Учители и училища ВАРНА 2014

• 174 988
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна

Мога само хубави неща да кажа за Кирил - ред, отзивчивост и адекватност.

Това е и моето мнение.

Никой не крие, че децата се товарят. За някой цел, за други - минус. е.

Натоварването на децата зависи най-вече от класната, също и от нивото на класа като цяло. В различните класове на един и същ випуск има много големи разлики .

# 361
  • най-шареното място
Да, винаги е различно при всеки класен. Но съм забелязала уклон като цяло.
Например всеки урок по литература да носи домашно писмен преразказ. Някъде това е правило.

# 362
  • Варна
Всъщност защо е наплива към "Захари Стоянов"?
Напливът към "Захари Стоянов" е именно, заради местоположението му. Училището е удобно за живущите във в.з. "Траката", кв. "Бриз", к.к. "Златни пясъци", местностите "св. Никола" и "Евксиноград", както и за голяма част от живущите в кв. "Виница". Не разбирам какво толкова има да се чудим на драмата с това училище?! Ясно е, че в този район училища не стигат - населението нараства, нови сгради няма. Единственото училище, в което ръководството прави нещо да осигури занималня за малките е "Захари Стоянов". В "Раковски" има занималня само за 1 клас от випуск и не се търси решение. Това са двете най-близки и с удобен транспорт училища, в които децата от изброените квартали могат да учат. И тук въобще не става въпрос за "престижно" училище, "елит" и т.н, а чисто и просто - за удобство и възможност за някакво нормално образование. Ясно е, че много зависи от класната, от класа, от родителите, от средата на децата извън училище. Нека не забравяме, че във Варна не всички квартали имат квартално училище. И това, че "Захари Стоянов" е в кв. "Чайка", не го прави автоматично "квартално училище" за кв. "Чайка". С всичко това искам да кажа само, че училището си е квартално, а напливът към него се дължи единствено на големия район, който то обслужва.

# 363
За Кирил съм останала с впечатление, че няма наплив ..

Чудно как пълнят тогава 6 паралелки  newsm78
Просто не създават излишна истерия с точкуване и изискване на всякакви бележки, предлагат занималня на всеки желаещ и се губи интригата и съзтезатеният момент дали ще успея да си вредя детето.

# 364
  • най-шареното място
Напливът към "Захари Стоянов" е именно, заради местоположението му. Училището е удобно за живущите във в.з. "Траката", кв. "Бриз", к.к. "Златни пясъци", местностите "св. Никола" и "Евксиноград", както и за голяма част от живущите в кв. "Виница". Не разбирам какво толкова има да се чудим на драмата с това училище?! Ясно е, че в този район училища не стигат - населението нараства, нови сгради няма. Единственото училище, в което ръководството прави нещо да осигури занималня за малките е "Захари Стоянов".

Извини ме, но когато се пишат неверни неща, темата не печели. На мен лично ми се вижда прекалено да пишем само за тях, но докато се пишат подобни неща се налага.

Какво прави училището за занималня?
Изглежда, че я обещава, а после не я осигурява. Понеже жалбата му не успява, а стъпва на нея за да обещава на първолаци. Или заплахите първият учебен ден да не се състои точно в първи клас? И другаде има неприети деца, но за приетите каквото ти обещават при записване, това получаваш септември.

За наплив пък беше писано в друг смисъл в темата.  Ръководството на училището го създава като PR -  да да се осигури школо за районите без училища се взема присърце от него като мисия. Провъзгласяват се за училището на тези райони. А децата в тях понякога имат училище /като Виница/. Отделно по автобусните трасета са и Раковски, Геров и Кирил и Методии. А с кола може да се води чудно в Черноризец Храбър - още по-близо за някои и при съвсем различни условия. Писах по-рано колко други училища не могат да приемат всички желаещи, но не ги виждаме по вестници и сайтове.

И за да е наистина комично, се твърди, че в училището учат деца основно от Чайка. В явно противоречие с провъзгласената мисия да се спасяват крайградските райони. Всеки може да отиде в час за начало или край на занятия и да види колко деца със зелени фанелки се транспортират с коли дори да не са 1-2 клас . И за мен беше изненада при все пропагандатата. За капак приемът по рисуване с изпит. Когато училището е с ограничен брой ученици, не правиш отделен такъв прием за целия град. Но не би.

