Будапеща - перлата на Дунав 5

• 77 894
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
  • Бургас
С приятелка искаме да отидем на автобусна екскурзия до Будапеща
Попаднах на такава,организирана от Караджъ турс. За 4 дни с две нощувки и закуски и два нощни прехода.С включени екскурзии, едната от които задължителна. Излиза ни грубо с такси,застраховки и допълнителни екскурзии по около 300лв.
Имате ли опит с тази агенция,как е цената,по колко лв да обменим?
Ще съм благодарна на всяка информация.

# 256
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ивон, благородно ти завиждам, че можеш да се връщаш от такова място и занимание. И тъпо да е - искам на колелото!  Mr. Green

Belle Fleur, Караджъ минават за една от сериозните компании в туристическия бранш. Ползвала съм ги веднъж до Истанбул, доволна съм и нямаше издънки.
Преди половин-една година Будапеща струваше доста по-малко - между 150-200 лв за същата програма. Във всичките им екскурзии има покачване на цените. Най-хубаво е самостоятелно, ама без Уизз е невъзможно постигането на ниска цена, освен ако не сте в югозападна България и не уцелите евтини билети от Солун.
Въпроса с джобните е много субективно. На някои и 1000 лв за 2 дни не им стигат, някои и със 100 се оправят. Ако напишеш горе-долу за какво мислиш да харчиш може да се сметне една приблизителна сума. Като цяло цените са около и над софийските.

# 257
Днес една съседка ме стресира, че миналата седмица родителите и тръгнали за Будапеща през Сърбия и на границата митничарите им искали международни паспорти. Аз на децата извадих паспорти, ама ние нямаме със съпругът ми. Помагайте със съвет какво да правя - да си извадим ли за всеки случай и ние паспорти?!?.
И още нещо- тук в старите теми прочетох препоръка да си обменим и сръбски динари, но моят съпруг скоро ходи до Полша служебно и каза, че навсякъде в Сърбия са плащали с карта и динари не са ни необходими. Вие какво мислите по въпроса?

# 258
Днес една съседка ме стресира, че миналата седмица родителите и тръгнали за Будапеща през Сърбия и на границата митничарите им искали международни паспорти. Аз на децата извадих паспорти, ама ние нямаме със съпругът ми. Помагайте със съвет какво да правя - да си извадим ли за всеки случай и ние паспорти?!?.
И още нещо- тук в старите теми прочетох препоръка да си обменим и сръбски динари, но моят съпруг скоро ходи до Полша служебно и каза, че навсякъде в Сърбия са плащали с карта и динари не са ни необходими. Вие какво мислите по въпроса?

В началото на април минахме през Сърбия на връщане от Прага. На границите показвахме паспорти.  В Сърбия плащахме с карта, но имахме и динари. И там, както и тук - не навсякъде има терминали. Зависи каква Ви е програмата...

# 259
Преди месец ходих в Сърбия с лична карта, нямаше никакви проблеми.

# 260
Баща ми ходи в Сърбия почти всяка съдмица - не искат паспорти! newsm78

В смисъл - те може да искат: "Паспорт!", но като си покажеш личната карта си минаваш без всякакъв проблезм!

