Януарското бебче 2014, есента посрещна вече- тема 12

• 31 794
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Исках да цитирам едно мнение за къпането на новороденото, пък намерих много по-хубава статия. Тя е за близнашки мами, но по-голямата част е напълно подходяща и останалите: 10 съвета за щастлива двойна мама

Ето я извадката за къпането:

Цитат
Къпането на бебетата всеки ден също не е задължително, а и прекалено честото къпане не е полезно и за нежната им кожа, която се изсушава прекалено. Ако бебетата вечер са преуморени и къпането не е удоволствие за никого нищо не пречи да го преместите в който и да е час на деня, удобен за вас и за малчовците.

И още една, във вихъра на пазаруването Simple Smile Какво да купим за бебета близнаци?

пускам ги и във Фб

И аз като другите силно се притеснявам от идеята някой друг, освен бебето, да определи датата на раждане. Бебетата са различни, а термини понякога се определят предимно от размера на МОЕТО бебе спрямо средностатистическото. По-лошо, понякога водещи са графиците и личното удобство на лекаря или други подобни, абсолютно нерелевантни, фактори... А аз с моята карма все по празници се падам - за батко дебнахме трети март, момата беше уж за началото на януари, т.е. около Коледно-новогодишните празници, сега пак празнично  ooooh!

# 76
зелено човече Мнооогоо мноогооо благодаря  Hug Hug Hug

# 77
Зеленко, това означава ли, че си раждала двата пъти секцио при започнала родова дейност?
Ние на Кифличка ѝ определихме сами датата, беше голям майтап, ВСИЧКИ имаха мнение по въпроса, даже и съседките на майка ми  ooooh!
Сега обмислям варианта да говоря с моята лекарка да изчакаме да тръгне самО, но не знам дали не е рисковано, защото тя е много заета и може да не е свободна, когато бебето тръгне. Харесали сме си 9.01., това е 7 дни преди термин, каката я извадихме 10 дни преди.

# 78
Само да споделя каква била практиката в ЮАР при секцио - от първо лице знам. Та там оставят жената докато не се появят първите признаци на раждане и тогава предприемат секцио, ако има предписание.

# 79
Моята дъщеря имаше назначена дата за секцио 02.05(термин 12.05), но при запис на тонове се установи, че няма да дочака и я извадиха на 29.04. Исках 3 неща:
1.Да се роди през месец май, максимално близко до термин - роди се април;
2. Да не е много близо до празник - около Великден и непосредствено преди 01.05.
 и 3. Да не е в петък, че събота и неделя отделенията са празни - точно в петък се роди.
Извод - още с раждането си ми даде да разбре, че аз може и да искам нещо и да си правя някакви планове, но всъщност решава тя  Heart Eyes
п.с. След раждането лекари ме спираха по коридора и питаха "Ееее, Кайлис, нали м.май щеше да раждаш, какво стана?"  hahaha hahaha hahaha

# 80
  • София
Зеленко, това означава ли, че си раждала двата пъти секцио при започнала родова дейност?

Аз съм с увредена ретина и по тази причина още от първия път тръгнаха мненията за секцио, за мое огромно съжаление и притеснение. Преди години едва оцелях при тежка коремна операция и много добре знам колко много неща може да се объркат при една операция. Дори при рутинна, а раждането рядко е такова... Отделно ме човъркаше, така да се каже, "кармичният" въпрос. Как така някой ще може да прецени, че детето вече е готово за раждане? Дали няма да се стигне до прекалено ранна операция и това да е във вреда на бебето? Отделно всички "празнични" тревоги... Но и батко, и момата, тръгнаха да излизат самички в началото на деветия месец и поне в този аспект ме облекчиха. Друг е въпросът колко по-добро начало е можело да получат и колко неща да им се спестят, но, карма, дето се казва, тази майка им се е паднала, малко дефектна...
Любопитното е, че и двамата си бяха нормални по размери (момата дори "голяма" - 3.725 кг.), доносени, без признаци на проблеми поради "ранното" раждане. Това, както и пълното разминаване на някои мои лични особености спрямо стандарта, съчетано с практиката да се определя термин "по картончето", за мен само и единствено доказа просто, че термините ми не са имали нищо общо с действителността.
Сега обаче ситуацията е друга. Покрай продължаващото кърмене най-сетне картончето не влезе в употреба и така за пръв път имам сравнително реален термин. Поради което адски ме притеснява евентуалната "борба" да не се избърза много с (почти сигурното) секцио... Всеки с тревогите си...

# 81
Само да споделя каква била практиката в ЮАР при секцио - от първо лице знам. Та там оставят жената докато не се появят първите признаци на раждане и тогава предприемат секцио, ако има предписание.

Аз съм се интересувала, че даже и да не тръгне да ражда, при планово секцио бият окситоцин , изчакват малко и тогава режат. Това е за да се подготви и майката и бебето , най вече дробчетата му.   Ако ми се наложи секцио ще искам някакъв такъв вариант.

# 82
Аз съм се интересувала, че даже и да не тръгне да ражда, при планово секцио бият окситоцин , изчакват малко и тогава режат. Това е за да се подготви и майката и бебето , най вече дробчетата му.   Ако ми се наложи секцио ще искам някакъв такъв вариант.

Това с окситоцина не е точно така, както си го представяш. За да има изобщо някакъв ефект върху белите дробове, трябва да е достигал до бебето в продължение на много часове. Има единични изследвамия при морски свинчета и зайци, на които е поставян окситоцин в продължение на 3 дни (!), за да се отчете някакъв ефект. (Златен стандарт з аиндуциране на белодробна зрялост си остават кортикостероидите. Новият протокол е с Амброксол, той трябва да се пие известно време преди раждането и се дава на майки, при които може да се очаква отдалече, че бебето ще се роди по-рано.)

