Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 556
Сигурно често канят детето ви на рожден ден на приятелче от детската градина или класа. Ясно е че не е възможно да се кани цялата група или клас/говоря за парти вкъщи или в парти център/, но приемливо ли е да се размахват покани пред всички, че да разберат че не са поканени. Приемливо ли е да се обсъжда надълго и широко партито пред тези, които няма да присъстват или  е проява на лош вкус? Нали пример се дава от най-ранна възраст. Когато сме канили деца от групата, съм го правила незабележимо за останалите. И какво правите като ви попитат "Защо аз не съм поканен/а?  Cry"

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 665
Едва ли се размахват покани, вероятно ти го приемаш така. Не виждам защо да е проблем. Нали детето знае, че на неговия рожден ден не всички деца са желани и поканени, защото не всеки е приятел с всеки, а и не е възможно/нужно всички да идват. Така и после то не е канено на рождените дни на всички деца. Така е и така ще бъде. Децата питат, но обичайно приемат това спокойно, а и да са леко разстроени, родителят, с отношението си към въпроса и с отговорите, които ще даде на детето, би следвало да може да го успокои и да внуши, че това е нещо нормално, което не би трябвало нито да го натъжава, нито да го кара да се чувства пренебрегнато.
Моите деца никога не са се разстройвали от такива неща. Обсъждали сме веднъж как стоят нещата с организацията на рождените дни. Случвало се е да питат защо не са поканени, но отговорът: защото детето и неговото семейство така са преценили е бил напълно задоволителен. Понеже въпросът преди това е обсъждан надълго и нашироко, спокойно и без драми.
А децата така или иначе трябва да научат, че не може да са приятели с всички, че има мероприятия, в които няма да могат да участват по една или друга причина, но това не е повод да се чувстват зле.
Изобщо като цяло реакцията (дори и неизразена вербално, но децата усещат) на родителя на подобни неща е определяща, понеже с отношението си родителят малко или повече задава възможността на дадено събитие и модела на поведение/отношение на детето. Ако детето види, че това за родителят не е кой знае какво, вероятно и то самото няма да се впрегне...

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
Покани за РД на деца от групата получаваме като ги слагат в шкафчето.Взимам,чета,преценям дали мога да я заведа и тогава й казвам,че е поканена на РД.Не ни се е случвало да се размахват покани,да се обсъжда пред другите,предстоящият РД.
Но в по-големите групи предполагам е друго,защото децата говорят,обсъждат и преди,и след РД то.Нашата сега е втора група и всичко минава тихо,и кротко.Ако се случи да пита защо не е поканена,ще обясня спокойно.Не виждам драма и детето не трябва да вижда

# 3
 • Мнения: 2 730
Неприятно е ама това е част от живота .Какво правиш обясяваш на детето както си написала ,че не може всички да са поканени

# 4
 • София
 • Мнения: 33 349
Гледам да съм дискретна.
На нас ни се е случвало това с размахването на покани в класа.

Миналата година и казах - понеже РД ти се пада през зимната ваканция, събери телефонните номера на децата, които искаш да поканиш и ще ги каним по телефона. Тя уж голям мерак, големи приказки, пък не ги събра. И поканихме тези, на които имаме контактите.

# 5
 • Мнения: 15 379
Нито аз, нито детето ми правим драма от такива неща.
Самият той знае, че има капацитет на поканените на неговите партита и е просто невъзможно да поканим кой ли не. Оттам му е ясно, че няма как да бъде поканен на всяко парти на дете от градината.

# 6
 • Мнения: 3 993
Приемливо ли е да се обсъжда надълго и широко партито пред тези, които няма да присъстват или  е проява на лош вкус?

Ако е неизбежно присъствието им при обсъждането, както например са децата в детската градина, скупчват се неусетно, тогава е съвсем приемливо и не бих го усетила като проява на лош вкус. Освен това децата вече са големи, говорят си помежду си, разказват си, хвалят се едно на друго и т.н. Дори темата на разговор да не е преднамерена за предстоящото парти, няма как рожденикът да не се похвали пред другите деца какво му предстои (или е минало).  Simple Smile

И ние с дъщеря ми не се трогваме и не правим драми, ако някое дете не я поканило на партито си. Тя знае, че не всеки й е приятел и няма очаквания от деца, които не счита за свои приятели.

