За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 851
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
  • DE
Пеп-4о, благодаря ти за отговора и за това , че обърна внимание на въпроса ми Hug
За пробването-не съм. Така стават зян всяка година при мен и си мисля, че са зелени.
Всъщност, тези които купувам имат съвсем друг цвят на месото.
Може би от там съм се подвела, затова се престраших да попитам Embarassed

lesli , аз правя с една захар за желиране, но и на мен ми се струва, че ще е доста сладко на кг плод- кг захар.
Но, според вкуса все пак!

# 406
хич не се притеснявай да питаш  или да споделяш  Hug Нарежи сега 2-3 да пържиш, или сготвиш и ще се убедиш, че са  готови; според снимката ти са  готови вече. 
Сега има много сортове патладжани, тия черните  има едни, които са с по-зелено месо наистина (говоря за светлозелено), но белите и светлолилавите са с хубаво бяло месо, дори малки. http://2.bp.blogspot.com/-meB6OyQGuc4/UAkmQ8kGbuI/AAAAAAAAEjc/_u … _1281125097_o.jpg

# 407
  • Бургас
Благодаря за отговорите , по - точно конфитюр ще правя с по - малко захар , тъй като мъжът ми не обича много сладко.  А когато ги обръщате горещи с капачките надолу да се вакуумират в хладилник ли ги държите или в шкафа .....

# 408
Благодаря за отговорите , по - точно конфитюр ще правя с по - малко захар , тъй като мъжът ми не обича много сладко.  А когато ги обръщате горещи с капачките надолу да се вакуумират в хладилник ли ги държите или в шкафа .....

След като изстинат се съхраняват в шкаф, мазе ....

# 409
  • София
Момичета,как правите кьополу в буркани?
Аз правих салатка за сега /печени чушки,печен патладжан и домати запържени/ много вуксно стана,но не знам как да го направя за зимнина в бурканчета  newsm78

# 410
  • Пловдив
Hetera как я направи тази салата?
Звучи ми като салатата на zory от преди време. И тази седмица смятам да я правя в буркани. Мислех да я направя тази събота/която мина/, но понеже бях купила и патладжани и чушки, в крайна сметка я направих на доматена манджа в буркани за зимата.
В моя случай излязоха 7 буркана омния, които стерилизирах за 15 мин. - за капачка. За пръв път правя доматена манджа в буркани и много ми хареса на вкус. Пропорциите ориентировъчно бяха следните:
2.5 кг домати
3.5 кг. патладжани
2 кг чушки
3 големи глави кромид
3-4 скидики чесън
1 с.л. захар/равна, дори по-малко/
1 с.л. червен пипер
1 връзка магданоз
сол, олио
Патладжаните обелих и нарязах на по-едри парчета - в сол и вода. Чушките нарязах на парчета и изпържих, след това и патладжаните. Доматите пасирах и направих доматен сос от запържен кромид, 1 с.л. червен пипер, пасираните домати, захар и сол. Добавих патладжаните и чушките. А накрая и пресования чесън и магданоза.
Както е вряла манджата насипах в затоплени във фурната буркани + капачки. Сложих в тенекия от сирене, долях с вряла вода от бойлера и включих нагревателя. След завиране засякох 15 мин. и готово. Нямаше бомбаж!

# 411
  • София
Ами салатата е следната
1 патладжан печен,обелен и нарязан,3 червени печени обелени и нарязани червени чушки се запържват,добавя се смлян червен домат,кмагданоз,чесън,сол и това е.На нас много ни хареса и исках нещо подобно да си сложа в буркани за зимата,но не знам как  newsm78
Всъщност ето я рецептата една съфорумка ми я даде Simple Smile
http://www.cookwithasmile.com/%D0%BA%D1%8C%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0% … 1%81%D0%BA%D0%B8/

# 412
Аз пък слагам кьопоолу във фризера, но есен го правя. Опичам патладжани, зелени чушки, и домати, може доматите да не са съвсем зелени, а малко порозовели също съм слагала. В едно пликче слагам един патладжан, голям, поне 8-10 чушки, ние го обичаме с повече чушки, един два домата зависи колко са големи и във фризера. после зимата размразявам и  имам блендер в него смилам с чесън и магданоз, може с майонеза или със зехтин, малко оцет и мммм, чудо. Слагала съм и в бурканчета , но в никакъв случай винтови, от малките, но с капачки за затваряне. Кьопоолуто е много капризно и една година ми бомбираха почти всички бурканчета. варя поне час Peace и пак не е сигурно, затова фризера си е екстра решение Hug
П.П. забравих да кажа всичко белено слагам, направо да е готово. Wink

# 413
Имам почти готово ранно зеле и се чудя дали може част от него да консервирам по някакъв начин.  newsm78 Ако е късно зеле, бих го сложила в бидон за кисело, ама това сега...

# 414
ако обичате прясно зеле, можеш да го нарежеш, претриеш със сол и заедно с парчета белен домат да сложиш в буркани. Стерилизираш. После отваряш и го доготвяш.
а можеш да го "вкиснеш" - за кисело. Нарязваш, претриваш със сол, заливаш с вода и слагаш на топло място да се вкисне. Може и малко лимонтозу, да му помогне. Отгоре притискаш, да не изплува над водата. Всеки ден се разбърква и  притиска така. Принципно за седмица на топло място е готово.
Свеки запечатва такова зеле като е готово за готвене като кисело; ние пък така си вкисваме за кисело зеле до края на есента, докато стане другото. Стерилизар се около 30 мин. това

# 415
пеп-4o, и моите идеи се въртяха около двете ти предложения. Вариантът с домати ми е по-сложен, защото нямам узрели домати за в буркан. Може ли без домати..., примерно с нещо кисело - оцет, лимонтозу... Или пък ще го направя кисело. Благодаря!!!

# 416
НЕ ЗНАМ  newsm78 ТИ АКО СЛОЖИШ ОЦЕТ И ЛИМОНТОЗУ, ЩЕ ВЪРВИ към киселото зеле вече. По-добре само зеле стерилизира, осолено. Като готвиш ще си прибавяш домати.

# 417
Преди години го пържехме до готовност и в буркани го заварявахме.Когато няма време, ето ти ядене с наденички, с месо от буркан или просто  постно.

# 418
Прясното зеле може да си сготви и после да се извари 5 минути, направо готово ядене, няма проблем.

# 419
Момичета, супер сте! За сготвено изобщо не ми мина през ум!

Общи условия

Активация на акаунт