да попитам за босилека - дали прибран в камерата ще е хубав? Не съм ползвала, но ми се иска да опитам тази подправка.

# 498
За босилека (може и за други зелени подправки) много добър начин да се съхранои аромата им е да се нарежат на дребно, да се напълнят с тях формички за лед, да се долее зехтин и така да се замразят. После кубчетата се съхраняват в пликчета във фризера.

# 499
А с олио ще стане ли? Или пазарлъкът е излишен.  newsm78  Simple Smile

# 500
Зехтинът замразен губи част от свойствата си и не си струва да давам по 12, 14 лв за екстра върджин и да го съсипвам Sad

# 501
Може да се сложи зехтин за готвене, който е по-евтин, но в крайна сметка количеството зехтин, което отива за една стандартна формичка за лед, е малко и не би следвало да е финансов проблем. Не зная дали ще се получи с олио, защото зехтинът се втвърдява дори в хладилник за разлика от олиото.

# 502
Имам малко босилек и ще го замразя без добавки, но ще имам предвид идеята със зехтина. Благодаря!   bouquet

# 503
босилека почернява, ако замразиш като магданоз само нарязан. аз го правя на песто, с маллко зехтин или олио и така  пълня бурканчета във фризера. Когато е на песто поема и малко зехтин.  Вадя по една лъжица от него и тогава смесвам за салати вече със зехтин или олио, плюс минус ядки пасирани и скилидка чесън.
Тези блокчета, във формите за лед, можеш да залееш с разтопено масло и после правиш за намазване на разни пити, пици, меса... ароматно масло е  Peace много приятно, в момента счуквам и скилидка чесън и мажа. Тия дни правих по Гуинет една рибка с подобно масло (+салвия имаше) много  вкусна с него.

За зехтина. Има един вид, който се произвежда за северни страни и е устойчив на Т* под 0*, но в БГ това е рядкост - само веднъж съм попадала на такъв, може би защото друг път н съм заглеждала етикетите и тогава разбрах за този вид - като видях, че при сушените домати зехтина не стегна в хладилника ,както друг път.  След извличането от маслини, някакъв метод на обработка е ( днес спя и не се сещам  думата) , та не замръзва.

Алис, много съм съгласна с теб за бурканите и фризера. Единствените зеленчуци, които ми харесват са печените червени чушки  (облени, без семки) и патладжана. И друго не слагам.
Да не говорим, че мама си прибра едно лято така стръкове праз и вмириса фризера. Вече го завива поне в 3-4 пласта торби, но и слага малко, най-много за 2-3 баници. Ще и кажа сега за бурканите, не сме се сетили. Лошото е, че в апартамента възможностите за правене на буркани са малки. 

# 504
На мен фризера не ми се е умирисвал от праза, но от сурови нарязани чушки една година леле, всичко смърдеше. Моя е с чекмеджета. Сега слагам настъргани тиквички за кюфтета, печени белени чушки, патладжани, зелен фасул бланширан и бланширани лозови листа. Една година слагах и настъргани краставички за таратор не са лоши, но сега ги има целогодишно и не са скъпи и вече не слагам. Е вярно, че са пълни с нитрати и торове, но в 8 чекмеджета нямам толкова място и за месо и то стана.... А и царевица слагам, хич не е лоша, но варена и само зърна Peace

# 505
а праза бланшираш, задушаваш, или суров слагаш? моя опит е от суровия праз.

# 506
Сетих се още нещо.. Не зная дали ще стане с босилека, но съм го правила успешно с копър. Накълцах го и с него напълних силиконови формички за кексчета, после долях с вода и го замразих. След замразяването извадих блокчетата и ги опаковах поотделно в стреч фолио и така ги съхранявах.

# 507
За босилека (може и за други зелени подправки) много добър начин да се съхранои аромата им е да се нарежат на дребно, да се напълнят с тях формички за лед, да се долее зехтин и така да се замразят. После кубчетата се съхраняват в пликчета във фризера.
Аз слагам листа босилек в зехтин .И държа бурканчето в хладилника цяла зима .Понякога ползвам овкусения зехтин/капвам няколко капки когато правя паста/.

# 508
Босилека в олио мога да сложа. Щом просто така в хладилника, това е добре. А да го режа ли или просто цели листенца? Ще прочета как се прави песто..., ако не е сложно, добре. Ох, ставам, че слагам краставвички. Simple Smile

# 509
Босилека в олио мога да сложа. Щом просто така в хладилника, това е добре. А да го режа ли или просто цели листенца? Ще прочета как се прави песто..., ако не е сложно, добре. Ох, ставам, че слагам краставвички. Simple Smile
Измиваш го /целите листа/ , отцеждаш ги от водата и ги слагаш в бурканче .После наливаш вътре зехтина. Слагаш го в хладилника и си го ползваш докато излезе следващата реколта.

Общи условия

Активация на акаунт