# 7
 • Мнения: 629
Съгласна съм, че както моето дете не може да покани всички, така не може и то да бъде поканено на всички партита. Но размахването на покани,  демонстрациите, обсъждането на широко за мен са проява на лош вкус и несъобразителност. Малко такт не е излишен. Все пак това  са деца и реакциите им често са доста емоционални.

# 8
 • София
 • Мнения: 9 515
Аз не разбрах, кой размахва поканите и кой обсъжда на висок глас - родителите на детето, самото дете или?

И за колко годишно дете говорим, защото нали е ясно, че дете на 3 г. няма как да знае какво е проява на лош вкус и несъобразителност  newsm78

# 9
 • Мнения: 10 775
В детската градина и на мен ми беше малко конфузно, както да давам, така и да получавам покани.

Веднъж детето намери покана в шкафчето си, да, ама гледа- другите деца имат други покани и отиде при госпожата да пита дали има втора покана/ две деца празнуваха на последователни дати/.Госпожата му обясни, че не можа да е канен на всички партита, ние също му обяснихме.Прие това без драма, но няма как да не е без разочарование. После- излизат децата ,едно рови в шкафчето, намира покана, друго рови- нямааа.Трудно приех този ритуал, но не виждам негова алтернатива.

Аз не съм видяла родители да размахват покани, но децата го правят още от ДГ-радват се, споделят, други гледат тъжно...така е.

Колкото и да са весели днешните рождени дни, предпочитам тези, от моето детство-в ДГ се носи торта със свещички, получава се там подарък и знаеш, че това е твоят ден.Удома- леля, братовчеди и др.

В училище- кани се целия клас, има сандвичи и торта-толкова.В по-обширните домове- може и музика и танци.Подаръците- по една книжка от всяко дете или обща, по-голяма.

Най-невероятни забавления е имал синът ми, но нищо не може да замени моят си "градински" и "Училищен" рожден ден, за съжаление.

# 10
 • Мнения: 5 259
В детската градина аз лично канех родителите. Не съм давала покани да се разнасят. При това аз преценявах кои деца да бъдат поканени, а не детето, защото то си сменяше всеки ден мнението. Знаете, особено момиченцата как се карат и сдобряват по три пъти на ден, а какво остава за по-дълъг период. Имало е конфузни ситуации като да се скара с някой от вече поканените и да каже "Не те искам на рождения ми ден" или в последния момент да покани някого, без аз да мога да говоря с родителите и така детето да остане излъгано, но все пак това са малки деца и чак кой знае колко конфузни ситуации не стават.
А в описания случай изобщо не бих се трогнала. Възможно е дори детето - рожденик да е приятелче с вашето, но родителите му да са предвидили определен тип рожден ден или бройка, която ви изключва.

# 11
 • Мнения: 472
И аз помня рождените дни то детството ми- нямаше парти клубове, черпиш в училище и толкова. Нямаше и парадиране и надскачане между родителите за по-пищно парти. По темата възпитана съм да съм деликатна-давам поканите дискретно. Все пак са деца. Не ми е приятна тъгата в непоканените очички. Нормално е после да се обсъжда, но при децата минава бързо всичко.

# 12
 • Мнения: 15 379
Поканите раздават госпожите на родителя на детето, което е поканено.
Дебнат, когато отиваш да го вземеш и ти я връчват лично. По-дискретно от това - здраве.

# 13
 • Мнения: 629
Поканите раздават госпожите на родителя на детето, което е поканено.
Дебнат, когато отиваш да го вземеш и ти я връчват лично. По-дискретно от това - здраве.

Много добра идея  Peace Но не всички госпожи поемат такъв ангажимент.

# 14
 • Мнения: 19 672
Децата се вълнуват и обичат да се похвалват на останалите, независимо дали става въпрос за покана за рожден ден, или нещо друго.
Не виждам как децата ще бъдат спрени да го правят.
Че е неприятно за останалите, неприятно е, но това е положението. Обяснява се на тези, които не са поканени че няма как да бъдат харесвани от всички и да бъдат навсякъде.
Колкото по-рано го разберат, толкова по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт