За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 688
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
  • DE
Feliche, чудих се и аз какво да ги правя дюлите... нарязах на парчета, сварих ги леко в подсладена вода, наредих на хартия и замразих. Мисля да ги ползвам за сладкиши.
Тази седмица правих проба и ми допадна сладкишчето с дюли.

alys, не е ли много захарта?
Моите дюли(крушовидни) от едното дръвче не се желират, затова ползвам захар за желиране 2:1
За кило плод-500гр захар.
На 2кг дюли+1 кг ябълки(комбинацията с круши е по- добра) сложих само един пакет- беше достатъчно сладко.
Не мисля, че трябва да накъртва от захар(не разбирам това като чета понякога:да се вари, докато лъжицата стои изправена)

# 61
Дюлите ги мерих изчистени. Изобщо не накъртва захарта. Мен винаги ме обвиняват, че не слагам достатъчно захар. По начало слагам много малко захар, но този път реших да е наистина сладко. Хубаво се получи, дегустирахме. Вода по начало не слагам, ако плодовете пускат сок, но дюлите ми са едни такива дребни... и не особено сочни (е, има по някоя по-хубава, де). Наръсих ги със захарта от вечерта и до сутринта не пуснаха сок, само като разбърках, захарта се понамокри. Тогава реших все пак да сложа и вода. Та в крайна сметка почти няма сок в сладкото, а са чисти плодове. Много съм доволна. Моята си рецепта за конфитюри (сладко не обичам заради многото захар и сироп в него) е на 6 кг плод (неизчистен) - 1,5 кг захар. Сладкото от дюли е по поръчка на сина, ама и ние с половинката го одобрихме.

# 62
  • Sofia
не знам, дали е рано на зелето, но в момента в Билла е на 0,22 лв./кг
Питах татко и той каза, че може и сега и мисля да взема

# 63
И аз се замислям за зелето,но не знам дали ще е хубаво  Thinking Преди 2 години правих кисело зеле от някакъв сорт,който даже  и когато стана кисело беше много твърдо и трудно се готвеше  newsm78

# 64
  • Sofia
Ние последните 2 години все на такова дървено попадаме Sad

# 65
Ние последните 2 години все на такова дървено попадаме Sad
Не ми е работа,но трябва да питате за зеле  кьосе,това е по мекото.Това,което е като камък набито,не е подходящо.Най-добре от пазара може би.Преди време разговарях с производител и той каза,че и те са почнали да го избягват,защото добивали по малко кг,а от другото много повече.

# 66
Зелето си личи, според мене, дали е твърдо. Има едно, което стои като пластмасово, а хубавите зелки са едни рошавички... Нещо не ми се слага зеле, но ако слагам, то ще е през ноември, рано ми е сега.

# 67

Не ми е работа,но трябва да питате за зеле  кьосе,това е по мекото.Това,което е като камък набито,не е подходящо.Най-добре от пазара може би.

newsm10

Точно така! " Кьосе" е сорта за слагане в бидон !!! Продават по пазарите......
.....

Балкан-а е твърдо и трудно втасва....

# 68
ама издържа много време на пазара, тежи 80% повече от кьосето и  да ти кажа, на нашия пазар дали има 2- човека, дето продават от него  #Cussing out да ми са живи и з драви мамини.

# 69
Така е Пепи.....За съжаление нашите са вече много възрастни и тази година ще купувам(важното е да са живи и здрави.....Ние ще помагаме вече със зимнината )...... Ама.....Намира се де кьосето.....Сега особено.....После тоя сорт изчезва,явно поради тази причина дето описваш..... ooooh!

# 70
  • Sofia
Момичета, благодаря за информацията  Hug

# 71
Никога не съм правила сладка, конфитюри и подобни, та мисля тази година да ми е сефтето.
Искам да направя конфитюр от дюли, четох много рецепти, включително и тук в темата. Ще взема
2кг. дюли, 1кг. захар и сега помагайте колко лимонтозу да сложа? Колко време се вари?

П.С.  Вътрешността на дюлите ще я оставя да изсъхне, прочетох че е много полезна против кашлица.

# 72
  • Варна
Никога не съм правила сладка, конфитюри и подобни, та мисля тази година да ми е сефтето.
Искам да направя конфитюр от дюли, четох много рецепти, включително и тук в темата. Ще взема
2кг. дюли, 1кг. захар и сега помагайте колко лимонтозу да сложа? Колко време се вари?

П.С.  Вътрешността на дюлите ще я оставя да изсъхне, прочетох че е много полезна против кашлица.
За конфитюр за мен идеалното съотношение чист плод:захар е 3:1. Вариш докато получиш нужната гъстота. На това количество аз слагам 1кл лимонена киселина. Аз дюлите ги настъргвам с робота, но може и да ги нарежиш на ситни кубченца (само дето е трудоемко).

# 73

За конфитюр за мен идеалното съотношение чист плод:захар е 3:1. Вариш докато получиш нужната гъстота. На това количество аз слагам 1кл лимонена киселина. Аз дюлите ги настъргвам с робота, но може и да ги нарежиш на ситни кубченца (само дето е трудоемко).
Значи настъргвам с робота 3кг. дюли, 1кг. захар и лимонена киселина и ги слагам на котлона докато се сгъсти. Слага ли се вода?

# 74
Лимонената киселина се слага съвсем накрая и една к. л. за мен е много на тези дюли, но това е мое мнение.Аз съм правила така сладко и като прекаля с лимонената киселина съм го правила кисело. Аз бих сложила половин лъжичка. Тя се слага , за да не се захароса и е нужно малко от нея .

Общи условия

Активация на акаунт