# 365
  • Варна
Всъщност защо е наплива към "Захари Стоянов"?
Напливът към "Захари Стоянов" е именно, заради местоположението му. Училището е удобно за живущите във в.з. "Траката", кв. "Бриз", к.к. "Златни пясъци", местностите "св. Никола" и "Евксиноград", както и за голяма част от живущите в кв. "Виница". Не разбирам какво толкова има да се чудим на драмата с това училище?! ......................

С всичко това искам да кажа само, че училището си е квартално, а напливът към него се дължи единствено на големия район, който то обслужва.

Това е и голямото оправдание на ръководството на "З. Стоянов".
За семейство на дете, живеещо във Виница, Евксиноград или Златните няма особена разлика дали ще се учи в "Захари", "Раковски", "Геров" или "Кирил"/сигурно има и други "подходящи"/
За "елитарността" му предпочитам да замълча...

# 366
  • Варна
Първо: точно за "елитаността" казах: това е квартално училище, за "елитарност" не може да става дума.
Второ: Ако си мислите, че в "Найден Геров" приемат деца от изброените райони - погледнете критериите им за прием.
Трето: В "Захари Стоянов" ИМА занималня за всички пъволаци, без 1 паралелка, както беше обещано. В "Раковски" нито обещават, нито търсят начин да подобрят нещо (лично мнение).
Четвърто: За училището във Виница мога да кажа много, но нищо хубаво - за 5 години се нагледах. И не, благодаря - моето дете заслужава нормално образование, което във "Волов" няма да получи! (лично мнение).
Пето: Транспортът от другите изброени училища до въпросните зони е единствено с автомобил, който едно дете в трети клас няма как да управлява, нали? Но пък да се качи на автобуса - може.
И последно, хайде стига нападки за ръководството на училището! И на мен не ми е особено симпатично, но наистина не мога да отрека, че се опитват да направят нещо и да поставят проблема пред общината. И нали не смятате, че всичко това е заради делегираните бюджети? Заради местоположението си и приличното образование, което осигурява, училището ще може да си пълни 6 паралелки на випуск, без проблем, поне докато нивото му не падне до това на Винишкото училище. До тогава, аз лично, не виждам по-приемлив вариант за масата деца от изброените зони. Не искам да се конфронтирам с никого, изказвам личното си мнение, нека не го обръщаме на скандали и ревностни ЗА и ПРОТИВ.  Peace

# 367
  • най-шареното място
Пиша директно в текста с друг цвят, че иначе много трябва да цитирам и ще  е по-дълъг поста:
Първо: точно за "елитаността" казах: това е квартално училище, за "елитарност" не може да става дума.

Второ: Ако си мислите, че в "Найден Геров" приемат деца от изброените райони - погледнете критериите им за прием. Приемат ако имат места. Понеже сградата не се разтяга и няма кого да гонят. А критерии имат и те и други училища по поне 2 причини: 1) повече желаещи отколкото места, 2) явни критерии защо и кои не се класират, с идеята живеещи и работещи в района да са с предимство.

Трето: В "Захари Стоянов" ИМА занималня за всички пъволаци, без 1 паралелка, както беше обещано. В "Раковски" нито обещават, нито търсят начин да подобрят нещо (лично мнение). Да търсят, като забравят за другите деца, понеже не са техни. А за собствените колко мислят писах пост по-горе. Пък ако ще се делят деца, за какво точно става дума, замисляте ли се?

Четвърто: За училището във Виница мога да кажа много, но нищо хубаво - за 5 години се нагледах. И не, благодаря - моето дете заслужава нормално образование, което във "Волов" няма да получи! (лично мнение). Онзи ден говорих с майка на дете там - една смяна, хубава сграда, чуден клас и класна. Често си е елитарен напън без да твърдя че всички класове са ОК.

