Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 8

• 52 379
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
А? Адашка, наполовин Mr. Green.

Зорин - мъж

# 256
Просто се сетих за Графиня Череша от Лукчо Mr. Green

# 257
Баси, бях я забравила Laughing.

# 258
  • Пловдив
От няколко месеца играя една онлайн игра и никът ми е Графиня Череша  hahaha

# 259
  • София
От детски конкурс във фейсбук, вероятно някои са споменавани и преди:
Никол Нели
Даниел Милен

Добре де, няма ли правило такива имена да се изписват с тире? Или родителите са достатъчно отворени да ги кръстят толкова безобразно, но не достатъчно грамотни да ги изписват правилно?  newsm78

Няма правило. Моят син е Симон Мартин, без тире, съвсем официално записан така в акта си за раждане. Питах и в болницата като го записвах, и в общината като си взимах акта за раждане, казаха, че може. Познава и  други деца с две първи имена, без тире между тях. Та, може да сме безобразни, ама поне сме грамотни.  Grinning  bowuu

То че може - може, но не е правилно.

Употреба на тире
1. Двойните лични и фамилни имена се изписват с малко тире:
Ана-Мария
Александър Теодоров-Балан

# 260
  • Сопот, Пловдив
Това е проблем и нарушение на служителите, които го позволяват, в такъв случай, на своя глава аз няма как да го запиша без тире, ако някой не ми позволи. И аз се чудих наскоро как разрешиха на една от майките, пуснала тема тук, от нейното име Тереза да се образува презиме Терзиева, но то пък това да е кусура, свободата при изписване на имената. Със сигурност на никой не вреди.

# 261
  • София
Това е проблем и нарушение на служителите, които го позволяват, в такъв случай, на своя глава аз няма как да го запиша без тире, ако някой не ми позволи. И аз се чудих наскоро как разрешиха на една от майките, пуснала тема тук, от нейното име Тереза да се образува презиме Терзиева, но то пък това да е кусура, свободата при изписване на имената. Със сигурност на никой не вреди.

Това е друг случай  Peace Имаше нещо, когато майката се води самотна (т.е., детето няма официален баща и няма да бъде припознато), да има право да образува бащиното име на детето от нейното собствено, да впише своето бащино за бащино на детето, своето фамилно за бащино и т.н. Сега не ми се търси точно как стояха нещата.

# 262
В онзи случай вместо Терезова стана Терзиева, което си е друго име вече.

# 263
Ако от Тереза трябва да се образува презиме по мъжки образец, по-добре звучи да е Терезиева. В случая просто майката е решила да изпусне едното "е", за да се получи по-смислено бащино име, и е имала късмет да случи на разбрани служители.
Иначе от женски род според падежните остатъци презимето би трябвало да бъде Терезина.

# 264
Стана ми любопитно каква ли е фамилията на Графиня Mr. Green
Вирсавия

Фамилията е Димитрова.  Simple Smile

# 265
  • Сопот, Пловдив

Това е друг случай  Peace Имаше нещо, когато майката се води самотна (т.е., детето няма официален баща и няма да бъде припознато), да има право да образува бащиното име на детето от нейното собствено, да впише своето бащино за бащино на детето, своето фамилно за бащино и т.н. Сега не ми се търси точно как стояха нещата.

Самотна майка съм, имам идея как стоят нещата по принцип, а в случая на Тереза Терзиева не е нито от нейното бащино име, нито от нейното фамилно, точно си е от нейното малко име, тя сама го обясни в темата, която беше пуснала, просто служителката се е съгласила да го впише така. Не че имам нещо против, даже се радвам, че особено в такъв случай са разрешили, но ако трябваше да се придържаме към закона презимето от Тереза е Терезиева или Терезова.

Иначе от женски род според падежните остатъци презимето би трябвало да бъде Терезина.

Доколкото знам преди именно така са записвани презимената на децата на самотните майкки, но сега вече не се практикува така, ползват се наставки -ов и -ев, не знам дали специално е променян закона или просто са достигнали до извода, че би било по-удачно всички презимена да звучат еднакво, без едните да са специално променени по точно този признак.

# 266
Геграна

# 267
  • ту тук, ту там
Анора
Аблена
Григория

# 268
  • In Hell

Това ми изглежда на правописна грешка.
По темата - Роса Виктория (моя приятелка)

# 269
  • UK
Звонимир, наборче на сина ми. Не знам, всъщност, дали е странно, аз за първи път го чувам.

Общи условия

Активация на акаунт