По принцип от тази гледна точка секциото е "по-вредно" за бебето, защото белите дробове са пълни с околоплодна течност и не се "изцеждат" при преминаване през родовите пътища, следователно има риск от "затруднена кардиопулмонална адапрация". Изобщо не е възможно да се имитира хормоналният профил на нормалното раждане.
Също така % на астма е повишен при бебета, родени със секцио, това също е статистически сигнификантно доказано. (Не знам дали е взето предвид кърменето, което действа протективно, но много майки след секцио, понеже не са добре подготвени, не успяват да кърмят.)

Зеленко, точно заради "кармичния въпрос"  Mr. Green понякога с мъжа ми се шегуваме, че "сами сме си виновни", като ни скача по главите Кифличката, защото ние определихме в крайна сметка кога да се роди.

# 83
И аз заради кармичния въпрос още от сега съм се приготвила за големи преговори с лекаря. Секциото се очертава да ми го назначат в козирог, а бебето по термин е водолей. Та ще бъде трудно, но накрая ще се преборя. Естествено, ако тръгне само да е козирог - няма да го спирам, но това с намесата и играенето на богове и мен ме притеснява.

# 84
Ние пък искаме да е зодия стрелец, а не козирог. НО И поради "кармичния въпрос" Simple Smile може би ще настоявам за дата за секцио след 22 декември, че поне това да не променяме, ако не мога да се преборя с лекаря да не планираме дата... Между другото ММ не споделя мнението ми. Според него определяйки дата или пък сменяйки зодията, не променяме кармата/съдбата на детето. За него и терминът е нещо много субективно. Та той иска да си планираме секцио преди 22 дек, че да е стрелец, но аз викам Ц, поне засега... Мечтая за сценарий като при Зеленото човече - дори да имам определена дата за секцио, бебка да тръгне сама по-рано и разбира се да е достатъчно голяма и здрава...  Praynig

Кайлис, терминът ми с Пандата беше 5 авг. Аз (пък и ММ) мнооооого исках да родя на 25 юли, понеже 25 ни е щастливо число в семейството. Та бях пощурила всички, че на 25-ти юли ще родя, но уви не стана по моя план. Роди се на 30-ти юли, което в последствие също се превърна в щастливо число за семейството. Simple Smile А иначе докторът, който бях избрала за раждането много настояваше за планово секцио и само казваше "Ами като толкова искаш да родиш на 25-ти, има само един начин", но аз твърдо Нье, та нье.  Simple Smile

# 85
♥Пандичка♥ и моят термин преди години с дъщеря ми беше за 5ти август, тя се роди на 26ти юли сама реши тогава и се роди естествено. Аз си мечтая да изкретам колкото може повече и да опитам да родя естествено и сега, амаа нащо си е Божа работа  Hug

# 86
Здравейте, мамчета Simple Smile Маги, стискам палци и успех днес Simple Smile После да се похвалиш! Зеленко, благодаря за статията, както винаги много полезна Simple Smile Елг, няма да се ядосваш за нищо, лудите се убеждавам всеки ден, че са по-близко отколкото очакваме и аз имам проблеми със семейството ми, главно с баща ми и сега съм в тих период, избягвам го и от 10 дни не му говоря, след като ми наговори небивалици за ММ и как едва ли не ако не е баща ми, ние с бебо ще умираме като кучета, понеже на ММ не му пукало, та по този повод да съм кръстела нероден Петко на него! Ай, сиктир, бе! Докато не се научи как да се държи с мен, никакъв контакт.....Ама да не изпадам в повече подробности, та мисълта ми е, че лудите са навсякъде! Бейбифейс, да ти кажа честно за Саното не мога да определя дали мирише на нещо, не съм го отваряла и не съм прала още с него, имам дрешки, но ми обещаха още та чакам да събера всичко та като изпера и изгладя да набутам във вакуумни пликове и в гардероба Simple Smile Но външно поне ми насмръдва, но това е може би защото е стоял до други прахове! Приятен ден на всички и много  Hug Hug Hug

# 87
Сега обмислям варианта да говоря с моята лекарка да изчакаме да тръгне самО, но не знам дали не е рисковано, защото тя е много заета и може да не е свободна, когато бебето тръгне. Харесали сме си 9.01., това е 7 дни преди термин, каката я извадихме 10 дни преди.

И ние сме се прицелили за 09.01, но още никой нищо не ме е питал, пък и аз съвсем не знам дали ще мога да си избирам, дори и всичко да върви добре. На мен ми се искаше да е преди 01.01 защото тогава имам рожден ден и вече годините ми звучат още по- кофти, ама много ще й е рано на милата беба  Simple Smile
П.П Козирозите newsm47  сме много готини хора  

# 88
# 89
Охх не знам вече какво да правя ! ! ! Сега док. по ЖК ми е в отпуска до края на месеца т.е. до 03.11 .. никой не я замества. Трябваше да ходя на ЖК на 20-ти, а отделно някой трябва да ми подготви документите за комисия за болнични ( болничният ми свършва на 27.10. и тогава има комисия). В такъв случай какво да правя?!
Друго .. Записах магистър, редовна форма на обучение! Семестъра ми е от 1 до 18 декември, изпитите от 5 януари до 31 януари, а аз ще раждам тогава! Това е облекчената форма за бременни, аз заявих, че не искам ОБЛЕКЧЕНА а искам нормална редовна т.е. изпитите да са ми септември 2014, да ама не .. нямало такава, тъй като всички били бременни и т.н. е да ама аз .. как да бъда там, като е невъзможно физически ?!

Някаква идея по двете направления .. аз вече не знам какво да правя ..

Общи условия

Активация на акаунт