За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 88 155
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 9 485
за съдомиялната да кажа, макар че точно аз не съм правила. Дими пише, че е стерилизирала на програма 2 часа на  най силните и градуси  Тя прави риба.
Фукла, приятно забавление  Wink

# 571
  • Мнения: X
Старата ми съдомиална Сименс, малка, мисля, че има програма 90 градуса, но може и да греша, но новата Бош, която е голяма, е с мах 70 градуса и повечето програми са по 3 часа. Ако кажете, че става, то само долния ред ли се запълва. На горния сигурно ще натежи..., ох, мисли... Simple Smile. И не, че съм тръгнала да стерилизирам в миялната, ама ми е любопитно. Иначе в апартамент слагам голяма тенджера, която хваща 8 буркана или малка, която събира 4 големи буркана, пускам котлона плюс евентуално някой и друг бързовар. НЕма Лабаво  Wink. Във фурната съм пробвала. Става, но ми се струва по-бавно. В инструкциите на моята печка пише, че се слага тава на първо ниво (от 5 възможни), сипва се половин  литър гореща (80 градуса) вода, слагат се не повече от 6 буркана (компотни, 0,8 л) с капачките нагоре, включва се фурната на долно печене на 170 или 180 градуса и така (оклото 50 мин.), докато започнат да се издигат мехурчета вътре в бурканите, после се намалява температурата на 120-140, остават вътре още от 35 до 70 мин. (зависи какъв е зеленчукът или плодът) тогава се изваждат. Ето тук е инструкцията, на руски е, гледайте раздел Консервирование. Линкът ще е активен до 25 септември.

# 572
  • Мнения: 9 485
аз сега я питах, тя каза, че е разположила бурканчетата из цялата съдомиялна. На пълна програма - 2,5 часа, не 2. Няма начин да не става. Ония барабани за стерилизирането на бурканите са на сходен принцип. Виждала съм ги и аз в нашия Петко Енев, но кой да се  заинтересув аповече. Утреще звънна на брат ми да питам. От чисто любопитство

# 573
  • Мнения: X
Най-примамливото е, че е икономично Simple Smile и лесно.

# 574
  • Sofia
  • Мнения: 1 578
Аз съм виждала стерилизатор в консервен комбинат. То е автоклав. В една голяма да го наречем тенджера се редят бурканите, после се затваря херметически и се вари при много висока температура.

# 575
  • на 4-ия етаж до асансьора
  • Мнения: 653
пеп-4o въпрос към теб.В салатата "Ропотамо" не се слага захар и оцет нали?

# 576
  • Мнения: 431
Да попитам и аз за съдомиялната - тя ще ги стерилизира (евентуално), но какво става с бурканите, когато започне да плакне? Нали източва топлата вода и налива студена за плакненето. Няма ли да се напукат бурканите от разликата в температурата?

Преди повече от 5 години четох някъде за такова стерелизиране, но така и не го пробвах.

Малко извън темата - мисля че в този форум преди години четох и за месене на тесто в пералня - на програма центрофугиране. Стана ми много любопитно, но темата така и не се разви, нямаше коментари.

# 577
  • Мнения: X
Както не се пукат бурканите, когато миялната мие, така не би трябвало да се спукат и пълните буркани. Пишете какви консерви сте пробвали, ако някой пробва. А за тестото ми звучи несериозно Simple Smile.

# 578
  • Мнения: 9 485
 Laughing някой сериозно писа, че е месил вътре.
АЗ гледах по тв един младеж, който сготви риба на пара, завита във фолио при двигателя на колата поставена; докато пътува.

petrra, оцет - не. Пробвай доматеното пюре, ако е кисело - слагай мъничко захар, да убие киселината.

# 579
  • на 4-ия етаж до асансьора
  • Мнения: 653
пеп-4o благодаря ти!!!   bouquet Спаси ме от терзания дали не съм съсипала бурканите!

# 580
  • Мнения: 2 208
За тестото и по-точно за козунаци и за центрофугата , гаранция , че става, една приятелка го пробва и каза разкошни, мисля бяха няколко пускания на центрофугата. Иначе за бурканите и аз мисля, ако не се пукат чиниите как ще се пукат бурканите.

# 581
  • Мнения: 1 934
Моля за помощ!
Някой да е правил нещо подобно:
Чушки/пиперки/ Laughing,демек капия, се изчистват от семената.
Пържат се цели и от олиото се слагат в съд с оцет, в който има сол/колко newsm78/ и захар/дали въобще има newsm78/. Докато едните чушки се пържат, другите стоят в оцета. Изваждат се и се нареждат в буркани, между тях се слага чесън и магданоз. Стрерилизират се. Нещо такова в общи линии, прилича на 100-те чушки, но пържено. Свекървата, Бог да я прости, ги правеше и бяха много вкусни. Помня, че тя ги слагаше небелени в бурканите, после много лесно се белеха и много ги харесвахме. Но ми се иска нещо по-точно като рецепта.

Тази рецепта я има в една стара зелена книга за домашно консервиране.

Правя я от няколко години, но не я знам наизуст  Peace

# 582
  • Мнения: 338
Ваня Джордевич от фейсгрупите по вкусотии го публикува,но в миялната не се слага таблетка,аз си поръчах миялна Grinning ,но ще пробвам догодина,че голям ремонт правя #Crazy и докато се настаня и всичко се нареди ,няма да има от какво зимнина да правя

# 583
  • Мнения: 645
 Кливия, аз също я намерих в една стара книга.  bouquet

# 584
  • Мнения: 253
И аз съм виждала мои роднини да варят на терасата буркани в тенекия от сирене с бързовар. Наистина за апартаментите е много практично. Само не си спомням като подреждаха бурканите един върху друг слагаха ли нещо помежду им - например някаква кърпа, за да не се счупят евентуално. Вие как процедирате?

Общи условия

Активация на акаунт