За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 88 245
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 18
Благодаря на всички ! Ще пробвам как са на вкус и тогава ще решавам.

# 481
  • Мнения: 9 485
тази бяла утайка в зеления боб  няма общо  с варовика във водата. Получава се от млечно киселата ферментация при боба. Обикновено се появява при него, при граха, баклата и други зеленчуци с по-висока млечна киселинност. Добре е тези консерви, като се правят, да е веднага след нбрането на зеленчука.  Както и да се бланшират - 2-3 мин. във вряща вода е достатъчно. След това се пълнят в бурканите, стерилизират, повечко време - час, час и половина.  Мама е решила и слага и по 1 аспирин в боба, но според мен е излишно.
Ако са ти хлътнали капаците - нищо им няма. Прибирай на хладно място, утайката ще си остане на дъното. Когато ги отваряш - измивай боба и тогава го готви. Преди време повечето консерви по магазините си бяха с бялата утайка на дъното. Защото ако сега ги отвориш и стерилизираш отново, а после готвиш -  ще стане съвсем мек, като за пюре.

# 482
  • Мнения: 2 208
http://kokosovacherupka.com/magic-spice/
Ей това мисля да правя. Някой да го е правил Hug

# 483
  • Мнения: 18
тази бяла утайка в зеления боб  няма общо  с варовика във водата. Получава се от млечно киселата ферментация при боба. Обикновено се появява при него, при граха, баклата и други зеленчуци с по-висока млечна киселинност. Добре е тези консерви, като се правят, да е веднага след нбрането на зеленчука.  Както и да се бланшират - 2-3 мин. във вряща вода е достатъчно. След това се пълнят в бурканите, стерилизират, повечко време - час, час и половина.  Мама е решила и слага и по 1 аспирин в боба, но според мен е излишно.
Ако са ти хлътнали капаците - нищо им няма. Прибирай на хладно място, утайката ще си остане на дъното. Когато ги отваряш - измивай боба и тогава го готви. Преди време повечето консерви по магазините си бяха с бялата утайка на дъното. Защото ако сега ги отвориш и стерилизираш отново, а после готвиш -  ще стане съвсем мек, като за пюре.
Благодаря,пеп-40,направо се поуспокоих ,че много ме беше яд-да не казвам колко буркана са Simple Smile

# 484
  • Мнения: 9 485
Ясно ми е  Wink ЗА друг път да си знаеш - бланширане в подсолена вода, лъжичка сода за хляб, вадиш в студена, тогава слагаш в буркана

# 485
  • Мнения: 18
Ясно ми е  Wink ЗА друг път да си знаеш - бланширане в подсолена вода, лъжичка сода за хляб, вадиш в студена, тогава слагаш в буркана

  bouquet

# 486
  • Мнения: 366
Аз тая година изоставам с зимнината ,но някой правил ли е зелени печени чушки-пипер за зимнина в фризера .Досега само червен съм пекла ,та се чудя ,а и тая година с тия дъждове не зная какво ще намеря на пазара.

# 487
  • Мнения: 2 208
Аз съм правила, беля и слагам във фризера, ако са с патладжан, пак печен и белен, ги слагам без дръжки, иначе с дръжки. После изваждам и ги правя или с магданоз и чесън или пасирани в блендера на кьопоолу. Отлични са Peace

# 488
  • Мнения: X
Като стана дума за бланширането, не знаех, че трябва да има сол и сода във водата. Това само за боба ли е? Моя не го бланширах. варих 2 часа. Има си по 1 ч.л. сол във всеки буркан.
Имам проблем с консервирането на зелената част на праза. Опитвах няколко пъти и при стерилизиране 20 мин. уж са хлътнали капаците, а след няколко дни виждам, че някои са се понадули. Последния път варих и тях 2 часа, пък да видим. Преди това ги кипнах в собствен сок с добавка на сол. Други години запържвах, а сега само изчаках да си промени цвета (без олио). Много ги обичаме перата на праза, запържени с яйца. А и си е спасение, когато нямам време за велико готвене. Simple Smile

# 489
  • Мнения: 9 485
Алис, содата уж запазва зеления цвят. Чат-пат я забравяме, май все същата е. Но сол -май при всяко бланширане на зеления слагам. Отделно в буркана на боба - пак.

# 490
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Аз съм правила, беля и слагам във фризера, ако са с патладжан, пак печен и белен, ги слагам без дръжки, иначе с дръжки. После изваждам и ги правя или с магданоз и чесън или пасирани в блендера на кьопоолу. Отлични са Peace

Щом е за фризера, не го беля печения пипер.Като го  извадиш , размразиш и обелиш, се запазва сочен и ароматен, като току-що изпечен.Иначе фризера го изсушава и обезвкусява в известна степен

# 491
  • Мнения: X
Ще пробвам някой път. Simple Smile Малко се съмнявам, че ще запазя цвета. Може би при някои зеленчуци важи.

# 492
  • Мнения: 9 485
за мен цвета се запазва, когато се бланшира за кратко (не да се изтърве момента) и когато е все още със сввеж цвят да се извади в купа с лед. Тогава гарантирано остава.

# 493
  • Мнения: X
Така съм съгласна, но това е важно сигурно само, ако се замразява. Иначе при стерилизацията ще си се промени, нали.

# 494

Общи условия

Активация на акаунт