Немска, испанска или английска гимназия след 7 клас?

• 14 731
  • 105
  •   1
Отговори
# 60
Тъй като тази година синът ни се бори със седмокласното ниво и вече усеща, че материалът се усложнява, мисля да не избързваме с много разговори за университети. В беглите оскъдни диалози с него сме говорили за висше образование в Германия, както вече написах. Ако сме живи и здрави и той се справя добре може би това ще опитаме, ние финансово като за начало, той с учение. Но сега май се оформя мнение за немската гимназия. Но нещо в сайта на гимназията не виждам какъв е втория език, може би английски само. Явно испанския ще остане трети, ако синковецът има желание може да ходи на уроци, но това вече ще го избира той. Иначе семейният съвет е задружен по принцип, той все още се вслушва в нас...Още една учебна година и на 21-ви и на 23-ти матурите ще покажат! За къде ще стигне балът!

# 61
  • София
Ако става дума за  91 НЕГ - вторият език се избира между английски и руски, като детето си избира самО езика  след 8 клас. Испански няма. В лайстунг паралелките вторият език  е само английски, но желаещите могат да ходят на СИП по руски.  В другата немска , 73 СОУ, изборът за втори език е между английски, руски и френски. Испански също няма. Но езикът  е определен още с приема.  Ако детето е прието и записано в паралелка с втори език руски, няма как от 9 клас  нагоре да учи английски.

# 62
Според мен линията на разсъждение трябва да е следната: къде искам (и мога да си позволя) детето ми да учи след гимназия. Тоест висше образование къде? В Бг ли ще остане, в чужбина ли ще отиде? Ако да, имам ли пари за САЩ и Великобритания или ще търся нещо по-евтино като вариант. И друго - в каква насока ще се развива детето? Пример: хора с възможности избират за архитектура Италия, която има традиции в тази насока. Тогава за детето става полезен италианският език, комбиниран АЕ.

Абсолютно вярно, но това е идеалният вариант, защото:
- на 13 г. много малко деца вече са открили призванието си. Може и да го сменят.
- какви възможности ще имат родителите след 6 години само предполагаме. Затова се залага на песимистичен вариант и изборът е немски (там сега е по-евтино).
- но какво ще стане след 6 г.? Какви ще са цените на Унитата  newsm78...

И накрая - дали и в коя ЕГ ще влезе изобщо не зависи от родителско желание, нито от това на детето, а от бала. Затова не се фиксирам определено училище или език, а си мечтая за по-широка  група училища. Пък каквото стане.

Език се учи и след училище, особено ако живееш в дадената страна #Cussing out

# 63
Общо взето децата от семейства, които задават подобни въпроси в началото на 7 клас, нямат проблеми с приема.  Wink
Да, рано е за избор на професия. Дъщеря ми се определи в началото на 10 клас и на мен ми се видя много малка. Известно време чаках да се отметне, но това не се случи, поне досега, напротив - работи по подготовката. Но ние още в 7 клас решихме, че не искаме да учи в Бг, и приехме като перспектива Германия.

# 64
Не е рано... още от сега трябва да ориентирате децата в правилна посока, само че все още няма китайски гимназии  Joy

# 65
Но на ниво ВУЗ приемът за китайски език се увеличава, така че нп  Laughing

# 66
Не е рано... още от сега трябва да ориентирате децата в правилна посока, само че все още няма китайски гимназии  Joy

Joy Гот.
Решение винаги има - "командировка" в училище кв. Надежда и практика в Световния търговски център "Илиенци". Разговорният китайски е в кърпа вързан. Бонус познания по други езици без гимназии - арабски, цигански и т.н.  Joy (Последно бях там преди 15 години и почти нямаше продавач българин. Сега не знам как е.)

Една случка от началото на демокрацията. Упражнение по външна търговия в УНСС. Асистентът задава въпрос: Кои чужди езици трябва да знаете, за да успеете?
Един колега отговаря. След 5 години не знам. Но сега с куфарна търговия, цигански и турски, много пачки се правят.   Joy

# 67
Абе ние се базикаме ама до десетина години китайският може да задмине английският език (по чисто икономически причини).  Laughing

# 68
За мечтаната специалност (културна и социална антропология)....

Извинявай, ама какво и къде се работи след това с такава специалност? newsm78

# 69
  • София
Хинди също е много перспективен език предвид необятния индийски пазар и ИТ мозъците там.
Това не е шега, а констатация на познат, който направи добра кариера в Германия заради руския до 7. клас. Grinning
П.П. Възхищавам се на родители, които имат дългосрочна визия за обучението на децата си. Лично за мен е нереалистично в 7. клас да е начертана пътеката за обучение и професионално развитие.

# 70
Хинди също е много перспективен език предвид необятния индийски пазар и ИТ мозъците там.
Това не е шега, а констатация на познат, който направи добра кариера в Германия заради руския до 7. клас. Grinning
П.П. Възхищавам се на родители, които имат дългосрочна визия за обучението на децата си. Лично за мен е нереалистично в 7. клас да е начертана пътеката за обучение и професионално развитие.

Да имаш дългосрочна визия за обучението на децата си е като да си правиш сметка без кръчмар. Или пък да ги насилиш да следват твоя избор, ако са по-послушни. На децата трябва да се дават възможности и опции, а не да се вкарват в коловози.

# 71
  • София
Абсолютно съм съгласна с предните два поста.
В 7 клас много малко деца ( да не кажа 1%) знаят, какво искат от живота.

# 72
И на мен ми е интересно какво се работи със специалност "културна и социална антропология". Щях да питам Хоуп и в нашата тема за немските университети, но пропуснах...

# 73
  • София
В нашия случай е съчетана с втора специалност - история на изкуството на Европа и Америка, така че   вероятно ще е трети кашон  в ляво от Бранденбургската врата.  Laughing

Работи се "летяща над облаците" май.

# 74
Здравейте! Разсъждаваме в къщи по темата, къде да се кандидатства след 7-ми клас? Засега мненията клонят към немска гимназия, ако има необходимия бал разбира се, с втори език английски език. Възниква въпросът обаче, на какво ниво е вторият език в немска гимназия. Освен това нашият тийнейджър учи испански до 7-ми клас. Той има желание да кандидатства в испанска гимназия, но пък там не се учи немски. От друга страна си говорим за евентуален университет след няколко години в немскоговоряща страна, добри са финансовите условия и немският се ползва в много държави. Има ли някой, който е минал по нашия път на въпросителни? Ще се надявам да споделите мнение!

Точно по този въпрос мислиме и ние.Само, че езика е английски,а не испански.
Мислиме за немската, нооо..............дори и да му стигне бала не съм сигурна, че ще се чувства добре там. Всички, които влизат са си "зубари", обичат да учат и учат! Имаме приятели, чийто деца са там, някои вече завършиха.Едните много съжаляваха, защото детето им беше все с двойки и едвам завърши! А беше с нормален успех в 7 клас. За това трябва да се прецени по детето, а не по нашите желания.

Общи условия

Активация на акаунт