Пето: Транспортът от другите изброени училища до въпросните зони е единствено с автомобил, който едно дете в трети клас няма как да управлява, нали? Но пък да се качи на автобуса - може. Всичко стигащо св. Константин и Елена до Делфинариума стига и Раковски и до Кирил и Методи, само Геров е малко по-далеч. И да има изключеие, то ще е едно от много. Същото е вярно за Виница, след Явор, което е до Раковски, а не до Стоянов, продължава през Геров и Кирил и Методи. ЕГ района, 14 и 148 и пак достъп до всички изброени училища.

И последно, хайде стига нападки за ръководството на училището! И на мен не ми е особено симпатично, но наистина не мога да отрека, че се опитват да направят нещо и да поставят проблема пред общината. Няма морал, принципност и т.н. За теб може да е ОК детето ти да е там. За много не е. И нали не смятате, че всичко това е заради делегираните бюджети? Заради местоположението си и приличното образование, което осигурява, училището ще може да си пълни 6 паралелки на випуск, без проблем, поне докато нивото му не падне до това на Винишкото училище. Точно това може да се случи и другаде. Но го правят ако имат място, ако нямат не искат нови етажи. Тук идва морала. До тогава, аз лично, не виждам по-приемлив вариант за масата деца от изброените зони. Не искам да се конфронтирам с никого, изказвам личното си мнение, нека не го обръщаме на скандали и ревностни ЗА и ПРОТИВ.  Peace Няма "за" и "против". Аз лично съм писала само при неверни факти. Може да са изгодни за някой, но са неверни. Да, има проблеми, но те не са на училището. На него му е изгодно да стане говорител на районите и да се прицели в децата им.
Дано да са се видяли двете гледни точки ясно и да сменим темата!

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:11 от арт мама

# 368
За който се интересува от ОУ "П. Р. Славейков" - инфо то сайта им:
Цитат
от 27.05.2014г. до 30.05.2014г. от 09.00ч. до 17.00ч.(обедна почивка от 12.00ч. до 12.30ч.) - подаване на документи в зала „Европа“ (входът е до физкултурния салон)

Необходими документи:

- заявление от родител по образец на училището – попълва се предварително (изтегля се от сайта на училището)
-  копие от акта за раждане на детето
- копие от личната карта на един от родителите с  адресна регистрация, непроменена след 01.01.2014г.

Оригиналите се носят за сравнение!

# 369
  • Варна
Само да вметна,понеже се спомена "Климент" в едно изречение с "товарене". Абсолютно не е било така и при двете ми деца в начален курс. Naughty Аз също отчитам за "минус" големия товар 1-4 кл. и ако беше така със сигурност щях да съм пропищяла. Wink
От 5ти обаче вече си е друго,и така си и трябва,лично мнение обаче!

# 370
Има ли някъде публикувано районирането?

# 371
  • най-шареното място
Всяко училище си пише района с предимство в сайта.
Няма друго райониране.
Ако използват районите на града, гугълни съответния район да видиш какви са му границите.

# 372
Гледам аз, пише "местоживеене в близост до училището", но това за мен е относително.
Не са посочени граници или улици - това за Славейков например.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 13:52 от Анджелина

# 373
Аз искам да попитам следното - имат ли училищата някакъв критерий за прием след 4-ти клас. Ще Ви кажа и защо питам: нашата първокласничка ще бъде в Черноризец по ред причини - близо е до нас, имаме по-малко дете, г-жата ни харесва и чуваме само хубави неща за нея, НО всички ни предупреждават, че след 4-ти клас нивото рязко пада. Ние не искаме детето ни да страда, защото на нас така ни е било "най-удобно" в избора.
Иначе училището наистина е мечта за работещи родители - целодневно обучение до 4-ти клас включително, извънкласни занимания - не знам,ако нещо греша СЕГА може да се включи някой с актуална информация, моля.. Praynig

# 374
Гледам аз, пише "местоживеене в близост до училището", но това за мен е относително.
Не са посочени граници или улици - това за Славейков например.

За Славейков ( от сайта им)
В тази връзка е цитирано ПРИЛОЖЕНИЕ - 1 , което за съжаление няма как да се види?!

Общи условия

Активация на акаунт