# 261
Здравейте!
Бих искала да благодаря, че съществуват  темите и всеки може да се подготви предварително за предстоящо пътуване, както и на всички, които отговарят на често банални въпроси!
Да разкажа и за нашето пътуване. Тръгване от Бургас и кацане в Будапеща. От там по инструкция в темите хванахме автобус 200Е  за града и слязохме на спирка   Kőbánya-Kispest. От нея метро за няколко спирки до хостела ни. Казва се  Zsofishouse   - http://zsofishousehostel.com/. Не е идеално зле, става за няколкодневен непретенциозен престой. Основния недостатък е, че бяната не е в стаята, но пък улучихме да няма други хора и реално пак си беше само за нас. Местоположението му е идеално – и моста Маргарит е  наблизо за Буда, и Октагон бистро  Simple Smile e  на 10минути пеш.Пристигнахме в събота около 17-18ч и докато се настаним и починем, излязохме на вечерна разходка. Отидохме до остров Маргарит и улучихме старта на музикалните фонтани.  На следваия ден първо минахме за билети за  Парламента и после отидохме на разходка в Буда – моста Сечени, Цитаделата,Стария дворец. Върнахме се за часа ни в Парламента, разгледахме го и после пак до Буда – да разгледаме Рибарските кули. После разходка с корабче. Втория ден – Пеща -  Катедралата Сент Ищван, площада Елизабет,  Площада на героите, ул. Андраши, площада Ференц Лист /много приятно място/. Вечерта ходихме на концерт на Скорпионс -  на Площада на героите – безплатен по случай 25години от падането на комунизма. На третия ден отидохме до Сентендре и Естергом. От Бахтяни терме хванахме влак за Естергом, има през 30минути. Не помня колко беше, но беще евтино,определено под 1000форинта. и струваше  930 или 910 форинта. В Сентендре се разхождахме из главните улички – зяпинг и шопинг. Много красиво градче, заслужава си на 100%. От там хванахме автобус – тръгват от автогарата, която е непосредствено през жп гарата. Автобуса  Сентендре – Естергом  също 930 форинта. До Естергом пътувахме 1.5ч, безкрайно ни се стори, но стигнахме. През моста отидохме в  Щурово/Словакия и обратно. Посетихме крепосния хълм в Естергом, катедралата, площада на центъра. Прибрахме се с автобус до Будапеща. Тръгват от Автогарата на центъра, струваше  930форинта. За престоя ни в Будапеща посетихме два пъти заведенията – All inclusive. Много вкусна храна,евтина и разнообразна. Препоръчвам задължително да се опита! Едното заведение беше Октагон бистро/по-доброто и разнообразно/, а другото беше до площада на Ференц Лист. Не му запомних името, но по-доброто място е Октагон бистро. На следващия ден хванахме автобус за Виена HU Budapest OrangeWays bus station - Stadion FTC Népliget. Това е накратко, но като цяло мога да обобщя, че Будапеща е невероятно красива, романтична и прекрасно място за почивка през един дълъг уикенд дори. Нямаше време за бани, но ако отидем отново, ще ги вмъкнем задължително. Специални благодарности на Nikolija за подробните упътвания,които ми даваше, както и на magi_todorova и  Yvonne V. За Виена също ще напиша, но в другата тема.  Доскоро!

# 262
Благодаря за отговорите относно паспортите   bouquet  Незаменими сте!

# 263
te4e, много се радвам че всичко е минало по план и сте доволни цялата компания!  Peace
Будапеща си е страхотна, липсва ми.

# 264
  • София
Здравейте, при автобусните екскурзии има ли тоалетни в автобуса. Можете ли да ми препоръчате някоя фирма, която предлага автобуси с тоалетна.

А някой, който е пътувал с кола, може ли да сподели колко му е излезнало като цена бензинът?

# 265
автобусите по екскурзиите спират на всеки 2-3 часа
а принципно всички трябва да имат, но мисля че не използват

# 266
  • срещу двата комина :)))
не се използват със сигурност, освен при много спешни случаи. Но спирките на 2-3 часа са повече от достатъчни  Peace

# 267
  • София
Благодаря за информацията, явно ще трябва да търся друг транспорт.

Последна редакция: пт, 11 юли 2014, 01:33 от Niya88

# 268
Има ли разписание плаващия автобус? Кога тръгва, от къде се купуват билети?

В Сърбия се влиза само с лична карта. По целия маршрут по магистралата може да се плаща в евро, но връщат ресто в динари.

Проверете дали Еър Кона влизат в Будапеща при заявка. Те пътуват до Виена и се ползва тоалетната в автобуса. Аз пътувах преди години с тях до Италия и оставиха пътник в Любляна, без по разписание автобуса да минава от там.

# 269
почти начартах маршрут из будапеща
той горе долу е такъв
първи ден пеща-парламента, площада на героите, замъка Вайдахуняд, ракоци, ваци/какво друго може да се види в пеща/  newsm78
втори ден-Вишеград, Естергом и Сентендре
трети ден буда -рибарските кули, двореца/тук друго не се сещам/
но имам няколко въпроса от парламента далеч ли е за ходене пеша -площада на героите и замъка Вайдахуняд
от парламента пеша по някой мост далеч ли е до буда
общо взето нямам идея пеша ли да вървим-или ползваме транспорт
какви такси да приготвим-искам да влезем в парламента, да разгледаме рибарските кули, двореца и Вайдахуняд може би отвън

Последна редакция: пт, 25 юли 2014, 10:54 от The Invisible

Общи условия

Активация на акаунт