За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 883
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
DarinaK, не стерилизираш ли после?

# 301
Стерилизирам 5-10 минути само за капачки. Някой път на село като се е получил малко сиропа (да речем от малко малини) - прибирам в пластмасова бутилка от мин.вода във фризера.

# 302
Здравейте, може ли да ми дадете рецепта за сладко от малини, но без стерилизация на буркани.

# 303
Аз пък да питам, при стерилизирането във фурната бурканите целите ли са покрити с вода или са обърнати с капачетата надолу и само до някъде?

# 304
Здравейте, може ли да ми дадете рецепта за сладко от малини, но без стерилизация на буркани.

с гел фиксовете на д-р Йоткер ги правя  така.

# 305
This_season, още горещо сипвам сладкото в бурканчета на винт, затварям и обръщам с капачката на долу докато изстине. Това е напълно достатъчно за херметизиране на капачката и достатъчно дълга трайност на сладкото.

mims11, миналата година за първи път правих по този начин - бурканите в тава с капачката на долу, водата покриваше около 3 пръста над капачката. Опитът ми беше успешен.

А малки шишенца слагам легнали в голяма тенджера и пак се получава стерилизацията т.е. не е необходимо да са изправени бурканите или шишетата.

# 306
Много благодаря!

# 307
За малините, пропорциите като за ягоди ли са?!

1 кг. Плод 800 гр. Захар.

# 308
Правих разядката от тиквички---стана супер.

# 309
Аз пък да питам, при стерилизирането във фурната бурканите целите ли са покрити с вода или са обърнати с капачетата надолу и само до някъде?

Даже май без вода, или малко на дъното . Капачките са си нагоре. За краставици знам , само да им се промени цвета и веднага се изключва.

# 310

Даже май без вода, или малко на дъното . Капачките са си нагоре. За краставици знам , само да им се промени цвета и веднага се изключва.
Това пробвала ли си го? Мен ме е страх, че ще хвърчат капачки или по-лошото ще се и чупят бурканите  Confused

# 311
  • sofia
Да се включа в темата  Simple Smile
Консервирам всичко, което дойде в повече от градината. Най-много да купя краставички и чушки за печене.
Основно ядем компоти и сладка. Правя ги от всичко, даже преди две години пробвах и от грозде. Мъжа ми нямаше време да се занимава с ракии и вина и гроздето стана на компот.
Сиропи не пием....имам едни от 3 години висят в мазето и май ще отидат на ракия.

Личният ми опит с всякакви фиксове и отрицателен. Като че ли придават някакъв специфичен вкус на сладкото и на туршията и определено не ни харесват.
Свекърва ми е по туршиите...страхотни ги прави.

Последно консервирах тиквички по рецептата за кис. краставички, като в бурканите слагах и по една краставица - супер станаха. Бурканите само с тиквички, без краставица вътре, имаха друг вкус.

Варя всичко по стандартния начин - водата да покрива буркана.

И последния ми опит - мариноване и консервиране на гъби - в случая пачи крак. Още не съм отворила бурканче да пробвам как са станали. Тази година имаше много гъби, но другите (манатарки, масловки) бяха по-меки и ги нарязах и в камерата.

# 312
Страхотна тема, ще я следя с интерес   bouquet Преди няколко седмици за първи път правих зимнина  Mr. Green Цели 7 бурканчета сладко от ягоди, но стана страхотно. Сега мисля за няколко компота и за домати, но не знам кой плод кога се прави  Mr. Green

# 313

Това пробвала ли си го? Мен ме е страх, че ще хвърчат капачки или по-лошото ще се и чупят бурканите  Confused

Майка ми така ги прави , виждала съм го . Сега я питах , с вода на дъното на тавата, нареждаш бурканите, да ти е по спокойно може и с капачките надолу , но тя нагоре ги оставя. Ако ти е по силна фурната , отгоре можеш да я намалиш .

# 314
Страхотна тема, ще я следя с интерес   bouquet Преди няколко седмици за първи път правих зимнина  Mr. Green Цели 7 бурканчета сладко от ягоди, но стана страхотно. Сега мисля за няколко компота и за домати, но не знам кой плод кога се прави  Mr. Green

Когато им е сезона и са най-евтини . Доматите есента, има един сорт евтин за буркани точно .

Общи условия

Активация на акаунт