За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 180
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря ,че се отзовахте толкова бързо  Hug  alys , смятам да пробвам твоята рецепта, след като ги опукаш ги белиш нали  newsm78

# 526
Не се белят. Опукват се, тъпчат се в буркана, така че отгоре да се появи сок. Гореща капачка и затварям, обръщам. Много е важно бурканът, който се пълни да стои на максимално горещо. Получават се хрупкави чушки. Любимите са ни. Може през зимата да им се чукнат яйца, да се изпържат/задушат и става също интересно. Ако някоя чушка се е попрепекла, беля при ядене. Без помощник е трудно. Докато затваряш буркана, някой трябва да наглежда чушките. Правила съм го и в градски условия. По-бавно е, но не е невъзможно.
Не се стерилизира.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 20:38 от Анонимен

# 527
Имам въпрос за една рецепта със зелен фасул, но за зимата. Сега, когато има натурален зелен фасул, се прави така: бланшира се в подсолена вода, изцежда се и се пържи, предварително овалян в брашно. Страшно вкусно е, особено с млечно-чесновия сос, който се прави за тиквички. Дали бланширан или суров и замразен след това ще става за пържене? Леко се съмнявам, та затова питам.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 11:41 от Анонимен

# 528
  • София
И аз пак с един тъп въпрос.
Купих 2кг. зелени люти чушки,да ги позапека и после в буркани,идея някой да има горе долу колко буркана ще ми трябват?Защото нямам и ще моля да ми докарат,та да знам колко да поръчам.

# 529
зависи какви ще ти донесат. Ако са по 350-400 мл - поръчвай 6-7, сигурно ще ти остане празен, но по-добре така. Ако ли пък ти донесат по-малко, останалите без буркан ги задуши в кутия, с оцет и олио пак, можете сега да ги хапвате.

Скрит текст:

маринованите патладжани направих и лютите чуши.

Скрит текст:

# 530
  • София
пеп-4o  Hug безценна си.

Да се похваля,сега сложих 2кг. люти чушки от белите камбички хрупкави сурови,а за утре ще правя зелените люти печенки,като ми донесат бурканите  Laughing

За първа година слагам някаква зимнина,дано ми се получат.
Понатам ще се тествам с тиквички с доматен сос/може би в събота/.
Стискайте палиц само да не изхвърлям после буркани,че ще е много кофти.Simple Smile

# 531
Току-що изпеках червени чушки на терасата с 2 чушкопека .. Laughing и вече са във фризера . LaughingЕ не са огромно количество ,но сорта е прекрасен.Та искам утре да купя още, за да направя за порасналите деца ,които са далеч от нас,но търся една рецепта ,много сполучлива на свекърва ми -лека и пръст ,но за жалост ,не съм си я записала ,а беше прекрасна .Ако някой се сети от мама  или баба,ще бъда много благодарна .След изпичане на червените чушки ,обелени ,тя ги държеше в оцет +асперин (но ,колко време ,колко асперина ,нямям спомен),след което ги нареждаше в компотени буркани ,с чесън и ги заливаше с олио ( не помня ,дали е препържено,след което съхраняваше цяла зима в хладилника (тогава фризер ,беше непознато ) .Вкусът им през зимата беше уникален ,дано някой си спомня рецептата  Praynig

# 532
Току-що изпеках червени чушки на терасата с 2 чушкопека .. Laughing и вече са във фризера . LaughingЕ не са огромно количество ,но сорта е прекрасен.Та искам утре да купя още, за да направя за порасналите деца ,които са далеч от нас,но търся една рецепта ,много сполучлива на свекърва ми -лека и пръст ,но за жалост ,не съм си я записала ,а беше прекрасна .Ако някой се сети от мама  или баба,ще бъда много благодарна .След изпичане на червените чушки ,обелени ,тя ги държеше в оцет +асперин (но ,колко време ,колко асперина ,нямям спомен),след което ги нареждаше в компотени буркани ,с чесън и ги заливаше с олио ( не помня ,дали е препържено,след което съхраняваше цяла зима в хладилника (тогава фризер ,беше непознато ) .Вкусът им през зимата беше уникален ,дано някой си спомня рецептата  Praynig

Погледни тази рецепта:"100-те чушки" -http://e-kulinari.com/index.php?p=recipe&id=1986  Wink Wink Wink   bouquet

# 533
Благодаря за рецептата ,но в нейната нямаше ,нито мед ,нито захар ,а олио не слагаше в марината ,а след като наредеше пипера в бурканите ...ами ,човек трябва да си записва любими рецепти ,но кой ти мисли ,че могат да се забравят ooooh!

# 534
Виж и тази рецепта http://receptite.net/modules/lexikon/entry.php?entryID=378. Звучи обещаващо. Вероятно е подобна рецептата, която търсиш. Докато не изпробваш, няма как да си сигурна Simple Smile.
Захар се слага на повечето туршии. Без захар може да са по-кисели и/или горчиви чушките. Поне имаш модел за промяна. Един аспирин на буркан чушки, олиото сурово. Миналата година си направих малко ябълков оцет по рецепта на Пеп-4о и туршиите, в които го вложих станаха много ароматни. Тази година нямаме ябълки, за жалост. С други думи, понякога нещо дребно допринася за вкуса на туршията.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2014, 21:25 от Анонимен

# 535
Момичета, дадоха ми бойна задача да намеря някаква зимнина - малки камби пълнени със сирене, в зехтин. Имало такова чудо в Метро.....Та ако някой е правил подобна зимнина и сподели рецепта - ще съм много благодарна!

# 536
Диде,  виж тези са подобни http://pep-4o.blogspot.com/2013/03/blog-post_17.html само че ги правих по подобие на Кауфландски, но издържат месец, чак за зимнина не съм пробвала. Там ги продаваха  в малки чушлета, дълги 3-4 см.
Преди няколко дни ядох на гости малки камбички такива, със сирене и мога да ти кажа, че нашата плънка си е по-вкусна (или сиренето им не беше добро)

# 537
аз всъщност влязох да си покажа последната зимнина   Grinning

мариновани печени чушки (познати като 100-те чушки, но по разни съображение при мама - Салата 10 кг  Laughing) http://pep-4o.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

# 538
Преди няколко дни ядох на гости малки камбички такива, със сирене и мога да ти кажа, че нашата плънка си е по-вкусна (или сиренето им не беше добро)

А камбите пак ли са от туршия? И не се ли получава нещо много солено? Аз нещо не мога да си ги представя, но пък и не се опитвам - нали не са за мен........Благодаря ти!

А тази последна зимнина - нали я разпределихме вече, не съм сигурна дали за вас остана нещо в тази хубава тава.......

# 539
 Joy тавата ми е набор май.  Твоите буркани не ги давам на никой  Naughty
Диде, не е солено. Слагам да се изкиснат. В Кауфланд определено бяха трушиени, защото сме купувал и  повече пъти от тях.  Тези дребните камбичЕта от преди няколко дни не знам от къде са купувани, но не бяха сурови - или попарени, или мариновани пак.

Общи условия

Активация на акаунт