За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 88 245
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 66
И на мен ми се вижда много захарта, но всичко е въпрос на вкус.
Между другото оцета е 3 ч.ч., редактирала съм. Олио в тази рецепта няма, но ако желаеш мисля, че не е проблем да добавиш  Peace

# 661
  • Мнения: 364
Момичета, ако мога да се примоля да не ровя всичко назад. Преди години, съседката леля Мария  Mr. Green , ми беше дала рецепта за перфектна царска туршия без варена и без фиксове. Сега искам пак да направя, но съм изгубила рецептата. Това което помня е, че беше за 6 кг. продукти общо дозата, всичко се измиваше и нарязваше, слагаше се в леген или кофа/нещо от сорта. Залива се с маринатата: сол, захар, оцет.... тук ми се губи количеството, олио дали имаше или не, аспирина кога се слагаше.  Embarassed Всичко трябваше да преседи 24 часа, след което се затваря в буркани, принципно е готово и веднага да се консумира. А сега след като сме изгубили телефона на леля Мария  Mr. Green и вече не сме съседи, обърнах къщата, и не намирам рецептата, ще съм изключително благодарна да сподели някой нещо най близо до тази. Благодаря предварително.   bouquet  chef
3кг. камби се нарязват и се заливат със саламура: 100гр. сол, 100гр. захар, 300гр. олио, 300гр. оцет, 3с. л. мед, 13 аспирина.(или на килограм камби 1гр. Салицил ). Престояват 12 часа нарязват се 2 глави целина с листата  и моркови на колелца. Пълни се в буркан без варене. За по -голяма доза си увеличаваш всичко.  Wink

# 662
  • Мнения: 9 992
Благодаря момичета !  bouquet Ще комбинирам и префасонирам, и ще докладвам за резултата.

# 663
  • Мнения: 1 457
Здравейте момичета в момента правя камби,карфиол,моркови и кервиз мариновани.За първи път купувам целина с главата мога ли и нея да я сложа в трушийката(бели ли се)?И да питам на Пепчо подправката ако сложа и малко домати ще мога ли да ги заваря малко бурканите за стерилизация,че само със сол ме е страх?Благодаря ви!!!

# 664
  • Мнения: 9 485
можеш да завариш, но не е толкова ароматна, като се ползва. ЗАтова я правя солена. Домати не слагам - защото винаги има консерва домати някъде около мен  Grinning
Можеш да сложиш главата, нарежи я. Но имай предвид, че е доста по-ароматна от листата. Ако искаш, почисти, нарежи на филии и замрази, ще ползваш за супи и готвене

# 665
  • Мнения: X
Stone flower, целината - обелена, нарязана, а за подправката не разбрах - ще правиш тази на Пеп-4о, но искаш да стерилизираш? Тогава намали солта. Достатъчни са 5-8 г сол на 1 компотен буркан 0,8 л, а ако е за сурова туршия или кисело зеле - 30 г сол на 1 л вода. За подправката с чушки, моркови и т.н. слагам сол на вкус, т.е. да ми е приятно и стерилизирам. Тези, които са с много сол, може да са лесни, но не са за моите ястия. Обикновено слагам едно бурканче 0,25 л, когато готвя.

# 666
  • Мнения: 9 485
охо, а аз слагам по 2 лъжици най-много Wink

# 667
  • Мнения: 9 992
Пепчо, правя ти подправката и ръцете ме болят от рязане, имайки и предвид, че моркова настъргах. Догодина ако правя, ще е мляна. Акъла ми не го побира как го кълцаш всичко. Заготовката ни е един леген, чудя се 500 гр. сол ли да сложа. Взех морска йодиана ситна ?

# 668
  • Мнения: 9 485
зависи колко л. е  легена, но аз слагам    половин кг на 1 тенджера от 2л. Може и с блендер, ако ти е мощен, или да смелиш, но пак да е с остри ножове машинката, да не се мачкат подправките. Пък аз я режа за 2-3 дни  Laughing Режа нещо, слагам после.... не мога всичко за час-два след работа да накълцам. И не правя много - около 3 кила

# 669
  • Мнения: X
Дори за паприкаша обработваме чушките с робота. В момента не мога да си спомня чушките с кой нож сме правили, но беше по идея на половинката и се отървах от голямото рязане на каквото и да било. Сигурно съм пробвала с рендето на робота и с ножа, който наситнява и с която приставка ми е харесало повече, с нея сме действали. Морковите почти за всичко - настъргани или на ситното, или на едрото ренде на робота. Е, ако е сурова туршия, на големи парчета или цели, зависи от калибъра им Simple Smile. Ще изчакам още малко да узреят обраните чушки, че в лехата не успяха и ще сложа подправка от чушки, моркови и магданоз. Много ми е удобна през зимата. Слагам я в края на готвенето, защото е сварена.

# 670
  • Мнения: 9 992
Направихме 2 буркана с много сол, другото в пликчета с малко и във фризера за манджи с много зеленчуци. Догодина с месомелачката, както си и мислех в началото, не се наситнява много.  Peace

Туршията в легена отлежава, остава да заредим ракията и боба  Joy

# 671
  • София
  • Мнения: 2 016
Ох,аз още не съм сложила суровата туршия,да питам,ако сложа морков,зелен домат,чушка,корнишон,зеле и карфиол/т.е. от всичко/ ще стане ли?
Така с аспирин и марината и после в буркани?

# 672
  • Мнения: X
Копирах от свое минало съобщение (без да искам там съм го написала два пъти):
Направих два-три буркана със зелени домати, моркови, чушки, зеле и магданоз. Във всеки буркан се сипват по 2 с.л. оцет, 2 с.л. захар, 1 с.л. сол и 2 аспирина. Пише да се сложи и целина, но аз не обичам. Пише да се обърнат за 10 дни и това е.
Минаха десетте дни, изглеждат добре, но не ми се отварят за проба, нали са за зимата.

# 673
  • Мнения: 1 700
момичета да ви питам след колко време консумирате направената зимнина?

# 674
  • Мнения: X
Зависи какво е и дали ми се яде, може и веднага. Обикновено почваме зимнината, след като свършат всички пресни зеленчуци. Сега имаме чушки, моркови и съвсем малко домати и краставици. В градината има зеле, цвекло, ряпа, алабаш и праз. Като започне да ни омръзва някоя салата, ще вадя по малко от зимнината. Голям хит стана салатата от разни зеленчуци плюс червено цвекло и домашна майонеза. Оказа се, че върви на всичко, което пробвах.

Общи условия

Активация на акаунт