За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 157
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Да, трябва кърпа, но не между бурканите, а така че бързоварът да не докосва някой буркан, че от прекия контакт с нагорещения бързовар има огромна вероятност стъклото да се пръсне.

# 586
Никога не съм слагала кърпа, нито пък съм пазила бързовара да не докосва буркан. Директно си ги нареждам на два реда, бързовара мушнат между бурканите и така варя. Както вече споменах по-горе практикувам така от 5 години и не съм имала проблеми.

# 587
Зачетох се в руските сайтове за консервиране на тиквички. Направи ми впечатление, че стерилизират бурканите по друг начин. Капачките само ги слагат върху бурканите, без да са запечатани. Слагат бурканите в съд, в който водата достига до 2/3 от височината на бурканите. Варят, колкото варят, примерно 20-30 мин., след това запечатват бурканите и ги обръщат надолу с капачките. Някой да е пробвал този метод?

# 588
Никога не бих се пробвала да запечатвам врял буркан, та даже и да е с винт, ако ми се пръсне в ръцете какво правим, може и очите да ми идат на кино, ааа не.

# 589
Те май точно за тези на винт пишат. Половинката също се почуди как така врял буркан ще се затваря. Но пък е вариант за малки количества и когато тенджерата, в която ще се стерилизира е по-ниска и водата не може да покрие бурканите. Иначе за големи количества е абсурдно, наистина.

# 590
Мерси за отговорите за бързовара!  bouquet  Явно не е толкова опасно и без кърпа.
За тези буркани големите с винтовата капачка не мога да си го обясня как ги затварят хората.  newsm78 Сега правих една туршия с печените червени камбички, които се слагат горещи, затварят се и се обръщат надолу. Като правя такова нещо с малки бурканчета ми се затварят, обаче с тези големите ми изтече отстрани от маринатата и ги обърнах. Не знам колко ще издържат. Сложих по два аспирина и разбърках хубаво да отидат навсякъде, дано да ги запазят за известно време.

# 591
Независимо какви капачки, задължително заливам с вряла вода и веднага започваме да затваряме. Иначе наистина може да протече. Когато затварям един-два буркана, понякога обръщам капачката върху горещ котлон (с равната част към котлона) и потупвам с пръст върху нея. Когато стане гореща, с кърпа я хващам и затварям. Трябва да се внимава да не се разтече гуменият пръстен. Този метод го ползваме и когато правим пуканата туршия. Тогава палим печката на дърва и всичко е върху нея - чушки, буркани (празни и пълни). Е, съвсем празни буркани няма, защото на дъното има марината. Но тях ги слагам първо на не чак толкова горещо място на печката. Те постепенно се затоплят и тогава по-смело слагам буркана на малко по-горещо място и слагаме пуканите чушки. Като се напълни бурканът, затопляме капачката (става за секунди), затваряме и обръщаме. Имам спомени, че ми е протичала маринатата, но не помня дали тогава съм топлила капачките. Със стара капачка на винт може да се случи.

# 592
Със стара капачка на винт може да се случи.
И не само със стара! Наскоро си купих нови капачки с идеята да не ползвам старите,но те се оказаха по твърди или не знам каква е причината,но нещата не се получиха.Затворени,за сега държат,но хлопат т. е няма вакуум.
Ще пробвам и да ги слагам в горещо:вода или на котлон,пък дано се получи.

# 593
От новите капачки една превърташе, иначе другите са добри, нямам забележки. Преди години затварях лютеница в бурканчета от пюре и някои при натискане хлътваха и се изправяха, но лютеницата вътре не беше развалена. Не знам какъв е този ефект. Сега ми се случи нещо подобно с големите буркани на винт, но предпочетох да отворя и да си го изядем, вместо да се чудя дали се е затворил. И май не беше, защото не изпука при отваряне.

Ох, мързелът не мори, а мъчи, та... чудя се  newsm78 дали да направя малко тиквени кюфтета и да ги замразя или сурови настъргани отцедени тиквички да замразя. Няма да е голямо количество, но искам поне за едно ядене да направя.

# 594
Относно обсъжданията за по-удобна стерилизация . Миналата година си купих това

http://www.bagira.bg/978/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D1%85%D … D0%BE%D0%B2%D0%BE

Не знам как се казва, затова слагам произволна снимка от нета. Свързва се към газта с винтил за високо налягане и е много удобно. Ползвам го на терасата.Миналата седмица го гледах в Практис , ама не помня цената

# 595
Благодаря за съвета! Досега не ми е идвало наум да загрявам отделно капачките.  smile3537Ще опитам този вариант.

# 596
Шърли, работи с дебели ръкавици. Може от тези за градинарство или строителство, защото вакуумирането се получава с много горещи и буркан, и капачка. Може и дебела кърпа да използваш.

# 597
  • София
Съжалявам предварително за тъпите въпроси  Embarassed Направих си гювеч в буркани от кисели краставички - морковки, чушки, тиквички, патладжанче и доматки. Обаче навън вали и е мокро и не мога да ги стерилизирам на огнището... Нямам подходящи тенджери, в които водата да може да покрие бурканите, за да ги варя на котлона, нямам и бързовар. Как да процедирам? Съвети с фурната как се действа  newsm78 Прочетох на първа страничка, но моята фурна няма само долно нагряване...

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 13:36 от kitty_ls

# 598
Утре ще правя царска туршия, много я обичам, оставих днес продуктите, да се накисват в осолена вода.

# 599
Утре ще правя царска туршия, много я обичам, оставих днес продуктите, да се накисват в осолена вода.

Ще се цитирам, за да ви попитам нещо. След като оставих продуктите 24 часа в саламура, днес ще ги залея с марината, която оставих, да заври и чакам, да изстине.
По рецепта не се изисква стерилизация, та въпроса ми е, мога ли вместо в буркани, да сложа туршията в кутия, т.е пластмасова кутия, като такава за съхранение на сирене, с капак, но не се затваря изключително плътно?

Общи условия

Активация на акаунт